tirsdag 29. mai 2018

Bare du som passer på av Jarle Sten Olsen (krim)

Jeg har bestemt meg for å lese de indie-bøkene jeg har liggende nå. Bøker hoper seg fort opp og krim kan jeg ikke lese så mange av i slengen, som regel bare et par før jeg må lese noe annet. Variasjon er viktig for meg. Jarle Sten Olsen har gitt ut en roman på eget forlag før, Steady.  Den har jeg ikke lest. Forfatteren har brukt manuskonsulenter og annen kompetanse. I denne boka handler det om etterretning i en mindre kommune. Her finnes mulige terrorister, dulgte hemmeligheter og flere blir drept.Forlaget om boka:
Tom Moen, video-journalist i NRK, blir presset til å dra til Bø i Telemark for å utføre et oppdrag for SORG, spesialenheten for overvåking av reaksjonære grupper. Oppdraget, som i utgangspunktet virker som en enkel jobb, viser seg å være langt farligere og gjør at han må nøste i en fortid mange ønsker å glemme.


Journalist Tom Moen og hans kompanjong/kollega i NRK Beta; Ram er to tøffe menn som er fascinert av droner som de har utviklet som både tar bilder og kan brukes som avlyttingsutstyr sammen med IMCI-cathere. Akkurat dette har jeg lite peiling på og det tok litt tid før jeg skjønte opplegget med catherene og dronene, og derfor synes jeg det er vanskelig å forklare dette Min tekniske innsikt har noen begrensinger. Tine forklarer dette derimot på en god måte i sin blogg som du kan lese her. På et oppdrag kjører de fra politiet som de har i hælene og havner på sykehus.
De venter en straff for å ha kjørt for fort, men blir plutselig oppsøkt av sjefen for SORG; Spesialenheten for overvåking av reaksjonære grupper. Hun heter Berit Veiseth og er litt av ei nøtt som dukker opp i tide og utide.
Hun lover at de skal slippe straff hvis de påtar seg et oppdrag i Bø i Telemark. Det består i å overvåke tre mindreårige flyktninger fra Syria, som SORG mistenker er terrorister som står i ledtog med IS.
Det har ikke Tom Moen det minste lyst til, men han føler at de ikke har noe valg hvis de skal unnslippe straff.  Veiseth tar seg av alt og sørger for at Moen får et sommervikariat i lokalavisa som alibi.
Der møter Moen Renate Iversen som blir hans kollega. Det er tendens til flørt mellom dem, men den stopper brått da hun blir funnet død.
Moen går også opp i rollen sin som overvåker av syrerne og tar den vel alvorlig og ser til tider  fanden på flatmark. Han får også lyst til å bistå i etterforskingen av det mistenkelige dødsfallet på sin måte, men får klar beskjed av Veiseth om å ligge unna.
Renate skrev bok om ting som skjedde i bygda for lenge siden. Tråder føres helt tilbake til krigen og etterkrigsoppgjøret. Slekter sto på hver sin side da og siden.  Kan hun ha blitt drept på grunn av dette?

Jeg synes plottet var spennende og interessant og jeg følte jeg ble ganske godt kjent med karakterene. Bygdekrim har sin sjarm og det er lett å se for seg feidene, skulingen, miljøet som Olsen skildrer, og syrerne som sykler rundt i bygda og hjelper til på Frivillighetssentralen når de ikke hjelper bonden Berger på gården, eller Moens møter med bygdefolk og Odins sønner på puben. Det som trekker noe ned for meg er den fortellende stilen som blir litt for tydelig til tider. Det blir litt for mye tell, for lite show.  Det tok også litt tid før jeg fant flyten og drivet, men da det kom så gikk det unna som bare det.
Interessant at boka bygger på noen sanne historier også.

Andre bloggere:
Tine, Åslaug, Hverdagsnett, Den kriminelle bokverden, Lillasjel

Forfatterens hjemmeside her
Jarle Sten Olsen er født i 1963 i Bergen.
Han har 20 års erfaring fra mediebransjen som produsent, fotograf med mer, og jobber i dag som medielærer i videregående skole.
Foto: Forlagets pressekit

Jarle Sten Olsen: Bare du som passer på, 251 s
Format forlag 2018
Leseeksemplar


2 kommentarer:

  1. Mange nye, spennende krimforfattere nå. Ha en nydelig dag i sommerNorge! Er på vei til Sandefjord nå.

    SvarSlett
  2. Ja, det er det. Takk skal du ha. Har akkurat ankommet Lillehammer. God tur til Sommerfjord.:)

    SvarSlett