torsdag 29. august 2024

Bonniers høstmøte i Trondheim! For en bokfest !

 Tradisjonen tro er de store forlagenes høstmøter rundt i landet sparket i gang. Først ute i år som i fjor var Bonnier, inkludert Pitch og Bastion, på Britannia Hotell i Trondheim. Det ble spennende bokpresentasjoner, forfattermøter og bokbad, samt deilig tapas med drikke. Her følger noen snapshots fra kvelden med mine favoritter fra høstkatalogen. 


Unni Lindell med ny bok om etterforsker Snø som jeg gleder meg veldig til å lese. Trykk på bildene for å få de skarpere.

I går var vi en firerbande fra bokbloggermiljøet som var så heldige å få komme. Skravla gikk i ett før møtet begynte. Det blir aldri stille når bokelskere møtes.


Meg, Mariann bak bloggen Lillasjel og Ingunn med instagramkontoen Ingunns bokglede. Randi, med bloggen Reading- Randi, min trofaste medgåer over mange år, kom litt senere.  Gjett om vi er spente, i alle fall jeg, det rusher i kroppen. 


Salg- og markedsansvarlig Kaja Grønlid ønsker oss varmt velkommen .



Før presentasjonene fikk vi servert nydelig tapas.



Se så lekkert. Jeg får vann i munnen og fylles med lykke.



Det var like godt som det ser ut som. 



Andreas Hatlevik som er redaksjonssjef på sakprosa har mange spennende nyheter å by på. Denne boka om ADHD frister å lese. Antagelig gjelder det også mange flere enn meg. 



Her er en bok jeg fattet særlig interesse for. Hatlevik solgte den inn som høstens store snakkis, og årets mest omtalte historiebok. Anne Marie Breien hadde et forhold til tyske torturisten Siegfried Fehmer, og reddet samtidig nesten hundre nordmenn fra å bli drept. Hun var både en krigshelt og en som gikk til sengs med fienden, bokstavelig talt. Hatlevik kaller dette en horror og romance på samme tid, og greide å selge den inn til meg i alle fall. 
Boka er ikke ferdig trykket enda, men vil være i salg 31.oktober. 





Så var vi i gang med kveldens første bokbad. Hallgeir Opedal, journalist og forfatter, blir beskrevet av Hatlevik som Norges Bill Bryson.  Boka Nabovarsel er om svensker sett fra Opeviks perspektiv.


Opedal reiser rundt i Sverige på scooter. En slags reiseskildring med andre ord.



Jeg synes den virker morsom, men må smøre meg med tålmodighet til den kommer ut den 26. september.



Birger Emanuelsen er en god forfatter som jeg har lest noen romaner av. Resten brenner vi, er en samling fortellinger. Presentasjonen fra kjedeansvarlig Jenny Jordan lot i alle fall meg overbevise om at denne også er verdt å lese.



Neste forfatter på scenen er vår egen Anne B Ragde.  Ragdes nye bok heter Hennes siste lykkelige dager, som handler om da hun fikk hjerneslag. Det har gått noen år siden hun fikk slag og ikke visste hvem hun var da hun våknet. Hun har skrevet et par bøker siden, men ble klar først nå til å skrive om sykdommen. Hun forteller at det er skrevet få bøker fra folk som har opplevd hjerneslag, og forteller i bokbadet om hvordan det var. Ser frem til å lese denne. Viktig bok, tror jeg.






Krim blir det også noe av til høsten. Fansen til Horst og Wisting kan bare glede seg til en ny bok fra den populære forfatteren fra Larvik.



Ingen skal klandre Jørn Lier Horst for å ligge på latsenga. Tidligere i sommer utga han Skriket sammen med  Jan -Erik Fjell. Boka har fått gode anmeldelser fra aviser og bloggere. Står på min skal-lese-liste.



Kepler har gått over til Bonnier. Det er en stund siden jeg leste noe av dem, men denne frister.



Unni Lindell er neste i stolen. Hennes tredje bok om etterforsker Snø, lanseres 7.september, men jeg mener jeg har sett at den ligger i bokstabler i bokhandlerne. På nettbutikkene til Ark og Norli står det at den er i salg 3.09, så det kan være bare ønsketekning fra min side;)
Imidlertid var vi så heldige å få et forhåndseksemplar, så her er det bare å sette av helga til å lese.






Enda en landskjær trønder ut i bokform. Jeg har lest et par biografier om Åge fra før, men kommer nok til lese denne også. Åge er far min fødeby Namsos, noe som gjør det ekstra interessant. Tipper denne boka kommer til å ligge under en del juletrær i år.



Andre `M. Nilsen, forlagssjef i Pitch, som er et imprint i Bonnier, bokbader svenske Marcus Jarl Jarl har gjort stor suksess med Dine farger var blå. Boka har jeg enda ikke lest, men har et forhåndseksemplar fra i fjor liggende. Den ble kåret til årets feelgood i Sverige i 2021. Forfatteren selv anbefalte meg under signeringsrunden å lese den før jeg begynner på denne nye som nå er ute i handelen.  Selv ble jeg mest fristet til å lese den nye Der du en gang gikk , en samlivsroman om en som skal kjøpe og en som skal selge bolig. Så vi får se. 






En som kom enda lenger fra, var Santa Montefiore. Her er begge to i samtale med Nilsen, interessant å høre på. Jeg har ikke lest noe av Montefiore enda, men fikk lyst til å lese denne, som vi også var så heldige å få et eksemplar av. Samt boka til Marcus Jarl. 



Tematikken går på kjærlighet, mystikk og tidsreiser fra Cornwall. Nok til å selge meg.  Så får vi se, om det er en type feelgood jeg vil like, eller om det blir for lett. Interessant skisse av boka ga hun i alle fall.



Barna skal også ha sitt. Det er flere barnebøker i katalogen, men jeg ønsker å gi disse oppmerksomhet i dag. Jeg tenker på barnebarna mine på 2 og 7 år når jeg ser barnebøker. Tror de kan like disse. De e rbegge allerede solide lesehester, skjønt den yngste må vi lese for enda.






Det kommer ny bok i denne serien også. Horst ligger som sagt ikke på latsiden. En populær serie som også mitt barnebarn på 7 elsker. Han har nå hørt alle lydbøkene sammen med pappaen sin, og lest noen av papirbøkene.



Hele den fine gjengen på scenen av forlagsfolk og forfattere. 


Og så ble det tid for signering.


Jeg ilte bort til Anne B Ragde som knapt hadde rukket å komme ned fra scenen. Hun signerte og det ble også tid til en kort fanprat før andre stilte seg i køen.



Nå begynte det å tykne til med signeringeringskø og selfies over hele fjøla. 



Mariann og Ingunn benyttet anledningen til å snakke med Jenny Jordan.



Mariann er ikke like opptatt av signeringer som meg, men Kaja ville hun prate med, og forfatterne når de ble ledige. Blide damer begge to.


Jeg var også så heldig å få et bilde sammen med den hyggelige damen. Mariann tok bildet.



Mariann har blitt min faste fotograf så det er ikke rart det ble travelt.  (Alle bildene uten meg er derimot mine egne) Her med Marcus Jarl, en trivelig svenske. Mon tro hva han tenkte om Nabovarsel, boka om svensker, som ble presentert av Opedal litt tidligere.



Santa Montefiore var også en hyggelig dame å prate med. Noen tips om neste Englandsreise fikk jeg også.






Alle forfatterne er jo hyggelige, ingen glemt, heller ikke Anne B og Unni Lindell. Ble tid til litt fanprat her også, men folk sto i kø, og jeg måtte være kjapp.




På tide å dra hjem. Blir alltid fascinert av den vakre kunsten på Britannia. 






Ble med Mariann på hotellet for å hente fisk, og så kom tjeneren Magne fra en liten byrunde. Vi hygget oss en stund før vertskapet tok kvelden og jeg bussen. Magne tok på seg jobben med å være BodyGuard ved senere anledninger. Det kan jo trengs når vi skal på Osterøy krimfestival om tre uker.






Fine bøker som ble med hjem :) 


Takk for atter et hyggelig høstmøte Bonnier, gjester og venner, som gjorde kvelden minnerik. Noe å leve på når høstmørket kryper inn i vinteren.


10 kommentarer:

  1. For et herlig referat 🙂 Ser ut til at de har endret litt på både bøker og forfattere siden i går. Fikk med meg fire av disse samt Skriket og en kokebok. Må lese mer nøye i morgen, natta her nå 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Beathe . Var spent på hvem dere fikk besøk av og hvilke bøker :) Det var annerledes i Stavanger også ifølge det Henning la ut . Der fikk de også kokebok og samme antall bøker som hos dere. Heldig du som fikk Skriket. Men jeg klager ikke , er mer enn fornøyd med bøkene , lokalet, maten og forfattere og folket :)

      Slett
    2. Natta ja, hilsen meg :)

      Slett
    3. Jeg er dårlig å ta bilder i slike settinger så denne gangen ble det ikke særlig med bilder. Tok noen men kvaliteten ble så som så.
      Anne B Ragde og Unni Lindell var ikke der, men vi fikk Lier Horst og en som heter Ole Sirnes som har skrevet en kokebok for de som skal flytte på hybel, så den fikk jeg signert til yngstesønnen som snart skal flytte for seg selv. De jeg pleier å gå med(les:Tine og Ellinor) er heller ikke så ivrig på signering eller selfie med forfattere,men jeg selv syntes slikt er gøy! (minus selfie, siden jeg ikke liker å bli tatt bilde av!)

      Fehmers liste beit jeg meg merke i også, og Birger Emanuelsens bok, Resten Brenner vi har jeg lånt på Bookbites
      håper jeg rekker/husker å lese den før fristen.

      Når det gjelder hvilke bøker og antall er det litt forskjellig fra by til by virker det som, og det må være greit det.

      Ja,det er veldig kjekt å få være med på disse arrangementene, så der er vi veldig heldige! Blir helt noe anner å få presentert bøkene på denne måten kontra å scrolle på nettet eller bla i katalogen.

      Nå fikk jeg spist frokost mens jeg leste og kommenterte, nå er det en liten tur i finværet før jeg setter meg ned med Evil Grandma litt senere.

      Ha en fin lørdag, Anita :-)

      Slett
    4. Hehe..... det skulle stå vi fikk besøk av, ikke bare vi fikk... :-D

      Slett
    5. Synd du ikke fikk tatt så mye bilder når du egentlig liker det. Lysforholdene forskjellige plasser kan være så som så også, men jeg redigerer noe på lys hvis de blir mørke. Enkel redigering på mobiltelefonene eller datamaskina. Litt beskjæring og litt mer lys, så hjelper det ganske mye.
      Han Ole Sirnes var visst i Stavanger også, det er vel noe med de som ikke bor så langt unna, tenke jeg. Naturlig å få de lokale og kortreiste hvis mulig.

      Ikke sant, det er noe annet å se og hør om en presentasjon enn å scrolle på nett.

      Hvordan liker du Evil Granma? Jeg har begynt på Lindells nye.
      Jeg skal straks på jobb- ti timers vakt, mobiliserer hardt her:) Og i dag er det kaldt, 13 grader ca.

      Takk, du og:)

      Slett
  2. For en fest, og så god du/dere er på å prate med skriveheltene våre, veldig gøy å se!

    SvarSlett
  3. Takk for hyggelig følge på fin bok-kveld - og du har laget grundig referat som alltid. Jeg følger opp med et lite referat snart - vi sees på neste høst-møte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk selv Randi:)
      Var litt artig i dag, sa dukket det opp facebookminne fra Bonniers høstmøte i fjor, med masse bilder:)
      Spent på ditt referat også. Og vi ses til uka ja:)

      Slett