mandag 10. oktober 2022

Det siste stykket hjem av Ørjan N. Karlsson. Knallbra ny krim fra Bodø og Røst . Bokanmeldelse.

 Ørjan N. Karlsson har skrevet flere gode thrillere fra nord-områdene med storpolitisk innhold, Russland- Norge. Nå er han ute med en helt ny serie, mer tradisjonell krim, fra Bodø og Røst. Karlsson er selv fra Bodø, men bor i Oslo.  


En  kar med bobil  reiser rundt i Skandinavia og plukker og jenter. De forsvinner i sporene hans. Jenter som haiker, jenter som jogger. Noen ekle scener oppstår, og jeg skjønner enda bedre mødre som advarer døtrene sine om å haike, som min mor gjorde da jeg var ung. Mannen kjører av på øde skogsveier og gjør sitt. En jogger forsvinner i Bodø, og like etter også på Røst.

" Vestkysten av Sverige var populær blant hyttefolket, men langs denne veien lå steinete viker, steder med brakkvann og hardføre, gule strå som tålte saltvann og frost. Myrlende på grensen til sump, hvor irrgrønne øyenstikkere svevde over beksvarte vannpytter.
Hans type landskap". (s.7)


*** Avsnittet under handler i stor grad om stedene i Bodø/Røst/Lofoten som blir nevnt i boka, og mitt forhold til dem, men ikke bare det***

Utdraget er fra starten av boka. Jeg ble raskt slått av hvor bra språket er, og hvor vakre naturskildringene er. Det er det ikke bare i starten, men jevnt over i hele boka. Karlsson har skrevet en ny kriminalroman, den første i en serie om etterforsker Jakob Weber fra trakter han kjenner godt. Bodø, værharde Røst ute i havgapet, og litt fra Lofoten. Det er områder jeg også har vært mange ganger, og i starten av boka falt jeg ut hver gang jeg leste om et sted, eller en gate jeg har minner fra.

 Min søster bodde i Bodø i mange år, like ved Rensåsparken. Hun ble gravlagt på Bodø kirkegård sommeren 2020, pga kreft og senskader. Lise, Jakobs tidligere samboer ligger også der. I samme område  (Rensåsparken) bor også svigermor til min datter, som er bosatt i Kabelvåg sammen med familien. Kabelvåg folkehøgskole blir også nevnt i boka.
Barnebarnet mitt Jakob ble født på sykehuset i Bodø. Min yngste sønn avtjente verneplikten i Luftforsvaret i Bodø. Så ja, jeg har mange minner derfra. Røst har jeg også så vidt vært innom, fordi flyet mitt til Svolvær fra Bodø en gang ble innstillt på grunn av skikkelig uvær, det ristet i flyet mens det sto på bakken, før vi kapteinen ga oss beskjed om at det ikke ble noen flygning i kveld..Takker gudene for det, jeg hadde nektet å bli med over Vestfjorden i det været. Vi måtte vente til dagen etter på ledig fly. Mitt fly gikk om Røst. Det var heldigvis mye bedre vær da, ellers hadde jeg nektet å sette meg ombord i det lille Widerøe-flyet. Jeg skjønner godt at Noora i boka slet med redsel da hun satt i et bråkete helikopter på vei ut dit. Jeg ble imidlertid fascinert av det lille jeg så fra Røst, og har siden hatt lyst til å dra dit, i bra vær vel og merke, men det har jeg enda tilgode. Inntil videre følger jeg instagram-kontoen til Røst Bryggehotell. Det er vel det eneste hotellet på Røst, så da besøker vi også det i romanen. Vel, alt dette skribleriet handler jo ikke om boka, men mitt forhold til stedene. Jeg måtte bare fortelle det, hvorfor jeg kom litt ut av lesingen i starten. 
Mest av alt er det jo gøy å lese fra steder man kjenner. 
Dette ble en lang intro, mer direkte om boka kommer under her. 

***

På tross av små tankestreif bort fra fokus, koste jeg med romanen fra første stund. Natur- og miljøskildringene er særdeles gode, men også karakterskildringer og dialoger er på topp. Kapitlene veksler mellom karakterenes synsvinkler; som Jakob, nyansatt etterforsker Noora fra Oslo, ofre, en særing på Røst som heter Peder, og flere andre personer. Det er et rikt persongalleri, men det blir aldri uoversiktlig. 

Saken Jakob Weber og Bodø politikammer får i hendene er primært en forsvinningsak. 19-årige Iselin Hanssen er ute på joggetur og kommer ikke hjem . Hun blir meldt savnet, noe politiet tar alvorlig. En ukrainsk kvinne er funnet død i en grotte. Weber begynner også å tenke på en cold case- sak fra Lofoten og en mulig kobling.. Etterforskningen trappes opp da dagene går uten av Iselin dukker opp, og en ny savnetsak dukker opp på den lille flate, værharde øya Røst. Iselins kjæreste er i søkelyset, nye spor dukker opp, men det er få bevis som kan knyttes opp mot noen spesielt. 
Det er krevende å håndtere både Bodø og Røst, og det bes om assistanse fra Kripos. Noora har nettopp jobbet i Kripos, og hvorfor hun søkte seg til Bodø er noe blant annet politisjefen stusser på. Flykter hun fra noe? 

Mens letingen etter Iselin i Bodø går sin gang, så øker intensiteten på etterforskiningen på Røst i rekordfart. Her er det flere personer som oppfører seg mistenkelig. En mann vi blir godt kjent med er Peder som har et handicap, går på krykker og kjører mopedbil. Han bor sammen med sin pleietrengende mor Gudrun. Han har kikkert og irriterer seg over naboen som kjører som en tulling, og har ødelagt veien hans. Legen på stedet er fuglekikker, og er det ikke noe muffins her også? Som leser blir jeg ledet i mange retninger. Det er spennende, med en vanvittig slutt. Jeg fikk Frode Granhus-vibber av å lese både slutten og deler av handling og miljø ellers. Jeg mener ikke det er noe negativt i det. Det er bare supert at vi får en ny krimserie fra Bodø/Lofoten og at en så dyktig forfatter som Ørjan N. Karlsson tar over den stafettpinnen. 
Boka har også noe til felles med krim som er utgitt av svenske forfattere med handling fra Nord-Sverige, som feks Liza Marklunds Polarsirkelen, Tove Alsterdals Rotvelte  med gode miljø- og naturskildringer, samt stemningen, spesielt. Ulrika Rolfsdatter  (Rovhjerte)  skriver også i dette landskapet. 

Det henger igjen minst en løs tråd etter at boka er ferdig. Noe hadde jeg ønsket en oppklaring på, men jeg får nok smøre meg masse tålmodighet og vente på neste bok i serien.

Finnes det noen tvil om at jeg anbefaler boka, så skal det ikke stå på det; terningkast 5 + av meg. 

Som Elin Brend Bjørhei i VG, tenkte jeg også at det lukter Riverton-nominasjon av denne boka. Der at også Geir Tangen nevnte det på Goodreads. Det har vi tenkt uavhengig av hverandre. Spennende.

*Oppdatert med et par tilføyelser som jeg kom på at jeg tenkte mens jeg leste boka, notert 12.10. ca 00.15*

Flere bloggere og anmeldelser: 
VG v/Elin Brend Bjørhei terningkast 5. Elin spår mulig Riverton-nominasjon. Jeg tenkte faktisk på det samme .
Hverdagsnett terningkast 4

Anyone?

Andre bøker av Ørjan N Karlsson jeg har blogget om:Ørjan N. Karlsson bokbadesVar heldig å få signert bok i posten 

Om Ørjan N Karlsson og hans omfattende bilbiografi herLille Jakob på politistasjonen i Bodø.


Jeg la først inn en smakebit hos Astri Terese søndag, men har nå oppdatert og endret innlegget etter at boka ble ferdiglest. Flere smakebiter her hos Astrid Terese


Ørjan N. Karlsson: Det siste stykket hjem, 327 s
Gyldendal 2022
Leseeksemplar fra forlaget

27 kommentarer:

 1. Helt okänd bok och författare. Undrar om den finns översatt till svenska? Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det gjør det nok ikke enda, siden den er helt ny her i Norge.

   Slett
 2. Se där, en norsk krimförfattare jag inte läst något av. Tack för tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Denne må du få med deg Lotten:) Samt thrillerne fra Nordkalotten, hvis du liker thrillere. (Hvit armada, Rød stjerne).

   Slett
 3. det var ett nytt författarnamn! låter som en spännande roman. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Så gøy at du er i gang med denne! Jeg har hørt mye bra om den, du nevnte vel boken da vi pratet for en uke siden?
  Jeg har i alle fall blitt lovet boken, men den ser ut til å ha blitt borte i posten, jeg gleder meg i alle fall til å lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gjorde nok det, fordi jeg hadde den med meg i kofferten:)
   Men så valgte jeg å lese Atle Nielsen først, siden det var så ferskt fra bokbadet på Osterøy.
   Huff da, håper ikke den er helt på avveie, men det kan jo skje. Har selv opplevd det. Du får si fra til forlaget, hvis den ikke dukker opp.

   Slett
 5. Nytt författarnamn, spännande. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Jeg er som du vet svært begeistret for Karlsson og har snart lest alt han har skrevet. Ser fram til at denne dukker opp på et bibliotek på 1.ukeslån svært nær meg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vet jeg. Me too. :) Har ikke lest bøkene han skrev før Nordkalott-thrillerne, men de er jeg begeistret for. Jeg ble ferdig med boka i går kveld, og lover at denne er det bare å glede seg til. Ikke så full fart som i thrillerne, dette er en vanlig krim, men den er så bra skrevet, en nytelse å lese. Måtte lese litt saktere for å få med meg alle språklige nyanser, men på slutten gikk det ikke, da gikk det fort som en thriller. Omtale kommer.

   Slett
  2. Jeg er forsiktig med å lese omtaler av denne, vil ha den "uspoilet". Satser på at den kommer til biblioteket på en 1-ukers. Da skal det meste bli satt på vent. Kjekt når favoritter kommer med nye bøker, selv om det bare... er krim. Godt å se den tapper innom thriller-sjangeren henimot slutten.

   Slett
  3. Det skjønner jeg godt, det er jeg også når jeg venter på å lese boka i nær fremtid. Jeg tror ikke jeg spoiler så mye, men man kan jo bli påvirket/farget uansett, av vurderingen blant annet. Blir nok triller på slutten her altså, selv om det er en mer rolig oppbygging- sånn passe fint driv, går det av å si det? Karakterene skal jo etableres..

   Slett
  4. Ja og dette blir jo en ny serie, forstod jeg på Karlsson. Håper ikke han dropper spesialgruppe Alpha helt nå. Ei heller å skrive mer sci-fi. Det var nemlig sci-fi jeg leste aller først fra Karlsson. Der var han svært dyktig! Også :-)

   Slett
  5. Jepp, om Jakob Weber.
   Har ikke lest sci-fien hans, men har lest en del sci-fi ellers, mer før enn nå, selv om jeg har lest noen i det siste par årene, som Solaris av Stanislaw Lem og hybriden Anatolien.
   Karlsson er veldig allsidig. Nå er han også aktiv med å skrive om krigen i Ukraina, daglige oppdateringer og analyser , på fb-feeden sin , veldig interessant. Han må sikkert ha variasjon i det han holder på med.

   Så du webinaret med Gro Dahle om sci-fi og fantasy? (mest om sci-fi). Hun sa at svært få leser sci-fi, det er mye mer populært på film, men å lese det er visst ganske sært, spesielt i Norge. Det selger dårlig. Det overrasket meg litt egentlig. Hun sa at hennes siste bok Lysår, er den som har solgt dårligst av alle hennes bøker.
   Så da er du sær og jeg også litt sær. Men det vet vi vel allerede, eller kanskje er vi mer nerdete, det høres litt bedre ut, kanskje..?

   Slett
 7. Denne ser jeg frem til, håper å få tid til å lese den i løpet av oktober. I dag ble det visst en liten skrivedag så lesingen får bli i morgen-sånn ble det når tre bøker ble lest ferdig i helgen og alle tre skal skrives litt om. Gled deg til Halvor Bakke sin bok, den var bra.
  Har du tatt vekk oversikten over leste bøker i år eller har fanen flyttet på seg?
  Ser du leser Annie Ernaux, enjoy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales virkelig:) Gleder meg til Halvard Bakke, men vet ikke om jeg rekker det før jeg reiser neste uke.
   Oversikten for leste bøker skal være øverst, men opps! ser den er borte. Takk for beskjed. Skal finne den.Hadde en oppdatering i dag, spørs om den ligger i kladd.
   Ang. Annie E; har hatt denne boka lenge, men fant lydboka på Bookbites og da får jeg lest den litt raskere. Har stått lenge i hylla.. Det er den eneste jeg ikke har lest av henne på norsk enda.

   Slett
  2. Nå skal den være på plass.

   Slett
  3. Jepp, så det nå! Bakke blir nå kjekt å lese senere i høst også så sånn hast er det jo ikke.
   Jeg var i beit for lydbok og begynte på Stakkar,men kommer sikkert til å fortsette på papir i morgen tenker jeg.

   Jeg er også helt oppdatert på Annie Ernaux og holdt på å kjøpe en engelsk utgave av den som kommer til våren,men fant ut at jeg venter-tror for min del de bøkene er best å ta på norsk. Uten at jeg kan fransk så tror jeg at oversettelsen av bøkene hennes er rimelig god.

   Slett
  4. Så bra! Må skaffe meg Stakkar, altså, men orker ikke spørre om noe nå før jeg reiser.. Eller kanskje.
   På biblioteket er det 37 ukers ventetid.

   Best på norsk, ja.

   Har oppdatert innlegget her til blogganmeldelse:)

   Slett
  5. Kanskje burde jeg endret bilde?

   Slett
  6. Spørre før du reiser sånn at pakkene blir sendt mens du er på tur.
   Skal lese det oppdaterte innlegget

   Slett
  7. 37 uker!Helt vanvittig. Trenger ikke endre bilde, var så koselig et bilde 🙂

   Slett
  8. Ja, hvis de greier å taime det...
   Ja, det er vanvittige ventetider her på bøker som har fått knallgode kritikker. (5-og 6-bøker)
   Takk, ang bildet. Tenkte kanskje det var lurt med et anne, så man ser det er et nytt oppdatert, innlegg.

   Slett
 8. Bra skrevet anmeldelse, og veldig interesssant med dine personlige erfaringer fra stedene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Elin:) Gøy at du likte det om mine personlige erfaringer. Var redd det ble for bablete, så jeg måtte markere det, slik at de som synes det kan hoppe videre til neste avsnitt...

   Slett