tirsdag 28. februar 2023

Oppsummering februar -23

Også februar har gått fort. Nesten så jeg ikke vet hvor tiden blir av, men når jeg kikker på bildene mine og kikker gjennom kalenderen og bloggen min, ser jeg jo at det har foregått mye, samt at det har blitt mer lesing enn jeg har trodd. For det første så har salget mitt av brukte ting og klær på Finn og Marketplace fått fart på seg. Det var noe jeg begynte med i januar for å få spedd på en trang økonomi i dyrtid. Det er også noe jeg har tenkt på i flere år uten å ha fått ut fingeren. Pengene jeg får inn går rett inn på en egen reisekonto, og allerede i år har jeg solgt i underkant av 9000,-. Det tar mye tid, og krever iherdig innsats,  men jeg er hjemme for tiden, så da går det ganske greit. Av bøker har jeg lest 13, inkludert den jeg tenker jeg skal lese ferdig i dag. Har sett et teaterstykke og vært innafor, dvs Verdaln og besøkt foreldrene mine to ganger. Noe skriving blir det også, men mindre blogginnlegg. Sånn går no dagan..
Et av bildene jeg tok til Finn.no i februar. Både pelslua og ullgenseren er solgt. 


Leste bøker: 
1. Mjuk som pannacotta av Benedicte Rydland Hareide: Dikt, debut, norsk22, leseeks, 55s 
2. Provokasjonen av Øystein Bogen: Thriller, Svalbard, Russland, norsk23, leseeks, 340 s
3. Hvordan bli rik på et år av Marie Olaussen: Sakprosa, lånt på bib, 184 s
4. Svarte engler av Jarle Sten Olsen: Krim, leseeks, norsk22, 328 s
5. Femdagers Nullstilling av Inge Lindseth og Susann Stave: Sakprosa/mat/helse, om faste (FID) kjøpt, norsk2023, 192 s
6. Livssorg i familien av Jeanette Rødseth: Sakprosa, lånt på bib, norsk22, 224 s
7. Øya av Sarah Pearse: Krim, leseeks, England, 368 s
8. Dobbeltliv av Pedro Carmona- Alvarez: Dikt, lånt på bib, norsk22, 79 s
9. Takk for turen, naturen av Jannecke Weeden: Sakprosa, tur, lånt på bib, 248 s
10. Til jord skal du bli av Anders Totland: norsk22, lånt på bib, 158 s
11. Ho mor og hann far av Eirik Skrede: dikt, norsk23, leseeks, 92 s
12. Kallmyren av Liza Marklund: Krim, Sverige, Russland, lånt på bib, 316 s
13. I det mørke landet av J.M.Coetzee: 1001-bok, Sør-Afrika, lånt på bib, 160 s (rakk ikke å lese ferdig)

SUM: 13 12 bøker / 2744  2584 sider

13 12 bøker er ganske mye, men totalt sideantall er ikke så høyt. Omtrent som i januar. Antallet bøker kommer mye av lettleste sakprosabøker og noen korte diktsamlinger.  Har kun blogget om fire av bøkene, men har omtalt flere av dem på instagram. @artemisia60 

2 1 romaner + 4 krim/thrillere
3 diktsamlinger
4 sakprosa

5 leseeks/ 8 7 lånt på biblioteket
1 1001-bok (Coetzee)  utsettes til mars

Land besøkt:
Russland (2) , England, Sverige , Sør-Afrika

Jeg leser en del sakprosabøker for tiden, helst innen reise, som en del av research-arbeidet mitt i forbindelse med boka jeg har begynt å skrive på. Takk for turen, naturen var en fin og personlig bok om å være i naturen og det positive for forfatteren med å komme seg ut mtp egne psykiske helseplager. Anbefales for den som ønsker lavterskel turtips. 
Begge disse var fine bøker . Diktboka Ho mor og hann far av Eirik Skrede var en fin leseopplevelse. Den er skrevet på en nordlandsk dialekt, noe som var litt vanskelig å lese. Da jeg leste høy, gikk det mye lettere. Dialektmessig er det ganske likt trøndersk når man tar bort tonefallet.  Diktene er en historie om forfatterens besteforeldre og oppvekst i en fjord i Troms. Stemningsfull og varm, nær og personlig. Anbefales!

Kallmyren av Liza Marklund er nummer to i serien fra Nordbotten, Stentresk. Jeg likte forgjengeren Polarsirkelen veldig godt.  Kallmyren er mer komplisert å lese, det er mye fakta som drar ned tempoet, og jeg synes ikke det blir noe særlig interessant før Helena kommer mer på banen. Boka er delt inn i to deler og fortelles i fortid og nåtid. Helena forsvant fra Wiking og barna for 30 år siden. Det antas at hun druknet i myra Kallmyren på en bærtur. Babyen Elin ble funnet så vidt i live ved kanten av myra.  Wiking er politietterforsker og fortsatt enslig. Sønnen Markus bor i Stentresk og har fått tilbud om jobb i militær/forskingsbasen på stedet. Elin er lege i Stockholm. Markus får et merkelig brev med Helenas håndskrift der han blir advart mot å ta jobben. Han får enda et med trussel om at han kan dø...
Wiking blir som kastet tilbake til tiden, kan det være mulig at Helene lever? Men hvorfor....? Brevene er skrevet på ark fra et hotell i Stockholm. Han drar dit, dette må han finne ut av.. 
I boka blir vi også kjent med begrepet illigater.. Fremmede makter som sendes ut til land der etterretningen i respektive land, her Russland, har interesser. Skummelt.
Bortsett fra en del litt langsomme partier, så er historien interessant, men komposisjon og gjennomføring  er ikke helt vellykket etter min mening. Det tok seg opp mot slutten, spesielt i del to. 
Et par turer til Verdaln ble det, her februarkveld i Moparken ved Verdalselva.


Litterære arrangement:
1. Nei og atter nei av Nina Lykke , Riksteatret i Melhus, 23.02. 

Veldig bra stykke, jeg humret og lo. Enorm prestasjon av tre skuespillere som skiftet på flere roller på scenen. Enkel og effektfull scenografi. Full sal. Dro med Pål og Åse Berit. Gled dere som enda har det tilgode. 

Serier/film:
1. Corman Strike , av Robin Gailbrait, sesong 3, episode 1-4
Trailer fra stykket.Denne bøttehatten var noe av det første jeg solgte på Finn. Det finnes en kjøper for det meste, har jeg erfart. Og note to self, jeg skal slutte å kjøpe med ting fra reiser som bare blir liggende hjemme.. Denne ble kjøpt i Peru for en del år siden.Trykk på bildet og det blir større og tydeligere.

Mars: Jeg skal på en lengre reise i mars, en skrivereise med Forfatterskolen.no . Vi skal til Tanzania og drar allerede neste uke. Jeg har lett frem aktuelle bøker å ta med i kofferten, men trenger hjelp fra dere. Det blir nok ikke så mye lesing, men antagelig litt på flyet- lang reise-,  på stranda og på senga, kanskje. Trenger ikke mange bøker, og jeg trenger noe lettlest. Det blir også sightseeing, skrivetid og noe opplegg fra Forfatterskolens Kristine og Marit. 

Siden vi skal til Afrika synes jeg det er greit å lese noe fra Afrika. Fra Øst-Afrika har jeg Nobelprisvinneren Abdul Gurnah sin bok Etterliv, den er innbundet. Helst vil jeg ta med bøker i pocket som jeg kan legge igjen. Jeg har også Afrikanske fortellinger av Tomm Kristensen liggende i bunken, samt Africanah som jeg begynte på en gang, men la fra meg. Kanskje funker den nå? Nederst i bunken ligger en bok om slaveriet, Slaveporten. Leser bakpå Jennifer Egans bok at noe av dem også har handling fra Afrika. 

Ellers er det en blanding av krim og underholdning ala feelgood i bunken. Samt noen 1001-bøker (Ishiguro, Egan, Adichie og Houellebescq) , en av dem vil jeg ta med meg. 

Har du noen favoritter her som du ville tatt med på en slik reise? Mine kriterier er som nevnt: 
*Lettlest
*Minst en fra Afrika
*En 1001-bok

Tusen takk for innspill:)

PS. Coetzee leser jeg nå, men har lånt bøkene hans på biblioteket.  Etter reisen lakker det mot påske og i slutten av måneden blir det derfor en del krim igjen.  Gleder meg til blant annet Bernard Miniers siste (Jakten) ,  Sven Petter Næss nye (Passasjeren ) og Grethe Bøe sin oppfølger (Leoparden). Har også flere fra i fjor liggende her.


Ønsker deg en fin fin mars og takk for følget i februar:)


Oppsummering januar: 14 bøker/ 2736 sider


19 kommentarer:

 1. Du var nå snasen på de bildene syntes jeg! Du kledde de, men jeg skjønner at man ikke kan ta vare på alt og 9000,-kr på reisekonto er veldig bra. Godt jobbet! :-)
  Du har fått lest mye og 44 sider mer enn meg på mine 11 bøker denne måneden. Kun lest nr 10 og 11 av dine, og jeg er enig med deg angående den diktboken,veldig bra bok!

  Oj,tur til Tanzania. Det var et godt stykke reise,så utrolig kult. Gleder meg til å se bilder underveis.

  Når det gjelder lettlest bok så er jo "Ikke død ennå" i den kategorien,den boken likte jeg godt.

  Jeg har funnet frem noen 1001-bøker i dag, blant annet Americanah, og den engelske som Marianne anbefalte. Jeg har letet i flere dager etter en liten flis av en bok som jeg ikke aner hvor er,sånn er det når en har kasser med bøker stablet rundt om. NOTE TO SELF må være å nummere kassene og vite hvilke bøker som ligger hvor.

  Geir Tangen sin nyeste krim fikk jeg også,men der må jeg lese første boken først så det blir vel kanskje min påskekrim i år.

  Ikke sett serien du nevner her,men jeg ser på den nye Sci-fi serien om den muterte soppen, veldig bra serie det.

  Ønsker deg en fin mars måned og god reise til det store utland, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk for det Beathe:) Jeg har hatt noen runder med meg selv før jeg greide å selge de der, samt noen andre ting. Det er en grunn til at de blir liggende.. en dag, liksom, vanskelig å kvitte meg med ting, men nå tok jeg meg på tak. Det gleder meg heller at andre får glede av ting jeg selger og at jeg selv får fylt opp reisekontoen. Reise vil jeg prioritere, okke som..

   Bilder underveis kan jeg ikke love så mye av, det er variabel ustabilt internett, så vi får se.. Og jeg skal ikke bruke mye tid på SoMe mens jeg er der, men noe blir det sikkert. Greier vel ikke la være, hvis jeg får muligheten..

   "Ikke død enda" noteres.:)

   Tangens bøker må du bare lese. Vargtimen er i alle fall veldig bra:)

   Ja, den soppserien, ja- må huske den til senere. Har begynt så vidt å se Black Widows på NRK også, og i morgen begynner sesong 3 av Exit. Må se..

   Takk igjen og fin mars ønskes deg også:)

   Slett
  2. Sikkert godt med litt pause fra SoMe også, merker jeg er litt smålei. Exit må jeg også se,hadde fått dårlig kritikk såg jeg men jeg vil ha den med meg siden jeg har sett de andre.

   Legger Tangens bøker frem så blir de husket.

   Ha en fin kveld 🙂

   Slett
  3. Ja, ikke sant, lett å bli lei innimellom. Nå følger jeg et par lavkarbogrupper som jeg bruker litt tid på, det er litt forskjellig hva som fenger interessen i perioder..

   Du skal vel se The Lost boy i kveld? Fra Bergen delvis.. 21.30 på TVNorge og Discovery +.

   Enig ang Exit, men har ikke lest kritikken enda. Må se lell..

   Takk, det samme til deg:)

   Slett
  4. Rekker ikke å lese ferdig bok nr 13, så da ble det 12, og du har "slått" meg med antall sider;)
   Har rettet opp, rett skal være rett.

   Slett
  5. Hehe..jaja,det ble nå ikke mye da. Ikke at det er et mål heller. Jeg begynte "friskt" med en bok av Nathalie Sarraute her på nyåret, den lå jeg til side i januar i fjor,måtte legge den til sides atter en gang. Jeg er god på å starte opp prosjekt, men å fullføre? Not so much

   Slett
  6. Hehe, bare artig lell:)
   Ikke alltid man greier å følge opp prosjekt, men det er jo gøy mens det står på. Skal jo være lysbetont å lese :) Har skiftet Coetzee-bok nå, håper denne funker bedre for meg.. Litt lettere tematikk.

   Slett
 2. Et par av bøkene dine denne måneden var jeg sikker på at jeg hadde lest, men så har jeg nok bare lest omtalene dine, og bestilt dem på biblioteket :)
  Gøy å høre om salgsprosjektet ditt, hadde aldri trodd at folk kjøper så små ting som hatter etc. Heldige deg som skal på langtur, det blir spennende.
  Har du lest Resten av dagen? den likte jeg :)
  Jeg gleder meg til å se Nina Lykke i slutten av mars, kjekt at du har vært og sett det, og likte den så godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, fort gjort..
   Ja, ikke sant, jeg har lært enormt mye som jeg ikke visste om dette markedet. Min datter har vært en god coach også. Akkurat nå solgte jeg en brukt parfyme for en billig penge og en gammel ryggsekk.. Mange bekker/kroner små blir snart en tur til Hellas:)

   Har lest Resten av dagen, ja. Enig i at den var fin:) Filmen også:)

   Har du lest noen av bøkene i bunken nederst og har noen tips til å ta med seg på tur?

   Bare gled deg til "Nei og atter nei" i teaterversjon:)

   Slett
  2. Der krepsene synger er jo kjempe fin, den må du ta med deg! Hundedager er det Geirs nyeste?

   Slett
  3. Takk, det noteres, Hørt mye bra om den:) Hundedager er Geirs nyeste , ja.:

   Slett
 3. God bunke bøker i februar :-)

  Litt artig at du nemner Tanzania for har ein bekjent som akkurat har nådd toppen av Kilimanjaro og det ligger som kjent i Tanzania. Mange bekker små kan bli ein god sum reisepenger, og som du skriver det er ein kjøper for alt. Eg er til tider ganske økonomisk på reise, og kjøper sjelden ting eg veit eg aldri hadde kjøpt heime.

  "Nei og atter nei" skal eg og Marianne sjå i slutten av mars, og med din omtale så gler eg meg bare meir.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, Kilimanjaro var en drøm tidligere, men nå er jeg ikke i stand til det.
   Yes ang salg:) Jeg er også økonomisk på reise, men kjøpte en del før i tiden på reise som jeg selger unna nå. Handler stort sett bare kosmetikk/hudpleie og litt mat nå, og klær jeg trenger når jeg er i Spania:)

   Slett
 4. Lurt å selje ting ein ikkje har bruk for. Bærekraftig og økonomisk.
  Og så spennande med Afrika-tur, håpar det blir bra. Når det gjeld lesestoff til turen anbefalar eg Afrikanske fortellinger. Las den i desember, ga terningkast 5. Av dei i bunken har eg lest Askepott (som eg ga ein 3'ar) og Blodmåne (også 3) medan Der krepsene synger fekk 4.
  Elles har eg ikkje lest nokon av dine februarbøker, men Kallmyren skal lesast kommande månad.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig:)
   Afrikanske fortellinger kjøpte jeg på Mammutsalg, hadde en tilgodelapp, så da måtte jeg ha den selv om jeg har kjøpestopp på Mammut og bøker. Ble bare den :)
   Tror jeg skal ta med den selv om den er innbundet. 1-maks 2 bøker kan bli med hjem igjen:)

   Ikke så høy score av deg ser jeg på de andre bøkene, men de kan jo fungere greit som reise og strandlektyre? Har lest de andre av hun med Blodmåne før. helt ok krim, synes jeg, men vet jo ikke om denne er på samme nivå. Er den? Krepsene ligger an til å bli med, siden både du og Tine liker den.

   Spent på hva du synes om Kallmyren.:)

   Slett
  2. Om Blodmåne: Kopierer inn miniomtale i stikkordform.
   - Andre bok om Jeppe Kørner og Anette Werner
   - Burde nok ha lest den fyrste fyrst
   - Dansk etterforskarkrim
   - Lettlest og oversiktleg
   - Snert, sjarm og brukbart driv
   - men litt for mykje om trivialitetar og "dameting"
   - God opplest av Kristin Grue
   - Terningkast 3+.

   Slett
  3. Takk Berit:) Skal vurdere, selv om jeg kan styre unna alle "dametingene". Lettlest, sjarm, snert og brukbart driv er fint på reise:)

   Slett
 5. Jeg har ikke lest noen av dine bøker. Men Tomm sin bok om Afrika har jeg begynt på, litt hver dag. Ikke ta med for mange bøker, bare de du kan kaste underveis, det er så mye morsomt og fint å ta med hjem.
  Ønsker deg en fantastisk tur til Øst-Afrika. Jeg var tre uker i Tanzania for en del år siden, men glemmer det aldri. Var og besøkte noen venner som bodde og jobbet ved Victoriasjøen. Vi var rundt om over alt, på barnehjem, i Serengeti, på konserter osv. Den siste uka var vi på Zanzibar, dit drømmer jeg om en dag og komme tilbake til.
  Jeg hadde ikke tid til å lese noe mer en guideboka på den turen, for det gikk i ett. Vi var tre damer som var nedover, og opplevde en helt annen verden enn den vi er vant til.
  Det var litt skummelt også, så pass på å kom deg innenfor porten eller der du bor, før det blir mørkt.
  Jeg har lagt inn link til 1. diktet under fanen dikt....-23
  GOD TUR og lykke til med skriveprosjektet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg skal som jeg skrev, ikke ta med for mange bøker. Jeg skal heller ikke kjøpe med meg mye fint hjem, jeg selger jo unna det jeg har kjøpt på andre reiser. Har verken plass eller ønsker å bruke penger på det. Kanskje noe krydder, bare, vi får se..eller et skjerf. Sikkert fristende å komme hjem med en sarong, men jeg har nok av det også. Vi skal på krydderutflukt på Zanzibar. Har tre dager der på slutten. Artig at du har vært der:)

   Tusen takk for lykkønskinger:)

   Ps- og diktinnlegg, skal sjekke:)

   Slett