lørdag 11. februar 2023

Svarte engler av Jarle Sten Olsen . Spennende krim fra Bergen

 Jeg har lest den forrige boka til Jarle Sten Olsen , Bare du som passer på, som han ga ut på eget forlag. Steady, boka før det, var også utgitt på eget forlag. Svarte engler gis ut på Liv forlag.  Handlingen har flyttet seg fra Bø i Telemark til Bergen, husker jeg skrev at bygdekrim har sin sjarm og at jeg likte boka, men at det ble litt for mye show, don`t tell. Jeg la ikke spesielt merke til det denne gangen, men jeg leste stort sett på senga og var mest opptatt av flyten og hva som som skjedde med journalist Tom Moen og det som skjedde i boka. Samt at droner også var med i denne boka, som den forrige. Spennende var den absolutt.


Forlaget om boka: 
De svarte englene terroriserte bydelen Sandviken i Bergen på 80-tallet. Journalist Rita Stamnes sin kilde påstår at det var flere som ble drept den gang. Rita graver i saken. Det er førstesidestoff, men hun mangler den avgjørende delen av historien og har liten tid. TV-dokumentarist Tom Moen er nominert til Gullruten i hjembyen Bergen. Gamlekjæresten Rita tar kontakt og vil treffe ham, men det eneste hun sier er at hun vil vise ham noe vakkert. Hjemme hos seg, neste dag. Senere samme kveld ringer hun Tom, hysterisk av redsel. Hun har sperret seg inne på soverommet, utenfor er det noen som prøver å knuse døren. Tom vikles inn i Ritas sak, en historie med flere ofre, både i fortiden og i nåtiden. Opplevelsene skal endre livet hans for alltid..  

Det er vanskelig å si noe om hva som skjer i en krim uten å røpe for mye.  Tom vikler seg inn i en gammel drapsgåte, som er henlagt for lengst, og utsetter seg for truende situasjoner. Hans motiv for å gå så langt inn i saken og over sine grenser, får vi vite ganske snart. 
Han får stadig kjeft av politiet for å legge seg borti etterforskningen, les: kan ødelegge for den, samt at han utsetter seg for fare. Det har tross alt skjedd drap her. Men han kan ikke la være...

Ikke et originalt plott per se, men spennende og med et godt driv, som ga meg lyst til å lese videre uansett hvor trøtt jeg var. (ja, denne ble lest stykkevis noen dager på senga). Morsomt å lese fra Bergen, og siden jeg var der i høst, scannet jeg stedene som ble nevnt, for om jeg kjente dem igjen.  Wesselstuen, Cafe Opera, Ole Bulls plass, gatenavn....Selv skriver han at i etterordet han har jukset litt med stedene, og det kan jeg skjønne, siden jeg ikke fikk et par ting til å stemme.Også morsomt å lese om Toms gamle venn Gunnar, som jobber på Cafe Opera. Say no more.

Alt i alt; en lettlest, spennende krim med med bra driv og interessante karakterer, som jeg gjerne anbefaler videre :)

Tine og flere bloggere har lest boka.


Jarle Sten Olsen: Svarte engler, 328 s
Liv forlag 2022
Leseeksemplar fra forfatter /forlag 

10 kommentarer:

 1. Tror jeg har en eller to bøker av ham men ikke lest noen ennå. Denne høres helt ok ut så kanskje jeg leser den om den dukker opp på en biblioteks-app. Ser nok mye mer krim enn det blir lest krim, 3 ulike fbi-serier og en lettere krimserie om en krimforfatter som følger et etterforskningsteam. Lyttet nettopp til "Sekten" av Lackberg og co,likte den hakket bedre enn den forrige.
  Håper du har en fin helg,Anita 🙂 Her blir det skrivedag i morgen, må benytte sjansen når skrivelysten er der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er sikkert artig for deg som er fra Bergen:)
   Ser ellers lite krim på TV/streaming for tiden, her i gården.
   Sekten kan jeg tenke meg å lese, bortsett fra at den er for lang..
   Mye annet her, jobber med boka, har "begynt" på Finn og Marketplace omsider, det tar mye tid- men det kommer penger inn på reisekontoen og det er veldig motiverende:) Ellers mye ang familien.
   Lykke til med skrivedag og nyt lysten når den er der:) God søndag Beathe:)

   Slett
 2. Fin omtale Anita, veldig gøy å bli minnet på denne, som nesten er en bergenskrim. Du fikk jo fornyet ditt forhold til Cafe Opera i høst da vi møttes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Tine:) Det var noe kjent med Cafe Opera, men jeg koblet ikke under lesingen at det var der vi var:) Nå fikk jeg en knagg:)

   Slett
  2. Jo jo men sann, der har du vært vet du :)

   Slett
  3. Koselig plass med hyggelig selskap:)

   Slett
 3. En ikke-litterær digresjon... En gang da jeg var ung i verden og var påskrudd karrierestigen som kun gikk én vei på slutten av åtti-tallett, sammen med renter og reisegodtgjørelser - frekventerte jeg (bevisst ordvalg her, serru - det skulle jo være in..) Cafe Opera. Ikke i Bergen, men nattklubbversjonen som ligger i Stockholmsoperaen. Det var det hippeste og kuleste man kunne gjøre den gang. Og få servert lime margarita fra "muggor" - altså de med hank... og menge seg med businessfolk fra Scandinavia. Den gang man ble betalt for å gå på fest og spise og drikke fra toppen av menyen. Du ser, Anita. Her var det noe helt annet enn lesegnisten som ble trigget. Nostalgien ligger tjukk. Savner jeg åttitallet? Definitivt! Vi er heldige som har opplevd det. Vil jeg tilbake? Ikke om jeg fikk penger. Der var det nemlig altfor mange Svarte Engler ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha, så du var der, ja..
   Kan huske Cafe Opera fra Stockholm, lurer på om jeg var innom der når jeg var på ferie en gang.. på 90-tallet. Var ikke på fest, men innom.. hadde nok hørt om plassen.

   Jeg har aldri blitt betalt for å gå på fest å spis..men så har jeg jobbet i det offentlige, litt andre forhold der, aj,

   Rart hva et navn kan trigge av minner, du.

   Jeg var alenemor på på 80-tallet, fra 1982, og student fra 1983-1987, så den festinga der, var ikke jeg med på.. bare litt på disco når jeg hadde barnevakt. Men vi hørte jo masse om jappene..

   Slett
  2. Ja det private hadde nok utrolig mye bedre kår enn det offentlige på 80-tallet. Da vasset vi i "representasjonskontoer" uten kronetak. Ikke sunt i det hele tatt, men jammen var det moro :-) Andre tider nå, merker jeg. Og godt er vel kanskje det. Det skrives mye om store forskjeller mellom dem som har lite og de som har mer - nå, men jeg tror ikke det var så mye bedre da. Exit-serien er ikke veldig feil.. selv om jeg ikke opplevde de syke tingene. Men jeg hørte jo mangt og mye. Nuvel. Og enig. Rart hva et navn kan trigge. Jeg måtte google og sjekke, og fant at nattklubben eksisteren og er visst like poppis nå. Nokså utrolig :-)

   Slett