tirsdag 6. desember 2022

Jul for nybegynnere av Tove Braathen. God juleroman, et relasjonsdrama for voksne.

 Jeg leser juleromaner. Har lest to før denne, og har et par igjen. Tove Braathen son juleroman; "Jul for nybegynnere" likte jeg godt. Mer om den under bildet:
Denne likte jeg godt. Ikke en typisk juleroman med masse kliss, men en roman for godt voksne (og yngre for den del). Litt underfundig humor, gjenkjennbare scener, litt feelgood eller feelreal? Fire venninner har holdt sammen siden barne- og ungdomskolen. Lillian som er parterapeut og prøveseparert fra Kolbjørn med den voksne datteren Ellinor, single Rita med en voksen sønn , godt gifte Liss med flere barn og barnebarn, og Rose som flyttet til Malaga i ungdomstiden og nå har varslet at hun flytter hjem til Norge. Men hvor skal hun bo? Hun er pengelens, men er sikker på at det ordner seg. Som alt ordner seg for henne. Gamle minner vekkes i de andre. Hvordan blir det å ha vidløftige Rose så tett på seg? De har møttes i Malaga et par ganger i året, men det at hun skal hjem uten at noe er i orden, gir dem bange anelser. " Jul for nybegynnere" er et relasjonsdrama om vanskelige følelser og noe som baller på seg rundt juletider. Lillian sliter, Rita er den stødige jordnære, Liss den stille tilgivende, Kolbjørn "kjedelig som gråstein"- og Rose? Rose eier ikke hemninger. Å følge disse venninnene var nesten som en thriller. Boka. var vanskelig å legge fra seg, lett å lese, og et meget godt alternativ til andre juleromaner av den mer klissete sorten. Og så var det litt godt å lese om andre voksne damer på samme alder som meg som også bor i en liten to-roms;) Anbefales!

(har kopiert teksten jeg skrev på instagram fordi jeg sliter med en vond arm/skulder og må begrense skrivingen. Derfor kort innlegg, men folk orker sikkert ikke å lese så mye lell rett før jul;))


Fra forlaget: 

Forventninger, forviklinger og fandenivoldske venninner.
Lillian har flyttet fra Kolbjørn. Alt ligger til rette for en ny start, alder ingen hindring! Kolbjørn har beholdt huset, det er helt greit – for Kolbjørn kommer ikke til å forandre på noe. Han er stødig som grunnfjellet. Det vil si: kjedelig som gråstein. 
En som ikke er kjedelig, er Lillians venninne Rose. Hun er tvert imot litt for mye. Alle venninnene er enige om at det har vært deilig at Rose har bodd i Spania, men hun er tross alt med i firkløveret. Og nå kommer hun hjem til jul. Før Lillian vet ordet av det, har hun sagt ja til at Rose kan bo hos henne, i den nye toromsen, og sannelig finner ikke Rose veien til Kolbjørn også … 


Tine og Lillasjel har også likt og blogget om boka.


Andre juleromaner jeg har lest i år: 
En kjæreste til jul - likte ikke (link til insta-omtale)Har to igjen av disse å lese (Colgan og Lauritzen) , pluss den nye Wilma-boka av Gudrun Skretting (Aschehoug). Spørs hva jeg rekker....Tove Braathen: Jul for nybegynnere, 352 s 
Vigmostad & Bjørke 2022
Leseeksemplar fått av forlaget


8 kommentarer:

 1. Vi har pratet om boken på insta og trenger kanskje ikke noe utdyping. Jeg ville bare si at korte omtaler på insta er helt ok, denne har jo kjøtt på beina likevel. Har noen bøker jeg skulle skrevet om og som har lagt i 1 mnd snart så vurderte å "bare" skrive noen ord om de der. Det var lurt å kopiere det inn hit, da får du jo blogget litt om boken også, på bloggen. Mulig jeg må kopiere det nå fremover.

  Har blitt veldig lite lesing og veldig mye filmtitting( og fuglene vet hva) en stund så nå savner jeg lesingen. Må se om jeg får lest Henningsen og èn julebok til før jul i tillegg til andre bøker.

  Venter i spenning på deg og den nye Vilma...nå skal jeg fortsette med Colganboken som jeg ikke har kommet særlig langt i.

  Ha en fin kveld :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sant det.. Bedre med litt tekst, enn ingen. Og kopierer man det til bloggen , har man det i arkivet, og kan supplere litt:) Hun Rose ergret meg noe innmari. Stakkars Lillian , ikke rart hun ble småparanoid. Har dessverre hatt noen i min nærhet som har noe av hennes trekk.

   Har lest meg sår i øynene nå. mulig jeg skal se en film i kveld. Er ikke frisk fra Influensa eller hva det nå er enda, så det er jo bare slaraffen her.. Drikker masse vann med sitron, urtete, bittelitt honningfrisk (Gry Hammers med eteriske oljer) , strør om meg eteriske oljer etc etc.. Har kjøpt meg terapimatte for verk/smerter i kroppen , som jeg nå kan bruke igjen når jeg er litt bedre.. Spent på hvordan den hjelper i lengden.

   Wilma ja.. det vel du som ble litt skuffet?
   Greit å skru ned forventingene, skjønner jeg..
   Venter på den i posten.

   Colgan ser jeg frem til, men skal lese nr to først. Kanskje jeg kommer meg til biblioteket i morgen og får hentet den.. Likte Floras Kafe veldig godt, faktisk:)

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
  2. Floras kafè har jeg ikke lest men de to neste har jeg lyttet til, og liker den jeg leser i nå, så langt i hvert fall.
   Kan godt være at du liker Wilma, vi får satse på det.

   Høres spennende ut med terapimatte, får håpe at det hjelper. Kjedelig å være syk, ser at flere på skilandslaget har fått en ny runde med korona, får satse på at det ikke er det.

   Jeg har sett 2-3 julefilmer hver dag i flere uker nå og begynner å bli litt smålei, må i hvertfall begynne å legge inn et par timer med lesing for nå kribler det i "lesefoten?"

   Ja,hun var en irriterende type, den godeste Rose. bare kommer der og nærmet overtar hele "showet". Har også hatt en i vennskapskretsen som hadde noen likhetstrekk med henne.

   Jeg har funnet ut at Cappelen Damm har hatt en serie med diktbøker som er kalt "Stemmens kontinent" og jeg har notert med flere bøker der jeg vil lese/ eventuelt samle på, og har fått tak i en diktbok fra en portugisisk poet, tror aldri jeg har lest noe fra Portugal før- blir spennende.

   Vel, nå er det litt lesing på sengen her før natta :-)

   Slett
  3. Terapimatta kjøpte jeg på Radian Health, Black Week-tilbud. Mange har hjelp av matta og/eller de infrarøde saunaene deres. Kan også får rabatt gjennom Rematikerforbundet og Fibromyalgiforbundet.

   Testa meg for korona i går, negativ. Det går mye influensa, covid og RS-virus i Trondheim nå og de venter enda mer før jul, ifølge kommuneoverlegen.

   Har tatt influensavaksine, så det kan i tilfelle være en mild variant.. men Svineinfluensan skal visstnok ikke vaksinen bite så godt på, men man unngår å dø, ifølge avisa i dag.
   Ikke at jeg er redd for det, men det er viktig for gamle med risiko og syke.

   Ja til Colgan:)
   Lurer på hva skal jeg lese i kveld før jeg henter boka på biblioteket. Må være en veldig kort bok, fristes ikke av Kolon-bøkene akkurat nå, men kanskje den siste av Gøril Gabrielsen eller Øystein Borge..

   God natt Beathe:)

   Slett
  4. Kudos for diktresearch:) Portugisisk- er det Pessoa?

   Slett
 2. Det er så bra at du blogger også, ikke bare instagrammer, jeg får ikke dreisen på det greiene der. Takk for lenke, det ser ut som vi likte boken like godt, sitter akkurat å tenker på hvem jeg kan presse den på nå i førjulstiden.
  God bedring Anita, håper onsdagen din blir bra. Selv skal jeg rett på en ny restaurant før teater i kveld, Come from away har visst fått gode skussmål verden over, jeg er spent :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, så bra du synes det:) Det er mer gøy i kommentarfeltet på blogg enn på insta- der er det bare liker stort sett og så farer folk videre..man drukner mer.

   Jeg har også tenkt på hvem som skal få denne til jul. Har to venninner som kan være aktuelle.

   Takk takk:)
   Holder meg inne i dag også, har avlyst kino og tur på biblioteket for å hente Colgan-bok, (fikk utsatt fristen til i morgen) men må nok en tur på apotek, posten og butikk.

   Slett
  2. Meldt snøstorm i ettermiddag, spørs om det er lurt å dra ut i hele tatt..

   Slett