tirsdag 10. august 2021

Rød stjerne av Ørjan N. Karlsson (thriller)

 Ørjan Nordhus Karlssen er en forfatter jeg har lest mye om, hørt mye om, hørt og sett på krimfestivaler, har notert på min tbr-list,  men ikke lest noe av før nå. Han har skrevet en drøss med thrillere, science-fiction og kriminalromaner, samt bøker for barn og unge. På tide kanskje, å lese noe av ham. Jeg synes thrillere fra Svalbard og nord-områdene er spennende å lese, det var også denne. 


Fra forlaget om boka:

1. januar: Norge blir medlem av FNs sikkerhetsråd. Fem uker senere blir Monrad Foyn, Norges ambassadør til FN, funnet død i sin residens i New York.
På Svalbard gjør det norske politiet en sjokkerende oppdagelse da likene av to russiske spesialsoldater blir funnet utenfor en omstridt radarstasjon.
Er det en sammenheng mellom de to sakene? Ida Vinterdal, lagfører i spesialstyrken Gruppe Alpha, som sendes til Svalbard for å assistere politiet, tror det er det. Noen er i alle fall villig til å ta i bruk alle midler for å holde sannheten skjult.

I den første boken om Ida Vinterdal, Hvit armada (2019), holdt hun og Gruppe Alpha russerne unna, i Blå storm (2020) forhindret de et russisk terroranslag mot Oslo. I Rød Stjerne står Ida Vinterdal overfor avsløringen av en sannhet som kan få enorme konsekvenser for Norge og nordområdene.

I starten av boka skiftes det mellom flere scener i rask takt.  Oslo/New Yorrk: Politimann Kyrre Kaupang får i oppdrag å reise til New York for å finne ut av drapet på ambassadør Monrad Foyn. Rena/Svalbard: Ida Vinterdal, lagfører i spesialtropp Gruppe Alpha sendes til Svalbard for å assistere politiet der oppe. Hun går i kompanjongskap med Torbjørn. Et annet sted driver hackeren Anatoli fra Ukraina og gjør avtaler, blant annet med angivelige skandinaviske Sara Benkov som han driver en business sammen med. Han gjør også avtaler på nett med andre lyssky personer for masse penger.  I Oslo sitter Michael Raade i utenriksdepartementet og skjelver etter å ha fått illevarslende informasjon av Monrad Foyn like før han døde.
Sceneskiftene er som sagt raske som seg hør og bør i en thriller og det er ganske innviklet en stund, siden ingen egentlig skjønner hvem som spiller på lag med hvem. Og hvem kan man stole på? Det viser seg at sakene har berøringspunkt og man kan tenke mye om det, er det farlig spill mellom USA og Russland, der Norge blir en liten brikke, eller er det andre makter som står bak det som rulles opp til å bli en potensiell katastrofe?  Både Kyrre og Ida og deres  medhjelpere og fiender får det særdeles travelt, og Anatoli blir kastet inn i noe han ikke hadde en sjanse til å ane rekkevidden av. Kyrres makker Beate Noor i New York er en like tøff dame som Ida Vinterdal og Sara Benkov. Jeg liker at det er tøffe damer i tøffe roller, selv om jeg ikke nødvendigvis liker alle disse typene. De er like harde, voldelige, effektive og kyniske som menn i samme kategori. Det som finnes av følelser og empati undertrykkes for å nå målet. Ida sliter med utmattelse og seinvirkninger etter forrige runde (tidligere bøker) og er usikker på om hun greier å fortsette i denne jobben, noe vi får et innblikk i. Hvorvidt hun klarer løpet ut, vil vise seg for den som leser boka.
Jeg synes det er interessant å lese om storpolitiske konflikter i thrillerform. Svalbard og nord-områende er aktuelle og nære. Jeg synes boka minnet meg litt om Grethe Bøes Mayday, som jeg leste tidligere i år. Men det er tydelig at Karlsson er mer dreven på å skrive denne type spenningsbøker. Jeg synes boka var spennende, men det ble vel mye skyting, knivstikking og vold på slutten av boka for min del. Det gikk unna som i en amerikansk actionthriller. Bortsett fra det, likte jeg boka godt. Og det er godt mulig jeg tar et gjensyn med Ida Vinterdal.
Andre bloggere om boka: 
Anyone? Legg gjerne link i kommentarfeltet hvis du har lest og/eller blogget om boka.

Ørjan N. Karlsson: Rød stjerne, 372 s
Gyldendal 2021
Leseeksemplar fått av forlaget

4 kommentarer:

  1. Fikk denne jeg også men gav den videre til en venninne fordi jeg ikke hadde lest de andre bøkene i serien og ikke hadde jeg de liggende heller. Men det virker som det har gått fint. Har lest Mayday og likte den så om denne er litt i samme gate så er det mulig jeg må ombestemme meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gikk helt fint. Vil man lese de andre to, og sjekke ut hva som skjedde med Ida, kan man jo gjøre det etterpå.

      Slett
  2. Hei Artemisia :)
    Har lest mye krim i det siste, og kjenner at jeg snart trenger en pause, men noterer meg forfatternavnet, hvis jeg drøler lenge nok, finner jeg ham gjerne på Storytel :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei hei Tine:)
      Kan jo hende du finner de andre i serien (to stk om Ida Vinterdal- Hvit Armada og Blå Storm, har jeg skjønt det rett) på Storytel. De skal finnes der ifølge forfatterens hjemmeside: https://orjankarlsson.com/

      Slett