torsdag 4. august 2022

Ikke bestått av Hjorth & Rosenfeldt. Sebastian Bergman #5

 Serien om Sebastian Bergman er knallgod. Ikke bestått besto også med glans. Jeg har passet på å ikke lese meg mett på serien, og har lest de med litt tid i mellom, fortrinnsvis i forbindelse med bortreise. Det har tatt meg over en uke å lese ferdig Ikke bestått. Ikke fordi den er treg, men fordi jeg har vært mye sosial, og på besøk hos familie de siste par ukene. Da blir det stort sett lesing på senga, noe som tar lengre tid med tanke på lese ferdig en bok. Boka har vært med til Sandefjord, Tønsberg og nå Lofoten. Lest på fly, flytog og på senga. Nok om det. Jeg må også få skrevet ned noen ord om denne, så jeg husker den til neste bok. Neste bok blir nok med på Kreta lenger utpå, hvis jeg greier å vente. Slutten på Ikke bestått var nesten like spennende som Fjellgraven med tanke på hva som vil skje videre med en hovedperson eller to.Forlaget om boka:
En realitykjendis blir funnet drept i en nedlagt skole, skutt i hodet med slaktepistol. Han sitter fastbundet til stolen i et klasserom, med ansiktet inn mot hjørnet og en skammekrokhatt på hodet. Et omfattende spørreskjema er festet på ryggen med stiftepistol. Prøven tester allmennkunnskap, og den drepte har tydeligvis ikke klart kravene. Det første offeret følges av flere, alle er mediekjendiser. "Ikke bestått" er femte bok i serien om den sexmisbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman. Denne gang blir han og kollegaene fra Rikspolitikommisjonen stilt overfor en kompleks og avansert seriemorder som til slutt truer hele teamets eksistens.


Advarsel Spoilere!
Historien om seriedrapsmannen er fæl. Han skyr ingen mildere og satser stadig høyere. Han vil ut med et budskap, han vil bli hørt. Noe han ikke gjør til å begynne med, siden politiet holder kortene så tett inntil brystet. De har heller ikke så mye å by pressen på. 
Sebastian Bergman er ute og inne av temaet i denne boka, Det skjer en del ting mellom han og Vanja, som gjør at den usikre relasjonen blir iskald fra Vanjas side, uten at Sebastian skjønner hvorfor. 
Torkil gir opp Ursula etter å ha truffet en gammel flamme. Billy strever med sitt og noe skurrer i i det ferske ekteskapet, noe både Vanja og Sebastian merker, men han vil ikke snakke om det. Sebastian vet hva hovedproblemet til Billy er, og har flere ganger bedt Billy snakke med noen om det. Han vil ikke. Ikke før han oppsøker Jennifer. De to møtes stadig oftere og Jennifer er den som forstår Billy og kommer med forslag til løsning, eller bedring på problemet hans. Det ender i utroskap. Billy sliter med dårlig samvittighet for My og må nok snart ta et valg. Men så lenge hun ikke fatter mistanke, så fortsetter han vel bare. Vanja tviler på sin egen fremtid i Riksmord, hun har ikke noe annet enn jobben. Hun blir oppsøkt av Valdemar, men hvordan dette utvikler seg er ikke godt å si. Hun oppsøker eksen Jonathan, noen må hun prate med, og her er hun ganske kynisk. Han kjenner henne og er redd for å bli såret igjen. 
Sebastian gjør igjen dumme ting som ødelegger for han selv, både i forhold til Vanja og teamet. Han blir kastet ut, men fordi drapsmannen vil snakke med Sebastian, og bare han, da han blir tatt inn til avhør, må de hente han inn igjen. Det skjer også noe med Billy på slutten. Her er det mange løse tråder som vi ikke aner hvor bærer hen før neste bok. Billy, Sebastian, Vanja, Ursula, Torkil- ja, her kan det gå alle veier med alle. 

Vurdering:
Ikke bestått er gjennomgående spennende, men ikke sånn at jeg mister pusten, før på slutten. Plottet er komplekst, men det mest interresante er det som skjer med teamet. Her er det konflikt og spenning i bøtter og spann. Men blir ikke bøkene lengre og litt mer pratsomme dess lenger serien vi kommer? Uansett: 
Nå gleder jeg meg masse til neste bok.


Ikke bestått med til Sandefjord og Tønsberg. Her i vinduskarmen på Hotell Borge.På ferga Bognes- Lødingen på vei til Lofoten for å besøke datter med famile. Rolig sjø.

Andre bloggere om Ikke bestått:


Andre bøker jeg har lest i serien:
#4: Den stumme jenta (noen setninger i en oppsummering)


Hjorth & Rosenfeldt: Ikke bestått, 461 s
Aschehoug 2021 (pocket)
Kjøpt selv


2 kommentarer:

 1. Heldige deg som er i gang med denne serien, jeg digger Sebastian Bergman :) Kjekt å lese i små bolker av og til, siden det stort sett blir sluking, i alle fall her hos meg :)
  God helg Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er deilig med slike serier. Gleder meg til nummer 6. Takk,det samme til det Tine. Er i Harstad med familie og barneban nå. Har en rolig stund i hotellbaren med Macen og bok:)

   Slett