mandag 9. mai 2022

Nydelig liten fjellbok for småbarn! Min første fjellbok av Anja Baklien

 For en tid tilbake fikk jeg nyhetsbrev om denne fine lille fjellboka, og den måtte jeg jo bare sjekke ut. Mitt barnebarn er 4 år, snart 5,  og midt i målgruppa, Han liker å gå tur, og bor mellom fine ville fjell i Lofoten. Man trenger ikke gå høyt opp for å finne fjellfauna.  Når jeg besøker han kan vi lese i boka og lete etter dyr og planter som vi finner der. Det blir gøy!


Boka er enkelt og pedagogisk lagt opp med bilder, litt tekst og plass til å notere og svare på spørsmål. Den  er inndelt i bær, blomster, dyr, fugler, insekter, mose, trær med mer. Og det er ikke for mange elementer i hver kategori, det er akkurat passe, og ikke for overveldende. Her er et knippe eksempler:Moltebæra må alle kjenne til. Skogens gull. Jeg har vokst opp med molteturer, og vil gjerne bringe det videre. Molta har vi sett flere ganger på turer i Lofoten på sensommer og høst. Mye spennende mose å finne. Her finnes det nyttig informasjon om mosen og hvor viktig den er for vår fauna.Denne dama kan vi gå oss på i fjellet hvis vi er stille og observante nok.Den plagsomme karen her er det vel mange av oss som ønsker utryddet, men den har nok sin funksjon den og.Skogens konge, tenk den krabat som får se denne i skogen.
Søte små fjellblomster finnes det mange av for den som er observant. I fjor så brukte min datter og jeg Google Lens for å finne ut hva navnet på en del planter og bær var. Ikke alt vi kjenner, og noe har jeg jo glemt. En av mine favorittfjellblomster siden jeg var barn og var med mormor på fjellet i Nord-Trøndelag.Reven er sky, heldig den som får se denne karen.Kjent og kjært tre/busk som også er en nyttevekst.


Jeg synes det var fornøyelig å lese gjennom denne boka. Bildene er fine, teksten enkel, men lærerik. Jeg lærte selv mye nytt, og andre ting ble dratt frem fra glemselen. 
Størrelsen på boka er akkurat passe å ha med i sekken, og liten nok til små hender.
Aldersspenn: 6-9 år står det på noen nettsider, men den egner seg fint for mitt 4-snart 5-årige barnebarn også. Barn er forskjellige. 

Forlaget om boka:

Min første fjellbok er den perfekte boka for barn som elsker å utforske naturen. Her blir de kjent med planter og dyr som fins i den norske fjellheimen – mygg, reinsdyr, mose, molter, fjellbjørk, røye og rype. Når barnet har funnet en ny art, kan dere krysse av og notere hvor og når i boka. Formatet er lite, og det er lett å ta med boka i sekken.

 

Serien Mine første naturbøker består av fine fotobøker som inspirerer barn og voksne til å oppsøke naturen. Teksten er enkel, ofte morsom og litt poetisk, og lokker til kunnskap uten å være faktatung. Bildene viser bortimot 40 planter og dyr i sitt naturlige miljø, noe som gjør det lett å skille artene fra hverandre. Bøkene i serien Mine første naturbøker har da også blitt mottatt med stor begeistring, og flere av dem er trykket i nye opplag. les mer herAnbefales!

Anja Baklien: Min første fjellbok, 112 s
Gyldendal 2022
Leseeksemplar fått av forlaget2 kommentarer:

  1. For en fin bok, denne fikk jeg lyst å kjøpe til Oda som nå er 6 år og allerede kan mye om naturen. Takk for flott tips Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy.:) Da blir hun nok glad:)

      Slett