tirsdag 31. august 2021

Oppsummering august 2021

Sommeren er straks over, men de siste dagene i august velsigner oss med et strålende godt sensommervær. Jeg har hatt fine turer i marka i Trondheim og det fortsetter her lenger sør hvor jeg har noen dager ferie i Finnskogen. Lesemåneden august har vært ganske bra. 13 bøker, stort og smått, en del bra, noe mer skuffende. Konsentrasjonen er skiftende og det er viktig for meg å finne de bøkene som fenger nok. Ikke alltid like lett. Jeg har kanskje blitt en for kresen leser med tiden også. Her kommer oppsummeringen:


Tur på Dikterstien og eiendommen til Finnskog-forfatter Åsta Holth i går. Her ved huset hennes.
 

Bøker lest: 
1. Den savnede søsteren av Lucinda Riley: Irland, New Zealand, Canada, Frankrike, USA, Sveits, leseeks, 768 s
2. Keto på 4 uker av Jane Faerber: Sakprosa/mat/helse, kjøpt, 220 s
3. Rød stjerne av Ørjan N.Karlsson: Thiller, USA, Svalbard, leseeks, norsk2021, 372 s
4. Engelens fall av Myriam H. Bjerkli: Krim, norsk2021, leseeks, 299 s
5. Boksen går av Therese Aasvik: norsk2021, leseks, 239 s
6. Sinnapsykologen av Synne Sun Løes: Norsk2021, kjøpt/lånt, 410 s
7. Til døden av Agnes Lovise Matre : Norsk2021, psyk.thriller, leseeks, 192 s
8. Om å skrive av Hans Olav Brenner: sakprosa, kjøpt, frahylla, 232 s 
9. Dantes inferno gjendiktet av Kristin Flood: dikt, klassiker, kjøpt, Italia, 146 s
10. Solaris av Stanislaw Lem: Sci-fi, klassiker, 1001-bok, leseeks, 263 s
11. Rotteøya og andre fortellinger av Jo Nesbø: norsk21, fortellinger/kortprosa, Italia, Spania, USA, lånt på bib, krim/thriller, 350 s
12. Morfar pustet ved havet av Trude Teige: norsk21, leseeks, Indonesia, Japan, 330 s
13. Den som bor ved et juv av Vibeke Rosenberg: dikt, norsk2021, debutant , fått, 54 s

SUM: 3875 sider/ 13 bøker

5 romaner (ikke-krim) / 3 krim/thrillere
1 samling kortprosa/fortellinger (Rotteøya)
2 sakprosa
2 diktsamlinger

1 frahylla
2 klassikere (1 Janne-klassiker + 1 1001-bok)

7 leseeks/4 kjøpt/1 fått/ 1 lånt på bib

Land besøkt:
Irland, New Zealand, Canada, Frankrike, USA (3) , Sveits, Italia (2), Spania, Indonesia, Japan


Fine bøker. Likte dem alle tre godt.

Jeg har lest flere gode bøker i august. Noen var tidvis trege og litt skuffende (Den savnede søsteren og Morfar pustet ved havet). Engelens fall og Til døden var gode og spennende krim/thrillere.

Sinnapsykologen var den mest fornøyelige leseopplevelsen. Humret godt innimellom, velkjente problemstillinger for en som jobber som hjelper i velferdsstaten. Les mer om boka her . Det var en sånn bok som jeg bare måtte ha etter at jeg begynte å lese den på Bookbites. Løp og kjøp. (gratisreklame)

Solaris var en fascinerende sci-fi-klassiker, for det meste.

Jo Nesbøs Rotteøya var også fin å lese, men det kunne bli vel mye utstudert vold til tider, spesielt i den siste Svart springer, som jeg ikke likte like godt som de andre. Fortellingene tar for seg en postpandemisk fremtid, og det er dystopiske fortellinger dette. Likte tittel-historien Rotteøya godt, den er lang, som en kortroman å regne. Det var litt Sin City-følelse over den. Har lest lignende, men Nesbø har sin egen vri og skriver godt. En fryd å lese. Tine har blogget om det, les her

Om å skrive av Brenner er en bok jeg har hatt i hylla siden 2013, på tide å bli lest. Interessant å lese forfatterintervjuer med kjente forfattere som Knausgård, Solstad, Hjorth, Fosse, Wassmo med flere. De er veldig forskjellige. Mange har gitt ut flere bøker siden da, men kanskje bruker de samme metode, hvem vet. Kanskje de har endret syn på noe. Vigdis Hjorth sa at hun savnet å være mer modig når hun skrev bøker. Det mener jeg hun har kommet videre med siden da, jfr Arv og miljø.

 Jeg har også lest diktsamlingen den som bor ved et juv, men den skal jeg komme tilbake til i september. Da er det ny runde med diktsirkel, tema: Nye norske talenter. Les mer her

Målet for september er å lese flere klassikere og en av de 1001-bøkene i sirkelen til Elida som jeg ikke har lest. Har fire igjen, og det er de lengste/mest krevende. Mursteinene. Det er de jeg som regel utsetter. Ellers er vel bokhøsten i full gang og noen nyheter skal jeg få med meg. Uunngåelig, selv om jeg forsøker å lese frahylla, og har en del vårbøker ulest også.Bertolt Brecht- en kynisk menneskevenn, Byscenen 1.august. Vigdis Hjorth og musikere.


Litterære arrangement o.l.: 
 miljø. Olavsfest.
4. Tur på dikterstien og besøk ved eiendommen til forfatter Åsta Holth på Svullrya 30.08. i regi av Finnskogtoppen


Utenfor startstedet der vi gikk fra i går, med en plakat med informasjon om Åsta Holth, bygdas store forfatter. (som jeg ikke har hørt om før jeg kom til Finnskogtoppen første gang i fjor) Langs dikterstien er det flere plansjer med utdrag fra bøkene hennes, mange dikt. Mulig jeg lager et eget innlegg om dette senere.

Film/serie fra bøker: 
1. Et helt halvt år av Jojo Moyes , Netflix
2. Advokaten. Sesong 1 og 2, etter en ide av Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt og Jens Lapidus. NRK TV. Spennende serie.Bøkene min søster Heidi og jeg har med oss til Finnskogtoppen denne uka. Jeg har lest ut Morfar pustet ved havet, og hun har lest ut Assistenten- en ekkel psykologisk thriller, ifølge henne. Jeg har begynt på Torsdagsmordklubben; lett og småartig- og skal ta med meg Før snøen kommer på skogstur etter lunsj. 

Ønsker dere alle en riktig god september og takk for følget i august:)Fra Finnskogtoppen, skue over Røgden, en fin søndagskveld.


18 kommentarer:

 1. Fin oppsummering,Anita! Du har fått lest mye i tillegg til å få med deg litt kulturelle ting,det er kjekt! Har lest 6 av "dine"-1,5,6,7,12,og 13.Spent på hva du syntes om Rosenberg sin så jeg venter i spenning til september.
  Har lest 16 bøker denne måneden og er i innspurten på to andre bøker, men tipper de kommer med i september. Mulig jeg slenger inn en omtale på en annen diktsamling for september(på samme loddet) om det er greit,sånn er det når en er veldig i forkant.
  1001-sirkelen falt jeg ut av i år så jeg får se om jeg blir med igjen til neste år.

  Fikk lyst til å lese "Om å skrive" mens Nesbø hopper jeg over, jeg får det ikke helt til med han jeg og lurer fremdeles på hva som er greien med at alle liker bøkene hans.

  Kjekt å høre at du (foreløpig) liker Torsdagsklubben, jeg likte den boken veldig godt- en bok helt i min gate og ser frem til bok 2 som kommer i høst.

  Har ikke hørt om Åsta Holth, men ble nysgjerrig på henne.

  Ser frem til september og for første gang på nesten 2 år skal jeg på et arrangement på litteraturhuset,det ser jeg veldig frem til. Og så blir det jo et par bokmøter som også er kjekt å få med seg.

  Ha en fin september, Anita og kos deg videre på ferie! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe:)
   Du har lest mye. Får vi en oppsummering på bloggen din?
   Rosenberg sin må jeg lese en gang til før jeg skriver om den. Ordene skled litt unna meg, selv om det var fine setninger og fin stemning.
   Du må gjerne slenge inn en omtale på enda en diktbok.Kanskje jeg skal innføre ekstralodd? Må tenke på det. Surprise i tilfelle.

   "Om å skrive" er veldig lettlest og det er fint å lese et par intervjuer nå og da. Kjekt å vite mer bakgrunn for forfatterskapet til en del av disse store forfatterne, man leser kanskje på en annen måte bøkene deres når man vet mer om dem og hvordan de tenker og hvordan de jobber.

   I dag begynte jeg på "Før snøen kommer" ( Bok #4 i Finnskogserien til Britt Karin Larsen)- fin pocket å ha med seg på tur. Ble ganske fenget, så enten veksler jeg mellom den og Torsdagsklubben ellers leser jeg ferdig Finnskogboka først, siden jeg er her.

   Kos deg på litterære arrangement og lesing i september Beathe:) Takk skal du ha:)

   Slett
 2. Har ikkje lest nokon av dine. Den som er "nærast" er Nesbøs Rotteøya. Er ikkje så altfor glad i dystopiar, men likar Nesbø så kanskje?

  Har lenge tenkt å lesa noko av Åsta Holth, men det har ikkje skjedd enno. Eg tenkjer bøkene hennar kan likna på Britt Karin Larsen sine, i alle fall når det gjeld tema.
  Ser du skal lesa Før snøen kommer. Kos deg med den, det er ei fin bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker du Nesbø, kan det jo hende du liker disse.
   Så gøy at du har hørt om Åsta Holth. Jeg skal også prøve å finne noe av henne å lese.
   Leste 100 sider av Før snøen kommer i dag. En stund siden jeg leste de tre første, og husket ikke helt hvordan nummer tre sluttet, hva som skjedde- så hadde litt hodebry før jeg kom skikkelig inn i boka. Men de jo så bra disse bøkene når man først kommer inn i dem.
   Artig å lese om kjerringholmer som vi har i Røgden utenfor her og Torsby, siden jeg er ca 5-6 mil derfra. Takk takk:)

   Slett
 3. Nok en fin oversikt, Anita. Det er godt at verden åpner litt opp og vi kan få med oss flere arrangementer,
  Av dine augustbøker har jeg kun lest halve 7 og halve 8.
  Kos deg videre på Finnskogen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Augusta:)
   Ja, så sant, så sant. Håper ikke de stenger ting igjen, smitten i Trondheim har nådd rekorder de siste dagene, men politikerne sier de ikke vil stramme inn mer, foreløbig, så vi får se hva som skjer.
   Takk takk:)
   P.S. Hva synes du om Brenner-boka?

   Slett
  2. Jeg har fortsatt kun lest halve. Litt spredt. Skal ta tak og fullføre den. Husker best Kjærstad samtalen av de jeg har lest. Tror jeg liker boken :) Men tror boken er mer om stemningen og trangen til å skrive enn om skrivehåndverket

   Slett
  3. Ja, det er det. Om noe om deres metoder, ikke direkte om håndtverket, men hvordan de skriver.

   Slett
 4. Eg kjenner og på at eg må velge bøker med omhu for eg mister fort konsentrasjonen. For meg funker lydbøker for då bare jabber innleseren om eg får med meg alt eller ei ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Viktig å finne hva som funker. Lydbøker hører jeg ikke så mye lenger, men har et par gående nå, bl.a. Jane Eyre i bilen (CD) og Sølvmyntene på Bookbites. Nå er jeg på ferie og hører ikke lydbok her.

   Slett
 5. Skal si du har fått lest en god del Anita. Veldig gøy å lese Solaris samtidig med deg, jeg nøt godt av dine tanker om boken for å holde meg i gang. Jeg har lest 7 av dine bøker, og det er vel deler av Rotteøya som gjorde mest inntrykk :)
  Heldige deg som har vært på flere kulturarrangementer denne måneden, nyt ferien, håper sommeren varer en uke til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble ikke så værst denne måneden.
   Enig ang Solaris, man får mer ut av det ved å lese samtidig og få forskjellig input. Rotteøya var delvis veldig bra ja. Serum var spesiell og Sikadene. (som jeg husker)
   Takk, koser meg i finværet her i sør:)

   Slett
 6. Fin og produktiv oppsummering, dette. Når du nevner Finnskogen får det meg til å tenke på Fossefall serien av Jorunn Johansen som jeg leste for en god del år siden. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ina:) Har ikke lest den serien Fossefall, ukjent for meg. Skriver hun fra Finnskogen?

   Slett
  2. Ja, det gjør hun. Er ikke ofte jeg leser kiosklitteratur serier, men syntes den var fengslende. =)

   Slett
  3. Ok, takk for tips:) (leser ikke sånne serier lenger jeg heller, men man vet aldri, så det er kjekt å vite uansett.:))

   Slett
 7. Du har virkelig fått lest mange bøker. Jeg har ikke fått laget oversikt enda siden august ble litt snudd på hodet, med alt for mye som må høstes i hagen, en hel uke på ferie med venninner hvor vi skravla, hygget oss fra morgen til kveld, søknader som skal skrive, datter som fikk et prematurt barn osv. osv.
  Vi leser ganske forskjellige bøker og av dine har jeg bare lest Morfar puster... som jeg likte godt.
  Ønsker deg en fantastisk september og nå har vi noen herlige dager som vi må nyte.(det er sikkert slik på Finnskogen også) Kom akkurat hjem fra Vikingebåten vi ror hver onsdag, på Mjøsa. Dro hjem i nydelig solnedgang. Høsten er også fantastisk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, august ble det mer lesing. Men hver måned ikke er ikke sånn, det kommer jo an på så mangt. Lite lesing betyr jo at det ofte er mye annet som skjer, som med deg. Og det er jo helt greit det og:) Høres ut som du har hatt en bra august:)

   Ja, det er veldig fint her nå. I morgen er det meldt knallvær igjen:) Høsten er fin ja, Håper jeg får meg en tur eller flere på fjellet også etterhvert:)

   Slett