søndag 12. desember 2021

Øyeblikk for evigheten av Kjersti Anfinnsen. Bokanbefaling!

 Øyeblikk for evigheten er Kjersti Anfinnsens tredje roman. Den er en fortsettelse på De siste kjærtegn.  Det er litt over to uker siden jeg leste den ferdig, rett før jeg dro på ferie. Rakk ikke å skrive om den da, men den fortjener oppmerksomhet, så her kommer noen få ord.


Forlaget om boka: 

For den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim går det meste i oppløsning mot slutten av livet. Det kroppslige forfallet fanger og isolerer. Selv om samlivet med kjæresten Javiér kan være krevende, er det først og fremst livsbejaende. Birgitte reflekterer kompromissløst, tidvis vittig, tidvis sårt, over livets vondeste øyeblikk og sine erfaringer med tap, sorg og savn i en verden som fremstår mer og mer fremmed for henne.

Øyeblikk for evigheten er en øm, bitter og morsom roman om kjærligheten, døden og tilværelsens ensomhet.

Dette er en veldig fin liten roman:) En fortsettelse av De siste kjærtegn. Om aldrende Birgitte hjernekirurg , som traff Javier i forrige bok. Nå bor de sammen på sine siste dager, men Birgitte har også beholdt leiligheten sin for å kunne trekke seg tilbake for seg selv innimellom . Hun tenker tilbake, på samtaler med sin søster, på sitt aktive liv som hjernekirurg, på forholdet til Javier og så mangt. 

 Dette er en kort roman, med korte kapitler og treffende overskrifter. Bør leses sakte, nyt språket. Øyeblikk for evigheten  er en varm, øm, trist, litt morsom, sjarmerende og meget velskrevet roman , anbefales.

Smakebit fra boka: 
"Vi klamrer oss til hver vår stol slik vi klamrer oss til selve livet. Feilaktig har jeg takket ja til en invitasjon fra Rikshospitalet i Oslo for å motta en utmerkelse. Jeg skylder litt på Javier, som overtalte meg på sitt sjarmerende vis. Han mente jeg fortjente oppmerksomheten. Våre fabuleringer  fikk oss til å glemme hvor skrøpelige vi er, så vi reiste slik vi lovet hverandre, og ble deretter overrasket over at alderen har fått slik tak på oss."

Du kan også lese utdrag fra boka på forlagets side her

Beathe har skrevet en fin omtale av boka. Det har også Tine

Min omtale av De siste kjærtegn 

Flere smakebiter av andres boktips på en søndag, her

Kjersti Anfinnsen: Øyeblikk for evigheten, 108 s 
Kolon forlag 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


18 kommentarer:

  1. Nå har jeg funnet fram begge disse bøkene og de må jeg lese skjønner jeg. Noen ganger havner de gode bøkene nederst i hagen, og det er synd.
    Så får vi se, i januar en gang. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Og så er de så korte, selv om man leser de sakte, så går det ganske fort å komme gjennom dem.
      God lesing:)

      Slett
  2. Tack för smakbiten! Känner inte till boken eller författaren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig. Vet at hun er oversatt til flere land, men til svensk, vet jeg ikke.

      Slett
  3. de böckerna skulle jag gärna läsa. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  4. Låter intressant, tror inte hennes böcker är översatta till svenska men de kanske blir det. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Sjekket nå, og på forlagets side kan jeg lese at den forrige boka hennes er oversatt til russisk og dansk, ikke mer. Enda.

      Slett
  5. Denne er så fin, takk for lenke Anita! Fin omtale også, nå gleder jeg meg til å se hva du synes om Ullmann :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Takk du også Tine:)
      Jeg har enda ikke kommet igang med Ullmann, av den ene grunn at det er ebok på iPad/mobil. Må sjekke leveringsfristen, tror den begynner å gå ut.. Skulle helst ha lest den i papir, men der er det jo år i ventetid- . Enn om jeg kunne få den i julegave:) Men jeg har vel bare ønsket meg Knausgård i år i håp om å få en bok i alle fall.

      Slett
    2. Jeg er halvveis i Knausgård, men tok en pause. Jeg trodde det var en oppfølger til Morgenstjernen, men den ligner ikke litt en gang :)

      Slett
    3. Ok. Jeg har forstått det som det er en slags oppfølger, bok 2 i en trilogi- men også det du sier, at den ikke ligner, hvis man da tenker på å møte personene fra bok en. (inntrykk ut fra anmeldelser jeg har lest). Men jeg ser fram til å lese den selv om ikke alle anmeldere er like fornøyd. Enn du? Pause pga tung og tykk, eller at den ikke fenger deg?

      Slett
  6. Ja,denne var kjempefin! Kan anbefale den første boken hennes også,annet tema men vel så god.

    Tusen takk for link og fine ord🙂

    Ønsker deg en fin uke,Anita 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig Beathe:)
      Takk, det samme til deg. :)

      Slett
  7. Forfatter notert, mellom webinar og oppkjøring til landskamp i håndball Norge-Nederland. Multitasking her :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig bra bøker:)
      Gløttet på pressekonferanse (uten lyd) paralellt med webinar. Greier egentlig ikke multitasking, er ikke ordentlig tilstede noe sted da føler jeg, og blir sliten av det. Ser pressekonferansen i opptak på nrkTV nå. Greit å få med seg alt. Lite lystig situasjon.

      Slett
    2. Blir ikke akkurat fest og morro fremover nei. En ting er oss, men så kjipt for ungdommen. Litt av en måte å starte livet på.. og det ser ikke akkurat lovende ut i nærmeste fremtid heller. Godt vi har bøkene og skrivingen. Da blir brakkesyken litt enklere å holde ut. Litt..

      Slett
    3. Nei, men for oss introverte bokelskere uten barn i hjemmet, er det jo ingen krise, per se, men kjedelig for dem som har reise- og selskapsplaner som kan saboteres av karantener o.l. Dattra mi skrev i dag at hele barnehagen til femåringen må i karantene fra i morgen hvis en blir smittet, og det er mye smitte der oppe nå. Det betyr at en av foreldrene også må være hjemme, og begge to jobber i helsevesenet, så det får jo ringvirkninger overalt...
      Men det tristeste synes jeg at restaurant- og uteliv nå må stenge igjen, noe de fleste gjør fordi det ikke er liv laga uten alkoholservering. Flere i Trondheim har allerede varslet i sosiale medier at de stenger og ikke åpner før 14.januar. Og alle de som da blir permitterte før jul, igjen. Håper de får dagpenger av Nav før jul i det minste...hvis ikke arbeidsgiver "legger ut". Men det vet jeg ikke noe om.
      Jaja-
      vi kommer oss igjennom dette også. Terapibadet får holde åpent, så jeg kan dra på vanngym i det minste:) Og bokstablene er intakt.

      Slett