torsdag 17. mai 2018

Lucifers fall av Jan Boris Stene

Trondheimsforfatter Jan Boris Stene har nettopp kommet ut med sin tredje krim om radarparet Falkener & Wilberg. I denne boka skjer det virkelig mye så duoen får nok å henge fingrene i. Trondhjem anno 1918 har fått en seriemorder.


Flere av byens ledende borgere (menn) drepes på brutalt og grotesk vis. Uhyggen sprer seg, for hvem blir den neste?
Privatdetektiv Falkener og legen Wilberg må bistå politiet i en såpass kompleks sak. Her går sporene i alle retninger, men den underfundige Falkener har nok sine mistanker lenge før andre aner det.
Drapene er knyttet til både Frimurerlogen og muligens Tronka; byens gamle sinnsykeasyl. Flere saker har mulige forbindelser; døde pasienter, drepte frimurere, prostituerte, det katolske miljøet. Hva handler det hele om?

Stene skriver i et tidsriktig språk og bruker byens historiske miljø så det er en fryd å lese. Jeg blir rent  nostalgisk når jeg leser at de går på Erichsen Cafe og i Palmehaven- for de etablissementene er ikke mer. Skjønt det ikke er så mange år siden de ble lagt ned og stengt. I den ærverdige Cafe Erichsens lokaler finner vi nå butikkjeden Zara. Palmehaven lå i gamle hotell Britannia som er under restaurering. Hvem vet hva som gjennoppstår der etterhvert. Nuvel..

Om boka som sådan skjer det mange flere ting her enn i de to første, som var ganske langsomme, men det betyr ikke nødvendigvis at det blir bedre. Det er et stort persongalleri å holde styr på i denne boka, og det kanskje minuset med boka. Ellers synes jeg det er et spennende plott hvor de syv dødssyndene fra den katolske lære blir tatt i bruk. Stene er ikke den første som bruker det, men det gjør ikke noe. Vi har aldri sett det brukt slik i Trondhjem før. Og heldigvis for det, sier nu jeg. Vi blir også mer kjent med Falkener, hans familie og en sorg som enda sitter i, etter at hans søster Cathrine døde som ung. Det dukker opp ting i denne boka som fremprovoserer dette og Falkener får kanskje svar på hva som egentlig skjedde med henne.

Stene holder koken. Det er bare å se frem til neste bok hvor vi blir enda mer kjent med Falkener & Wilberg.


Andre bloggere:
Min bok- og maleblogg, IBokhylla

Anmeldelser:
Adresseavisen- ga den en firer (under betalingsmur) : "Fascinerende lokalkoloritt, godt plott, nifs handling, bra bok. "         

Intervju med forfatteren i Tidskrift for Den norske legeforening her

Randi og jeg var på lanseringen på Tulla Fisher, og Randi har blogget om det her

Andre innlegg i serien:
I Djevelens klør
Nådegiveren


Foto: Anita Ness. Fra lanseringen av Nådegiveren

Jan Boris Stene: Lucifers fall, 280 s
Vigmostad Bjørke 2018
Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar