mandag 20. februar 2023

Et par kjappe: Provokasjonen av Øystein Bogen, Til jord skal du bli av Anders Totland

 Jeg har lest to gode spenningsromaner som jeg vil tipse om.  Provokasjonen er den andre i Øystein Bogens nye thrillerserie med etterforsker Tora i hovedrollen. Den første; Zeta-viruset, var knallgod. Anders Totland har jeg ikke lest noe av før, men Til jord skal du bli har fått så mye bra omtale at jeg bare måtte lese den. Og det er jeg glad for. Artig bok.                                                                     
.                                                            

Provokasjonen av Øystein Bogen, 339 s 
Gyldendal 2023
Leseeksemplar fått fra forlaget

Det er storpolitikk det handler om, som det gjorde i Zeta-viruset. Russland ønsker å ta over Svalbard fordi de ønsker seg de store verdiene som ligger i grunnen der. Kineserne har også interesser der. Russerne kapper en kabel, så Svalbard mister all kontakt med omverdenen. Det blir et kappløp med tiden som i forgjengeren. Etterretningsoffiserene Tora Fjell og Per Henriksen blir beordret til Svalbard, og de får nok å gjøre. 

Dette er en god oppfølger til Zeta-viruset, selv om jeg likte den bedre. Det er mye å holde styr på her av folk og organisasjoner og titler. Heldigvis har forfatteren laget en navneliste , så det er enkelt å slå opp når man går i surr. Det tar litt mye tid i opptakten før det blir skikkelig action og spenning, men jeg lover, det kommer. Bogen har brukt sine kunnskaper og journalistiske erfaring til å skremme oss med en særdeles aktuell thriller. 

 Anbefales! 
Men les Zeta-viruset først. Min omtale her
Til jord skal du bli av Anders Totland, 157 s
Samlaget 2022
Lånt på biblioteket

Så til boka , den nynorske romanen, som virkelig slo an i fjor; Til jord skal du bli. En blanding av krim , farse og feelgood. En pensjonert prest blir utsatt for et angrep på prestegården der han bor. Han driver spritsmugling på si, og Gud vet om det har noe med det å gjøre. Selv tror ikke presten det, siden han har koll på kundene sine. Hva vil inntrengerne? Presten har en sønn han ikke har sett på tyve år. Kona har vært dement nesten like lenge, og på få dager blir presten både bestefar og enkemann. Det skjer masse forviklinger, ja alt for mye for den middelaldrende presten Jacob Juul. Men han er ikke tapt bak ei vogn, den godeste presten, det kan man trygt si, og han har gode venner i bygda, selv om han ikke kjenner sine fiender, tydeligvis. Før han vet ordet av det har han et lik i skuret også.

Dette var ei artig bok å lese. Den er både morsom, spennende, varm og litt makaber, og er skrevet med overskudd. Det var en fryd å lese om hans varme og omsorg over det nye barnebarnet Izzy, og av resten ble det en del humring, det må jeg innrømme.

Anbefales absolutt!


8 kommentarer:

 1. Jeg likte begge bøkene du omtaler her. Hsr akkurat lest ut siste boka til Odd Harald Hauge somog er en realistisk thriller som foregår der oppe i nord. Men ikke så brasom provokasjonen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.
   Leste Hauges bok Everest, og likte den godt. Kanskje lese den nye også. Synes det er spennende å lese fra Svalbard.

   Slett
 2. Har lest et par bøker av Totland, han skriver godt. Jeg lyttet til denne og likte den veldig godt. Bogen har jeg også lest et par bøker av og skal notere meg denne til senere en gang.
  Er helt ok med korte omtaler av og til :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant, det gjør han. Denne boka minte meg litt han finske Mikael Niemi og Koke bjørn, og litt Agnes Ravatn.

   Fint at du synes det. Må til hvis jeg i det hele tatt skal få skrevet noe for tiden..

   Slett
  2. Ikke lest noe av Niemi tror jeg. Skulle vært flinkere å holde meg kort jeg også, blir en del bøker som ikke blir skrevet om for de blir liggende for lenge før jeg kommer så langt, så koker det bort i kålen.

   Slett
  3. Ok, Koke bjørn var veldig bra:)
   Ja, blir lett kokt bor til kålen her og hvis de ikke blir skrevet om asap.

   Slett
 3. Zetaviruset har jeg lest, så jeg bør kanskje følge opp med Provokasjonen... Anders Totland sin bok høres skikkelig morsom ut, noterer den bak øret. Takk for supre tips, har mye på gang her nå, men med nummer 23 og 63 i køen på biblioteket, så er det ikke noe pes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en god ide:) Trodde du hadde lest Totland, men fant den ikke hos deg, så da er det bare å kaste seg over den:) Kort roman også. Var lang ventetid her også, men nå er den lest. Ikke alltid jeg får lyst til å lese bøkene når jeg får de etter å ha ventet i ukes- og månedsvis, men denne ville jeg lese heldigvis:)

   Slett