lørdag 25. september 2021

St. Avenger av Heine Bakkeid. Thorkild Aske-krim #4

Heine Bakkeid har ette tre krimromaner blitt en krimfavoritt hos meg. Jeg har stor sans for den noe forkvakla pillemisbrukende og traumatiserte eks-avhørslederen Thorkild Aske. Han er imidlertid edru da den boka starter. Om det er særlig realistisk dette, at en politimann kan jobbe slik med en mildt sagt dårlig psykisk helse og trang til ymse piller, er en annen sak, men underholdende er det i alle fall å lese om Askes strabaser på det indre og ytre plan,  mest ytre, de indre har jeg medlidenhet for. St.Avenger er den fjerde boka og jeg har naturligvis store forventninger etter tre knakende gode kriminalromaner.
Forlaget om boka:

"Stavanger - det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben.

Når det ille tilrede liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten. Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet. "

I de tidligere bøkene har Thorkild Aske i stor grad befunnet seg i Nord-Norge ( Lofoten blant annet) og på Island . I denne boka starter Askes reise hjem til Norge fra Island på Reykjavik flyplass. Han har fått beskjed om at politimann Simon Bergeland er funnet drept. Han har vært savnet i fem år. Aske må dra til Stavanger og finne ut av hva som har skjedd, mest for sin egen del. Handlingen i St.Avenger foregår i Stavanger.
Det dreier seg mest om Askes traumer i forbindelse med Freis dødsfall som han føler seg enormt skyldig i, samt grunnen til at han fikk sparken av Spesialenheten. Han opplever også at politiet (noen av dem) i Stavanger har bruk for hans kompetanse når han begynner å gjøre egne undersøkelser. Vi blir introdusert og får følge en komplisert etterforsking med mange politifolk på flere nivå og avdelinger som har sin mening om saken, men også ting de vil skjule. Hvem som er årsak til hva er en nøtt vanskelig å knekke, og Aske leker virkelig med ilden. Han blir truet på livet flere ganger og hans venn Ulf er også i faresonen. Relasjonen til Ulf, den nevrotiske matglade psykiateren hans er også sentral i boka, samt vennskapet med Gunnar, hans tidligere sjef i Spesialenheten. Og ellers kommer Aske i kontakt med kriminelle som var sentrale da Frei døde. Freis foreldre og søster samt Simon Bergelands familie møter vi også. Jakten på en forsvunnet laptop er sentral, den har vært borte siden Frei døde og Simen forsvant. Noen har den, ingen vet hvem og alt for mange vil ha tak i den. Hva den rommer, er den del av spenningen i romanen. Det er en del ville scener også i denne boka, blant annet fra et julebord for politiet. Det er et bilde herfra jeg ikke kommer til å glemme, men det skal ikke røpes her.

Heine Bakkeid skriver sabla godt, men ellers synes jeg dessverre at dette var en mer tam bok i serien. Mange folk, mye prat, mange lik, og ikke så veldig spennende før et godt stykke ut i. Da tar det seg opp. Men vel bevares, alle serier kan ha sine hvileskjær. Jeg har ikke tenkt å gi opp Thorkild Aske enda, og antar at det kommer en til? Og hvem vil Thorkild Aske være da etter de rystende, men også oppklarende opplevelsene i Stavanger?

Andre bøker i serien. Har lest alle, men har blogget om en kun av dem:
Jeg skal savne deg i morgen (2016)
Vi skal ikke våkne (2019)
St.Avenger (2021) 

Heine Bakkeid har også skrevet en del skumle bøker for ungdom med navn som Vampyrjegeren, De dødes hus, Knokkeløya, Eksorsisten med mer og  en annen roman for voksne (Puls, 2006).
Han er født i 1974, vokst opp i Gratangen i Troms, bodd i Kvæfjord og Stavanger. Thorkild Aske-serien er solgt til 18 land. Les mer her

(Morsomt med nord-norske forfattere. Funfact: Min far er også fra Kvæfjord, der ble han født og farmor kom derfra. Jeg jobbet der en sommer 1980 på Trastad gård, den gang en HVPU-institusjon. Min far og farmor med resten av familien, flyttet derfra ca 1949, men jeg traff et par gjenboende slektninger på Borkenes da jeg hadde sommerjobb der. )Heine Bakkeid: St.Avenger, 476 s
Aschehoug 2021
Forhåndseksemplar fått av forlagetBoka ble med meg til Lofoten i forrige uke. Hjemme hos min datter.

6 kommentarer:

 1. Enda en serie jeg ikke har lest. Jeg falt av krimtoget for noen år siden. Leser noen krimbøker innimellom, men da blir det ofte eldre bøker. Så det er fint å lese om dine leseopplevelser med de nye norske krimforfatterne.
  Kos deg med Ringmannen

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange holde styr på etterhvert. Bakkeid er i øverste liga, synes jeg.
   Takk:)

   Slett
 2. Flott omtale Anita! Leste med ett øye, siden jeg har boken på vent, men fikk med meg at den er litt tammere enn de forrige. Jeg har lest dem, og kommer til å lese denne men jeg begynner å bli mettet på ikkespennende krim. Fortsatt god lørdag! (ser du strømmer fra Kapittel, jeg skulle satt meg ned, men boken kommer først)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:)
   Godt mulig at du ikke er enig (ang tammere). Lurer på om jeg ikke er i rett krim-modus for tiden. Men uansett , så er det også spenning her, bare ikke i starten. Og bra språk og artige dialoger.
   Takk, det samme. Har sett Tv i kveld og lest litt over 100 sider i Ringmannen før det. Ble litt trøtt av å lese, men skal greie noen sider til før jeg legger meg:)
   (Standhaftig du, ang boken først:))

   Slett
 3. Må si som Augusta, enda en serie jeg ikke har lest. Men denne virker interessant så jeg får se, men aller først skal jeg bli kjent med Anton Brekke. Begynte på Ringmannen men hoppet av og begynte fra begynnelsen, ble en noe tung start men etter å ha begynt på den tre ganger klarte jeg å komme videre i Tysteren. Ser frem til fortsettelsen.

  Tenker det er fint å lese bøker fra kjente omgivelser og morsomt at forfatteren er fra samme sted som din far.

  Ha en fin Søndag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tysteren er den eneste jeg ikke har lest av Fjell. Hadde en Brekke-raptus for å komme ajour for noen år siden, men ikke med Tysteren. Liker serien veldig godt og er ferdig med Ringmannen nå.

   Heine Bakkeid sin serie er også veldig god, men jeg håper den blir bedre i neste bok. Gjerne med handling nordfra eller utlandet

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett