søndag 31. juli 2022

Oppsummering juli- 22

 Juli har gått så fort, spesielt siste halvdel. Første delen var rolig, med så elendig vær så at det gikk på helsa løs, men da fikk jeg lest en del i det minste. Den siste 1 1/2 uka har jeg vært sørpå med helt annerledes og mye bedre klima. Jeg kom hjem til et herlig blaff av en sommerhelg i Trondheim fredag. Beklager så mye værprat, men bor man her oppe, så blir man opptatt av det, kanskje mer med alderen også. Sørpå hadde jeg deilige dager hos min søster i Sandefjord med utflukter og avlsapping, ikke så mye lesing. Det ble heller ikke lest noe særlig da jeg var på Borge hotell i Tønsberg denne uka på skriveferie. Andre ting var selvsagt mye viktigere, og jeg dro ikke dit for å lese, men skrive litt og slappe av med andre skrivende mennesker. Det beste av alt der nede i Vestfold, foruten klimaet og folket, var stillheten, roen- og jeg kjente hvor godt det gjorde for kropp og sjel. Jeg tror jeg flytter sørover...

Oppsummering av leste bøker, og annen kultur, samt reiseinnlegg fortsetter under bildet.
Bøker lest:
1. Men størst av alt er begjæret av Sissel Gran: Sakprosa, kjøpt, 288 s
2. Solgt av Aina Skoland: Krim, debut, Norge/Ukraina, 2022, leseeks, 383 s
3. Den som frykter snøen av H.S. Palladino: Krim/psykologisk thriller, debut, norsk22, leseeks, 400 s
4. Er kjønn flytende ?  av Sally Hines: Sakprosa, leseeks, 146 s
5. Spansk pepper av Lone Elisabeth Hansen: Spania, Sør-Spania, lånt på bib, norsk22, 297 s
6. Et eget rom av Virginia Woolf: Essay, England, frahylla, klassiker, kjøpt, Bookbites-lyd, 120 s
7. Anita (53) av Astrid Nordang: Norsk22, lånt på bib, Italia/Roma, 345 s
8. 40 dikt av William Butler Yeats, gjendiktet av Torstein Bugge Høverstad: Dikt, diktsirkel, lånt på bib, 179 s
9. Fiskehuset av Stein Thorleif Bjella: lånt på bib og Bookbites, Ål i Hallingdal, 137 s
10. Grønnøyd monster av Myriam H. Bjerkli: Krim/thriller, leseeks, norsk22, litt Spania, 319s
11. Eg bur her no av Kari Anne Bye : Dikt, lånt på bib, 186 s
12. Havets kirkegård av Aslak Nore: Episk roman/Thriller, Afghanistan, Lofoten, kjøpt, 486 s
13. Metusalem-prosjektet av Tom Egeland: Krim/thriller, norsk22, leseeks, Island, Egypt, Frankrike, Italia mm. 456 s

SUM: 13 bøker/ 3742 s

5 krim/spenning
3 andre romaner
3 sakprosa
2 diktsamlinger

3 kjøpt/ 5 leseeks/ 5 lånt på bib
1 fra hylla
0 1001-bøker

1 diktsamling Diktlesesirkel
1 samlesing til skriveferie (Fiskehuset)

Jeg leste kun siste del av Havets kirkegård , samt Metusalem-prosjektet mens jeg var i Sandefjord, og 150 sider av Ikke bestått  av HjorthRosenfeldt som jeg fortsatt holder på med (200 sider igjen) og 50 sider av Skrivekunstens hemmeligheter av Niels Chr Geelmyiden på Borge og flyet hjem. (periode 21.juli- 31.juli) Ikke så mye det akkurat, det meste ble lest på senga, noe i sola, men desto mer ble lest resten av måneden. 

Havets kirkegård var utrolig bra, den likte jeg veldig godt. Jeg håper den blir filmatisert. Jeg så scener og miljø så godt foran meg. Det blir storslagent , langs lysten av Norge med hurtigruten, Landegode, Bodø, Lofoten,  Oslo, dykkingen, skipsvrak, krigen, familiehemmeligheter...


Bildet ble tatt i Djupvika på Lade i Trondheim juni, før drittværet kom..


Men størst av alt er begjæret av Sissel Gran var også veldig bra, en helt annen bok, selvsagt. Tema begjær i alle slags former, begjær av sex, mat, rus, penger, vold, makt, med mye mer.. Om drivkreftene i oss, som vi ofte ikke skjønner eller vedkjenner oss. Nyttig og tankevekkende, kunnskapsrik sakprosabok. Ga meg også tanker om hvor mye begjær det skrives om i romaner, spesielt krim, det er det som skaper konfliktene, ofte drapene. Men man trenger ikke gå så langt, men se på oss selv og de rundt oss. Hvorfor gjør vi en del rare ting, selv om vi anser oss som fornuftige og rasjonelle mennesker? Det skriver Gran mye om . Anbefales!


Ingun har et fint innlegg om Et eget rom
, det har også Rose-Marie. Så da trenger ikke jeg blogge om essayet, jeg stemmer i med deres lovprisning.

Filmer/serier fra bok og andre litteære filmer:
2. Vita & Virginia. 2018. Leid på Telia Play Nett. 
3. Diverse episoder av siste sesong av Mord og mysterier på Vox

Et lite bildedryss fra reisen sørpå, med kulturelle aktiviteter:Sommerlesing i Sandefjord. Det var et par dager med innevær og regn også der..


Borge hotell, Husøy, Tønsberg. Skriveferie i regi av Tekstuniverset.

Mandag-fredag. Opplegg: Tid til å skrive, jobbe med egne prosjekter.Treffe likesinnende, prate om det som opptar oss. Inspirasjon. Passe stimuli. En dag la Marianne inn en skriveøvelsesøkt, en annen dag diskuterte vi Fiskehuset av Torleif Bjella (hadde bestemt bok på forhånd), en tredje dag kunne man lese tekster for hverandre, siste kveld var det Åpen mikrofon for alle, dvs annet publikum i tillegg til oss. 
Det er Jorunn Solli som driver Tekstuniverset ( har også fb-side og insta-konto), hvor hun arrangerer kurs med blant annet Gro Dahle, Bjarte Breteig, Endre Ruset med flere. Gro Dahle har vært populært kursholder i mange år, og flere av gjestene denne gang har vært på kurs med henne. Selv gikk jeg på diktkurs med Gro for en del år siden i Oslo.  Det var helt frivillig å delta på noe. 
Fra Åpen mikrofon torsdag kveld. Jorunn (t.h), introduserer deltagerne. Man fikk 3 min til å lese en tekst, det var innslag med utdrag egne tekster, dikt, tale, scene fra manus etc. Veldig morsomt og variert. 
Marianne Teie (t.v) er forfatter av tre bøker, og assisterer  Jorunn med det ene og det andre i Tekstuniverset, blant annet samskriving på facebook. Aktuell med romanen Dama til Rune som hun leser et utdrag fra her. Jeg leste ikke opp noe, følte ikke for det akkurat da. Men neste år kanskje, hvis jeg drar dit igjen. Det frister i alle fall til gjentagelse. Borge er et flott og stille sted, enkel standard, men omgivelsene  er unike. Hyggelig betjening. Og ikke minst en flott gjeng å være på skriveferie med. En av mange gamle bygninger på eiendommen.Litt lesing av skrivefaglig litteratur i sola.


Bokstabelen/biblioteket på rommet mitt. Ble med noen bøker fra Sandefjord. Leste i Ikke bestått  på senga og litt i Skrivekunsten når jeg ville sitte litt i sola. 

Besøk av forfatter Lene Lauritsen Kjølner:


Hadde mailet Lene L Kjølner om at jeg ville være der og sa hun gjerne måtte stikke innom, siden hun bor i Tønsberg. Jeg har lest alle bøkene om Privatdetektiv Olivia Henriksen, som er inspirert fra omårdet her. Det viste seg at at akkurat dette hotellet er modellen til Havnehotellet, og omgivelsene/miljøet rundt her har vært inspirasjon til flere av bøkene.
Veldig gøy.Lene hadde med bøker som jeg ikke har lest, serien Sofie i Sandøsund  og Petra Petterson. Gleder meg til å lese dem. Dette er feelgood, ikke krim. Bøker for sommer, jul og påske. Sommer i Sandøsund er den nyeste, faktisk ganske splitter ny. Finnes i lydbok-sommerkalender.Bunken min ble bare større. Kofferten hadde heldigvis plass, og med hjelp fra min søster som hentet meg gikk det fint å transportere den til Torp, samt få den med på toget hjem fra Værnes.


Ingunns besøkshage i Stavern:


Den som følger meg på fb og insta, vet at jeg også er glad i hager og planter. Søster Heidi tok meg med til Ingunns besøkshage i Stavern. Ingunn har jobbet frem en nydelig hage over år, det er hennes lidenskap. Hun er søsteren til den mer kjente Halvard Bakke (designer) som også bor i Stavern. De har nettopp gitt ut en hagebok sammen. 
Dette var en nydelig hage å besøke, estetisk vakker, med forskjellige temaområder, her og der skilt med nyttige tips og informasjon om plantene og hage-planlegging, små butikker med slag av hage-interiør, fine sitteplasser, lysthus med mer.  Det kostet 90 kroner å gå inn, man fikk kart over hagen og gratis kaffe. 
Ingunn har både fb-side og instakonto . Hun driver også som hagekonsulent.Meg i hagen.


Stavern- sjøhistorisk magasin/museum:

Etter hagebesøket dro vi inn til sentrum, ruslet rundt og ned til Fredriksvern Verft. For et flott område. Her skulle vi besøke barnebarnet til søstra mi som har sommerjobb på "Dykkermuseet"/sjøhistorisk magasin:


Vi tok oss en runde inne i museet. Det var overraskende interessant. Det har gjennom tidene skjedd veldig mange skipsforlis utenfor kysten her, og det var godt dokumentert. Jeg tenkte også på skipsvrak-tematikken i Havets kirkegård, mens jeg gikk rundt der. Spennende.I denne bygningen er det mange kunstutstillinger. For enhver smak.


Casa Heidi i Sandefjord-  maten:Jeg må også nevne alle den gode maten Heidi (søstra mi, som er kokk av utdanning) laget. Inspirert av bladet Keto, ble det masse gode måltider som jeg tålte godt. Stifado, squashfritter til torsk og bacon, stekte grønnsaker, med mer..En kveld var vi og grillet hos nevøen min og da hadde hun laget en nydelig salat med av selvdyrket squash, lime og fetaost. I tillegg til ramsløksmør.

Vi var også på Vindfjell, på ei fantastisk hytte hos et vennepar av henne og grillet en kveld. Glemte å ta bilde av den deilige maten, men her er fra vannet nedenfor. Stillhet, fred og ro. Nydelig:


Tamme ekorn sprang rundt..


Tjernet med vannliljer. Noen badet her, men jeg så på..


Jeg tenker jeg må dra sørover hver sommer fremover. Gjorde det når ungene var små. I alle fall når sommeren blir som bildet under. Lever lenge på dette. Nå skal jeg nordover en tur og der er det meldt 12-13 grader fremover. Kofferten skal pakkes om med varme klær. Sånn er Norge, været kan vi ikke gjøre noe med, vi får gjøre det beste ut av det.Reiser til varmere strøk er et must for oss værsyke og reumatikere med mer, blant annet:

Reiseinnlegg:


Jeg ønsker dere fortsatt en riktig god sommer når vi går inn i august, den siste sommermåneden.:)12 kommentarer:

 1. For en fin oppsummering og som alltid har du vært med på litt forskjellig. Værprat er helt innafor, har blitt mer opptatt av det de siste årene selv og er vel noe mer værsyk enn jeg har vært før.

  Jeg fikk lest 10 bøker denne måneden, lengre perioder hvor det ikke ble lest eller lyttet til noe så blir det sånn. Har lest 5 av disse (6,9,10,11 og 12) og et par av dem har jeg lyst til å lese sånn etter hvert.

  Jeg digger Halvor Bakke, han er veldig dyktig, og er hun av samme ulla som broren er det ikke rart at hagen er fin. "Eventyrlig oppussing" er et must for meg hver høst.

  Høres kjekt ut det Tekstuniverset og møte med ulike forfattere-og veldig kjekt når de har med bøker til deg :-) Sånt er koselig!

  Tusen takk for titten, Anita, alltid kjekt når du legger ut disse :-)

  Ha en fin august du også! :-)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for det Beathe:) Skal svare mer senere, min sønn kom nå. Lage mat og pakke ferdig etterhvert.:)

  SvarSlett
 3. Fantastisk oppsummering - og du har lest dobbelt så mye som meg i juli måned - jeg har lest 6 - 7 - (Pluss et par jeg rakk å begynne på før de ble trukket fra BookBites - skla ønske de på nytt)

  SvarSlett
 4. God oppsummering! Eg har ikkje lest nokon av dine, men har Virginia Woolf ulest i bokhylla :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Elida:) Håper du leser VW og jeg får lese hvordan du leste den:)

   Slett
 5. For en flott tur du har hatt sørover, tipper du fikk godt med påfyll til skrivekløen din :) Vær snakker vi vel alle om, vi som bor nord for "sørrafor", begge sønnene mine har flyttet sørover, en til Haugesund og en til Rena, tipper de får bedre vær enn i Bergen begge to.
  Jeg har lest fire av dine leste bøker denne måneden, og det er nok Sissel Gran som gjorde mest inntrykk. Nyt resten av sommerferien Anita, jeg kjører til Haugesund i morgen, er spent på å se barnebarn og nye huset til eldstemann :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var virkelig påfyll av beste sort:)
   Nord for "sørrafor"- godt uttrykk. her sier vi Nord for Sinsenkrysset, emn når det gjelder været er det nok lenger nord enn Sinsen;)
   Kos deg med tur til Haugesund til sønn og barnebarn. Man får no bare reise mer når ungene flytter langt unna..
   I morgen tidlig kjører min eldste sønn og jeg til datteren og barnebarn i Lofoten.. Overnatter i Mo i Rana.

   Slett
 6. Du har opplevd og lest mykje denne månaden. Ser travelt ut, men eg forstår at du har fått "lada batteria" óg.
  Har lest dei to siste av dine. 'Havets kirkegård' las eg i fjor var det vel, og eg likte den veldig godt. Metusalemprosjektet las eg no i juli. Kosar meg med Bjørn Beltø og tykkjer at serien er veldig underhaldande. Men forfattaren pøser på med ganske ville teoriar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har faktisk vært en veldig rolig og avslappende måned. Reisen sørpå var lading, med akkurat passe aktivitet/stimuli og sosialt samvær. Det virker sikkert mer når man lister det slik opp, men det var for det meste veldig rolig, skjønt mer sosialt enn jeg vanligvis har det. Sommerklimaet var et stort pluss, noe som glimret med fravær her hjemme i flere uker.

   Ang Egeland, enig der, men de ville teoriene synes jeg er spennende. Men denne boka ble litt for langdryg for meg. Smak og behag. Bra du likte den :)

   Slett
 7. Alltid morsomt å lese dine oppsummeringer. Du har lest veldig mye og samtidig vært på farten, det er fantastisk, det fikser ikke jeg. Sommer i sør er noe annet enn sommer i Nord og Vest. har vært en liten uke i Bremanger, og er over lykkelig over å bo i Innlandet. Der blåser og regner mann ikke bort, slik som på Vestlandet. Hadde to dager med opphold så totalt var det en fin tur, med mange fine opplevelser. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det:)
   Mesteparten av lesingen ble gjort før jeg dro sørover, synes ikke jeg fikk lest noe særlig da jeg var borte- men totalt ble det jo en del:)
   Ja, det er kjempeforskjell mellom sommer i sør og nord, og vest. Norge er mangfoldig værmessig land.:)

   Slett