søndag 5. september 2021

Jane Eyre av Charlotte Bronte - Klassiker og 1001-bok

 Jeg har aldri vært tiltrukket av viktorianske dameromaner. De har fremstått for meg som søtladne romantiske romaner. Og det er det godt mulig de også er, hva vet jeg, for jeg har ikke lest så mange av dem, men jeg har lest om dem. Jane Eyre ble jeg nysgjerrig på etter at ha lest hva medbloggerne Tine og Ingun skrev (linker til sist i innlegget under), og ga den en sjanse. Jeg hørte den på lydbok og ble bergtatt.


Forlaget om romanen:
Foreldreløse Jane vokser opp hos en fjern og følelseskald tante. Hun blir plassert på fattigskolen Lowood, der en nådeløs religiøs disiplin råder. Men Jane overlever uten å la seg knekke, og da hun senere får stilling som guvernante ved herregården Thornfield Hall, ser det ut til at livets lysere sider kan åpne seg. Hun møter kjærligheten hos mr. Rochester, herregårdens eier. Men Thornfield Hall rommer hemmmeligheter som ikke kan skjules, og Jane rømmer i fortvilelse. Hun kan ikke elske uten åpenhet og likeverd, hennes opprørske ånd kan ikke slå seg til uten det.

NB!!! ***Omtalen inneholder spoilere***

Lille Jane fikk en ubarmhjertig oppvekst, men traff heldigvis noen som ga henne varme og kjærlighet på kostskolen og som trodde på henne. Noe som er viktig for å kunne utvikle seg i tråd med den naturen man er. Jane Eyre var en pike og ble en kvinne med en ufattelig styrke i et samfunn med store klasseskiller og hvor kvinner var underdanige menn. Jane fikk oppleve utstøting og et kvinnesyn og rolleforventninger som ligger langt tilbake for vår tids likestilling i Vesten. Romanen ble skrevet i 1847.

Jeg hørte boka mens jeg kjørte bil, siden jeg kun hadde lydboka på CD (lånt på biblioteket). Jeg lånte også med meg papirboka, men jeg rakk å bli ferdig med lydboka mens jeg dro på ferie siste uke. Jeg hadde mange timers kjøretur frem og tilbake, og jeg bekjempet trøttheten som vanligvis tar meg når jeg hører lydbok i bil, dess lenger inn i boka jeg kom. Før det måtte jeg ta pauser med musikk og radio. 

Jeg ble fascinert av historien om Jane og måten boka ble skrevet på. Jeg er litt svak for det gammelmodige språket. (Har hørt Frankenstein av Mary Shelley på lydbok og den har lignende språk). Det var spennende å følge henne gjennom livet, all dramatikken og spesielt da hun kom til Thornfield Hall og ble kjent med Edward Rochester som var litt av en spesiell type. Likte også mystikken som omkranset godset og lurte lenge på hva som skjulte seg der. Regnet med at det var noe annet et spøkelse. Mysteriet ble avslørt litt etter litt og jeg ante lunta. Jeg likte ikke at oppklaringen førte til at Jane som da hadde fått et meget godt forhold til Rochester og sterke følelser for han, rømte når han etter å ha fridd til henne forklarte hva som skjulte seg der. På grunn av sin gudfryktighet kunne hun ikke bli hans kone, leve i synd, som hun sa. Med vår tids øyne ble det helt latterlig (særlig for meg som ikke er kristen) og jeg greide ikke da å ta hennes perspektiv, så mye levde jeg meg inn i dette. (jeg levde jo heller ikke på den tiden, så et er vel ikke så rart at det ble vanskelig å forstå..) Jeg synes bare hun var utrolig dum. Spolere lykken og knuse hjerter på den måten, det er bare tragisk.  Vel, vel.. jeg skjønte jo at dette var et dramaturgisk stort vendepunkt, siden halve boka var igjen. Jane levde som utstøtt, sulten og fattig, i ukevis etter at hun la på flukt gjennom England. Enslige kvinner uten arbeid, familie, ja, noe som helst, hadde ingen ting å stille opp med. Hun var døden nær da hun kom til et hus hvor det bodde to kvinner og en mann, en pastor. De følte barmhjertighet med henne og hjalp henne å komme til hektene. Hun fikk etterhvert et fortrolig forhold til familien, som var søsken, og til og med en liten jobb som Pastor John tilbød henne. Han skjønte at hun hadde kommet fra bedre kår, lært seg fine manerer og besatt store kunnskaper. At han etterhvert fridde til henne og ville ha henne med seg til India, var ikke så overraskende. Hun ville ikke bli hans hustru, men takket ja til å bli med han som hans søster, noe han ikke kunne godta. John var meget konservativ og manipulerte henne med sin religiøse tro. Det var ille å lese om.  Heldigvis skjedde det noe da Jane holdt på å gi etter, som gjorde at hun trakk seg. Hun fikk en slags åpenbaring, hørte en kallen, at Edward kalte henne. Hun tenkte jo på Edward hele tiden, og la da ut på reise for å finne ut hvor han var. Gjenforeningen deres var vakker, særlig der han fortalte at han skrek etter henne en natt, som for han var sjelens aller mørkeste natt, da var han i ferd med å miste forstand og liv. At sjeler snakker, det har jeg hørt om før og det tror jeg på.  La gå at det ble temmelig mye sterke følelser her på slutten, men det hørte på en måte inn i denne romanen som bar preg av mye dramatikk og sterke følelser, men også har så mye annet i seg om datidens kvinnesyn, klasseskiller, religionens betydning og konsekvenser. Og så bor det nok en romantiker i meg også. Sukk.

Jeg heier på Jane Eyre.

Tine og Kleppanrova har også blogget begeistret om Jane Eyre i det siste.

Romanen er nydelig lest av Marika Enstad.

Boka har jeg lest  hørt som en del av mitt klassikerprosjekt basert på Janne Stigen Drangsholts Fra Shakespeare til Knausgård. Lista er på siden her


Boka oppsummert av JSD: 

"Ung og ubemidlet kvinne kjemper for frihet, men ender opp med å bli gift. Og det til tross for at mannen allerede har en kone gjemt på loftet." (s. 43) Tegning fra boka av Therese Eide.Sitat s. 45 i JSD sin bok


Romanen står også på 1001-lista. Dobbelt kryss XX


Charlotte Bronte : Jane Eyre, 11 t, 6 min/ 471 s 
Cappelen Damm (lydboka- 2009) /papirbok Pax 1999/ original 1847
Lånt på biblioteket17 kommentarer:

 1. Haha...var det jeg skjønte,Anita!At du var en liten skap-romantiker😄

  Boken har jeg lest for noen år siden og likte den godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Men det må ikke være bare søtladent kliss..

   Slett
  2. Neida,ser den!Selv om jeg kan tåle masse søtt kliss :-D

   Har lest bøker av alle Bronte-søstrene men kunne tenkt meg å lese Agnes Grey.Tror den bare finnes på engelsk så håper jo at den blir oversatt en gang.

   Slett
  3. Hehe.. Romantiske komedier kan jeg være svak for også. ;)
   Har ikke lest noe av de andre søstrene, men skal sjekke ut Wuthering Heights. Filmen så jeg i gamle dager og den var jo selvsagt gripende den gang.

   Slett
  4. Den var også veldig fin,må få sett filmatiseringen en gang. Har også lest Kvinnen på widfell Hall,flere ganger faktisk.
   Den er også filmatisert.

   Holder på å skrive innlegg om Navarro Skaranger sin bok,den anbefales. Boken altså, ikke nødvendigvis innlegget 🙂
   Om sosial arv, blant annet.

   Nå blir det litt Sangria i parken før leggetid. Ha en fin uke 🙂

   Slett
  5. Har lest mye bra om Skarangers nye roman, og mulig jeg leser den, selv om den blir litt for mye lik sånt jeg jobber med og kan veldig mye om.
   Kanskje trenger jeg mer type storslagne romaner med mye dramatikk som har happy ending for tiden;) Sukk.. Skjønt Finnskogfolk-serien som jeg leser for tiden ikke er noen lystlesing det heller akkurat..

   Skal låne meg Stormfulle høyder e.l. :) Hjerte smerte er helt ok, hvis det er bra skrevet:)

   Sangria i parken skal jeg også lese:) Fin uke til deg også Beathe:)

   Slett
 2. Bra omtale Anita - fikk frisket opp denne nå, leste den i studietiden for mange, mange år siden - Anbefaler deg også George Eliot - Middlemarch for eksempel (Tror jeg har omtalt den) - The Mill on the Floss og Silas Marner er også veldig fine

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.:) Noterer tipsene dine, men nå skal jeg først og fremst lese det som står i Drangsholt sin klassikerbok og 1001-bøker. Men etter det... Mulig de bøkene du nevner står på 1001-lista btw.

   Slett
 3. Du fikk det jo til jo! det er genialt å høre på lydbok når en skal kjøre langt, både for konsentrasjonen og for å høre i store bolker. Takk for lenke, bra Ingun og jeg ikke lurte deg ut i noe som ikke innfridde :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, god bok som jeg gledet meg til å lytte mer på, så gikk det fint:) Denne gangen innfridde forventningene dere la opp til:)

   Slett
 4. Haha til sukket ditt. Hvem vet du kan ende opp med å lese (lytte på) nå :)
  Jeg har lest Jane Eyre 5 ganger og kommer til å lese den på nytt :) Det er moro å følge kalssiker reisen du og Tine holder på med. Har du lest Stormfulle høyder? Eller Rebecca av du Maurier?
  Ønsker deg en ny skinnende leseuke- kanskje med litt romantikk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... Vet du, jeg søkte etter Stormfulle høyder på Bookbites, men den hadde de ikke i lyd, så jeg lånet Store Forventinger med Dickens. Bedre å ha lydbok på mobilen enn på CD. Nå skal jeg ikke på lang biltur på en stund, så.. Lydboka er 20 timer og det er i drøyeste laget for meg, men jeg har boka i hylla og der har den stått ulest noen år. Nå har jeg en mulighet til kombinere papir (OTS) og lyd. Jeg skal sette igang noe vasking og rydding her til uka, så da er lydbok fint å ha:)
   Har ikke lest de du nevner nei, men har sett filmene.
   Takk takk, fin uke til deg også:) Mer sjanse at du får romantikk IRL enn meg;)

   Slett
 5. Jane Eyre er ein av mine store favoritter, men eg er ein romantiker og elsker viktorianske romaner :-)

  SvarSlett
 6. Så flott at du likte, den leste jeg som en 1001 bok. Oktoberboka skal handle om Victoriatiden. Så der slo du to fluer i en lydopplesning, det er bra! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så det. Jeg har lest Dr.Jekyll og Mr.Hyde som oktoberbok, så denne kommer som ekstra:)

   Slett