mandag 27. desember 2021

Adventskalenderen av Siri Østli. Morsom og sjarmerende juleroman

 Selv om boka heter Adventskalenderen, kan den fint leses i romjula.  Selv startet jeg med den før jul, men leste den ferdig i går. Siri Østli er kjent som Norges Feelgood-dronning. Jeg har ikke lest noe av henne før, og er positivt overrasket etter å ha lest denne romanen. Noen ganger trenger man akkurat sånne bøker som dette. Dette er den andre juleromanen jeg leser i år.


* Jeg har fått boka som leseeksemplar fra forlaget*

Adventskalenderen  handler om Fie, en kvinne midt i livet, godt voksen. Hun har en sønn, Jens, på 21 sammen med tannlegen Carl Christian. Carl Christian vil skilles, han har truffet en annen kvinne som heter Thale, og har vært utro med henne en stund. Fie som har bygd livet sitt rundt Carl Christian blir fullstendig knust. Hun er tannlegeassistent og jobber i mannens firma, eller strengt tatt eier de halve hver. Hun vil ikke flytte, eller greier ikke, så han kjøper en loftsleilighet til henne for å få henne ut. Fie synes den er kjempestygg, og den ligger i 5.etasje uten heis.Hun pakker et par kofferter og flytter. Fie har vært langt ned, er deprimert og ustabil og tar mye antidepressiva og beroligende. 

Hun har jevnlig telefonkontakt med søsteren Sara, som bor nordpå. Det er snart jul, og Sara er bekymret for Fie. Helst vil hun at hun skal komme nordover, men det vil ikke Fie. Sara gir henne en annerledes adventskalender for å få henne i gang med noe. Kalenderen består av oppgaver, noen er ganske håpløse og krevende, men Fie går på med full munndur og opplever at de faktisk hjelper henne til å tenke på noe annet enn sin egen elendighet. Hun må skaffe seg jobb, et dyr, en date med mer. Hun kjenner ingen, men har har kommet i prat med et par naboer og jenta på butikken som heter Lykke. Hun spør Lykke om hun vet om noen jobb. Det gjør hun ikke, men kommer på at bestemora trenger hjelp i bruktbutikken sin. Fie får faktisk jobbe der, dvs noen lønn er det ikke å snakke om akkurat. Men for Fie gjør det ikke så mye, hun har foreløbig penger. Det trengs å gjøres masse i butikken som kalles &Ting, det er mye skrot og støv . Klara som eieren heter, greier ikke å få gjort så mye. Så reiser hun til Gran Canaria og ber Fie ta vare på butikken mens hun har langttidsferie .

Fie går en spennende tid i møte, og det er duket for en rekke absurde, fine, morsomme, rørende episoder med restauranteier Trym , som er naboen til &Ting, hunden Hund som hun henter på en omplasseringskennel, nye venner, med eks-mannen og den avvisende sønnen Jens. I tillegg gjennomgår Fie en total forvandling.

Jeg likte denne boka godt. Den er akkurat passe morsom, lettlest, fin, koselig og rørende. Varm og litt romantisk. Veldig ok bok å lese før jul da man har hodet fullt av så mye annet, men også i rolige dager i romjula. Denne går ikke ut på dato, så tar den gjerne frem til neste år også.


Siri Østli: Adventskalenderen, 351 s 
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


14 kommentarer:

 1. Ser ut som det var akkurat passe julebok det der - jeg har den ikke, det ble litt tyngre julelitteratur på meg - måtte høre det jeg fikk i BookBites, og det var de to siste bøkene i trilogien til Agota Kristof. Fortsatt God Jul til deg Anita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var det. :)
   Skal igang med Vetle Lid larssens "Lucias siste reise" nå, samt et par diktbøker.
   Takk, og fortsatt god jul til deg også Randi:)

   Slett
 2. Se der, da landet jeg akkurat foran pc`en i min egen stue i tide for en fersk omtale fra deg. Artig at du har lest enda en juleroman, jeg henger nok ikke helt med der. Gleder meg til å se hva du synes om Larssens nyeste, nå har jeg fått en bunke fra forlaget vi snakket om, men Vetle Lid må få en plass i lesebunken for 2022 :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jøss, hjemme igjen? Tror det blir tradisjon med en juleroman eller to fremover. Er vel først de siste 2-3 årene jeg har lest slike.
   Veldig spent på Larssen sin roman. Gleder meg til å starte. Må spise først og se en serie, så blir det bok. Har du fått den også? Så bra at du fikk en pakke fra _det_ forlaget vi snakket om, da..

   Slett
 3. Noen ganger er feelgood akkurat det man trenger. Pausebøker.
  Kos deg videre i romjula med gode leseopplevelser, Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Akkurat det man trenger. Når de såpass kvikke og artige som denne, så er det kjempefint:)
   Takk, det samme til deg Augusta:)

   Slett
 4. Har fått denne jeg også men tror jeg må spare den til neste år. Har lest 3 julebøker samt at jeg skal prøve å lese ferdig de 3 bøkene som er påbegynt før nyttår, Skjønt jeg tviler på at jeg blir ferdig med Knausgård sin som jeg begynte på nytt igjen med i dag. Imorgen er det duket for TDS.

  Ser du har begynt på Vetle Lid Larssen sin bok,spent på hva du synes om den. Hørte den på lydbok og likte den godt. Vurderer å lese den i stedet over nyttår om det ikke blir mye annet som frister. Kjekt å lese at du likte denne godt,da har jeg noe godt i vente.

  Ha en fin romjul,Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kan være lurt det, når du har flere påbegynte. Jeg ville lese Lucia.. før jeg leser Knausgård. Begge rekker jeg nok ikke før nyttår. Men satser på å lese ferdig Lucia, pluss en diktbok eller to i alle fall. Har ikke begynt enda, så mye annet som tar tiden min, litt TV, rydding, etc.Må få lest ferdig biblitekbøkene som har frist midt i januar også.
   Hva er TDS?

   Takk, for romjul til deg også Beathe:)

   Slett
  2. Ja,kjenner til det at andre ting "stjeler" av lesetiden. Sånn er det bare og fint å gjøre litt av annet også. TDS som i tour de Ski, da sitter jeg klistret til skjermen. Men skal få lest ferdig en dansk bok og Kasse 19 som må være det rareste jeg har lest på lenge. Skal prøve å få lest Carson boken også på nytt,men mulig det må vente til 2022.

   Vel,får se hva tiden rekker til.

   Slett
  3. Ok, hehe.. jeg er ikke så bevandret i ski-renn og sånt, vet du.
   Kasse 19 har jeg sett reklamer på.

   Har sett eps fem av Beforeigners nå, men må vente en uke til siste episode.

   Slett
  4. Skjønner det. Kasse 19 ble plutselig litt mer interessant med mange henvisninger til forfattere og sånt er jo gøy.

   Beforeigners snakket sønnene mine også om i julen så den skal jeg se,over nyttår. Tenkte å se Chernobyl på HBO siden den er et svakt bakteppe i Knausgård boken. Spørs om jeg får tid å se på ski 😜 men nå er det natta her.

   Ha en god natt når den tid kommer 🙂

   Slett
  5. Ok, spørs om jeg må ta en titt på den Kasse 19.

   Beforeigners er en herlig serie.:) Jeg digger den. Det er sesong 2 som går nå på HBO.
   Ja, si det-- serie, lesing eller ski?
   Ski kutter jeg glatt ut i alle fall;)

   God natt Beathe:) Lese nå:) Surrer meg stadig bort i en fb-tråd o.l. Skjerpings..

   Slett
 5. Sliter meg gjennom den nå og godt at du likte den bedre.
  Litt lei av julebøker og moderne julefilmer som er en smule romantiserte. Men jeg liker hunden i boka. Ellers føles boka tungtrødd og er ikke helt fan av språket. Litt for mange parentes. :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd det da..
   Hunden er skikkelig fin type. Liker Trym og Lykke også.
   Husker ikke parentesene, jeg. Hm..

   Slett