fredag 3. desember 2021

Mord til jul av Val McDermid. Svar på brev fra Helga av Bergsveinn Birgisson. Drepende drage, angrende hund av Karin Fossum.Korte omtaler.

 Må prøve å få ned noen ord om bøkene jeg leser selv om jeg er på ferie. Her kommer noen miniomtaler av de tre bøkene jeg har lest den siste uka. Har ikke blitt så mye lesing, men det er jo så mye annet å gjøre. Leser også litt på mobilen innimellom i Carl Frode Tillers Flukt, den er veldig bra. Men jeg greier ikke så mye av gangen, blir sliten i øynene. Vel, nok om det- her kommer noen ord.De tre bøkene jeg har lest den siste uka, siden jeg reiste fra Norge. La dem på den gode dyna mi på den gode senga på Radisson-hotellet i Puerto Mogan, som jeg sa farvel til i dag. Er nå i Puerto Rico på et mye enklere hotell med typical harde madrasser og laken+tepper og hvor naboens hosting høres her jeg sitter, skal være her en uke. Men det blir sikkert bra det og. Det er i alle fall godt vær og varmere enn hjemme:)

Bøkene:
Karin Fossum:Drepende drage, angrende hund, 205 s
Cappelen Damm 2021
Forhåndseksemplar fått av forlaget

Jeg hadde litt forventninger til denne, på tross av at en del bloggere synes den var for rolig, litt kjedelig og for lite krimaktig. Jeg synes Fossum skriver bra og er utrolig god på å skildre karakterers bakgrunn, hvorfor de begår en ugjerning, sosiale samspill og relasjoner. Hun borer dypt i den menneskelige psyke. Derfor tåler jeg godt en rolig krim fra henne.
I denne boka, synes jeg derimot det ble alt for dystert. For mørkt, beksvart som de dødes tjern en overskyet vinternatt, uten håp. Iskaldt. Iskaldt er relasjonen mellom hovedpersonen Aksel og hans 80 år gamle mor. Han og søsteren som er temmelig skakkjørt og rusavhengig venter bare på den dagen hun skal dø. Aksel jobber som journalist. Han er ganske dyktig og han har en god innlevelse.
Det skjer en gassulykke der fire polakker dør, det skjer en grusom fallulykke der et eldre menneske dør- mulig er det drap.
Aksel blir involvert, han må jo være der det skjer. Men han kjenner også folk i bygda og det blir nært. 
Det tar lang tid før vi blir vitne til ulykkene/mordene?. Mesteparten av boka handler om Aksel, søsteren og den iskalde moren deres. 
Slutten, den vet jeg ikke om jeg skjønte helt. Hvorfor? Hvorfor? Den som har lest, skjønner kanskje spørsmålet mitt.
Konklusjon: Ingen god ferielektyre dette. Det ble for mørkt, iskaldt, dystert og depressivt rett og slett.

Bergsveinn Birgisson: Svar på brev fra Helga, 110 s
Pelikanen forlag 2014 (pocket)
Kjøpt på salg

Vakkert skrevet liten roman om en godt voksen sauebonde som svarer på brevet fra sin tidligere elskerinne Helga lenge etter at han fikk brevet. Det tok han tid å svare, og vi får lese om forholdet, om det triste ekteskapet hans, om livet på landet, sladderen, nydelige naturskildringer og om valgene man tar og ikke tar som styrer livet.
Sauebonden Bjarne kunne få sin Helga, ved et skjebnesvangert veiskille- men han greide ikke å forlate bygda. Angrer han? År i selvpining og etterhvert erkjennelse han kommer frem til, gir oss en nydelig roman fra islandske Birgisson. For et nydelig språk han har. 
Liker så godt at han fletter inn islandske sagaer og filosoferinger.
Konklusjon: En nydelig liten roman, trist er den , men også vakker. Og så er det noe med den islandske, ramme humoren, om det er aldri så tragisk, så finnes det humor. Vilt, skjørt og vakkert.
Vil ikke legge igjen denne her nede, vil ta den med hjem, lese en gang til.


Val McDermid : Mord til jul, 218 s
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget

Krimnoveller

Jeg har ikke hatt så god leselyst i det siste, mulig jeg tok med feil bøker også, hvem vet, så jeg tenkte at novellene kanskje kunne være noe. Litt spent på disse av Val McDermid, siden jeg ikke ble så begeistret for den forrige boka jeg leste av henne. (Brennende hat)
Jeg var heldig. Dette likte jeg.
Boka inneholder en knippe krimnoveller av variabel art. Den første er med Tony Hill og Carol Jordan, et par andre er med Maggie Staniforth (kjenner ikke henne så godt) og andre er med andre karakterer. Noen er fra kystens utposter i Skottland, som Hebridene og blant annet øya Jura der George Orwell bodde på slutten av sitt liv. En av novellene har med George Orwell i handlingen, og whisky. Husker en gang jeg leste om Orwell at han ble så syk på Jura, han fikk turberkolose der, men nektet å flytte selv om klimaet var ødeleggende for helsa hans. Nok om det, den novellen der han er med er veldig interessant. Det er flere interessante noveller i boka som har historisk tilsnitt, men også moderne. Flere fiffige, med et litt paranormalt preg, og flere med lesbisk kjærlighet.
Det vil ta for mye ord å si mer om hver enkelt novelle, men jeg kan nevne Ghostwriter som jeg likte godt , om en mann som er god til å skrive, men er elendig på plott. Så melder han seg på et skrivekurs og blir kjent med Nathalia som er et geni på plott, men ikke god til å skrive det ned. De slår seg sammen og alt er perfekt.. helt til en dag.
Og så har du han som falt i fossen på Hebridene og fant en gammel whiskytønne i en grotte som skjulte noe..
Og de to legene, henholdsvis fra England og Russland, hvor den ene lever med en psykopat. De møtes når de kan, men lykken varer ikke her heller... 

Konklusjon: Fiffige, velskrevne krimnoveller, med mange overraskelser og noen som går litt over i det paranormale som jeg kan like når det er skrevet så bra som dette. Liker også miljøskildringene fra ytre Skottland, Hebridene. Anbefales!
Denne kan være et godt julegavetips:) Fint å lese korte noveller mellom alt annet, også i førjulstria mellom kakebakst og hva det måtte være.
Denne har jeg heller ikke lyst til å legge igjen her... vi får se. Bagasjevekta bestemmer. God natt fra Puerto Rico. Foto: Anita Ness

 

12 kommentarer:

 1. Ser ut som du har en fin ferie som også inkluderer en god del lesing - enig i at Fossum er veldig dyster i denne, men jeg synes den er veldig velskrevet og engasjerende - men også veldig spesiell.

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes ikke det har blitt så mye lesing til nå, men fin ferie har jeg:)
   Ja, denne ble for dyster å lese her nede i sola. Velskrevet, ja- og spesiell.

   Slett
 2. Klart Helga må være med heim att! Veldig glad for at du likte den. Fossum har jeg ikke lest ennå og mord-novellene holder jeg på med. Leste Dan Andersen sin nyeste diktbok i går, lite fengende selv om et par sekvenser var fine(aka innlegget ditt fra i går)

  Nydelig bilde av solnedgangen 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tror nok det:)
   SÅ er vi også enige om Andersen, skjønner jeg.

   Takk for bildeskryt:)
   Natta her no. Måtte lese mer i Flukt- den er så bra, men nå er det slutt for i dag.God natt:)

   Slett
 3. Fint innlegg Anita, kjekt med tre kjappe av og til :) Jeg likte Fossum godt, men det passet nok bedre som hjemme-i-hverdagen-litteratur. Fikk lyst å lese Val sin novellesamling, bestilte den, men ble nr 3 i køen, så får jeg den ikke før jul, må det bli til neste desember :)
  Kos deg videre i varmen, synd at hotellet ikke var like bra som det forrige, hvorfor byttet du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja, noen ganger må man for å at det skal bli skrevet noe før det går i glemmeboka.
   Val sine noveller kan du godt lese hele året, svært få av dem som er knyttet til jula.
   Ang hotellet så handler det om at jeg bestilte dette hotellet først, der jeg er nå, og så bestilte jeg senere en yogareise i Mogan hvor jeg var den første uka. Hotellet der var med i yogapakken. Det hadde blitt for dyrt for meg å fortsette å være der/endre til en uke til der, hvis det i det hele tatt var noe ledig. Endrer man må man betale gebyr pluss kostnadsdifferansen- som nå er ganske stor på det hotellet i Mogan. Å reise alene betyr også at man stort sett betaler omtrent for to.
   Har ringt VING og klaget litt på røyklukt og harde senger her og de skal ta det opp med hotellet om hva som kan gjøres. Sov veldig lite/dårlig i natt. Hun sa også at bytte av hotell vil bli mye dyrere.
   Men neste gang må jeg bare gå for en høyere standard, selv om det blir en del dyrere, tåler disse sengene dårligere og dårligere, kjenner jeg.
   Takk, og ha en fin dag hjemme Tine:)

   Slett
  2. Skjønner hvorfor du har gjort det sånn, ikke greit å betale for mye, det er dyrt nok som det er. Må du virkelig betale for å bytte rom, når det er ting å klage på? Sengen er superviktig, da vi var 4 netter i London var vi kjempeheldig med både rom og seng, det var en stor pluss for ferien.
   I Bergen er det juleforberedelser som gjelder, men jeg fikk gjort mine innkjøp idet de åpnet i dag. Nå er det bare kos, og baking av peppernøtter til kvelden (innimellom all lesingen)
   Nyt kvelden Anita!

   Slett
  3. Må ikke betale for å bytte rom, men for å bytte hotell.
   Har snakket med Ving nå og de har kontaktet hotellet- som skal sende opp en ekstra overmadrass. Jeg kan bytte rom hvis jeg vil, men ikke sikkert det blir noe bedre mht røyking på balkongen, det er visst lov, men det er ikke innendørs.
   Takk, det samme til deg Tine. Nå skal jeg ut i sola:) Ble sittende inne , flere telefoner , har bestilt mer bagasjevekt hjem, etc..

   Slett
 4. Samleinnlegg er fint. Jeg har ikke lest noen av bøkene og ingen av den står på planen for 20222. Men den listen endrer seg jo alltid ... :)
  Bra du koser deg på ferie - og håper du får sovet godt i natt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også, selv om jeg får skrevet mindre:)
   20222? Det er leenge til det....;
   Takk, koser meg, men ikke helt fornøyd med hotellet jeg er på nå. Nå er det party party i underetasjen og veldig lytt..
   Men men, håper ikke de holder på hele natta. I natt l å jeg med ørepropper- men det største problemet var den harde madrassen.
   Takk takk, har lagt på en ekstra overmadrass (se svar til Ingun), så håper vi det hjelper:)

   Slett
 5. Anita, mannen min har alltid med en oppblåsbar madrass på tur. Det er han superfornøyd med, for han er så sær på madrass. Det er en slik madrass som er super lite, uten luft, men den var ganske dyr. Beregnet for folk som går fotturer. Kan absolutt anbefales!
  Så flott at du likte B.Birgison. Reisen til Tidevannet er også veldig bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg har en sånn som jeg fikk i gave fra søstra mi i sommer. Tenkte å ta med den, men så hadde jeg ikke nok igjen i bagasjen (overvekt), pga yogamatte, varme klær etc. Den var litt tung, 0,5-1 kilo antagelig. Skal ta den med neste gang, men sjekke den ut hjemme først.
   Nå har jeg bestilt ekstra vekt til hjemreisen- det er også noe jeg skal huske å gjøre neste gang. Tror ikke jeg engang tenkte at det var mulig, før noen av de jeg var i Mogan med (yogatur) fortalte at de gjorde det. På Vings egne fly er det kun 14 kg i kofferten.
   Godt tips i alle fall.
   De på hotellet har ikke kommet med ekstra overmadrass som de skulle- men nå har jeg tatt den fra den andre senga, pluss teppet, så får håper det blir bedre i natt... Men Ving vil følge det opp. Det er det man har reiseselskap til:)

   Skal helt sikkert lese mer av Bergsveinn- har to bøker ulest av ham som jeg kjøpte etter Lillehammer i mai.

   Slett