tirsdag 31. mai 2022

Oppsummering mai-22

 Mai, du skjønne milde, en sannhet med modifikasjoner i Trøndelag i alle fall. Alt fra snø, regn, mye vind til sol og og 18 grader. Men her i Lofoten har det slått til de dagene jeg har har vært her, dagene fremover er også meldt gode. Har blitt bestemor for andre gang, et lite nurk som nå er to uker har kommet til verden her i nord. Dagene går i sin egen rytme, turer med hunden, husarbeid, litt rusletur, handling, matlaging, prat med Jakob på fire år og litt lesing utpå dagen og kvelden. Mai har blitt en bra lesemåned, tre frahylla, 1 1001-bok og ellers variert. 


Reisebiblioteket mitt i Lofoten. Ble økt med tre bøker på salg i Svolvær (ARk- klikk og hent ut mai) . Har lest Synkehull, Svein Bak klovnemasken og Kristin Lavransdatter mens jeg har vært her. Synkehull ble påbegynt hjemme i Trondheim og lest ferdig på reisen nordover. Mitt Abruzzo har jeg lest før på e-bok, men ville ha den i papir nå da den var på salg. Kofferten blir ikke lettere av dette, mulig jeg legger igjen en bok. Nå leser jeg Det ellevte manus, samt Kristin må vekk, på e-bok. Amy Engels bok la jeg bort etter tyve sider, den ble for grusom å lese her . Handler om drepte småjenter. 

Bøker lest: 
1. Ingen utvei av Cara Hunter: Krim, England, leseeks, frahylla, 315 s
2. Kjærlig hilsen fra London av Sarah Jio: England, USA, feelgood,  leseeks, 351 s
3. Si meg hvor du reiser og jeg skal si deg hvem du er av Magnus Helgerud: Reiselitteratur, sakprosa, lånt på bib, Italia, Roma, 192 s
4. En kvinnes frigjøring av Edouard Louis: Frankrike, leseeks/lydbok, 1,5 time/108 s
5. Skydekke av Andrea Abreu: Spania/Tenerife, lydeks/bookbites, 152 s
6. Det er jeg som kan hjelpe deg av Kjersti Halvorsen: Norsk22, lånt på bib, 303 s
7. Lady Lazarus av Sylvia Plath, gjendiktet av Liv Lundberg:  Dikt, lånt på bib, England, 147 s
8. Formørkelsen og dens lys av Jørgen Brekke: Krim, lånt på bib, USA, 291 s
9. Og sånn blei det av Maren Uthaug: Danmark, leseeks, 240 s
10. Alene av Peder Kjøs: Sakprosa, lånt på bib, 188 s
11. Der hvite liljer vokser av Jorid Mathiassen: Debutroman, Serbia, Nordland, leseeks, norsk22, 281 s
12. Innanfor margane av Elena Ferrante: Essays, Italia, leseeks, 102 s
13. Synkehull av Tove Alsterdal: Krim, Sverige, leseeks, 341 s
14. Jakob og Neikop av Kari Stai: Barnebok, leseeks, norsk22, 34 s
15. Dinosaurgjengen- Sjøuhyret av Lars Mæle og Lars Rudebjer: Barnebok, kjøpt, 47 s
16. Kristin Lavransdatter - Kransen av Sigrid Undset: Frahylla, klassiker, 1001-bok, kjøpt, 396 s
17. Bak klovnemasken av Svein Østvik: Dikt, leseeks, frahylla, 132 s
18. Kristin må vekk av Vigdis Hjorth og Line Norman Hjort: Essay/debatt, leseeks, norsk22, 127 s

SUM: 18 bøker/ 3747 s 

7 romaner (ikke-krim)/ 3 krim
4 sakprosa
2 diktsamlinger - hvorav en i diktsirkel Frahylla
2 barnebøker
10 leseeks/6 lånt på bib/ 2 kjøpt

3 frahylla
1 1001-bok Elidas lesesirkel : Kristin Lavransdatter
1 diktsamling- diktsirkel frahylla- Svein bak klovnemaskenFørte opp to barnebøker på lista denne gang, noe jeg vanligvis ikke gjør. Men siden de var nye og jeg leste dem flere ganger her, så gjorde jeg unntak. Omtale på Jakob og Neikop kommer. Dinosaurgjengen er også en artig serie som jeg må lese for Jakob hver gang jeg er her. Nå mangler Jakob bare to bøker i serien, så jeg vet hva jeg skal kjøpe med neste gang.

En bok jeg også vil nevne er Kjersti Halvorsen Det er jeg som kan hjelpe deg. Likte den godt. Om en psykolog som jobber på en institusjon for rusavhengige i et slags gammelt slott langt fra folk. Boka er litt småcreepy, mest på grunn av slottet/bygningen og det som foregår i psykologens sinn.
Alene er også skrevet av en psykolog; Peder Kjøs, godt kjent. Tildels interessante artikler/essays om det å være alene- frivillig eller ufrivillig. 1/4 av Norges befolkning bor alene, husker jeg rett, det er ganske mange det. Det største problemet er de unge ensomme, der øker antallet- og en del eldre som er alene, spesielt menn. Ellers er det mange som trives alene og lever godt med det. Liker å lese reiselitteratur. Denne boka også. Ble inspirert til å se to filmer som er nevnt i denne boka som eksempel på noe han skrev om angående turisme. Walter Mittys hemmelige liv og Under den Toscanske sol. Likte begge, Mitty var veldig morsom, Under den Toscanske sol var romantisk- om en Latin Lover i Roma og Positano og en amerikansk dame som kjøper et oppussingsobjekt i Toscana. Oppdaget underveis at jeg har sett filmen før, men det gjorde ikke noe. Alltid fint å se film fra vakre Italia.


Tok meg en tur til Verdal og besøkte mamma og pappa og fikk med med en kriminell kveld med Geir Tangen og Agnes Matre. Veldig morsomt, bra lagt opp og koselig å hilse på dem.


Litterære arrangement:
2. Røde Emma av Jens Bjørneboe på Trøndelag teater. Om Emma Goldman.


Herlig og artig film.

Filmer/serier fra bøker etc
1. The Secret life of Walter Mitty, 2013, basert på novelle/short story av James Thurber. Leid på Viaplay. 
2. Under the Tuscan Sun, basert på roman med samme navn av Frances Meyer. Leid på Viaplay.
3. CB Strike, HBO. Sesong 1 og 2. Basert på Robert Galbraiths krimbøker.. 1: The Cuckoo`s Calling (3 eps),         2: The Silkworm (2 eps), 3: Career of Evil (2 eps), 4: Lethal White (4 eps) Fikk sånn lyst til å dra til England og London da jeg så serien.


Nå leser jeg Anne Holts Det ellevte manus og Kristin må vekk av mor og datter Hjorth. Den blir jeg ferdig med i løpet av dagen, så den er derfor satt opp på lista. Da er jeg ganske klar for Lillehammer til torsdag, men Kristin i bagasjen, ferskt i minnet.
Ønsker dere alle en fin juni på alle måter:)


14 kommentarer:

 1. Som alltid fint å lese din oppsummering. Og som vanlig har du lest og fått gjort masse, og reist, både i bøker og i det virkelige liv. Ønsker deg en herlig juni!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug.:) Gjort masse har jeg ikke, men lest og reist til familie, ja:) Ønsker deg også en fin juni:)

   Slett
 2. Flott oppsummering som alltid, Anita. Hos meg stoppet det på 17 bøker denne måneden, jeg har lest 5 av disse (4,5,6,9 og 11) Fikk aldri lastet ned Kristin-boken men det har jo forsåvidt ingen hast. Heldiggrisen deg som skal avgårde til Lillehammer, gleder meg til oppdateringer. Kommenterer litt mer utfyllende senere, skal hvert øyeblikk ut dørene og ned for å høre Ali Smith på litteraturhuset. I be back :-

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe:)
   17 bøker er masse. Jeg fikk heller ikke til å laste den ned, så jeg mailet kundeservice og fikk den tilsendt på annen måte, og lastet den ned i Bokskya.
   Den kan godt leses uten å ha lest Kristin Lavransdatter, for det er mye gjenfortelling av hendelsene.
   I skrivende stund koser du deg nok med Ali Smith. Hun skal på Lillehammer også- britisk er et tema i år- men jeg er ikke sikker på om jeg får med noen poster med henne i. Muligens et med henne og Linn Ullmann, husker ikke helt, da jeg gjennomgikk programmet og bestilte det jeg ønsker å være med på.

   Slett
  2. Skrev mail til forlaget men fikk ikke noe svar,får ta det etter hvert. Ali Smith var en hyggelig dame og hørte at hun og Linn Ullmann hadde vært et fyrverkeri på scenen i går, så skal de på scenen der sammen så få det gjerne med deg om det klaffer med andre arrangementer.
   Ali leste litt fra den nyeste romanen, som gjerne kan kalles den femte årstid siden den er en slags oppfølger. Gleder meg til å få den i hus.
   Kjekt at du fikk med deg ekteparet Tangen / Matre også.

   Slett
  3. Hm, håper det ordner seg.:)
   Jeg sjekket nå og ser at jeg har billett til Ali Smith og Ullmann fredag kl 16.00:) Da er jo det noe å glede seg til. Tittel er Årstidene. Hun skal også ha hovedforedraget torsdag, men det er før jeg kommer og det er dessuten utsolgt.

   Slett
 3. Flott oppsummering, Anita! Eg har lest Kransen og har Maren Uthaug på planen. God tur til Lillehammer!

  SvarSlett
 4. Gratulere med bestemor for andre gang. Mye spennende har du fått med deg som alltid.
  Diktlesersirkelen kommer, har startet med Kolbein Falkeid, hadde han i hylla. Omtalen kommer etter hvert, for jeg er skikkelig opptatt med å være assisten oppe på stillaset, for mannen min. Vi driver å restaurerer.
  Jeg drar til Lillehammer på fredag 99 % sikkert, har ikke fått studert programmet helt, men tar det som det kommer. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det:)
   Ikke noe stress med diktomtale, det tar du når du får tid:)
   Håper vi ses på Lillehammer. Mye spennende på fredag, jeg ahr bestilt billett til flere arrangementer da, og det blir nok også en tur i parken, for å bli med på noe der, og kanskje treffe noen fra en samskrivingsgruppe jeg er med i.
   Lykke til med restaurering:)

   Slett
 5. Så kjekt å finne igjen 8 bøker på listen din som jeg har lest. Jeg likte også Det er jeg som kan hjelpe deg godt :)
  Kristin må vekk lastet jeg ned i dag, men to bibliotekbøker skal leses først. Kjekt med barnebarn, nå har vi to begge to. Mine to flytter fra Bergen til Haugesund om en måned, så farmor er litt sjokkskadet akkurat nå. Ønsker deg en fin lesemåned i juni :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent på hva du vil synes om Kristin må vekk. Gikk det i orden på forlagets side?
   Ja, fint med to barnebarn. Skjønner du gruer deg til de skal flytte, men Haugesund er vel ikke så langt unna? Mye lenger (og dyrere) fra Trondheim til Lofoten. De vil jeg skal flytte hit eller til Bodø, kanskje bli det Bodø om noen år- time will show.
   Takk takk, det samme til deg:)

   Slett
 6. Nok en fin månedsoversikt, Anita. Altltid mor å lese om dine kulturelle utskeielser. Grattis som tobarns bestemor!
  Av dine har jeg lest 7 og 16. Håper å få lest flere av titlene, men 1 er den enste jeg har liggende av de uleste.
  Ønsker deg en fin juni - og flotte dager på Lillehammer

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Augusta:)
   Fin juli til deg også.:)
   Prøvde å kommentere på det siste innlegget ditt, men bokstavene forsvant som før en gang..

   Slett