mandag 28. mai 2018

Om sopp og sorg (Long Litt Woon) og Norsk litteraturfestival på Lillehammer

Tirsdag til uka starter den årlige Norsk litteraturfestival på Lillehammer og igjen skal jeg dit. Ikke alle dagene, men fra torsdag. Da jeg leste at Long Litt Woon også skal dit, hentet jeg frem boka hennes om sorg og sopp fra ventehylla. Altså, en gyllen anledning til å få den lest. Jeg har hatt boka i hylla siden i fjor høst, etter at jeg deltok på en grunnkurs i sopp. Men som med så mange andre bøker, blir den likevel stående på vent. Boka var faktisk så interessant og spennende at jeg leste den ferdig denne helga. Jeg skal si litt om boka under her, samt hva jeg ønsker å få med på Lillehammer.


Jeg måtte også ta frem sopphåndboka mi så jeg kunne bla opp soppene hun nevnte underveis i lesingen. Det er bilder av flere i boka hennes, men ikke alle.


Long Litt Woon (f.1958) er sosialantropolog av yrke og utdanning og det merkes , da hun inntar denne undersøkende holdningen til soppmiljøet som hun ble en del av. Det er veldig interessant å lese.
Woon mistet mannen sin plutselig. Han var knapt fyllt 50 og døde brått. Sorgen var totalt lammende for henne. De hadde vært sammen siden ungdomstiden da de var studenter. Hun er fra Malaysia og de hadde truffet hverandre under en studentutveksling.
Hun meldte seg på et kurs i sopp- og nyttevekstforeningen, som et steg for å komme seg videre i sorgen, få noe annet å tenke på. Hun ante ikke da at det ble hennes vei ut og videre. Hun orket knapt å forholde seg til folk, men sopp og natur, det kunne hun omgås i denne perioden. Den tok imot henne som hun var. Men på et kurs og en forening må man jo også forholde seg til folk, selv om fokuset er sopp. Det fungerte veldig bra for henne , og hun ble stadig mer nysgjerrig både på soppens forunderlige verden og miljøet som sådan. Soppentusiaster er for utenforstående ganske sære folk. Det finnes en hierarki, og et stammespråk som hun måtte knekke koden på. Hun ble selv ganske nerdete etterhvert, tok prøve som soppsakkyndig, deltok på sopptreff i utlandet og soppturer i New Yorks Central Park.

Boka er bygd opp rundt forskjellig temaer som har med sopp å gjøre, og innimellom fletter hun inn tanker om mannen Eiolf og sin egen sorgprosess. Vi får lære om soppkurs, nyttevekstforeningen, om typer sopper, om spiselige og giftige, om matoppskrifter, turer, og hvordan det er å gå i sorggruppe og hvordan man opplever at andre forholder seg til hennes sorg. Hun skriver også et kapittel om den spesielle fleinsoppen, fordi det forundret henne at det var så tabubelagt å snakke om den, og så lite å finne om den i norske soppbøker, noe som nok har med vår holdning til narkotika å gjøre. (Fleinsoppen er på narkolista) . Akkurat det er ganske morsomt kapittel, hvordan hun som sosialantropolog og utlending utforsker dette temaet.

Siden jeg selv gikk på soppkurs i fjor og er medlem av sopp-og nyttevekstforeningen, er det spesielt artig å kunne kjenne igjen både det hun skriver om miljø (tildels- jeg har ikke vært med så lenge og ikke på så mange soppturer- men noe kjenner jeg igjen) og om de soppene vi lærte om i fjor. Jeg ble også tent på å dra på sopptur igjen. Inntil videre får jeg glede meg med ville grønne vekster - hvor jeg deltar med foreningen for tiden. Vårsopptur skal de også ha , men da er jeg bortreist. Tror jaggu den avholdes neste helg da jeg drar til Lillehammer.

Okkesom- dette er en fantastisk spennende og interessant bok, som jeg tror også lesere som ikke er opptatt av sopp kan finne glede av å lese. Anbefales.

Long Litt Woon: Stien tilbake til livet. Om sopp og sorg. 297 s
Vigmostad & Bjørke 2017
Leseeksemplar


På ekskursjon med Sopp- og Nyttevekstforeningen i almeskogen i Leira Naturreservat i Trondheim i går for å lære om arter. Vi fant også tre typer sopp på tre, kjuker. Vi tok dem ikke med, for å ha sagt det, men det er artig å prøve å artsbestemme dem. (foto: Anita Ness)


OM LITTERATURFESTIVALEN PÅ LILLEHAMMER- Løypa mi

Nå har jeg nesten mistet tellinga om hvor mange ganger jeg har vært der, men jeg har i alle fall deltatt i 2017, 2016, 2015 , 2013 samt en gang tidligere- men jeg husker ikke året. Så da blir det min sjette gang, hvis hukommelsen er riktig.
I år  er det en tysk og japansk løype, nordisk løype, samfunnsktuell løype, Sigrid Undset-løype, filmløype, ung løype med mer. Jeg skal nok tråkke min egen løype, forhåpentligvis tidvis med andre bokbloggere.

Det er en stund siden jeg leste programmet første gang, og noen ganger etter det, og som alltid er det allsidig og digert og alt for mye man har lyst til å delta på. Jeg har spesielt merket meg Suzanne Brøgger, Erika Fatland og Jenny Erpenbeck, og så soppdama Long LItt Woon da.  Samt en programpost om Ferrante. Vigdis Hjorth er stamgjest og i år er hun ute med en essaysamling; Å tale og å tie. Jeg venter på den i posten. Dag Solstad kommer også. Samt Ingar Kolloen og Tore Renberg.

Erika Fatland er et must siden hun er nominert til Bokbloggerprisen for Grensen. Jeg har hørt både henne og Brøgger på Litteraturhuset i Trondheim i år, men det gjør ingenting. Forhåpentligvis snakker de også om noe annet også på Lillehammer.
Erpenbecks siste bok har jeg så vidt startet på.  Ferrantes bøker er lest.

Her er min festivalløype slik den ser den ser ut i dag. (et forslag, et ønske, en veiviser- og som alltid vil den bli endret)

TORSDAG 31. mai:
13.00: Lunsj i parken- (væravhengig) med Beate Grimsrud og flere
13.00: Åpen bok - teltet. Med Brenner, Maja Lunde, Olaug Nilssen med fl. (to timer)
14.00 : Farvel til subjektet- kritikerlaget, Gunstein Bakke m.fl. Banken
14.00 : Berlin som poetisk eksil (fordi jeg skal dit snart). Elephant kunsthall
15.00: Kvinner i islam , med Åsne Seierstad m.fl. Litteraturhuset
16.00: Norge i ny poesi. Med Bendik Vada bl.a. Elephant kunsthall
16.00: Vi minnes Jon Michelet. Banken..Solstad, Hjorth, Emanuelsen NB!! Ny post.

MATPAUSE!

18.00. Finn morderen. Tyrilisenteret (håper ikke det er langt unna) . Med Liv Guldbrandsen
. Uansett blir det en nys sjanse lørdag.
19.00 Litterær festaften ???
22.00: Litteraturquiz , Banken. Must!

FREDAG 1.juni:
11.00:  Dokumentarpoesi eller lyrisk sakprosa. Kunstmuseum, sal 2
12.00: Algoritmene- fremtidens litteraturkritkere. Banken
13.00: Fredagslunsj med Cathrine Knudsen bla.a Parken
eller
13.00: Åpen bok med Zeshan Skahar bla. i teltet
15.00 : #MeToo med Brøgger og Bitch. Kunstmuseum
eller
15.00: Kritisk ettertanke- drøfting av bl.a Grensen. Litteraturhuset. (Her blir det vanskelig å velge... )
17.00: Judith Hermann og Jenny Erpenbeck. Kunstmuseum. Must! men jeg skulle gjerne vært på dette også: Morgenbladetsalongen om Ekstremisme.
19.00: Banknatta - med mye snadder

Lørdag 2.juni:
Erpenbeck, Brøgger, kunsterbiografier, reiselitteratur, Finn morderen. med mer.. Pub til pub med Tore Renberg. More to come..


Ingalill har innlegg om sin løype her, og mesteparten av lørdagen har vi like planer.

Søndag 3.juni:
12.00: Long Litt Woon, Aulestad. (har aldri vært der, litt unna, tror jeg)

Kan rekke både Herbjørg Wassmo om Dina eller Kolloen og Bohmann om monarkiet som utfordring kl. 14.00 også, hvis jeg fortsatt har energi.

Tog hjem utpå ettermiddagen.:)


Hvem flere skal avgårde enn Moshonista, Elisabeth og meg? Hva skal du få med deg? Ha på deg? Paraply eller Solbriller?
Det er meldt ganske bra vær. Tror det blir solbriller for min del, og en lett jakke i sekken.
18 kommentarer:

 1. Jeg skal være der på fredag 1. Juni hele dagen, har ikke lagt opp løypa enda. Kaster meg på et tidlig tog og tar det på sparket med forelesninger, utstillinger osv. Shakar i teltet skal jeg Iallefall. Sees nok, det blir solskinn og varme

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Håper vi ses.:) Shakar er flere steder. Har hørt ham før her i byen, men kan godt tenke meg å høre ham igjen.:)

   Slett
 2. SÅ hyggelig å høre om din leseopplevelse, Artemisias Verden!!! Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det. Takk for din visitt innom bloggen min.:)

   Slett
 3. Har lagt den ut på www.facebook.com/soppdagelse
  Håper det er ok!

  SvarSlett
 4. Da jeg leste overskriften sopp og sorg, måtte jeg ta det et par ganger, før jeg skjønte at det er faktisk det du snakker om. Sopp og sorg liksom, fantastisk kombinasjon av ord.
  Gleder meg til å følge deg på dine vandringer i Lillehammer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Fin tittel og sammensetning av ord, ja enig.
   Det blir nok noen innlegg fra Lillehammer, satser jeg på. Artig at du vil følge med Tine.:)

   Slett
 5. Hei!
  Her er link til Dikt, prisbelønna diktere: https://kleppanrova.blogspot.no/2018/05/hans-brli-100-ar-prisbelnnet-dikter.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan. Skal legge det inn i innleggene for diktlesesirkel. Takk for bidrag. Gleder meg til å lese, men det må vente til i morgen:)

   Slett
 6. (slo meg plutselig at festivalen (for meg) starter i morgen, fint det er tropetilstander så man får tørket klær på minutter)

  Ser av programmet at vi har nokså like preferanser, eller kanskje det bare er lørdag, kun kritikerseminaret på torsdag (bortsett fra at jeg har silet kraftig, ikke påført noe Ulrikke feks, selv om jeg tenker at ihvertfall 1.gang er greit). Kjøpte boka til Gunstein - Havende, på mammut, en av disse som virker interessant på papiret, men som jeg alltid velger bort på senga, tror jeg tiltrekkes fordi (jeg tror) den handler om samme dama som Fosnes Hansens Løvekvinnen. Sidetrack. Det er vel helt andre greier han skal snakke om på Lillehammer.

  Vi sees, - til frokost..

  (forresten, Sopp og Sorg, høres ut som H is for Hawk. Noe drive med mens man sørger, trene hauk, plukke sopp, husker ikke om du har lest?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå går det fort frem til festivalen. Virker som vi har en del til felles denne gangen. Det er gøy. Men mye går parallelt av det jeg ønsker å få med meg (typisk) så det blir valgets kval, eller at valget faller på det enkleste ift hvor man befinner seg..maybe.
   Og så må jeg prøve å stalke Fatland mest mulig, da...;) (Bokbloggprisen samlesing juni- mitt ansvar) Ulrikke også, men det er en grense for hvor mange ganger..og hva det krysser med.
   Lett å bli for ambisiøs som vanlig, men man jo ha energi. Mat, drikke, fordøyelse må prioriteres mellom slagene.

   Har du vurdert å melde deg på Mottakelse på Maihaugen og festaften? Det hadde kanskje vært artig. Vi fikk jo mail om det.

   Har ikke lest H for Hawk. Husler at du var begeistret for den.
   Se svar fra Long under her.. :)

   Ja,vi ses- satser på frokost fredag, lørdag, søndag , men vi ses vel før det i løpet av torsdag, håper jeg:)

   Slett
  2. Må pakke. Talk later. Ikke meldt meg på festaftengreia..

   Slett
  3. Ok, satt og lurte på det nå..

   Slett
 7. Du har helt rett at Sopp og sorg er beslektet med H for Hawk, som jeg også har lest. Det er nok mer sorg i soppboken. I Hawk er den døde faren mer i bakgrunnen. Er spent på å høre mer om din leseopplevelse. Evt sammenligning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gode nyheter! Jeg var begeistret for Haukeboka, kanskje mer opptatt av hauk enn sork, men jeg er måtelig interessert i sopp også (stein, trakt og pigg, som er de eneste jeg tør plukke), så det er godt mulig Sopp og Sorg er i mi gate..

   Slett
  2. Inga: Jeg liker ikke sopp som mat, men synes de er utrolig fascinerende.:) Også å lese om, se på, lære om...

   Slett