onsdag 29. september 2021

Høstmøte med Kagge og J.M. Stenersens forlag - 2021

 Det er så fantastisk at noen forlag er i gang med høstmøter rundt omkring i landet igjen. Randi og jeg har vært på Cappelen Damm sitt i Trondheim (Randi har blogget om det her, jeg rakk det ikke, kanskje senere...) og i kveld var vi på Kagges bokmøte på Byscenen. Det ble spennende bokpresentasjoner, med og uten forfattere, god mat og drikke og hyggelig sosialt samvær. Og ikke minst, se folk i denne settingen fysisk. Det er to år siden sist. Her kommer en forkortet presentasjon av den mangfoldige bokhøsten hos Kagge.


Forlegger og sjefsredaktør Tuva Ørbeck Sørheim og salgssjef Tina Hvistendahl loser oss trygt gjennom kvelden.


Forlaget presenterer en del av sin katalog, jeg presenterer en del av den igjen, da først og fremst mine favoritter blant kveldens bøker- som jeg ønsker å lese, og som jeg ble nysgjerrig på, samt noen andre for å vise bredden. Jeg tar også med bilder av de forfatterne som deltok på Byscenen,  de var mange og veldig interessante å høre på. ( det blir noen bilder da, selv om jeg forsøkte å komprimere)


Sommelier, vinkjenner Ingvild Tennfjord starter live-showet og hun er like sprudlende som champagne. På få minutter presenterer hun hvorfor vi må skaffe oss denne boka, en liten håndbok om de beste vinkjøpene i det altfor store utvalget på Polet. Hun har gitt ut disse bøkene noen år nå, jeg har et par av dem og tror jeg må skaffe meg denne også.  Min favoritt Pinot Noir- Cline, nevner hun ( til høyre) , samt en gresk vin som må sjekkes ut.Kadafi Zaman, journalist i TV2, født i Norge med pakistanske foreldre som innvandret til Norge på 70-tallet, som Abid Raja sine og mange andre, har skrevet sin selvbiografi. Denne virker som en motvekt til Abid Raja sin , som jeg har lest. Jeg vil også lese denne. Vi trenger alle historiene. Zaman er takknemlig for sitt liv, sin oppvekst i Norge, pressefriheten og inkluderingsevnen som nordmenn besitter.


Andre interessante biografier, memoarer under her. Har lyst til å lese alle, men aller mest; Jon Michelet, Camilla Stoltenberg og Marie Takvam. Takvams ble med hjem, så den blir lest snart. I am happy:)


Jostein Gaarder er igjen ute med en ny filsofibok. Den er til barnebarna, til de som ble født på 21-tallet. 
" Det er vi som er her nå".Reisebøker er også Kagge gode på. Torbjørn Færøyvik har skrevet en bok på 200 sider om India. Færøyviks tidligere bøker er ikke nødvendigvis like korte, selv om de skal være gode. Jeg har flere i hylla. Elsker reisebøker. Dette er en serie på maks 200 sider.

Bibelen kommer også i en kortversjon på 200 sider med verdenskunstens flotte illustrasjoner, skrevet av Kari Veiteberg. Interessant. Burde kanskje ta en titt på denne. Ble anbefalt som konfirmasjonsgave (og julegave)


Her ønsker jeg meg først og fremst Inger Merete Hobbelstads bok om helter i greske myter. De andre bøkene virker fine for yngre mennesker, om forelskelse, en annerledes adventskalender for barn, en bok om isen som smelter, hva skjer da?


Matbøker kommer også i går. Skjønt det virker ikke som omfanget er det samme som de siste årene. Det er vel en grense for hvor mye nytt man kan komme med, selv i nye fasonger. Jeg har vært i bokhandlere og kikket. Disse to virker i alle fall veldig fine og nyttige. Eivind Hellstrøm og samboeren Anita har laget en bok om grønne matretter (ikke bare vegetariske, men også grønt som tilbehør), Kokkejævel har skrevet en bok med oppskrifter av mat han laget på hybelkomfyr, så enkle skal de være å lage.
(god) Mat blir aldri kjedelig. Ikke kokebøker heller, hvis bildene er lekre, som her.

(Ser på Hellstrøm og Truls nå faktisk.. de har laget mye godt av grønnsaker nå)Barna skal også ha sitt. Jeg har lest bøkene om Dinosaurgjengen mange ganger for mitt barnebarn Jakob og det er så gøy at det nå kommer flere bøker i serien.
Pappa i barnehagen er også en bok av samme forfatterteam, som anbefales av Tine H som har barn i samme alder. *note to self*
Tegnehanne er nå ute med en bok om fødsel. Føler meg ferdig med det, men denne virker morsom, så jeg skal ta en titt.
Kagge/Stenersen har også flere hobbybøker, mest av strikking og søm som fortsatt er populært. Jeg har ikke strikket og sydd siden 90-taller og tenker ikke å ta opp den hobbyen igjen heller, men ble fristet av denne sømboka. Da jeg var tenåring og tidlig 20-åring sydde jeg alle kjolene mine selv, til alle høytider. Det kunne jeg ha begynt med igjen? Symaskina står der, nedstøvet under skrivepulten...

Anne Sverdrup-Thygesen har blitt kjempepopulær med bøkene sine. Ikke rart, med den formidlingsevnen. Hun fikk også meg interessert med denne presentasjonen, selv om jeg ikke er så glad i insekter, annet enn søte bier, humler, sommerfugler og marihøner. Men det er uansett kjekt å vite om alle de 19565 andre som vi har i dette landet, i alle fall noen av dem..


Den som fikk meg til å le i kveld, var denne karen her: Ken Andre Ottesen. Har faktisk ikke hørt om han før, selv om han er veldig instakjent. Jeg snakket faktisk med han i drikkekøen i kveld, da jeg sa til han at han snek i køen, hehe.. og fikk den i retur da jeg snek forbi han for å hente vann.. og vi lo.
Det var før denne presentasjonen, oj, det var den mannen, ja..
Jeg har fått bilder i innboksen min om åpent kontorlandskap laget av Badesken, som jeg lo av forleden, og jeg leste det som Bade-esken. (og skjønte ikke poenget med det merkelige navnet)
Hm, skjønte jo i kveld at det var helt feil, det rare navnet, var jo BAdesken, for desken i en avis . Haha, så feil man kan ta, så feil man kan lese et ord.
Ottesen har jobbet i VG, han er journalist og har laget en instakonto med masse rare overskrifter og bilder fra lokalaviser/divserse media under pandemien. Her la han vekt på c-vaksinens store entre her i landet og besøket av Tom Cruise. Flere enn meg lo så vi grein.
En *must have*-bok! Årets julegave?
Jeg har selvsagt lagt meg til som ny følger på insta . @badesken Nu! For alle idrettselskere, skientusiaster, patrotiske trøndere: Marit Bjørgen i egen person, i samtale med dyktige Ingrid Stensvold.
For å si det sånn; jeg er ikke den som sitter klistret til skjermen under diverse mesterskap, men jeg ser ofte VM/OL på ski, særlig når vi gjør det godt.
Å høre Marit Bjørgen snakke om sin historie, biografi, fortalt til Ingrid Stensvold er sterkt.
Tror jaggu meg må lese denne også.:)
Marit er helt unik!
Denne boka kommer nok til å ligge under mange juletrær i år.  Godt at de kommer skikkelige biografier av kvinnelige idrettsstjerner også.:)
Så da. Her er vi, landet er gjenåpnet, vi sitter tett i tett og det er tid for å takke for seg på Byscenen i Trondheim. Bokhandlere og noen til. Jeg gleder meg allerede til neste år, selv om jeg antagelig ikke rekker å lese alle bøkene jeg vil i år heller. Men å tipse andre er også viktig. Sjekk katalogen til Kagge og J.M. Stenersens forlag, her er mye mye mer enn det jeg har nevnt her.

https://kagge.no/
Goodiebag med bøker i et vakkert boknett.

Måtte lage litt bokryggpoesi av dem.


Lykkekrigen
Jeg var gift med en bedrager
Hun skrev for å kunne leve
Bare vent


14 kommentarer:

 1. Herlig bokryggpoesi på slutten der. Ser ut til at vi fikk de samme bøkene også.

  Tigget og skal faktisk få boken til Marit Bjørgen,brødrene Bø (blir fin oppladning til OL sesongen) samt zaman sin.
  Ellers ser jeg frem til å lese bokeboken om Marie Takvam.

  Jepp,la meg til som følger hos BAdesken jeg også, lo så eg grein altså. Ledsageren min vant den boken så jeg skal få overta den etterpå.

  Veldig kjekt at forlagene er i gang igjen med bokmøter og flere blir det sikkert til neste år.

  Takk for referat, virker som det ble en vellykket kveld hos dere også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe...bokeboken faktisk 😂😂

   Slett
  2. Takk for det.:) Artig:)

   Lurte på hva du ønsket deg her , ja.. tenkte på det i kveld. Vet jeg må holde igjen litt, men jeg kommer nok til å sende en bønn jeg også;)
   Biografier er jo raskt lest, hvis de er gode og ikke for lange. I alle fall hos meg.
   Zaman, Bjørgen og Michelet. Etterhvert i alle fall, Og Takvam.

   Hehe, ang BAdesken. Han fikk nok flere følgere på denne turneen, som om han ikke har mange fra før..Hun ved siden av meg vant den, men kjenner henne ikke.
   Må nok skaffe meg den.:) Humor er gull:)

   Bokeboken, du, ja fort gjort :) :)

   Slett
 2. Takk for flott oppsummering av bokmøtet. Jeg har ikke fått invitasjon til noen møter i år, så hjemmesitteren nyter oppsummeringene som kommer dalende inn på pc`en. Boken med de greske mytene står jeg på vent på biblioteket, den må jeg få med meg.
  Ha en fin dag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du synes det er gøy å lese.:)
   Jeg har heller ikke fått invitasjoner, men sendte mail til forlagene jeg ante kanskje skulle rundt og spurte om å få delta.
   Det er vel bare CappelenDamm og Kagge som reiser rundt i år har jeg skjønt, dvs det jeg vet.
   Ja, den boka ser jo så fin ut også. Skulle kanskje lest den før jeg drar til Hellas for å være oppdatert på greske helter jeg kanskje ikke visste om. Kanskje fantes det noen på Rhodos også? De som forbindes med Kreta er mange.
   Takk i lige så.:)

   Slett
 3. Så innholdsrik og spennende omtale av dette fine bokmøtet. Skulle gjerne deltatt på noe slikt! Mange bra bøker her, ser jeg. La merke til Tennfjords vinbok, ikke fordi jeg er noen vinkjenner, men har en datter som er blitt helfrelst. Får med meg noen fine vinsmakkvelder via henne. Kommer nok til lese et par av bøkene du omtaler, særlig den om Marie Takvam. Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug:)
   Ja, de er hyggelige disse møtene, har deltatt på dem noen år nå. De er primært for bokhandlere, men noen bokbloggere har også fått vært med. Du kan jo sende dem mail til neste år og spørre om få delta du også.:) Ellers har biblioteket begynt med en kveld med gjennomgang av bokhøsten, tror de har hatt sin for i høst, men det kan du ev.sjekke.

   Man trenger absolutt ikke være noen vinkjenner for å ha glede av Tennfjords bok, det er en håndbok med tips for absolutt alle som kan tenke seg å prøve noe annet, eller vil lære litt eller bare få de gode tipsene.
   Den om Takvam er det mange som gleder seg til, virker det som, inkludert meg selv.
   Takk, fin dag til deg også Åslaug.:) Skal straks fly avgårde til fysioterapeuten her.

   Slett
 4. Haha, så bra møte med BAdesken! Eg elskar humoren hans og har følgt han lenge på Insta. Las den forrige boka hans i 2019. I fjor sommar presterte eg og ein kollega å komma fyrst i lokalavisa (som var litt pinleg) og deretter i feeden til Badesken (som var litt stas).

  Har nettopp lest Indiaboka til Torbjørn Færøvik. Den er bra som ei innføring i tema, men eg tykkjer Færøvik ikkje kjem heilt til sin rett i eit så lite format som 200 sider. Anbefalar varmt 'Veien til Xanadu', 'Midtens rike', 'Orientekspressen' og 'Buddhas barn' av same forfattar.

  SvarSlett
  Svar
  1. P.S. Færøvik har óg skrive om Kina på 200 sider. Heilt grei innføring i eit kjempeinteressant land med ei dramatisk historie.

   Slett
  2. Hehe, og jeg som ikke har oppdaget ham før nå:) Skjønt jeg har registert det navnet som jeg leste som Bade-esken. (og hva er det for noe, liksom)
   Artig at du var i feeden hans da.:)

   Tror vi har noe samme humor, Berit. Vi liker jo Jon Hjørnevik begge to, og jeg antar du liker Are Kalvø også. Han er også ute med ny bok i høst; om gamle hits, Yes sir I can boogie. Tror jeg må lese den også. Syden-boka hans var knallgøy, etter at jeg leste den kjøpte jeg en samling på tre tykke Kalvø-bøker.

   Kan godt tenke meg at 200 sider med Færøyvik og et land kan bli litt kort, samtidig kan det gi folk mersmak til å lese mer.
   Jeg har tre av bøkene hans (Orienteksspressen, Buddhas barn og Drømmen om Asia. Har ikke lest dem enda, og de har stått i hylla lenge, i alle fall de to siste . Har kjøpt alle på salg. Har vel tenkt at jeg skal lese dem som gode reiseskildringer og/eller når jeg tenker meg til Østen selv. Aner ikke om/bår det blir noen gang, men det står på listen. Får kanskje lese først og så bli fristet?

   Har sett at Kagge har den korte Kina-boka i katalogen også. Er vel i pocket den nå.

   Slett
  3. Flirer godt av bade-esken😊
   Kalvø er god, stemmer det. Den nye boka hans skal sjølvsagt lesast, ein gong. Boka om Grunnloven er alle tiders. Var ikkje SÅ begeistra for Hytteboka, men muleg at eg kjende meg «truffet».

   Slett
 5. Kjempefin oppsummering Anita - vi hadde en hyggelig bok-kveld. (Kommer med en kort-kort-versjon snart)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Randi.:) Ja, veldig koselig:) Ser frem til å lese din:)

   Slett