søndag 8. mai 2022

Kjærlig hilsen fra London av Sarah Jio. Feelgood som er like rosa som den ser ut.

 *Boka er mottatt som leseeksemplar av Cappelen Damm. *

Noen ganger elsker jeg å lese en god feelgoodroman. Den kan gjerne være romantisk så lenge den har humor eller griper meg på et eller annet plan. Den kan også handle om andre ting. Mest treffer det meg som har en interresant handling, et historisk tema, et samtidstema som er aktuelt eller lignende. Skjønt hvor mange feelgoodbøker har det, annet enn de bøkene der hovedkarakteren lider av angst eller noe, som Backmans bøker, eller en bok som Olive Elephant.  Kjærlig hilsen fra London er en romantisk feelgoodroman, en såkalt "dameroman" av type jeg vanligvis ikke leser, såfremt det ikke er fra et spennende land/sted og har noen av de nevnte elementer. Sarah Jio har jeg heller aldri lest noe av. Hun er en bestselgende forfatter med 10 romaner før denne. Det som tiltrakk meg her var tema bokhandel. 


Jeg liker coveret og den dyprosa fargen. Damen som ser ut over London, katta i vinduet. Bøkene som skimtes i bokhyllene.  

Forlaget om boka:

I Sarah Jios nye hjertevarme bestselger KJÆRLIG HILSEN FRA LONDON møter vi en ung bibliotekar som arver en bokhandel fra sin mor, som hun ikke har sett på flere år. Dette leder henne ut på en reise rundt halve jordkloden.

Da Valentina var tenåring, flyttet moren Eloise helt plutselig tilbake sin hjemby London, og lot en sønderknust Val bli igjen i USA sammen med faren. Nå er Valentina nyskilt og i trettiårene – og hun har fremdeles ikke kommet helt over morens svik.

Skjebnen spiller henne et bittersøtt puss da Val får høre at moren er død, og at hun har arvet en bokhandel i Primrose Hill i London. Selv om hun sørger over tapet av moren, blir hun enda mer bestemt på å finne ut mer om morens liv, og hun forlater trygge Seattle for å starte et nytt liv i London.

Valentina forelsker seg i leiligheten hun har arvet, med sine pastellfargede vegger og trivelige naboer, og hun føler en sterk tilknytning til den sjarmerende, gamle bokhandelen med dens trofaste kunder. Når hun oppdager at bokhandelen er i ferd med å gå konkurs, bretter hun opp ermene og bestemmer seg for å gjøre det hun kan for å redde butikken. For i bøkenes verden finner hun kanskje ut hvorfor moren reiste fra henne, og hvorfor hun ikke ga lyd fra seg på 15 år.Det jeg likte med boka var at en bokhandel er sentral i handlingen, bøker er et tema. Både Eloise og datteren Valentina elsker bøker. Det er flere koselige avsnitt der karakterene snakker om bøker, og der favorittbøker nevnes. Hva er det å ikke like, liksom. Ellers er selve kjærlighetshistorien til Eloise både trist og vakker. Jeg likte å lese kapitlene om Eloise fra 1968 der hun dater både Edward og Frank. Det ligger en spenning i å se hvordan dette dilemmaet utvikler seg.  Og det er fin flyt i dette, jeg har lyst til å hoppe over kapitler om Valentina for å lese mer om Eloise, men gjør ikke det. Kapitlene om Eloise og Valentina kommer vekselvis og går fremover i tid. Valentina kommer til London og er knust etter et samlivsbrudd med Nick, samt morens død, en mor hun føler har sviktet. Gradvis får hun og vi vite hva som skjedde. Moren har lagt ut ledetråder til Eloise i form av små brev, det er en gåte hun skal løse. Gjennom dette finner hun ut mer om sin. mor, samt at hun treffer andre personer som blir svært viktige for henne. Bokhandelen som hun arver, må også reddes fra å bli lagt ned. Valentina blir oppslukt og glemmer Nick, mannen som sviktet henne. Hun treffer også to hyggelige menn som begge tiltrekker henne på et vis. Som sin mor får hun litt problemer med forvirring og valg, men her går det som det skal til slutt. Happy ending som en feelgoodroman av denne type skal ha. Litt sukkersøtt og klisjefylt kan man si, men morens historie er trist og alt er ikke slik det ser ut til.

Romanen har sine gode elementer, den er tildels vittig og kvikt skrevet med en lett humor, som jeg kan humre litt av innimellom. Samtidig synes jeg den er ganske forutsigbar, selv om alt ikke er som det ser ut til, så er mye det. Språket er greit, men til tider for omstendelig. Jeg tar meg i å kjede meg innimellom.  Det tok meg noen dager å lese den ferdig, det er ikke en bok jeg ikke greide å legge fra meg, for å si det sånn, selv om den er lettlest. Tja, jeg har ikke lest noe av forfatteren før, så ikke vet jeg om dette er en av de bedre av henne, eller en av de dårligste. Om jeg leser mer av Jio er jeg usikker på. Fansen vil sikkert like denne. 
Pluss for handling fra London, likte å lese derfra. Så for meg en tur til London igjen, De er virkelige bokelskere de engelskmennene, med masse spennende bokhandlere i storbyen sin. Det er også godt å se slike bøker med handling fra noe annet enn Paris og Italia. 

Intervju med Sarah Jio her, fra Norgestur. Litt om feelgood-sjanegeren også

Her er en smakebit fra boka:

"Siden vi så vidt var fylt tretten, hadde vi snakket ustanselig om bokhandelen, vår bokhandel, den vi en dag skulle starte sammen, bak en sjarmerende, pastellfarget fasade i Primrose Hall. Vi skulle ha lenestoler, lesekroker og en lodden bortskjemt katt vi skulle kalle Percival (Percy for enkelthets skyld). Kundene skulle se på oss som litterære helbredere. Slik leger skrev ut resepter for fysiske lidelser skulle vi skrive ut bøker for sjelen. Vi hadde planlagt alt til minste punkt og prikke, og det kom til å bli.... helt perfekt. Men så gikk jeg hen og ødela det hele:"  ( s. 104) 

* Flere smakebiter på søndag fra andre bøker her
Sarah Jio: Kjærlig hilsen fra London, 351 s 
Cappelen Damm 2022
Leseeksemplar fått av forlaget


21 kommentarer:

 1. Härligt med lite feelgood emellanåt.

  SvarSlett
 2. Ja,det kan være fint med litt feelgood innimellom. Har heller ikke lest noe av denne forfatteren før men jeg fikk denne boken for en stund siden og blir sikkert lest en gang. Kjekt med bøker som handler om bøker eller en bokhandel. Lytter til en kosekrim om dagene hvor hovedpersonen jobber på en gjenbruksbutikk, i bokavdelingen. Det er kjekt å lese/lytte til for en som elsker bøker.
  Ha en fin søndag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent på hvordan du liker denne. Har ikke sett en eneste anmeldelse eller omtale av denne så langt.
   Men ser den ligger på 10 på top-lister i bokhandlerne.
   Hvilken kosekrim leser/lytter du til?
   Har lest noen slike bøker om bøker/bokhandlere, koselig lesing, men ingen som jeg har syntes har vært veldig gode. Heller ikke den som "alle" likte før.. fra Guernsey.
   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
  2. Guernsey likte jeg veldig godt husker jeg,men klarte ikke å se ferdig filmatiseringen,virket kjedelig.
   Lytter til en bok av Anne Grue,Mysteriet på gjenbrugsen,kan minne veldig om Kjølner Lauritsen sine bøker. Kanskje ikke stor litteratur men ok underholdning. Forveten dame som snuser i saker hun ikke har noe med.
   Har tatt opp Sarraute igjen,samt i gang med en murstein,da er det fint med litt lettere lektyre i tillegg

   Slett
  3. Mange likte den. Leste både boka og så filmen for mange år siden.
   Har ikke hørt om forfatter Grue.
   Ja, fint å veksle mellom lett og litt tyngre.
   Har hørt ferdig lydboka En kvinnes frigjøring i dag. Likte du boka?

   Slett
 3. Måtte le litt nå, har nettopp skrevet om Midnattsbiblioteket, årets første og sikkert siste feelgood, også leser jeg din omtale av en like sukkersøt historie :) Artig, det må til innimellom, men nå må jeg tilbake til Matlary og hennes knivskarpe blikk på demokratiet.
  Ønsker deg en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... skjønner at du ikke ble så begeistret for Midnattsbiblioteket. Det ble heller ikke jeg, synes den var oppskrytt. Likte den sånn passe.
   Tenkte faktisk på deg da jeg leste denne, tenkte at dette er nok ikke en bok for Tine..
   Takk, fin søndag til deg også Tine:)

   Slett
  2. Kjekt å ha satt spor, så tankene fløy til meg, tenker at saken er avgjort :)

   Slett
  3. Hehe, vi kjenner jo lesesmaken til hverandre etterhvert:)

   Slett
 4. Jag gillar att bryta av med feelgood ibland. Den här kände jag inte till

  SvarSlett
 5. Det låte rsom en bok för mig! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. böcker om bokhandlar, antikvariat, bibliotek, bibliotekarier - allt som har med böcker att göra lockar till läsning. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rart det der..;) Bare hyggelig:)

   Slett
 7. Det var en særdeles velskrevet omtale Anita - med en forfatter jeg ikke har lest noe av...(kanskje jeg burde)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Randi:)
   Vet ikke om du burde lese denne... Du leste Gill Paul, husker jeg, men de leste ikke jeg..Er vel i samme sjanger.

   Slett
  2. Ja, forstår den - Amanda Prowse er vel i samme sjanger, men jeg har lest mange av Gill Paul, omtalt også tror jeg, og de synes jeg faktisk har noe ved seg - litt "historisk" roman med en særegen vri. (Spent på hva du vil synes om hennes.)

   Slett
 8. Husker du skrev om den ja. Jeg har ikke lest noen av hennes , fikk et leseeks av den første , men tenkte den ikke var noe for meg da.
  Prowsw er i samme kategori; «dameroman», har ikke lest noe av henne .
  Jios roman her er ikke en historisk roman .
  Har lest noen som kan kalles historiske romaner , som feks Kathrine Webb sine, og et par andre . Liker Webb sine bøker .

  SvarSlett
  Svar
  1. Anonym er meg Anita. Kommenterte fra mobilen

   Slett