tirsdag 27. august 2024

Svikere av Espen Skjerven. Høyaktuell og ladet spenning.

Sandnes-bosatte Espen Skjerven er ute med sin fjerde kriminalroman om politietterforsker Tom Grayston. Temaene i alle bøkene er forskjellige. Kleptokratiet  var mye av handlingen lagt til  Kongo, blant annet regnskogen, Virunga nasjonalpark, Kinshasa, Goma og Beni.  Tematikk var menneskerettigheter og miljøødeleggelser. Blant annet om et norskeid oljeselskap som hadde tillatelse til å lete etter olje i regnskogen.
Blod er tykkere enn vann,  handlet  om barnevern og dommer i den europeiske  Menneskerettighetsdomstolen (EMD). I debuten Slakt leste vi blant annet om asylsøkere , menneskehandel og overgrep. 
Svikere holder seg til Sandnes og Stavanger, hvor oljebransjen, miljøvern og konspirasjoner har en sentral plass. Høyaktuelt med andre ord. Fjerde bok fra Skjerven er ikke bare samfunnsaktuell , men også meget spennende.



Jeg har likt alle bøkene til Espen Skjerven godt, og Svikere er muligens den beste, selv om jeg også likte Blod er tykkere enn vann veldig godt. I den var jeg på hjemmebane faglig sett, og synes forfatteren behandlet tematikken om barnevern og fosterhjem særdeles godt. Det er også et inntrykk jeg har generelt av bøkene hans, at de er solide og grundige. Mens Kleptokratiet var litt tyngre å lese, synes jeg derimot at Svikere er meget lettlest. Tonen ble satt umiddelbart. Jeg ble sugd inn i boka fra første stund og synes den var vanskelig å legge fra seg. Skjerven skriver godt og kan håndverket. Dialogene sitter som skudd, og bidrar til en god fremdrift. Språket er effektivt og godt og kler krim som hånd i hanske. Kapitlene korte, og han greier også det kunstykket å skrive en meget god og innholdsrik krim på under 350 sider. 

Etterforsker Tom Grayston har vi fått god anledning til å bli kjent med gjennom serien. Han har en broket bakgrunn med en tøff oppvekst, en far som er alkoholiker, en mor han ikke har noe god forhold til, en søster; Cecilie, som han er veldig glad i. Hun er invalid etter en bilulykke som moren laster ham for. Tom er skilt fra Heidi som bor i Oslo med de to barna deres.
Han har en bakgrunn fra militæret og Delta. Tom har sterk rettferdighetssans og liker også jakten når han skal oppklare brutale forbrytelser. Vi ser også at han er en god partner til kollegaen Dagny Stokka i denne boka. Dirringen og blikkene mellom dem er til å ta og føle på. Tom rives også mellom den hektiske etterforskiningen og faren som blir alvorlig syk, i denne boka.

Svikere får en pangstart når liket av en kjent næringslivsleder har forsvunnet fra en kirkegård i Sandnes. Tom Grayston blir tilkalt for å bistå . Mannen  viser seg å være Helge Egeland .Han var konsernsjef i et kjent oljeselskap, Muskox Oil som var involvert i en stor korrupsjons- og miljøskandale, noe vi leste om i Kleptokatiet. En plasthånd som viser fingern er også funnet på åstedet. Etter hvert dukker det opp hender og fingre flere plasser, og politiet får nok å gjøre. 

Parallellt i historien skal tingrettsdommer Eva Marstein dømme i vanskelig  barnefordelingssak. Foreldrene Kim og Lise Tjensvoll er ikke enkle å ha med å gjøre. Datteren Marion på 13 år er plassert i et beredskapshjem mens forhandlingen pågår. Foreldrene har flyttet fra hverandre og det kastes mye dritt mellom dem i rettsalen. 
Paret er skeptisk til å si noe til retten, de skjeller ut dommeren og viser dyp mistillit til staten og systemet. 

På et senere tidspunkt kobles noe i sakene sammen, med forbindelser til konspirasjonteorier, radikale miljøverngrupper og aktivistforum på nettet. 

Det er genialt skrudd sammen, og gir et godt bilde av disse miljøene som jeg har fulgt med på i media, samt facebook de siste årene. I tillegg ble jeg introdusert for nye begrep som Superkonspirasjon og Miljøekstremisme. Skjerven viser oss at det er mange nyanser innen konspirasjonteorier og blant folk som deler dem, det samme innen miljøvern. Det finnes folk som er villige til å gå over lik for saken, og noen treffer vi her.

Litt morsomt er det at Svikere er den andre nye krimboka jeg leser i sommer som har miljøekstremister og konspirasjonsteorier som en sentral del av plottet. (Mørkefall av Sven G. Simonsen) 
Det er tydelig at forfatteren har satt seg grundig inn i temaet. Det var også litt pussig at da jeg slo på nyhetene i går viste de fra Oljemessa i Stavanger (ONS) .  Jeg ble litt forfjamset og tenkte mitt.

Har du ikke lest noe av Espen Skjerven før så er det på høy tid. Dette er krim av ypperste klasse. Spennende, lettlest, solid og samfunnsaktuell, hva mer kan man ønske seg. Løp og kjøp!

Noen makabre scener drar litt ned for meg, men ikke mer enn at jeg gir Svikere full pott denne ganegen.

Terningkast 6 .


Tine har likt og lest, det har også Anne Lise /Hverdagsnett , Isa med den kriminelle bokverden samt mange andre lesere og instagrammere. 


Blogginnlegg om de andre bøkene til Skjerven:
Slakt 2019 



Espen Skjerven: Svikere, 325 s
Liv forlag 2024
Leseeksemplar fra forfatter og forlag

2 kommentarer:

  1. Yey! nå ble jeg glad :) Herlig at du likte boken like godt som meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, hva er det ikke å like med denne:)

      Slett