fredag 17. september 2021

Heksejakten av Stacey Halls

 Jeg har lest ganske mange böker om hekseprosessene opp gjennom årene, men det slutter ikke å fascinere. Det er skremmende å lese disse historiene om fordommer og ett rettsvesen - eller mangel på- som lot så mange uskyldige kvinner og menn dö.

Stacey Halls har skrevet en historisk roman bygd på rettssaken mot Pendle-heksene i England i 1612.  Skremmende lesing, siden boka er inspirert av og bygd på historiske fakta og mennesker.

 

Kveldsmat og bok


Siden jeg er bortreist i helga, jeg kom til Lofoten i går kveld for å besöke min datter og barnebarn, så har jeg bare med meg en iPad, samt jobbPCn som jeg ikke har fått lagt inn passord på enda. Å blogge på iPad er så som så. Det blir et kort innlegg og jeg tyr til en kopi av forlagets omtale:


»1612. Pendle Hill i Lancaster, England. Fleetwood Shuttleworth er 17 år og ser døden i hvitøyet. Som husfrue på den store herregården Gawthorpe Hall, har hun til gode å føde et levende barn og gi sin ektemann en arving. Hun vet hun ikke vil overleve et svangerskap til. Ved en tilfeldighet møter Fleetwood den unge og mystiske jordmoren Alice som lover å hjelpe henne med å føde et sunt spedbarn. Men så blir Alice anklaget for hekseri, og Fleetwood risikerer alt for å hjelpe henne. Årets bestselgende debutroman i Storbritannia 2019. Stacey Halls fra Lancashire har alltid vært fascinert av historien om Pendle-heksene og hekseprosessen i 1612. Heksejakten var hennes debutroman (The Familiars, 2019). Andre utgivelser er Hittebarnet (The Foundling, på norsk 2021), og Mrs. England (på norsk våren 2022.»

—-

Fleetwood er en sterk ung kvinne som står opp for seg selv og de hun er glad i. Hennes ektemann Richard er glad i henne og ikke umedgjörlig, men er fanget av datidens kvinnesyn og fordommer, samt at han må holde seg inne med makta. De lever i farlige tider og Fleetwood er selv i fare for å utsette seg for samfunnets vrede, samt sin egne helse. Hun har mistet barn för, men den nye jordmoren Alice hjelper henne slik andre ikke har greid. Alice og Fleetwood utvikler et sterkt vennskap og Fleetwood gjör alt hun kan for å hjelpe Alice da hun blir anklaget for hekseri sammen med flere andre kvinner fra området. Fleetwood har også en mor som hun ikke er på godfot med, som gjerne vil styre og bestemme.

Det er en del dramatikk i romanen, men det tar litt tid för selve saken om heksene blir et tema, den utvikler seg sakte underveis, for folk snakker om hekser. Til å begynne med er det forholdet mellom Fleetwood og Richard som er sentralt, samt svangerskapet og vennskapet med Alice. Moren er det stygge trollet i historien, samt en farsfigur ; Roger, som er ivrig etter å fange hekser og få dem dömt og halshogd. Jeg blir like trist og sint hver gang jeg leser om det urettferdige ved hekseprosessene, så lite som skulle til for at uskyldige ble dömt og drept. Folket som fryder seg over å se på, sladderen som ofte satte igang en prosess.

Historien er skrevet i et enkelt, lettforståelig språk med lett flyt. Design i boka er nydelig. Synd jeg ikke har bilde av det her . Luftig oppsett og en bok lett å lese i og fin å bla i. Etterord fra forfatteren hvor hun skriver hva som er fakta og fiksjon i romanen.

Anbefales hvis du liker historiske romaner. Viktig med slike böker, tenker jeg.


Stacey Halls: Heksejakten, 429 s 
Gursli Berg forlag 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


11 kommentarer:

 1. Takk for fint tips, denne fikk jeg lyst til å lese. Ha en fin helg i nord :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra . Takk og fin helg til deg også:) Været er fint, fjellene og havet omkranser oss :)

   Slett
 2. Ja,det er veldig interessant tema så denne gleder jeg meg til å lese. Dytter den litt oppover etter omtalen din tenker jeg.

  Jeg fikk også boken til Abid Raja på bokmøte her om dagen og fikk tatt selfie med ham. Jeg har alltid likt han,syntes han virker så like til og grei, og det inntrykket ble bare forsterket når jeg møtte ham live.
  Ser frem til å lese den og er forberedt på at det blir sterk lesing.

  Kos deg oppe i nord i helgen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Beathe :)
   Ja, Abid- boka fikk jeg også på bokmøte. Fikk den signert, men ville ikke be om selfie da han hadde det travelt for å rekke toget og køen var lang. Tok bilde av Randi i sigjeringsingskøen og bilde av henne sammen med Henrik Langeland :)
   Boka er sterk ja, gudbedre for en oppvekst.
   Med sykdom/ misdannelse han ikke kunne noe for som preget veldig mye av livet hans i tillegg til å være pakistaner .
   Har 70 sider igjen.

   Takk takk, god helg Beathe:)

   Slett
  2. Fikk sagt til han at jeg synes presentasjonen hans va boka var sterk, ja. Jeg ble grepet. Berørt.

   Slett
  3. Så bra,det tenker jeg han satte pris på.
   Jeg holdt på å gå glipp av det for han satt og signerte i et annet rom så heldigvis kom en av arrangørene inn i salen der jeg satt og gav beskjed.

   Jeg ble også grepet av det han sa på scenen og han var så ærlig om at han hadde blitt oppdratt feil hjemme så venner og andre hadde oppdratt ham. Sterk historie.

   Slett
  4. Ja, enig. Sjelden jeg har lest, om jeg har, en historie fra en som kommer fra / vokst opp i en annen kultur ( selv om han er født i Norge ) som er så åpenhjertig på utfordringene med det og den kultur hans familie kommer fra, også. Som er så totalt forskjellig fra den norske.

   Slett
 3. 1600-tallets England, der er det lenge siden jeg har vært. Det var 1 ukes ventetid på biblioteket, så snart tar jeg turen :)
  Takk for supert lesetips, og riktig god helg i Lofoten Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke hver dag man reiser tilbake dit. Håper du får en god leseopplevelse når din tid kommer Tine:)
   Takk, god helg til deg også:)

   Slett
 4. Jeg er fascinert av hekser, hekseprosessene og alt rundt, men sliter ofte med å lese historiske romaner.
  Kos deg med barn og barnebarn i Lofoten - og for en fin kveldsmat.

  Forresten: det er fint at flere forlag gir ut bøker med tanke på design og lesevennlighet. Det øker jo leseopplevelsen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Denne boka var bok noe modernisert , tror jeg .

   Enig ang design. Det gjør leseopplevelsen bedre:) Man får noe ekstra .

   Takk takk, god helg til deg også :)

   Slett