tirsdag 23. august 2022

Zetaviruset av Øystein Bogen . Særdeles aktuell og skremmende thriller

 Øystein Bogen er journalist og kjenner Russland godt. Nå har han skrevet en thriller med et storpolitisk spill mellom Norge og Russland hvor vi får delta blant annet på ferd over grensa i nord. Vi er i Kiruna, i Moskva, i Murmansk, i Oslo med mer. Det dreier seg om datangrep som våpen i maktkamp og krigføring . Meget spennende og aktuelt.


Forlaget om boka: 

Som ungt datageni blir Misja Borodin tvunget inn i Russlands hemmeligste etterretningsavdeling, der han får som oppgave å utvikle virus som skal infiltrere og ødelegge andre staters kritiske infrastruktur. Samtidig er han i sterk opposisjon til det korrupte og undertrykkende regimet, og bestemmer seg for å hoppe av til Norge.

Den russiske stat er innstilt på å gjøre alt for å stoppe ham.

Misja bærer nemlig koden til Zeta, verdens mest avanserte datavirus, i hodet.

Etter en dramatisk flukt kommer han seg over grensen, men oppdager snart at han heller ikke i Norge kan være trygg. For hvem kan han stole på når også den norske regjeringen er infiltrert av russisk etterretning? Med en nådeløs russisk drapskommando i hælene må han bruke sine evner som hacker for å forsøke å redde seg selv og den norske samfunnsordenen.

Dette er rett og slett en skremmende aktuell thriller. Jeg leste ut boka i dag, og satt og så debatten på NRK2 i kveld, og ble litt satt ut, for det handlet mye om det samme. Forholdet til Russland, om bildene av den finske presidenten var lekket ut av av russerne for å sverte presidenten i Finland, hva som kan skje videre med Ukraina-krigen, hva Russland er truende til av angrep her og der, feks om de kan ta strømmen osv.

I Zetaviruset bruker Russerne alle midler for å få tilbake avhopperen Misja, det blir forrykende spennende. I Russland er presidenten alvorlig syk og jobber med å finne en arvtaker. Han skyr ingen midler for noe og alle frykter han. I Norge har det vært valg og Grønt folkeparti har dannet regjering og har statsministeren. AP er svekket og har Trond Giske som partileder, ellers er det mange nye folk i regjeringen. Haakon Magnus er konge. Så vi er nok litt fremme i tid, men nært nok. 

Skal ikke røpe noe mer, men anbefaler boka sterkt. Godt skrevet, lett å holde styr på selv om det er mange karakterer . (navneliste foran i boka hvis man trenger det). Bra driv, men lurt å være ekstra skjerpet i starten så man får med seg hva det handler om, dvs datasikkerhet, cyberangrep og alt som har med det å gjøre, samt alle karakterene, hvem som er venner og hvem som er fiender, skjønt det er ikke like lett å vite alltid i dette spillet. Grønn statsminister, og boka forøvrig, minnet meg om Tv-serien Okkupert. Jeg ble også litt bekymret under lesingen på forfatterens vegne, hvordan turde han å skrive en bok som dette? 


Mer om Øystein Bogen her. Han har skrevet flere bøker om Putin, Russland og en om Frode Berg-saken. han har sterk faglig bakgrunn for å forstå Russland.

Andre som har blogget om boka: 

Andre?


Øystein Bogen: Zetaviruset, 347 s 
Gyldendal 2021
Lånt på biblioteket


12 kommentarer:

  1. Oj,denne må jeg tydeligvis lese. Nesten skremmende aktuell for å si det mildt. Har lest en bok av ham før som hadde fler av de samme temaene,dette er han god på.
    Måtte vi gå fredeligere tider i møte snart.

    Ha en fin kveld, Anita.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, skremmende aktuell:)
      Han har vel skrevet noe sakprosa før, men ikke skjønnlitteratur som dette.
      Ønsker fredeligere tider ja, men dette varer nok en stund.

      Takk takk, samme til deg, natta her no:)

      Slett
    2. Han har en sterk bakgrunn for å skrive en slik thriller.: https://no.wikipedia.org/wiki/%C3%98ystein_Bogen

      Slett
    3. Fikk lånt den på Bookbites så den skal prioriteres etter et par bookerbøker. Jeg har lest Putins hemmelige krig mot vesten,fikk den i gave av ham når døtrene våre bodde sammen. Sterk og skremmende bok det også.
      Var nok ikke bare bare å bli arrestert i Russland.

      Slett
    4. Så bra! Artig at du fikk boka i gave og at døtrene deres bodde sammen.:) Så han har bodd i Bergen, gjør han det fortsatt? Han snakker ikke bergenser, så vidt jeg har hørt.
      Nei, arrestert i Russland høres ikke noe kjekt ut.

      Slett
    5. Ja,de var klassevenninner på videregående. Han bodde i hvertfall i Bergen for et par år siden,om han gjør det fremdeles vet jeg ikke. Han er født i Levanger og oppvokst i Trøndelag ser jeg. Studerte i Bergen.

      Er du pakket og klar for ferie?

      Slett
    6. Sitt på flyet.

      Slett
    7. Det var meg Anita:) Levanger , ja.. artig . Nabobyen til mitt andre hjemsted Verdal.

      Slett
  2. Dette høres veldig spennende ut, og skremmende aktuelt. Tittel er notert, takk for tips Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt. Så bra du synes det. God lesing:)

      Slett
  3. Denne bestilte jeg på biblioteket med en gang, gleder meg til å lese den . Takk for fint tips og at jeg får litt tid til å lese igjen snart.
    God helg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy! Spent på hva du synes.:) Takk og god helg til deg også:)

      Slett