torsdag 30. desember 2021

Diktsirkel 2022- Kategorier

Det er stemning for enda et år med diktsirkel. Så gøy! Her har jeg laget en liste over kategorier for 2022. Noe er kopiert eller justert fra 2021, noe er nytt. Takker Beathe for ideer. Håper alle finner noe de har lyst til å lese. Takker alle for deltagelsen i år. Det vil komme en loddtrekning på nyåret.
 1. Januar: Romantikken 
Les en diktsamling eller et dikt fra epoken eller stilretningen Romantikken. Hvis du ikke er så godt kjent med epokene, er det bare å google. Halve moroa er å lete og fordype seg i denne tidens kunstnere.

2. Mars: Klassikere
Her kan man la seg inspirere av Janne Drangholts boktips i Fra Shakespeare til Knausgård. Selv fant jeg Dante, Sofokles og Ted Hughes der i 2021. Eller hva med en tur til biblioteket? Kanskje har du noen i hylla di, eller i din mors?


3. Mai: Frahylla - eller OTS som noen kaller det
Har du ikke gamle eller nyere uleste diktsamlinger i hylla, så gå til din mor , onkel eller søster. Er helt sikker på at du finner noe.


4. Juli: Ferietid. Les noe fra utlandet eller en helt annen kultur.
Vi kan forhåpentligvis reise utenlands til sommeren, men hvis ikke kan vi i alle fall late som gjennom bøkene. Ellers så synes jeg det er gøy å lese bøker fra mine reisemål. Hva med å ta med boka dit du reiser, eller kjøpe/låne en lokal diktbok der du er? Eller du kan bare reise i drømmene, det er også helt ok. PS: Sverige er også utlandet.;)


5. September: Dikt fra etterkrigstiden - 1945 og frem til 1970.

Finner du spor av krigen eller etterkrigstiden i lyrikken fra denne tiden?

6. November:  Nytt norsk talent.
Må ikke være debutant, men må ikke ha gitt ut så mange diktbøker. Maks to.Retningslinjer/regler:
*Post innlegget i løpet av den aktuelle måneden og legg inn link i månedsinnlegget som jeg legger ut eller i samlefanen. 
* Du kan også delta uten blogg. Legg da inn en kommentar i kommentarfeltet om boka du har valgt og hva du synes om den. Eller tagg meg på instagram @artemisias_60
Alle som linker til min blogg i innlegget sitt deltar i trekning om premier.  Alle deltagelser med linker gjelder som et lodd. De som ikke har blogg er unntatt krav om linking, men har dere instagramkonto kan dere tagge med @artemisia_60 #diktlesesirkel og/eller like min facebookside Artemisias Verden.

* Dette er en lavterskelsirkel. Ingen krav om analyser etc eller at man skal kunne så mye om dikt. Her er lesegleden i fokus. Man greier alltids å si noe om hva boka handler om, hvordan man likte den eller ikke, hva man fikk ut av den.
* Hvis du føler for det, si gjerne noe om hvorfor du valgte akkurat den boka.

Velkommen og lykke til.:)12 kommentarer:

 1. Se der ja, mer diktlesing skal bli! Jeg synes det vanskeligste er å finne ut hva jeg skal lese, men jeg skal gjøre en innsats :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Du finner nok noe. Gjør du det ikke. så bare spør om tips:)

   Slett
  2. Det gikk lett, lytter til Staalesens Bergenstrilogi, så når jeg skulle velge meg dikt så ble det Welhaven :) Boken er hentet hjem fra biblioteket, så nå gleder jeg meg til å lære mer om ham, og lese diktene i denne boken.

   Slett
  3. Så spennende. Welhaven er kjent, men jeg har aldri lest noe av han. Så han befinner seg innenfor romantikkens diktere altså. Artig!

   Slett
  4. Hei igjen! Spørsmål: hvor lenge må en bok ha stått i hyllen for at jeg kan kalle den OTS?

   Slett
  5. Hei Tine! Tja, si det.. Jeg bruker 6 mnd eller mer når jeg krysser av for en OTS (frahylla). Noen vil ha mer, andre mindre.. Jeg tenker at dess lengre dess bedre. Hedda i hylleboksirkelen tenkte også 6 mnd eller mer, husker jeg rett.

   Slett
 2. Jeg har vært litt i tanker om jeg skal bli med på utfordringer i 2022, men det frister å fortsette hos deg, med Diktutfordringen. Så her er jeg med!

  SvarSlett
 3. Der hadde du kategoriene på plass allerede,dette ser veldig bra ut! Gleder meg til å komme i gang og tenker jeg skal lese "Hymner til natten og andre tekster" av Novalis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, for at du synes det og for innspill:) Tenkte det var greit å få dem på plass før nyttår:)
   Har ikke hørt om den du har valgt. Blir spennende:)

   Slett
 4. Siden jeg har lekt med tanken om å lese mer dikt i år, burde jeg slenge meg på denne diktsirkelen. Jeg har kanskje ikke diktsamlinger som passer til alle kategoriene, men noen har jeg i hvert fall i hyllene mine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig. Du er hjertelig velkommen. Her er det lav terskel og høyt under taket.
   Bli med på det du vil.
   Biblioteket og Bookbites /ev. Allbok etc er også fine steder å finne diktbøker. Går dit ofte og kikker..og låner.

   Slett