søndag 11. desember 2022

Velkommen til Floras Kafe og Den endeløse stranden av Jenny Colgan. (Mure-serien #1 og #2)

Jeg skulle lese den nye juleromanen av Jenny Colgan. Jeg har hatt lyst siden jeg var på Gyldendals høstmøte, der forfatteren også deltok. Jeg har ikke lest noe av henne før. Til slutt fikk jeg tak i Jul på øyas hotell. Noen bloggere likte ikke boka. Tja, jeg var fortsatt gira på å lese den , av en eller annen grunn. Mariann - med bloggen Lillasjel skrev til meg at jeg måtte lese de andre først, ellers kunne juleboka bli litt kjedelig. Det var noe med å bli kjent med personene, karakterene, føle stemningen, varmen, alt som skjer med dem. Jeg tok henne på ordet, og det angrer jeg ikke på. Jeg har lest de to første, og jeg lover, dette er bøker man blir slukt inn i såfremt man liker gode feelgoodromaner, eller liker å lese bøker fra Skottland.



I velkommen til Floras kafe ( Gyldendal 2021, 416 s, kjøpt) ,
blir vi kjent med skotske Flora McKenzie som er dypt forelsket i den travle , kjekke og avvisende sjefen Joel som er forretningsadvokat. Hun vet at han er uoppnåelig, han liker bare slanke blondiner, og hun er en grå mus til sammenligning. En dag får de et oppdrag fra en rik mann som heter Colton, som vil ha hjelp til å få flyttet noen planlagte vindmøller på øya Mure, som vil forstyrre utsikten og naturen rundt det gamle godset han har kjøpt og skal restaurere til et fasjonabelt hotell . Han trenger noen som er litt kjent der oppe, og valget faller på Flora. Flora har ikke vært på øya på tre år . Moren døde, og hun reiste til London og så seg ikke tilbake,
Hennes tre brødre og faren ble igjen på gården. 

Flora har ikke spesielt lyst til å dra tilbake, hun frykter at alle hater henne fordi hun dro. Hun har bare vonde minner etter morens bortgang. Hun burde tatt seg av brødrene og faren.. tenker hun.
Men hun må tilbake, hun har ikke noe valg. Man sier ikke nei til en så mektig mann.

Hjemkomsten blir ikke så enkel, men det går seg til.  
Colton er en skikkelig enstøing og en rik mann som holder seg for seg selv. Flora får kontakt med han, og mener han må vise seg mer for befolkningen hvis han skal få dem med seg på sin side. Hun blir også bedt om å starte en popup-kafe i et hus han eier, en ide som kom etter at det viste seg at hun var god til bake og broren Fintan lage gode oster, 

Spoilers:>
Kafeen blir en suksess. Å få kommunestyret til å endre side i vindparksaken tar sin tid.  Joel kommer utover et par ganger, og det skjer noe mellom Flora og han. For første gang ser han henne.  Det blir et forhold som er komplisert, han har mye vondt å bære på som gjør han særdeles lukket.
Colton på sin side får et godt øye til Fintan, og snart er de et lykkelig kjærestepar. Fintan får jobbe for Colton, og Colton kjøper gården så familien slipper de økonomiske bekymringene. Fintan har holdt sin homofili skjult, men Colton merket det med en gang.

Andre vi treffer i boka er Innes og Hamish, brødrene til Flora, og faren Eck. Innes er skilt med en fire år gammel datter som heter Agot. Lorna er rektor, og venninne med Flora. Charlie er en skotte som liker Flora, og driver med Gøy på landet, de hjelper vanskeligstilte gutter med å ta dem med på tur. Han har vært sammen med Jan, som han driver geskjeften med og når han får et godt øye til Flora, blir hun sjalu.

Det er vakre naturskildringer i boka, en hval som strander. Hvaler med enhjørninghorn får vi høre mer om i bok to. samt mytene om selkiene, og andre myter som denne øya er velsignet med.







Den endeløse stranden.
Gyldendal 2018/2020
Lånt på biblioteket

Flora er fortsatt på Mure. Hun er i et forhold med Joel, men ser han meget sjelden. Han jobber i New York , men flyr via Reykjavik en sjelden gang til Mure. Han jobber nå for Colton.
Store deler av boka handler om vanskelighetene mellom Joel og Flora. Han er ekstremt lukket pga en vanskelig barndom i mange fosterhjem og senere på internatskole. Hans eneste venner er paret Mark og Masha i New York, Mark er psykiateren hans, men de fungerer som reserveforeldre.
En dag kollapser Joel. 
Vi blir også godt kjent med legen Said, flyktning fra Syria. Han får en gladnyhet, hans to sønner er funnet og kommer til øya. De er begge traumatiserte og sliter med å tilpasse seg. Det blir krevende for Said. I tillegg har han et godt øye for Lorna og hun er forelsket i ham, men han er enda gift med barnas mor, så det virker håpløst.

Mellom Colgan og Fintan er det bare lykke. De har forlovelsesfest og gifter seg på slutten av boka. Men Colton har skjult noe for alle, unntatt Joel.
Det kommer frem på slutten, og det er bare trist.

Det er mye trist i denne boka, det er gripende, rørende, men også mye vakkert, spesielt naturskildringene, det er som man er der.  Jeg liker også at Colgan fletter inn myter og historie om de gamle religiøse skikkene i førkristen tid, deler av dette feirer de enda. Selv om Mure en fiktiv øy, er det en blanding av de skotske øyene, Hebridene med mer.  Hun nevner også de stående steinene fra gammelt av. Jeg har vært på Lewis på Ytre Hebridene og besøkt Callanish, standing stones  fra hedensk tid, formet som et keltisk kors. Helt magisk.  De britiske øyene er noe for seg selv, jeg liker å lese derfra.

Colgan skriver bra, og det er mye mer innhold i disse bøkene enn en del andre type slike bøker. Hun gir også honnør til den krevende jobben sosialarbeidere gjør. Kudos til henne for det. Det varmer mitt hjerte <3 

***Anbefales!***

Nå hopper jeg over bok 3, for å gå rett over til årets julebok fra øya, fordi det er den jeg har med meg hit til Gran Canaria nå.

Her i Las Palmas er det også en endeløs strand, men langs denne er det nok adskillig mer befolket. Playa Las Canteras er i alle fall minst 3 kilometer lang.





Playa Las Canteras



Nå igang med denne (leseeksemplar fra Gyldendal 2022)


8 kommentarer:

  1. Har lyttet til bok 2 og 3 av disse,bok 1 får bli en annen gang. Likte bøkene godt jeg og jeg er enig med deg ang mer innhold her enn i mange andre bøker i sjangeren.
    Fikk sansen for forfatteren på bokmøte i høst, et lite fyrverkeri på scenen.
    Etter en etterlengtet lesestund i dag er jeg snart halveis i Jul på øyas hotell,liker den godt så langt.
    Kos deg videre nede i varmen, Anita 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke sant, fine bøker:)
      Gleder meg til å starte på juleboka nå:=
      Takk, og god natt til deg snart:)

      Slett
    2. I like måte,straks natta her!

      Slett
    3. Jepp, og det ser veldig fint ut der du er! Jeg er akkurat ferdig å bake lussekatter til i morgen og er i ferd med å lage meg et nytt leseprosjekt (selv om jeg sikkert har nok med de jeg holder på med..hehe) men jeg ble nysgjerrig på disse kvinnene som er med i Stemmens kontinent, de aller fleste har jeg ikke hørt om en gang.
      Fortsatt god ferie :-)

      Slett
    4. Ja, det er fint her:) Og mer stille i dag, siden helga er over:) Høres spennende ut med leseprosjektet ditt:)
      Takk:)

      Slett
  2. Ok, det passet med en pause i krigsseilerne, så nå har jeg lastet ned Floras kafè. Leste forsiktig omtalen din, ville spole unna spoilere, takk for advarselen. Det er jo Bodil Vidnes-Kopperud som leser, da må det bli bra :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du prøver på nytt. Jeg er nettopp ferdig med "Jul på øyas hotell" og føler meg litt tom, men også rik. Har en krim, som må bli neste ut, ikke lett å lese noe mer etter denne serien..Ble veldig glad i dem, fascinert ..
      Er glad jeg leste fra starten. (men nr 3 hoppet jeg over, siden jeg ikke hadde den--- men typisk kom den inn på Bookbites i dag på lyd.. Men det passer ikke med lydbok nå)

      Slett