lørdag 31. desember 2022

Oppsummering desember -22

Årets siste dag. Jeg er mett etter mektig kalkunmiddag, lavkarbostyle, og må vente til jeg orker å spise karamellpuddingen. Jeg tenkte at jeg i mellomtiden kan skrive ferdig oppsummeringen for desember. Det stemmer, jeg er hjemme i kveld og selskapet mitt har gått. Jeg har intens tannpine, vanskelig å tygge, men heldigvis var maten så mør at jeg fikk i meg et godt måltid, selv om det tok sin tid. Propper meg full av paracet, ibux, rødvin og nå nylig la jeg en bomullsdott med eteriske olje av nellik på området. Det bedøvde i alle fall ganen og tunga, haha.  Vel, ute snør det nå, men det skifter fort, raketter har smelt siden i ettermiddag. Men jeg ser dem ikke herfra. Kanskje jeg får ta meg en tur på takterassen ved midnatt. Here we go:Det ble to reiser i desember. Her på Gran Canaria, Las Palmas, og en av de bøkene jeg koste meg med der. Jenny Colgans serie fra Mure og Flor McKenzie fenget meg veldig.Bøker lest: 
1. En kjæreste til jul av Joanna Bolouri: juleroman, leseks, England, Skotland, 397 s
2. Velkommen til Floras kafe av Jenny Colgan: kjøpt, pocket, England, Skottland, 409 s
3. Jul for nybegynnere av Tove Braathen: juleroman, norsk22, leseeks, 352 s
4. Den endeløse stranden av Jenny Colgan: lånt på bib, Skottland, England, 398 s
5. Jul på øyas hotell av Jenny Colgan: leseeks, juleroman, Skottland, 360 s
6. Å være flere av Steinar Opstad: Dikt, leseeks, norsk22, 63 s
7. Sanatorium av Sarah Pearse: krim/thriller, Sveits, leseeks, 393 s
8. Jul på øya av Jenny Colgan: Mure #3, lydbok, bookbites, Skottland, 330 s
9. Julegaven, Dinosargjengen #10 av Lars Mæhle: barnebok, leseeks, norsk22, 47 s
10. Diamantkvelder av Hilde Rød-Larsen: norsk22, leseeks, England, 252 s
11. De bergtatte av Anders de la Motte: Krim, Sverige, leseeks, 515 s
12.Detektivbyrå nr.2, Jakten på Trollmannens bok av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes: barnebok, kjøpt, 58 s
13. Samtale om kunst og politikk av Edouard Louis: Essay, Sakprosa, England, Frankrike, lånt på Bookbites, 57 s
14. Gutten, muldvarpen, reven og hesten av Charlie Mackery: Fortelling/selvutvikling, gave, 122 s

SUM: 14 bøker /  3753 sider

7 romaner (4 juleromaner)/ 2 krim
1 diktsamling
2 barnebøker
2 sakprosa (essay og fortellinG/selvutvikling) Litt i tvil hvor jeg skal plassere Gutten, muldvarpen, revne og hesten.. Er fictiion og egentlig ikke sakprosa, men forlaget plasserer den i selvutviklingsboksen. Tja..

8 leseeks
2 kjøpt
3 bookbites/Bib
1 gave

0 frahylla
0 1001- bøker (det skal det bli mer av i 2023)

Land besøkt: 
England (5), Skottland (5),  Sveits, Sverige, Frankrike
Reisebiblioteket mitt i Las Palmas. Jeg har ikke rukket å blogge derfra enda. Sykdom i desember satte meg ut av spill, pluss etterslep på julegaver etc, og ny reise til Lofoten, er årsaken. Leste alle bøkene unntatt De uverdige. Lofoten ble neste reise. Vi reiser til datteren min med familie en uke i jula annethvert år. I år var vi heldige med været, og vi hadde  fine dager der. Elli, nytt barnebarn på 7 mnd sin første jul fikk vi også feire. 
De bergtatte var en av de papirbøkene jeg hadde med meg.  Vet av erfaring at det blir lite lesing ved familiebesøk. I alle fall når vi er så mange.  Jeg hadde også med Kniven i ilden av Ingeborg Arvola. Den sliter jeg mer med enn De bergtatte, som jeg likte veldig godt.  Forhåpentligvis blir jeg ferdig med den i morgen. Stahet er grunnen til at leser den ferdig.På vei hjem fra Svolvær, over Vestfjorden. Tror det er Kjerringøy utafor Bodø der nede. Vi var heldige med flyværet også, bortsett fra at Bodø-Trondheim var ganske så bumpy ved opp og nedstigning og litt underveis. Da ble det heller ingen lesing. Det er kun musikk på øret som kan gi en viss beroligende effekt sa. (og vin når jeg kan)
En av de bøkene jeg leste og likte godt i desember. Diamantkvelder av Hilde Rød-Larsen. Her bilde fra toglesing til Verdal, der foreldrene mine bor. På vei til førjulsbesøk mellom de to andre reisene.


Kulturelle arrangementer/filmer etc: 
1. Avatar 2- The way of the water. Trondheim kino 30.12.22. Fantastisk film, mektig opplevelse.

2. Troll? Netflix

Vet ikke om det ble noe mer enn denne filmen, jeg.
Så litt av Troll i Lofoten samt slutten av juleserien Julestorm. Så Troll tidligere, var ikke det i november? Meget underholdende.

Nei-   jeg fikk ikke noen bøker til jul, med unntak av en #readygogogive-bok (veldig hyggelig), men det er reelt sett et bytte.
Jeg fikk noe penger av faren min og la i den siste boka til Knausgård; Det tredje riket.
Et av mine lesemål i januar er å lese ferdig Ulvene i evighetens skog som jeg fikk til jul i fjor og Det tredje riket. Jeg lengter etter å lese dem og alt annet skal vike.

Jeg skal også delta i 1001-sirkelen igjen, og ellers lese av lystprinsippet fra bunken og det jeg bare må låne. Vet også at det kommer noen spennende nyheter i januar på krimfronten, sukk.. har allerede fått den nyeste til Liza Marklund på PDF. Man rekker ikke lese ferdig bokhøsten for det kommer nye spennende bøker.. sukk igjen. 

Årets oppsummering kommer i morgen.Ønsker dere alle en riktig fin nyttårsaften. en god januar og et alle tiders godt nytt år! :)


19 kommentarer:

 1. Alltid like kjekt å lese oppsummeringene dine,skjønt det var ikke hyggelig å høre at du har tannpine,det er vondt. Håper du får fikset smertene snarest.

  Av bøkene dine har jeg lest seks stykker,3,4,5,8,10 og 13. Holder på med Knausgård sin nyeste nå, kjekt at du har fått tak i den. Fikk heller ingen bøker i år men har bestilt Kjærlighet i hatets tid og den kommer til en postkasse nær meg på mandag.

  Har også sett Troll og Julestorm på Netflix. Likte begge.

  Koselig med besøk hos barn og barnebarn tenker jeg. Og få feire småtten sin første jul.

  Hehe...kjenner til det der med disse nye bøkene som til stadighet er på vei,tror jeg har over 30 nye bøker på ønskelisten min og flere dukker nok opp i de nærmeste månedene.

  Et godt nyttår ønskes deg også, Anita 🙂 ser frem til å følge deg i 2023!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe:) Det inspirerer:)
   Ja, vondtet har vært værre i natt og i dag, nå er jeg veldig hoven, så det blir nok en tur til tannlegen i morra. Drikker bare smoothie, kaffe og skal lage meg suppe senere. Det blir nok bedre, håper bare jeg slipper en stor tannlegeregning ;)

   Ja, det er veldig koselig hos barn og barnebarn. Skulle ønsket de var nærmere, det tenker jeg alltid, men sånn er det.

   Ja, de bøkene.... Fra fjoråret har jeg mange ulest, antar flere må vike for nyheter fremover, men jeg skal som i fjor, prøve å lese et par frahylla hver måned.
   Det jeg ønsker meg av fjorårets bøker som jeg enda ikke har, er Corman MacCartys bøker Passasjeren og Stella Maris. Spørs om de får vente til maisalget.

   Har lest ferdig Kniven i ilden nettopp. En bok jeg kunne ha unnvært. Ikke min kopp av te, for å si det sånn. Ser kvalitetene, men her er det egne lesepreferanser o.l. som spiller inn. Hørte litt på lydboka, og den var like bra (kanskje mer fengende- men vet ikke hvordan det hadde vært i starten av boka med alle navnene, måtte jo lese om igjen flere steder) som papirboka såfremt jeg skrudde opp tempoet litt. Gertrud Jynge leser jo så innmari saaakte...


   Takk det samme og godt nytt år igjen til deg også:) Håper vi ses på Osterøy eller i Bergen til høsten:)

   Slett
  2. Håper det fikk fint hos tannlegen og at du fikk orden på vondten. Kun hatt flytende føde siste halve døgnet ettersom jeg skal ha en undersøkelse i morgen tidlig, så jeg ser frem til en god lunsj til tredje etappe med tour de ski når jeg er ferdig. Rart med det hvor sulten man blir når man ikke kan spise, men får en skikkelig kickstart på det nye året om ikke annet.

   Lurt å ta for seg bøkene fra hyllene, jeg skulle lese 12 i fjor men endte opp med å lese bare 3, mulig jeg har glemt å føre opp noen i regnearket, får nesten håpe det.

   Har startet dagen i dag med en tiggerunde til et par forlag,men får satse på at jeg leser litt mer fra det jeg allerede har likevel.

   Kudos til deg for å lese ferdig Kniven i ilden, tror jeg dropper den foreløpig.

   Var veldig koselig å treffe deg i høst så vi får til et møte igjen, om jeg kommer til Osterøy eller ikke. Kanskje jeg drar Ellinor med meg, hun er mye mer på krim enn det jeg er så mulig vi skulle meldt oss på noe.

   Så du la ut et innlegg så iler inn der og leser, vi snakkes!

   Slett
  3. Takk Beathe:) Fikk penicillin og Ibux 600 g på resept. Tror Ibuxen ble for hard for magen, gitt. Reduserer den i morgen hvis magen blir likedan. Det ene følger det andre.. Men ellers så vil dette gå over, og neste uke blir det kontroll så får vi se om det skal gjøres noe mer, trekking e.l.

   Ikke godt med tvungen faste, men du verden så godt det blir med mat etterpå. Gleder meg jeg kan tygge ordentlig igjen. Går på myk mat her enda. Blir suppe til kveldsmat straks.

   Har ikke telt opp mål og sånt enda, oppsummeringen min blir litt utsatt. 150 bøker lest, det er det som er klart.

   Venter med tiggerunder, jeg, tenker jeg, men har en som kommer, som jeg ble lovt like før jul, en krim av Karen Smirnoff. Så den faktisk i bokhandelen i dag, så da er den underveis i posten.

   Takk ang Kniven og ilden, måtte jo lese ferdig, men etterpå tenker jeg at jeg absolutt ikke måtte. Burde gitt meg etter 50-70 sider. Lærer aldri;)

   Håper virkelig vi treffes igjen til høsten Beathe. God ide å ta med Ellinor. Dere trenger jo ikke være hele helga heller, man kan kjøpe seg dagspass, eller bare lø-søndag.


   Slett
  4. Tenker penicilin og Ibux gjør susen, og at det blir mer "levelig". Heldigvis går jo det meste over,bare litt trasig når det står på.

   Smirnoff ja, jeg har den tredje boken på vent, den må jeg få lest. Den nye, er det en Lisbeth Salander bok det eller er jeg helt på jordet her?

   Måtte tigge om den nye til Ali Smith og bok nummer to til Solvej Balle samt en fra Pax forlag.

   Ja,skal høre med Ellinor ang Osterøy.

   Slett
  5. Ja, sant..
   Det er den nye Salander-boka, ja.
   Ok, du er jo fan av Smith.

   Fine greier:) Barnebarnet mitt ( 7 mnd) heter Ellinor, har jeg sagt det?

   Slett
 2. Godt nyttår Anita. Kjekt å følge deg på reisene og nyte varmen når jeg selv har det beinkaldt :-) Ikke lest noen av dine desemberbøker, men Anders de la Motte står så absolutt på lista. Jeg klarte å runde 96 bøker i 2022. Åtte under "målet" . Noe jeg syns var innafor, siden jeg ikke leste i juli. Som deg går jeg lystlesingen i møte. Sci-fi som "ingen" kjenner. Det får meg ovenpå her, kjenner jeg. Trenger en kjempespark bak for å bli litt mer organisert i 2023. Det skal ikke mye til...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det samme til deg Marianne:) Alltid kos å høre fra deg:)
   De la Motte liker du nok, hvis du takler "hermingen" etter Avdeling Q etc.
   96 bøker er bra det.
   Sci-fi kan være spennende. Finnes det noen nytt der i gården? Antagelig på engelsk? Husker Gro Dahle snakket om fantasy/sci-fi på et webinar, at det nesten ikke selges sci-fi-bøker i Norge lenger. Men folk ser gjerne sci-fi-filmer.
   Eks mann av huse i Avator 2 (min anmerkning), den er jo sci-fi. Så den selv sist fredag.
   Eller leser du gamle klassikere? Har lyst å hive meg på Dune, men det er så mange sider. Har kommet tre praktutgaver på Cappelen Damm nå.

   Skjønner du har gått trøtt av lesing og blogging, men hvordan går det med egen skriving?
   Vi får speede opp det, begge to, i alle fall jeg. Mer ro nå utover , håper jeg.... Men det må mindre blogging og lesing til her i gården, får ha det som et mål. Ned til 100 bøker i 2023 . Det får holde.

   Slett
  2. Avatar 2 - fantastisk filming, men med litt tynn og lik story fra forrige film kanskje. Likevel - elsket den! Vi så den her borte like før jul.
   Sci-fi. Jeg leser nå en forholdsvis ny serie, men fra John Scalzi som jeg egentlig ser på som en kommende klassiker. Egen definisjon der, hehe. Jeg liker de gamle klassikerne og har også plukket opp en for januarlesing hos Elida 1001. Kurt Vonnegut og Cat's Cradle. Starter året med tre sci-fi bøker og satser på at de gjør susen for lesegnisten. Jeg leser nesten utelukkende engelsk sci-fi. Ørjan N. Karlsson har faktisk skrevet den jeg ser på som den beste sci-fi serien på norsk. Sett bort fra de eldgamle til Bing og Bringsværd som jeg også elsket. Har lest sci-fi siden jeg var 12-13, da norsk og oversatt til norsk. De aller beste mine er dessverre ikke oversatt. Det er noe med å oversette sci-fi, for den tekniske ordbruken er så sær. Jeg vet ikke helt hvordan det skulle blitt oversatt?
   Jeg satser på få omtaler, og nødvendigvis ikke alltid alle bøker omtalt. I det minste månedsoppdateringer. Så får jeg ta det derfra. Legge lista lav er nok smart for begge. Da er det lettere å "imponere" seg selv. Selvbedrag? :-)

   Slett
  3. Oi... jeg kom ut som anonym? (Marianne)

   Slett
  4. Skjønte det var deg;)
   Ja, Avatar var teknisk helt utrolig. Enig med deg ang story, men emosjonell nok bortsett fra all krigingen i starten og på slutten, selv om slutten var veldig spennende.
   Husker jeg leste en del B& B da jeg var tenåring, selv. Samt Ursula leGuin, Doris Lessings sci-fi-bøker og en del annet.

   Smart å legge lista lavt. Har meldt meg på 30 minutters utfordring på fb-gruppa Skriverne. Les eller skriv 30 min hver dag. Lesing er ikke noe problem, jeg leser mer enn det pr dag, men skriver ikke så ofte, bortsett fra en del blogging. Er skriving det og, men det var den andre skrivingen jeg skal bruke mer tid på. Da må jeg blogge mindre, for armen min tåler begrenset med skriving hver dag.

   Slett
 3. Godt nyttår, Anita! Har kun lest bøkene frå Jørn Lier Horst av dine. God betring med tannverken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Elida:) Ser fram til en ny runde i 1001-sirkelen. Satse på Murakami og Trekkoppfuglen igjen, Har enda ikke fått til kategori over 500 sider.

   Slett
 4. God bedring og GODT NYTT ÅR!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Myriam:) Hyggelig å høre fra deg:)

   Slett
 5. Au-au, tannverk er skikkeleg ille. Då klarar ein ikkje å konsentrera seg om noko anna, er min erfaring.. Håpar du har fått hjelp no.

  Eg har ikkje lest nokon av dine desemberbøker, men har De bergtatte på vent + at eg har notert meg Sanatorium tidlegare. Har ikkje funne den sistnemnde verken på BookBites eller fysisk bibliotek - så langt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe skikkelig trøbbel. Følte meg syk i hele går.. I dag mindre smerte, men er fortsatt hoven helt opp til øyet. Skal til tannlegen straks.

   Rart du ikke finner Sanatorium på bookbites, men det kommer sikkert an på hvilket bibliotek man er knyttet til.

   Slett
 6. Godt nyttår Anita! synd med tannpine, sist jeg hadde det, viste det seg at det var bihulebetennelse, to dager med nesespray, så var jeg fin igjen. Håper du har funnet ut av din...
  En haug med bøker har du fått lest også, selv om jeg følger med gjennom måneden, så er det veldig gøy å se alt en smell, sånn som dette.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme Tine:)
   Var hos tannlege akutt i dag. Betennelse i rotspiss som har spredt seg oppover i kjeven. Fikk resept på penicillin og Ibux 600 mg. Tror det slo seg på magen også...
   Ny time neste uke, for å vurdere hva som trenges å gjøres videre..
   Ble en del bøker, men flere er tynne da, barnebøker, Louis.

   Slett