onsdag 13. juli 2022

Er kjønn flytende? av Sally Hines (redaktør: Matthew Taylor)

 Boka er med i serien Store spørsmål på Mangschou forlag. Jeg oppdaget boka på Norli og ble nysgjerrig, og sendte mail til forlaget med spørsmål om leseeksemplar. Dette var like etter skytingen utenfor Per på Hjørnet og London Pub under Pridefest i Oslo den 25. juni. Angrepet som sjokkerte Norge og verden. De homofile og transfolket selv var ikke like sjokkert over at det kunne skje.  Prideparaden ble avlyst/utsatt og PST satte terrorberedskapen i høyeste beredskap. Jeg ønsker å sette meg mer inn i alle begrepene som opptrer i diskusjonene som har vart en stund. Alle har vel fått med seg at flere unge ønsker å skifte kjønn, at det finnes flere kjønnsbegreper og at frontene har hardnet av en eller annen grunn. Mye i USA, men også her hjemme har diskusjoner gått hardt for seg i alle slags media og kommentarfelt. Det gjør det dessverre også etter angrepet i Oslo. Hva handler alt dette om? Endring og utvikling er truende. Fremmed og skummelt, for mange. Men likevel, at vi 50 år etter at homofili ble lovlig her til lands, skal vi oppleve angrep som dette. Det en del av oss nå tok som en selvfølge, som retten til å være den man er og vil, er tydeligvis ikke det. Å sette seg inn i ting, og prøve å forstå, tenker jeg er viktig. I alle fall er det det for meg. Denne boka kan bidra til å sette ting i perspektiv, i tillegg til at den er opplysende mtp mange nye begreper. 


Er kjønn flytende? er en sakprosabok som tar for seg kjønn på en lettfattelig, spennende og informativ måte. Boka er delt inn i kapitler om biologisk kjønn, kjønn som sosial konstruksjon, kjønnsmangfold, kjønnsaktivisme og til slutt en konklusjon, foto- og kildeliste. Boka er rikt illustrert. Vi får et historisk perspektiv på kjønn, og kjønnsmangfold. Slik ser vi at dette med trans, og hva kjønn defineres som, har endret seg til alle tider og at det er forskjellig i forskjellige land og kulturer. Kjønn kan også endre seg i tråd med individuelle preferanser og i løpet av livet. Ergo; det finnes mange måter å forstå kjønn på, kjønn er ikke hogd i stein. Hvordan kjønn er praktisert har også endret seg gjennom tidene. Eks: Da den industrielle revolusjon kom, var det behov for flere folk i fabrikkene, ergo ble kvinnerollen endret, og kvinner kunne arbeide i fabrikkene, ikke "bare" være hjemme og stoppe strømper og ta seg av barna. Tidligere hadde heller ikke kvinner hjerne nok til å studere eller jobbe i akademia.  Tokjønnsmodellen, at det finnes kvinner og menn som begrep, oppsto i opplysningtiden på 1700-tallet. Tidligere var den rådende oppfatning at kvinner og menn representerte ett kjønn med besittelse av variasjoner av en type menneskekropp, med utvendige og innvendige kjønnsdeler som speilet hverandres anatomi på innside og utside. Dette helt tilbake til den greske antikken ifølge seksualhistoriker Thomas Laqueur. (født 1945). Det står også mye interessant her om kjønnsroller og makt gjennom religion og kulturelle normer, jordbruksamfunnets behov, om andre kjønn i andre kulturer, feks hirjaer i India og mange andre ting.


En ting jeg har lurt på en stund er om det er flere "født-i-feil-kropp" i dag enn før. Kan det ha med hormoner påvirket av mat, giftstoffer etc å gjøre, eller er det bare det at det har kommet mer frem i lyset? Boka gir et svar på dette. (Hormoneksemplet mitt blir ikke berørt, det er bare noe jeg har spekulert på. Det har jo skjedd endringer mtp sædproduksjon de siste årene også) 
Forfatteren (henvist til forskning) mener at det ikke er sannsynlig at det er flere, men at de kommer mer frem i lyset, de lider ikke i stillhet som før.


Boka mi er full av avsnitt som jeg har tusjet gule og med postitlapper. Å referere alt er helt umulig, boka må bare leses.

Det står også mye interresant om kjønnsmangfold og kjønnsaktivisme, samt at vi får forklart en del aktuelle begrep som hva LHBTQIA betyr, hvorfor flere bokstaver har kommet til, om hvem som bruker hva, om fronter mellom TERFer (transeksluderende radikale femnister) og transer, om binær /ikke-binær, ciskvinne, cismann, androgyn, aseksuell. Og en spesielt viktig ting, at det å være trans ikke betyr det samme som at man endrer seksualitet. En gutt som føler seg som jente, vil ikke endre sin seksualitet selv om han/hun gjennomgår en kjønnsendrende operasjon. Her rår det nok mye forvirring, og det er kanskje ikke så rart. 
Viktige opprør er nevnt, som Stonewallopprøret i New York i 1969.


Det er også morsomt å lese at Radclyffe Hall og Virginia Woolf blir nevnt som forfattere som sprengte grenser som handlet om kjønn. Radclyffe Hall var den mest radikale på tidlig1900-tall med boka Ensomhetens brønn/The well of loneliness  (som kom på norsk for et par år siden. Har tenkt å lese den, men den er tykk, så det har ikke blitt enda.) Boka ble forbudt i sin tid. Hall levde sammen med en kvinne. 
Woolf var gift med en mann, men hadde forhold til en kvinne , Vita, en periode. Hun var først og fremst kjent som feminist, men den som har lest bøkene hennes, ser at hun var opptatt av kjønn i et bredere perspektiv.  Selv leste jeg Orlando for kort tid siden, en roman som jeg mener går rett inn i dagens kjønnsdebatt. Et eget rom av Woolf er også i høyeste grad aktuell mtp tema kjønn. Litt morsomt at jeg i blogginnlegget mitt om Orlando nevnte både Tilda Swinton som spilte Orlando i filmversjonen , samt David Bowie som androgyn, også er nevnt i denne boka. Tilda Swinton (f. 1960) nekter å spille tradisjonelle kvinneroller. 



Tilda Swinton: " Jeg vet ikke om jeg noen gang har kunnet si at jeg var jente - jeg var lenge en slags gutt. Jeg vet ikke, hvem vet? Det forandrer seg." 

David Bowie og kona Angie utfordret kjønnsgrenser.   De som har fulgt med musikken og karrieren til Bowie vet det. Her er et bilde hvor Bowie er kledd som kvinne:


Bokas kapittel om kjønnsaktivisme handler om situasjonen til homofile og transkjønnede spesielt, men også feminismens inntog og utvikling. Hvordan det har utviklet seg frem til i dag.  Homofile har vært mye utsatt for vold og trusler. Det skjer fortsatt, men transkjønnede opplever det i enda større grad. De er en svært marginal og sårbar gruppe. Man kan blir skremt av å lese kommentarfeltene for tiden, hvor folk lirer ut av seg mye fælt. 

Som sagt er dette en mangfoldig tettpakket og sitatvennlig bok, som jeg håper å ha ytt rettferdighet med mitt lille innlegg. Jeg må stoppe nå for det blir for langt. Jeg anbefaler denne til alle som vil følge med, få et historisk overblikk, sette seg inn i nye begreper, for å forstå. Mye er i endring, her må man henge med.

Noen bilder fra boka:


Eksempel fra boka, hvordan den er bygd opp. Teksten har forskjellig størrelse, man kan lese den største og få et overblikk, eller alt for å gå mer i dybden. Bilder av menn med babyer som utfordret kjønnsroller da det ble tatt. 




Eksempel to.




Gammel gresk byste. 


Sally Hines er førsteamanensius, kjønnsforsker og sosiolog ved University of Leeds.


Sally Hines: Er kjønn flytende? 146 s 
Mangschou forlag 2022
Leseeksemplar fra forlaget


4 kommentarer:

  1. Oj,for et fantastisk innlegg! Jeg forstår at jeg må lese denne boken, som deg sendte jeg mail men forlaget hadde tatt ferie da så jeg ser det an til ferien er over, om ikke så finnes den jo i bokhandelen.

    Interessant spm du stiller ang hormoner,mat,giftstopper... har ikke tenkt i de baner selv men tenker jo at det kan være en kombinasjon av flere ting. At homofili ble mer normalisert og ikke lenger forbudt har nok åpnet opp for andre grupperinger innen miljøet for å bruke det uttrykket. At de tør å være mer åpen om hvem de er og hvorfor skulle de ikke det? Skjønt hendelser som det som sjedde i Oslo vil dessverre få mange til å trekke seg tilbake og ikke tørre å være seg selv. Fatter ikke dette hatet mot folk i LHBTQIA -miljøet,og de som hater ofrer sikkert ikke en tanke på å lære seg noe om det heller, de bare hater for å hate det som måtte fremstå som "annerledes"-det er skremmende og det kan virke som vi er på vei i feil retning. At ikke de selv går med følelser om å "være født i feil kropp" eller elsker en av samme kjønn betyr jo ikke at andre ikke gjør det, ingen sitter med fasiten over hva som er riktig for et annet menneske. Om vi ikke forstår så er det minste vi kan gjøre er å lese oss opp litt, det burde kanskje flere gjøre.
    Yasmin Finney,en av skuespillerne i Heartstopper ble hyllet av en britisk politiker, jeg nevnte det visst i innlegget mitt om Skeiv-boken,fordi han mente at hun som åpen transperson hadde reddet liv. Jeg tenker at det er viktig at også transpersoner sammen med andre i miljøet blir representert også på lerretet som et ledd i normaliseringen. Jeg trodde at man hadde kommet mye lenger i 2022 og at alle kunne være seg selv uansett uten å omtrent måtte være redd for sitt eget liv.
    Nå har jeg sikkert ikke kommentert mye fra innlegget ditt som må leses på nytt før jeg svarer deg igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Beathe:)
      Er ellers enig med alt du sier. For meg er det også ubegripelig med alt det hatet og alle de negative holdningene til folk som er annerledes enn dem selv. Er de redd noe i seg selv, eller hva bunner det i, mon tro.. Fremmedfrykt og noe truende må det være, hvorfor ellers bry seg.
      Håper du får tak i boka, den er fin å ha å slå opp i også.
      God natt herfra:)

      Slett
  2. Enig med Beathe, denne fikk jeg også lyst til å lese. Takk for fint lesetips!
    Ha en fin dag:)

    SvarSlett