tirsdag 14. desember 2021

Flukt av Carl Frode Tiller . Fantastisk bra, som vanlig.

Jeg har lest alle bøkene til Carl Frode Tiller. Han skriver så bra om menneskelige forhold, om kommunikasjon, gjerne den mer dysfunksjonelle delen av den. Sarkasmen mellom folk, ofte så det gjør vondt å lese. Flukt er en litt annerledes roman, men hans særpreg finnes også i denne. Flukt er en roman som  åpner opp for litt annerledes opplevelser, som noen vil kalle overnaturlige, paranormale, mystiske eller spirituelle opplevelser. Carl Frode Tiller har sagt i intervjuer om boka at den baserer seg på en opplevelse han selv har hatt for en del år siden. Selv om han mener han er en veldig rasjonell person, så presset denne opplevelsen seg fram i form av en ny roman. Jeg synes det er spennende, og jeg har møtt mange som har opplevd lignende opplevelser i form av nærvær etter at en person er død. Jeg var spent på hvordan Tiller skrev om dette.


På julaften møtes Elisabet og Sakarias igjen. De har vært ved grava til sønnen Johannes, som de mistet i en ulykke for et halvt år siden. Sorgen er dyp, den har fortært forholdet deres, så de bor nå hver for seg. Likevel blir det til at de feirer julaften sammen. Elisabet har en hang til å drikke mye rødvin og å spille piano. Det går i Bachs musikk. 

I Flukt blir vi kjent med Elisabet, Sakarias og Johannes. Som leser glir jeg inn i tilbakeblikk med forskjellige perspektiv sett ut fra de tre. Johannes er sønnen foreldrene ønsker alt godt for, men det blir likevel blir feil. De evner ikke å godta han som han er. I nåtid anklager de hverandre, hvem var mest tilstede for han, hvem og hva gjorde de feil. Johannes gikk til BUP, han slet, han var annerledes. Han var gutten som ville være jente, som lånte moras kosmetikk, hun merket det, men ville ikke snakke med Sakarias om det. Sakarias sier hadde han bare visst, da kunne han ha godtatt det, gjort mer for han. Du var jo aldri ordentlig tilstede for ham sier hun. Selv var hun borte på jobb. Sånn holder de på.

På julekvelden skjer det noe de begge undrer seg over. Et nærvær.

Nærværet av Johannes får jeg som leser gjennom hans tilstedeværelse i teksten. Det tok litt tid før jeg merket det, skjønte det, men når det satt, så gikk lesingen som en lek. Dette er en bok som krever at man  er en våken leser, at man får med seg de glidende overgangene mellom hvem som er forteller, er det mor, er det fra, er det Johannes, det kan skifte i en setning, i et avsnitt eller etter et kapittel. Man får en opplevelse av grenser som viskes ut, hva er virkelig, hva er fantasi, hva er noe annet, som det ikke er så lett å sette ord på. 

Fascinerende. Litt sånn "gliding doors", bare på en litt annen måte. Jeg tror ikke jeg har lest noe lignende, noen som bruker en sånn fortellerteknikk. Elegant. Og ikke minst spennende. Flukt har et driv som gjorde det vanskelig å legge fra seg boka. Likevel måtte jeg det, lese i kortere økter, fordi jeg leste en ebok-versjon på mobilen, supplert med litt lydbok. (pga utålmodighet) .

Jeg likte boka veldig godt. Velskrevet, og vond som bøkene til Tiller som regel er, men også deilig å lese, fordi den er så bra, så veldig bra! Anmelder i VG skrev at den er besettende. Ja, det kan jeg si meg enig med han om. Dagbladet har også gitt boka en god anmeldelse og kaller den en perle. Det samme har flere aviser, og noen få har ikke likt den like godt. 

Bokbloggeren Åslaug /Med bok og palett har også blogget begeistret om boka.


Carl Frode Tiller: Flukt, 200 s
Aschehoug 2021
Lånt på Bookbites

12 kommentarer:

 1. Flott omtale Anita - enig med deg - denne hadde en fin tone og en vakker stemning til tross for det alvorlige temaet. En gripende roman

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi:)
   Gripende, fin tone og stemning- enig:)

   Slett
 2. Dette høres unektelig bra ut! Har aldri lest noe av ham før og det er kanskje på høy tid. Både ebok og lydbok er lastet ned så alt er klart om jeg skulle finne på å vike fra leseplanen for resten av desember.

  Men blir jo litt nysgjerrig når både du og Randi er så begeistret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror absolutt du kan like Tillers bøker, Beathe.:) Håper du leser denne, og de andre, spesielt Skråninga og Innsirkling.

   Slett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Jeg har sett Begynnelser på Trøndelag Teater, men de har vel satt opp flere muligens.
   Bare hyggelig med link, da spres våre innlegg til flere:)

   Slett
 4. Jeg har lest alle bøkene til Tiller, og sett en teaterforestilling av en av dem. Det er umulig å ikke bli revet med i det han skriver. Han er en stor forfatter. Takk for at du linker til min omtale.

  SvarSlett
 5. Flott omtale Anita! Jeg har bare lest Begynnelser, og var bare "så der" fornøyd. Muligheten for at jeg har gått glipp av "noe", er absolutt tilstede, og jeg har veldig lyst å surfe litt på din begeistring :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine:)
   Håper du prøver deg på en annen bok av Tiller. Både Innsirkling (trilogi) og Skråninga er veldig bra, pluss denne.
   Kanskje best å begynne med Skråninga, hvis du vil ha en enklere roman, fortellerteknisk sett. Men er du nysgjerrig på en mer spesiell roman, fortellerteknisk, så er Flukt absolutt en fin roman å bryne seg litt på.

   Slett
 6. Han skriver fantastisk, har ikke lest omtalen din for den skal leses :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Spent på din omtale når den kommer:)

   Slett