onsdag 29. desember 2021

1001-bøker liste 2022. Elidas lesesirkel

Lagde liste i går som jeg har lagt som side øverst i fanene. Tenker det er greit å lage et innlegg også. Kopierer det bare hit. Kan nesten ikke skrive nå pga veldig vond høyrearm og bakre skulder... Håper det blir likar i morra. Kan jo ikke leve, fungere uten å skrive. Mange av bøkene på lista hadde jeg på lista i fjor også, men som jeg ikke leste. Hadde flere alternativer i noen kategorier. Men det er spennende med noe helt nytt, friskt - for meg- gammelt blod også:)Bøker jeg klikket og reserverte på biblioteket i går da jeg laget lista. Hentet dem i dag. Har du lest noen av disse?

 

1001-bøker 2022

Jeg skal følge Elidas 1001-sirkel også i 2022. Her er kategoriene for det kommende året, og mine planlagte bøker:

 • Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende. 
Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marquez
 • Februar: Forfattar frå Afrika.
Vanære av J.M. Coetzee eller Americanah av Adichie
 • Mars: Kvinneleg forfattar.
Written on the body (1992) (alt. Sexing in the Cherry, Oranges is not he only fruit) av Jeanette Winterson eller Den hemmelige historien av Donna Tartt
 • April: Forfattar frå Amerika (Nord-, Mellom- og Sør-Amerika).
Underworld (alt. The names, Libra ) av Don de Lillo , Det jeg elsket av Siri Hustvedt eller Bølle på døra av Jennifer Egan, Huckleberry Finn av Mark Twain
 • Mai: Bok utgitt i ditt fødselsår  
 • Våre forfedre av Italo Calvino eller Trollmannen fra Lublin av Isaac Basheiv Singer
 • Juni: Forfattar frå Europa.
Grunnleggende bestanddeler av Michel Houellebesq
 • Juli: Bok på minst 500 sider eller meir. Må ha med minst ein murstein. 
Barnas bok av Byatt eller 2666 av Robert Bolano

 • August: Forfattar frå Asia.
 Trekkoppfuglen av Haruki Murakami  (alt. After the Quake, Sputnik Sweetheart) (alt. Ishiugor eller annen Murakami-bok)
 • September: Mannleg forfattar.
Lolita av Vladimir Nabokov
 • Oktober: Victober.
*Tidsmaskinen eller Den usynlige mannen av H.G. Wells , eller *Christmas Carol av Charles Dickens.
 • November: Forfattar som har mottatt Nobelprisen i litteratur. 
Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset eller Kazuo Ishiguro eller Mario Vargas Llosa, Coetzee, Modiano, Gabriel Garcia Marquez,  Isaac Basheiv Singer, Doris Lessing, Toni Morrison (flere her)
 • Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.
 • Portrett av kunstneren som ung mann av James Joyce (eller Victoria Woolf, Hamsun (Sult) , *Brave new world av Huxley, Kristin Lavransdatter,Vredens druer av John Steinbeck,  Lolita av Vladimir Nabokov 
Her er min liste og oppnådde mål i sirkelen i 2021 I 2021 leste jeg 9 av 12 kategorier, men flere 1001-bøker i noen kategorier, tilsammen ble det 13 1001-bøker. 
De kategoriene jeg manglet var: Forfatter fra Afrika, Bok på over 500 sider, bok fra før 1799. Sistnevnte kategori går ut i 2022. (Da slipper Don Quijote å komme på lista mi igjen, men jeg har uansett planer om å lese den i forbindelse med Jannes klassikere)  Jeg må i alle fall sørge for å få lest bok på minst 500 sider og en afrikansk forfatter i 2022.

23 kommentarer:

 1. Spennende bok du har liggende øverst der! Jeg leste 7 av 12 så satser på at det blir bedre til neste år, ja,for jeg melder meg på igjen jeg også.
  Jeg har ikke skrevet liste ennå for jeg holder på å krysse av hvilke nobelprisvinnere som også står på 1001-listen, foreløpig har jeg kommet til 22 stk. Jeg får gå gjennom resten i morgen.

  Har lest tre av de som du har på listen ser jeg.

  Blir spennende og kjekt med et helt nytt leseår fremfor oss og kanskje jeg skal joine deg med Janne-prosjektet.

  Høres ikke bra ut med vonde skuldre og håper du blir bedre igjen snart. Jeg kan for første gang snu meg i sengen uten at det gjør så for..... vondt, så her går det stadig fremover.

  Note to self for neste år må være å bli flinkere med oppsummeringer, har ikke skrevet et eneste i hele år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Det er Trollmannen i Lublin som skal leses, ikke hele mursteinen. Bøkene er gamle og og brukt , du vet, ikke det jeg liker best å lese... men jeg skal gi dem et forsøk. Får ikke kjøpt dem. Sjekket nettbutikkene i går. (ikke rart det tar tid å skrive liste;)

   Nei, dette er veldig vondt. Har vært plaget med armen siden i fjor høst, og noen ganger knyter det seg til i skuldra bak, og i dag våknet jeg med ekstra ille.. Gjør vondt når jeg rører meg, snur meg, alt.. Var os fysio i morges som masserte for å løse opp, det virker som det ble værre. kanskje det blir værre før bedre? Håper det.
   Bra det går fremover med deg:)

   Liker at du skal satse på oppummeringer i 2022:) Og at du hiver deg på Janne-prosjektet, Nå er vel Tine snart ferdig der, så fint at du og jeg kan sparre:)

   Slett
  2. Fant appelsinboka til Winterson på ark.no, i pocket. Good. Leser litt i den jeg har lånt for å se om jeg liker den først.

   Slett
 2. Ser vi skal lese Lolita begge to, jeg arvet boken av svigermor, så den ligger klar her. Jeg leste 11 av de 12 kategoriene i år, sleit med bursdagsårsboken, (din januarbok i 2022) men den dukker opp på listen min for neste år, ikke så lett å bli kvitt den.
  Americanah er veldig bra, og Houellebeq, han startet jeg med i fjor også. Det skal bli gøy å lese omtalene dine, min liste kommer like over nyttår, ikke lenge til det nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjøpte en ny versjon av Lolita i fjor som har bedre skrift. Den gamle jeg har er uleselig (oh..den alderen;)snart sitter vi med forstørelsesglass som faren min gjør når han leser aviser)

   Begynte på Americanah , men det stoppet opp, feil timing tror jeg. Gir den et nytt forsøk.
   Mener vi leste en annen Houllebesq i fjor, at vi leste den samme? Må sjekke, så jeg ikke har ført opp den samme..
   sjekk, sjekk..
   "Utvidelse av kampsonen", leste jeg i fjor. Har et mål om å lese flere bøker av ham, har lest noen nå, men fortsetter. Likedan av Don DeLillo, Modiano og Ishiguro.
   Takk, det samme til deg - spent på din liste også:)

   Slett
  2. Jeg sliter litt med skriften i Hundeår, klarte ikke lese i morges, men etter to kopper kaffe gikk det bedre :) Hollebecq er bra, gøy å samlese av og til, jeg har også lyst å lese mer av ham.

   Slett
  3. Kjedelig å slite med skriften. Lett å gi opp da. Bra kaffe virka:)

   Slett
 3. Det var flott liste det - mye arbeid med slikt - i hvert fall med lesingen og omtalene. (Anbefaler Of Mice and Men av Steinbeck om du ikke har lest den - liker den bedre enn The Grapes of Wrath jeg. Filemen er veldig bra også, med John Malkovich, 1992)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Men det er gøy, da. Har vært med noen år. Får lest klassikere og gode eldre bøker på den måten.
   Har ikke lest den av Steinbeck, skal se om den er på lista. Men har hørt om den, er kjent den.

   Slett
  2. Fant den på lista (1937), men ikke til salg på norsk. (men kan sjekke Platekompaniet, de har en del eldre klassikere) Da blir det en sliten utgave på biblioteket igjen, da..

   Slett
  3. Jepp, PK har masse Steinbeck på norsk. 3 pocket for 250,-
   TIPS til ALLE! Fraktfritt fra 500,-

   Slett
 4. Digger lista di :-) Du er så nøye så eg har ingenting å utsette her. Blir spennande å sjå kva du faktisk ender opp med på slutten av 2022. Heier på deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Elida:)
   Spent selv, Takk:)
   Skal du ha lista inn på GR eller bloggen din?

   Slett
  2. Så lenge du har alternativ så veit eg kor eg finner lista di, men du må gjerne legge inn i dei ulike trådene på Goodreads. Eg lager innlegg 1. kvar månad så det er og eit alternativ.

   Slett
  3. Ok, ja, det kan jeg gjøre, hvis jeg husker det. Er litt av og på der..

   Slett
 5. Jeg fikk også bare lest 9 av 12, men er det så farlig. Det viktigste etat dette er en fin inspirasjon til å lese noe annet enn det man pleier. Har lest ganske mange av de du har satt opp på lista, så min blir nok litt annerledes. Har ikke hatt tid til det enda i jula. Sistemann drar tilbake til Trondheim i dag, så da får jeg se. Ønsker deg et godt nytt år:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig. :)
   Så koselig at du har en sønn i Trondheim.:)
   Takk, godt nytt åt til deg også:)

   Slett
 6. Jeg falt helt av etter fjerde boka i år. Kanskje jeg IKKE skal skrive opp noen målsetning for 2022, da når jeg kanskje flere? Kan jo aldri vite. 2022 blir definitivt et bok-år, på mange måter. Jeg tror jeg skal lene meg litt tilbake og se hva som skjer.
  Listen din over her var spennende! Det er nesten så jeg kunne tenke meg å kjøre copy/paste. Jeg syns det var kjekt tidligere når alle leste samme boka. Det ble litt mer diskusjoner da, men nå får vi oversikt over mange flere bøker. Det liker jeg også. Flere av bøkene dine har jeg lest, men siden du har alternativer så kan jeg jo velge fra dem ;) Uansett skal jeg prøve å få med meg dem jeg allerede har i hylla. DET var kanskje på tide for flere av dem...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje det?
   Jeg prøver også å kombinere med å lese fra hylla. Men nå måtte jeg ta med noe nytt også, blir litt lei mine egne bøker som har stått der år etter år. Selv om jeg kjøpte dem for å lese de i 1001-sammenheng.
   Bare bruk lista:)

   Slett
 7. For en fin oversikt. Det kommer til å bli mange bra lesestunder. Kult at du skal lese Winterson.
  Jeg blir ikke med i år - men all ære til Elida som holder lesesirkelen i gang :) Jeg fikk kun lest 3 av mine 12 planlagte. Den enste av fire leseutfordinger i år jeg klarte var din diktlesesirkel :)
  Godt nytt år, Anita - og håper kroppen blir mindre vond.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så øy at du synes det:)
   Hvilke av Winterson har du lest og likt best? Ikke så mye av 1001-bøkene hennes på norsk. Fant et par.
   Jeg er i alle fall glad for at du er med for fullt i diktsirkelen.:)
   Takk, godt nytt år til deg også Augusta!
   Må bare skrive litt her, men det skal lite til før det smerter. Får bare ta det med ro, skrive mindre, så roer det seg etter hvert, håper jeg.

   Slett
 8. Jeg har vært med på to leseutfordringer dette året, og fullført begge.I 2022 har jeg tenkt å legge minst mulig planer, men lese bøker av lyst og glede og på impuls. Henger meg på diktutfordringa til Anita, bare denne tenker jeg. Så får tida vise hva som skjer!

  SvarSlett
  Svar
  1. En god plan.:) Liker at du deltar i diktsirkelen enda et år:)

   Slett