lørdag 17. desember 2022

Sanatorium av Sarah Pearse. Grøssende spennende!

 Den siste boka jeg leste ferdig i Las Palmas før jeg dro hjem i går, var Sarah Pearse sin debutkrim Sanatorium. Jeg fikk et leseeksemplar på Gyldendals høstmøte i Trondheim, og gjemte den til jeg skulle på reise, siden det en en heftet bok. Jeg har lest få anmeldelser av boka, knapt et par bloggere. Plottet virket tiltalende skummelt, og jaggu meg var boka det også. Innimellom måtte jeg roe nervene med lydboka av Jul på øya, av Jenny Colgan,  som er adskillig mer cosy,


Dette blir ingen lang anmeldelse, men mer som et kort boktips. Handlingen utspiller seg på et nedlagt turberkolose-sanatorium i de sveitsiske alper, nå et luksushotell. For tre år siden forsvant arkitekten, Daniel, og byggeprosjektet ble satt på vent et år. I starten av boka finner noen et nedfrosset lik, fem år etter at Daniel forsvant. Er det ham de har funnet?

Elin Warner , opprinnelig politietterforsker fra Storbrittania, nå permittert/sykmeldt er på ferie på Le Sommet , som hotellet heter, sammen med sin mann Will. Hennes bor Isaac og hans kone Laure, som jobber på hotellet har invitert dem til deres forlovelsesfest Elin har et dårlig forhold til sin bror Isaac, de har hatt svært lite kontakt de siste årene. Deres bror Sam, døde for mange år siden i en drukningsulykke . Eller var det det, en ulykke? Elin har backflasch, minner fra hendelsen som hjemsøker henne. Hun må ha svar, det er grunnen til at hun takket ja til invitasjonen fra Isaac og Laure, hun vil ha broren i tale, få svar på hva som egentlig skjedde.

Snart skjer det skumle ting, og et drap.. Og de blir innestengt. det er jul. Det er meldt uvær, snøstorm og fare for snøskred. De fleste gjestene blir evakuert, men de siste samt en del av personalet blir innestengt og kommer seg ikke ned. Da en av personalet forsvinner, og blir funnet drept. er det så ille vær, at politiet ikke kommer seg dit. Elin må bistå politiet, selv om hun egentlig ikke har lov, siden hun er britisk. Men hva kan de gjøre? Elin tar saken i sine egne hender, utover sine fullmakter og får mistanker i den ene og den andre retningen. Hennes mareritt fra fortiden blander seg inn, både når det gjelder broren og den saken hun ble sykmeldt for.

Settingen er optimal, hva er mer grøssende enn å være innestengt på et hotell langt oppe i Alpene vinterstid med full snøstorm i dagesvis, med en morder løs, og et sted som gjemmer gamle hemmeligheter. Det er en stemning som i den gamle filmen Shining av Stephen King, bare at her er det fortsatt en del gjester.

Denne boka ble jeg nervøs av, men den var så spennende at jeg bare måtte lese videre. Ganske makaber til tider, men mest av alt skummel og med en ganske upålitelig forteller, må vite. Hvem kan man tro på her? Til tider, absolutt ingen.  Til tider minnet boka meg om Bernard Miniers bøker fra de franske Pyreneene, en mester som spiller på uvær, vinter, øde fjell og skoger. 
Godt gjort av en debutant å skrive så bra som dette. Sanatorium er både en grøssende thriller og en krim.  Sarah Pearse er ute med nummer to på engelsk med Elin Warner, da på en øde øy.

Forlaget om boka:
Politietterforsker Elin Werner har tatt en pause fra jobben etter en vanskelig sak. Hun har et anstrengt forhold til broren sin, men takker likevel ja til å komme i forlovelsesfesten hans. Feiringen skal finne sted i de sveitsiske alper på et nydelig hotell, som tidligere har vært et sanatorium.
   
Elin ankommer hotellet med kjæresten sin idet en storm ruller inn over fjellene. Hun får en svært dårlig fornemmelse, både for hotellet hun er på, og for broren, som hun ikke har hatt kontakt med på lenge. Snart skal Elins bekymringer vise seg å være reelle. Brorens forlovede forsvinner sporløst, samtidig som stormen stenger alle veier inn til hotellet og panikken blant gjestene øker.




Litt annen atmosfære her enn i en snøstorm i de sveitsiske alper. Las Palmas desember -22.


Sarah Pearse: Sanatorum, 400 s
Gyldendal 2022
Leseeksemplar fått av forlaget


8 kommentarer:

  1. Blir fristet av omtalen din Anita - har jo boken, men ikke begynt på den enda - skal notere meg den nå. Flott bilde du har lagt inn også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra Randi.:) Håper du liker den når du komme så langt:) Takk, ang bildet:) Tatt i Santa Catalina-parken i Las Palmas.

      Slett
  2. Notert! Takk for fristande lesetips👍

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var ikkje meininga å vera anonym. Kommenterte på telefonen og då vart det slik.

      Slett
    2. Skjønner det, hender meg også:)

      Slett
  3. Jeg fikk også denne boken tidligere i høst og etter omtalen din noterer jeg meg den for lesing på nyåret.
    Enig med Randi,fint bilde med bok og vin i varmere strøk! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper du like den Beathe:)
      Takk for bilderos:)

      Slett