onsdag 25. mai 2022

Synkehull av Tove Alsterdal . Svensk bygdekrim

 Tove Alsterdal er ute med ny bok i trilogien om politietterforsker Eira Sjødin fra Midt-Sverige (Kramfors, Sundsvall, Ådalen ). Jeg har likt bøkene til Alsterdal veldig godt, så også den første i denne trilogien; Rotvelte, som vant gjeve priser. Synkehull startet godt, men hadde lange etapper som var noe for pratsomt og langsomt for min del. Litt skuffet, kanskje, har vel likt alle de andre bøkene enn dette.


I Synkehull dukker det opp et lik, en utsultet mann som mangler to fingre. Han han vært innestengt lenge. Etterforskningen fører til en lignende sak, der en mann som ble lenge innesperret kom fra det med livet. Han har så store traumer etter hendelsen at han nesten ikke vil fortelle noe. Om det er noen sammenheng mellom sakene vites ikke, men alle steiner må snus. Eira Sjødin blir bedt om å jobbe for avdeling for grove forbrytelser en periode, så hun får mye ansvar for saken. En dag forsvinner også en person hun setter høyt. Eira frykter det værste. 

Boka er til tider skummel og periodevis spennende. Velskrevet, gode miljøskildringer, upåklagelig stemning, men- det er et stort men her. Jeg kan like rolige velskrevne krimromaner, liker bygdekrim, men denne boka ble for pratsom og langdryg til tider, dessverre. Det ble veldig mye etterforskning på kammerset, i bil, rundt omkring, uten at det skjedde noe særlig. Mye om Eira som besøkte sin demente mor, mulig om hennes relasjoner til menn. Mye prat. Litt kjedelig, sukk. Jeg mistet også interesse for gjerningspersonen, som ble litt utydelig tegnet, og slutten er spennende men litt for forutsigbar. (Jeg som norsk leser har lest dette mange ganger før.. du skjønner hva jeg mener når du selv har lest boka)  Jeg håper neste bok tar seg opp, litt mer fart må vi vel kunne forvente i også en langsom bygdekrim.

Og hva er det med svenske krimforfattere som skriver fra disse traktene og demente mødre? Både Tove Alsterdal og Ulrika Rolfsdatter (Rovhjerte) har det med i sine nye bøker. Andre som skriver fra Midt-Sverige/ Norrland og Nord-Sverige (kanskje svenskene kaller dette Nord-Sverige? For meg som bor i Midt-Norge er det naturlig å kalle det Midt-Sverige, siden det delvis ligger på samme breddegrad som Trøndelag, men noe er også lengre bord), er Liza Marklund (Polarsirkelen) og Åsa Larsson . Vet ikke om Larsson har med dement mor, for bøkene hennes har jeg ikke lest.

Forlaget om boka: 

Ny bok fra Glassnøkkelvinner. I et øde hus ved Offerssjön, langt inne i de svenske skogene, blir en ihjelsultet mann funnet. Han har vært innelåst lenge og har forsøkt å overleve på insekter. To av fingrene på den venstre hånden er hugget av. Politietterforsker Eira Sjödin settes på saken. I det nesten forlatte gruvesamfunnet Malmberget, sytti mil lenger nord, finner hun et offer til. Han har også blitt innestengt for å dø. Etter hvert som Eira oppdager skremmende sammenhenger, forsvinner det nok en mann. Denne gangen berører det Eira personlig. For å finne mannen er hun villig til å risikere alt. Synkehull er en stemningsfull og skummel krimroman.


Andre bloggere og anmeldere: 
VG (fire), Adressa (fire).  (fant ingen blogginnlegg)

Mine andre omtaler av Tove Alsterdals bøker her: 


Tove Alsterdal: Synkehull, 341 s
Gyldendal 2022
Leseeksemplar fått av forlaget


2 kommentarer:

  1. Jeg hiver meg over dine anbefalinger og respekterer dine advarsler, så nå avbestiller jeg boken på biblioteket. Det er akkurat det du påpeker, mye snikk snakk på kontoret, jeg ikke liker, synd for jeg har lest mye av Alsterdal og likt det jeg leste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan hende denne hadde blitt for langsom for deg også, ja, med så mye etterforskning og annet.. Men man skal aldri si aldri. Vi får håpe at neste bok blir bedre:)

      Slett