tirsdag 18. oktober 2022

Kleptokratiet av Espen Skjerven. Solid krim om internasjonal kriminalitet i Kongo, med fangarmer til/fra Norge og England.

Sandnes-bosatte Espen Skjerven er ute med sin tredje kriminalroman om poltietterforsker Tom Grayston. Temaene i alle tre bøkene er forskjellige. I den forrige boka; Blod er tykkere enn vann,  handlet det om barnevern og dommer i den europeiske  Menneskerettighetsdomstolen (EMD). I Kleptokratiet skal vi til Kongo, regnskogen, Virunga nasjonalpark, Kinshasa, Goma, Beni, blant annet. En norsk kvinne, Sofie Christensen,  som jobber med menneskerettigheter i Kongo oppdager at noen blir forsøkt bestukket for at oljeselskaper skal få viktig informasjon om Virunga nasjonalpark, for å få tak i naturressursene i parken og regnskogen. Aktuell tematikk, ikke bare eventyr altså, selv om det hun og andre involverer seg i, går over stokk og stein til tider.


 Om handlingen, fra et intervju med Espen Skjerven i Kulturplott: 

 "-Kleptokratiet er en krim/thriller om virksomheters ansvar for krenkelse av menneskerettigheter. Handlingen gjelder et norskeid oljeselskap som har fått tillatelse til å lete etter olje i regnskogen i Den demokratiske republikken Kongo. To kvinnelige menneskerettighetsforkjempere i Kinshasa vil avdekke miljøkonsekvensene. De blir utsatt for et angrep i hjemmet. Kvinnene blir arrestert for drap. Politioverbetjent Tom Grayston og makkeren Chris Møller i Kripos får i oppdrag å reise til Kongo. Herfra skjer det masse."

Jeg brukte litt tid på å lese boka. Det ble litt stykkevis og delt, noen sider på senga om kvelden siste uke, og litt innimellom. Har hatt det travelt og lite lesetid. Jeg liker best å lese krim i lengre etapper , bli oppslukt. Jeg er litt usikker på hva det gjør med leseopplevelsen og opplevelsen av spenning ved å lese litt over mange dager (ca 5-6 dager). Jeg likte Slakt og Blod er tykkere enn vann veldig godt. Jeg hadde selvsagt forventninger til Kleptokratiet. Jeg ble nok ikke like begeistret for denne boka, som de andre. Kan hende har det med tematikk gjøre. I Blod er tykkere enn vann var jeg på hjemmebane når det gjaldt tema, og engasjerte meg mer. Misforstå meg ikke; jeg synes også det er spennende med internasjonal kriminalitet og menneskerettigheter, bevaring av regnskogen og lignende. Å lese en krim fra Kongo, hvor Norge er involvert er interessant. Det er tydelig at Skjerven har satt seg godt inn i stoffet og kan mye om dette. I intervjuer/bokbad har han fortalt at  dette var den første boka han begynte på, men det hele ble for ambisiøst, han la den til side, men han har likevel jobbet med den underveis.

Jeg synes deler av boka var ganske omstendelig og detaljert, det gjelder etterforsknings-kapitlene og det som handlet om oljeselskapene som var involvert; datterselskaper, moderselskaper, underselskaper, hvem som har aksjer hvor, hvem som styrer med hva, og hvem som ikke får vite hva underselskapene gjør, selv om det antagelig er moderselskapet som må stå ansvarlig, skjønt her er det gråsoner. Slikt fikk vi vite i boka. Dette er områder jeg har nada peiling på., og kanskje heller ikke er så interessert i. Det preget nok min leseopplevelse, som ble litt ambivalent. Det jeg synes var mest spennende, var det som skjedde med Sofie og hennes venninne Anna, de rettskafne i regnskogen, samt Tom Grayston og co sine valg, spesielt Grayston, for å finne ut av det kompliserte samspillet, og ta skurkene både i Norge og Kongo. Attpå til viste det seg at England også hadde en av sine i kikkerten, så det ble samarbeid også her. Ganske så komplisert. Utover boka ble det forrykende spennende, det gikk på livet løs for den ene og den andre.  Som en skikkelig røverroman. Men kunne det ha skjedd? Skjer det? Korrupsjon av denne type skjer, mener Skjerven. Men hva våre helter bedrev med, om det er slik i virkeligheten, si det. Ikke vet jeg, men det er kanskje ikke så viktig heller. 

Espen Skjerven er en grundig og dyktig forfatter, og han skriver godt. Han bruker av sin erfaring som jurist og dommer i bøkene sine. Drivet i Kleptokratiet er stort sett bra, med unntak av, for min del, noen av de nevnte partier innimellom.  Kunne det vært strammet inn noe her og der? Jeg skal fortsette å lese bøkene om Tom Grayston, og ser frem til hva tematikken blir neste gang. Espen Skjerven er en forfatter som fortjener å bli lest av flere. 

Skjerven ut til folket!

Skjerven vil noe med bøkene sine. Han vil belyse aktuelle samfunnsmessige problemområder, og ære være for det. 

Dette er en bok jeg synes det er vanskelig å vurdere med terningkast. Jeg vaker mellom en sterk 4 og en svak 5.  Jeg sitter og tenker på om grundigheten til Skjerven (angående selskapene i dette tilfellet, og den kompliserte jussen rundt dette, kan gå litt på akkord med driv og få leserne, i dette tilfellet meg, helt med seg?) 

Tvilen skal komme intensjonen tilgode, så jeg runder av til 5 herfra.


Kleptokrati betyr ifølge wiikpedia " Kleptokrati (Gresk rot: klepto = stjele, krateïn = styre) er en styreform med svakheter som gjør at myndighetspersoner som har vidtgående disposisjonsmakt over det vesentlige av befolkningens eiendom og inntekter, og benytter seg av dette bevisst og urettmessig i egen interesse.[1]

Begrepet ble preget av den franske journalisten og utenrikskorrespindenten Patrick Meney, som med dette mente å beskrive tilstanden i perioden for Sovjetunionens oppløsning og overgangen til Russland, og dermed begynnelsen av Jeltsin-æraen. Land som ofte har blitt betegnet som kleptokratier er Den demokratiske republikken KongoFilippinene og Jamaica.[1]

Espen Skjerven sin hjemmeside


Begeistrede bloggere: 

Innlegg om: 
Bent Arild Raknes bokbader Espen Skjerven på Osterøy for et par helger siden.


Espen Skjerven: Kleptokratiet, 384 s 
Liv forlag 2022
Leseeksemplar fått av forfatter /forlag


16 kommentarer:

 1. Ikke lest noe av denne forfatteren før men den forrige virker interessant ut fra det du skriver her. Har sett at denne boken har fått veldig gode kritikker rundt omkring og det er nesten litt godt at du er litt mer moderat selv om du også likte boken.

  Ser du leser Øyehaug sine essays, den skal jeg lese når jeg er ferdig med Gina Krog.

  Ellers håper jeg at du har kommet deg godt til rette nede i Syden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du prøver deg på Skjervens bøker:)
   Tror også du kan like Blod er tykkere enn vann, enn denne.
   Takk, for at du synes det. Jeg er nok ikke spesielt panegyrisk som bokblogger/anmelder, men at vi er forskjellige er jo bra. Jeg prøver å være nyansert. Håper at folk leser hele omtalen og ikke kun ser på terningkast.:)

   Øyehaugs sine essay virker interessante. Fin bok å ta med på tur som jeg kan lese i litt nå og da, til frokost og før jeg går ut i dagen feks:)

   Slett
  2. Nå skal det sies at jeg kun har sett terningkast fra andre, ikke en eventuell omtale, men jeg liker at du er nyansert og påpeker hva du synes fungerer og ikke. Jeg klarer ikke helt å være overbegeistret i innleggene lenger selv om jeg liker en bok,ikke på samme måte som jeg muligens var før.

   Holder på med en omtale av en bok skrevet av en forfatter Annie Ernaux bruker som inspirasjonskilde, jeg ble så giret at jeg er redd det blir en hel avhandling hehe...så kanskje jeg må gå tilbake på det jeg nettopp skrev.

   Høres fint ut med essays på tur, hvordan går det med den godeste kirurgen?

   Slett
  3. Ok. Gir man terningkast seks har man som regel intet å pirke på. Sjelden man bør gjøre det, mener jeg. Men man vurderer jo forskjellig, og noen er mer opptatt av leseopplevelsen enn andre kriterier når de kaster terning.
   Merker meg stadig at noen kan påpeke mye av det samme som meg, men at vi ender opp med forskjellig terning. Ikke så ofte jeg gir terning, mest når det gjelder en del krim. Nettopp fordi jeg er mer opptatt av innhold/tekst enn prikkene.

   At du ikke finner den samme begeistringen lenger, synes jeg høre helt normalt ut. Vi har blogget lenge, lest massevis av bøker, og etterhvert blir man mer kritisk. Skulle vel bare mangle, tenker jeg.. Du er også nøye med tekster og vurderinger. Ser en utvikling hos de fleste som har blogget i mange år.

   Kirurgen , ja, har ikke lest noe i dag, har ikke rukket det. Hørte litt på Etterklang på toget hit. Men blir lett forstyrret fordi jeg må passe på hvor jeg skal gå av, så jeg ikke havner på ville veier;) Har hatt digitalt møte her på rommet ifb Trondheim krimfestival, skrevet blogginnlegg , spist, handlet, og kom sent i hit. Nå er det kveldsmat og boka er klar.

   Slett
  4. Ja,vi er enige ang terningkast, alltid kjekt å "ha litt å gå på", og det er naturlig at man vurderer litt forskjellig også. Litt morsomt det du skriver ang å påpeke de samme tingene men likevel ende opp med ulikt terningkast-det har vel kanskje med totalvurderingen å gjøre. To av de bøkene jeg har skrevet om den siste tiden har det vært noe med slutten jeg har vært ambivalent til, men siden kvaliteten og historien ellers har vært god har jeg likevel gitt en 5.
   Vel, vel.
   Så reisebiblioteket ditt, så bra ut det!

   Kos deg videre på ferie i varmen, Anita :-) Bare å nyte, her i Bergen var det 2 grader i morges,tipper det kan ha nærmet seg minus i natt. På tide å skru på ovnen.

   Slett
  5. Ja, det mener jeg også, man bør ha noe å gå på. En &èr for meg, skal ha noe ekstra.:)
   Takk for det, går utmerket å kose seg her nede.:) Er ute og rusler, sitter på kafe´/resto, ser webinarer og Tv på rommet , leser osv.

   Fikk pledd av stuepiken her i dag, jeg er jo litt frossen av meg, og et laken som "dyne" er for lite, tross alt..
   Men 2 grader--- det er vinter.

   Slett
  6. Nå er det noen år siden jeg var i syden men jeg husker at jeg kjøpte med meg noen billige dyner fra Ikea, tror de kostet 25 kr som jeg bare lot ligge igjen der nede. Det er for lite med et laken og det er godt med litt tyngde også. Men godt du fikk pledd :-)

   Fortsatt god ferie, Anita :-)

   Slett
  7. Ikke dumt det, hvis man har plass i bagasjen:)
   Takker..:) Her er det i alle fall mer enn varmt nok nå..

   Slett
 2. Flott annmeldelse Anita. Takk for lenke. Synes ikke det du påpekte gikk så mye utover handlingen. Så forskjellige meininger om ei bok vil det alltid bli.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Henning:)
   At vi mener forskjellig er bare helt naturlig:)

   Slett
 3. Nærmer meg slutten av boka, så jeg skummet bare, men er veldig enig med deg i det du skriver. Detaljene stod noe i veien for fremdriften, selv om jeg syns alt er relevant. Enn så lenge :-) Skjerven får stort plusspoeng for å skrive krim med fokus på relevante saker i samfunnet vårt. Det gir bøkene en ekstra dimensjon, men dette gjør nok også at bøkene ikke blir like enkle å fordøye den gjengse krimleser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint, hadde denne følelsen av å være alene (som deg ang Treboka til Lunde) etter alle blogg-6`erne.. ;)
   Viktig er det, relevant , men kunne som sagt vært litt strammere..
   Enig i det andre du sier også, ang samfunnsaktualitet, skrev vel det i anmeldelsen min også.
   Spent på å lese dine vurderinger og konklusjon:)

   Slett
 4. Travle tider, gleder meg til å lese denne når jeg tar helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. God helg Tine:) (boka eller omtalen?)

   Slett
  2. Lørdag morgen, endelig landet. Måtte lese omtalen din før jeg plukker inn Klassekampen fra dørmatta og spiser frokost.
   Veldig bra skrevet, du forklarer "ankepunktene" dine på en ryddig måte, og jeg kjenner at jeg kan være enig i litt omstendighet.
   Selv leste jeg boken i et par lange drag, og når jeg blir sugd inn i historien på denne måten, og trygler gubben om å lese den, så er boken gulla god for min del. Leseopplevelse foran alt er som du vet mitt motto.
   Riktig god helg i varmen Anita, nå skal jeg tråle fb og se etter sol og varme fra deg :)

   Slett
  3. Takk for det Tine:) Ja, da er jeg ikke helt på bærtur, selv om du slukte boka. ;) Og godt er jo det.
   Har lest KK på Macèn nå. Du er vel ferdiglest. Espedal og Shakar, var det mest interessante i dag. God anmeldelse av Shakars nye bok i VG også.
   God helg til deg også Tine:) Her er det disig, mistenker at det er noe finsand i lufta, er litt sånn allergi/astma-"forkjølet". Jeg har ikke lagt ut så mye bilder på fb. Mest på Story på insta, men de blir delt til story på fb.

   Slett