søndag 18. august 2024

Når er det best å reise til Rhodos? Og hvor?

Rhodos 2024. Jeg fortsetter med å utforske Rhodos. Jeg har vært der tre ganger de siste årene. Jeg var der i september 2021 og i fjor i juni.  Da bodde jeg på Vestkysten, der det er kjent for å blåse. I fjor frøs jeg ganske mye og bestemte meg for å prøve å bo på østkysten, der det som regel ikke er så mye vind. Jeg ble anbefalt å bo i Kalithea eller Faleraki, siden det ikke er så langt fra Rhodos by, og med grei bussforbindelse.  Det ble en tur nå i juni, på samme tiden som i fjor. Siden det var helt i starten av juni, håper jeg på at det ikke ble så varmt som lenger ut i måneden, og lenger utpå sommeren. Sør-Europa koker i sommerferien, med stadige varmerekorder og hetebølger. Det ble det også nå. Her er noen snapshots fra uka der jeg unngikk sola mest mulig fordi jeg holdt på å koke bort. 



Hvilken by ser vi der nede? Spenningen sitrer hos meg. Det er så vakkert å se land og hav fra lufta.



Først må jeg fortelle hva som skjedde på flyplassene. Noe ganske trasig i grunn. Min kjære reisesekk ble ødelagt først på Værnes og deretter på flyplassen i Rhodos. En stropp røk i sikkerhetskontrollen på Værnes og den andre ved bagasjebåndet i Rhodos. Begge gangene smalt sekken ned i murgolvet, og det første jeg tenkte på var datamaskina mi. Hvordan gikk det med den? Takket være en godt polstra laptop-lomme, gikk det bra, og jeg trakk et lettelsens sukk. Neste utfordring var å finne noen som kunne sy stroppene i Rhodos by, men det var enklere sagt enn gjort. Dette sysselsatte den overoppheta hjernen min en stund, og jeg fant en løsning like før jeg dro hjem. Jeg pakket sekken inn en stor strandbag jeg hadde med, samt at jeg hadde en sammenleggbar sekk jeg kunne ha på ryggen. Alt gikk innenfor håndbagasjen jeg kunne ta med inn på flyet hjem, ved å pakke smart.  Vel dette var litt av starten og slutten på reisen, men viktig totalt sett. Alt løser seg på et vis. Det er mitt reisemotto.



Vel fremme. Jeg bodde på et lite hotell i Kalithea, som lå like ved veien. Ettromsleiligheten var koselig og hadde akkurat det jeg trengte for en ukes opphold. Et minikjøkken til venstre ved siden av senga, ikke så godt utstyrt, men greit nok.  Så lenge jeg får kokt egg og laget meg en enkel middag er det helt innafor. 



Overblikk. Utsikten.  Hvor er stranda?



Det ble salat og vin, kun ett glass. Arven av Victoria Hislop, omtale her , roman fra Hellas.

Hun i resepsjonen informerte meg om at det var fem minutter til nærmeste strand. Up left the street, then left. Next beach: Up left, left, second  left, ten minutes. Og så videre. 
Siden jeg var så sulten tok jeg den første og beste veien til venstre og håpet at det var en beachbar eller noe slik at jeg kunne få meg en gresk salat og et glass kald hvitvin. 
Sa jeg at det var varmt? Heten slo i mot meg  da vi gikk ut fra flyet, og det var enormt varmt da vi kom frem til hotellet også. Jeg hadde bange anelser etter å sjekket værvarselet før jeg reiste, og det slo ikke feil. Ca 40 grader, eller opp mot det de fleste dagene. Min kamerat Kjell som også var på Rhodos, sa det ikke var så ille som Yr meldte, men rundt 35 grader og steiksol er da jaggu meg mer enn nok det og. 

Vel, det jeg kjente på da jeg gikk til stranda for å finne salat, var hvor hardt kroppen jobba i varmen. Dampende asfalt, og minimalt med skygge på veien ned til stranda, som sikkert tok femten minutter, ikke fem som damen sa, gjorde det ikke lettere. Jeg bestemte meg for å gå sakte, at jeg skulle ta hensyn til varmen, og gjøre det som ble anbefalt. Være mest mulig i skyggen , spesielt midt på dagen, drikke mye vann og være forsiktig med alkohol. Bruke solhatt, solkrem og lette klær. Det var det beste jeg kunne gjøre for meg selv. Ikke orket jeg å gå noe særlig i varmen, og ikke orket jeg ta noe særlig bilder heller. Hjernen, ikke bare kroppen. var som sirup.



På rommet igjen, hvor jeg har lainet opp de greiene jeg liker og trenger å ha med meg, noen bøker, eteriske oljer, aromalampe med mer.



Jeg leste tre av bøkene, bortsett fra Blodmåne og Kundalinikraft som ble med hjem igjen.



Stort sett var jeg så lettkledt som dette inne, bortsett fra når AirCondition sto på, og det gjorde den med jevne mellomrom. Men den var ikke så lett å finne ut av, enten ble det for kaldt, eller for støyete. Men her måtte jeg velge mellom pest og kolera, og valgte en mellomting. AC var et must. Hadde nok kokt bort uten.



Kjøkkenet inneholdt noen søte små porselenskopper som jeg drakk morgenkaffen min fra. Dagene begynte med at jeg jobba en del på Macèn, leste og satt inne med AC før jeg gikk ut. Da sola var på det sterkeste holdt jeg meg inne. Jeg fant min daglig rutine . Ikke orket jeg noen utflukter i denne varmen heller, så det var bare å gjøre det beste ut av det.





Litt senere kunne jeg legge med ved bassenget, hvis jeg fant en ledig solseng under skyggen.  Noen avkjølte seg ved å sitte i vannet på disse stolene under vann ved baren. Kunne dette være noe bra for underlivet da, tenkte jeg. Blærekatarr og sånt.



Å bade litt for å avkjøle seg ble en nødvendighet. Jeg dro ikke ned til den stranda nearby igjen, siden det var strender som hørte til hotellene som lå der. 



Herlig. Tenk at det var så varmt at jeg ikke orket å ligge i sola.



Ut å spise middag i Rhodos by med Kjell. Traff min gamle venn tre ganger mens jeg var der. Jeg hadde en plan om å dra innom gamlebyen en av dagene jeg var i byen men orket det rett og slett ikke.



Her er Kjell og innehaveren på Oliven, et fint sted med god mat og bra service. Anbefales!



Vi koser oss. Alltid hyggelig å treffes igjen.



Typisk kveldsmat, dette en kveld på verandaen.



I gata ved hotellet er det mye fin beplantning. Frodig og vakkert. Det ble jo noen nødvendige ærend til supermarket for å kjøpe mat og vann.



Ved siden av hotellet, en vakker hage.






Litt shopping ble det også. Det manglet kopphåndkle, så det kjøpte jeg, og et par badesko, siden det bare var steinstrender her.



Å sitte på verandaen og lese gjorde jeg også en del. Det var deilig, i skyggen og rolig. 
Hadde god utsikt ned til bassenget.



En av kveldene gikk jeg på restauranten ved siden av hotellet, stemningsfullt og god mat.



Grilla kylling med en saus og salat. Nam.



Grilla grønnsaker ved siden av.



På huset. God service, anbefales. 



Lesing ved bassengkanten. Bok fra Hellas. Flukten til den greske øya, omtale her



Går an å være her nå. Med ny caps og greier. 



Nå henger det masse folk ved bassengbaren. Jeg satt ikke der en eneste gang.



Jeg ble kjent med svenske Maria som også bodde på hotellet. Vi bestemte oss for å gå ut å spise på en fiskerestaurant på stranda som lå left, left, left- ten minutes to walk.   Vel, noe lengre tid tok det nok, men likevel en fin spasertur på kvelden. Jeg er glad vi var to, for det var ikke belyst på hele strekningen og det var mørkt da vi gikk tilbake på den smale sideveien.



Vi fikk bli med inn på kjøkkenet å se hva de hadde av fisk før vi bestemte oss, ikke så lett å skjønne de menyene som går på vekt og rare fiskenavn. Dorado , salmon og tuna vet vi, men her var det mye annet. Snapper og flere jeg ikke husker.



Vi slo til med en stor fisk på deling, som han fileterte ved bordet. Nydelig fisk.
Kostbart måltid, men det er verdt det en gang i blant. Fersk fisk er ganske dyrt der, som her.



Grønnsaker attåt. De små squashene var gode.



Brullyp ble det på oss også gitt:)



Lekker pyntet bil til det lykkelige brudeparet.



Nå er jeg i Rhodos by igjen. Kjell og meg er på Red restaurant der vi har vært de to andre årene også. Sissel fra Bergen driver den sammen med sin greske mann, så vi må alltid en tur innom der. Her har de særdeles god mat og hyggelig service. Anbefales.



Litt blomster igjen.




En av de siste dagene gikk jeg til den samme stranda som der vi var og spiste fisk. Jeg hadde sett at de hadde solsenger der som man kunne leie.




Vakre strender, klart vann. Her ligger det også små fiskebåter.






Det er mye klipper her.



Jeg fant meg en solseng og fikk prutet ned prisen noe, det var tross alt ettermiddag før jeg fikk somlet meg av gårde.






Prøvde de nye badeskone mine. Det gikk greit å gå med på den steinete bunnen.












Ikke så mye folk igjen nå sent på ettermiddagen. På tide å gå tilbake før det blir mørkt.



Jeg er igjen i Rhodos by for å treffe Kjell. Vi møtes ofte på Amaryllis restaurant før vi går og spiser. Boka jeg leste; Vi fødte aldri de barna, omtale her av Ingvill Hekne.



Vi gikk på en italiensk restaurant denne gangen. Tror den heter Vesuvio eller noe sånt. Her valgte jeg mixed grill, det var veldig godt, men alt for mye for meg.


Min gode venn Kjell og lokale guide. See you next time:) Kjell kjenner Rhodos veldig godt etter å ha vært der i mange år.


Som før, avsluttet vi også denne kvelden- faktisk den eneste denne uka- med en sorbet på en stambar.


Ble jeg klok på når og hvor det er best å reise til Rhodos? Jeg er i alle fall sikker på at juni skal jeg også styre unna heretter. Juli og august har i mange år vært uaktuelt, det er for varmt uansett hvor man er i Sør-Europa på den tiden.

Likte jeg østkysten , nærmere bestemt Kalithea bedre? Akkurat denne gangen skulle jeg gjerne hatt vinden på vestkysten. Med tidlig hetebølge ble det alt for varmt. Men det vet man jo ikke på forhånd. På Øya Symi en times tid utenfor Rhodos omkom den britiske legen Michael Mosley den uka jeg var her. På Symi var det 40 grader, og han gikk seg bort , ble dehydrert var savne i flere dager før han ble funnet. En tragisk sak, som jeg fulgte med i nyhetene om dagene. Heten er ikke å spøke med.

Jeg var heller ikke spesielt fornøyd med beliggenheten til hotellet og at man måtte gå langt for å komme til en strand med solsenger man kunne leie. Jeg var heldigere med det på Vestkysten, da hadde hotellene senger. Men det var også bedre strender der generelt. 
Så hva jeg velger neste gang, aner jeg ikke enda. Jeg skal prøver igjen, en gang til i det minste.

Har du et favorittsted på Rhodos? Når liker du best å være der? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet, jeg setter pris på å få høre fra deg.


Innlegg fra tidligere reiser til Rhodos:

2 kommentarer:

  1. I dag har det vært ganske så høstlig her og da passet det fint å ta turen inn igjen til deg og dette innlegget, og legge igjen et lite spor etter meg. Herlig å få litt sommerfølelse gjennom bildene her og utrolig fint å se ned på hav og land fra flyet ja.
    Jeg har ikke vært på Rhodos før og i det hele tatt mange år siden jeg var sydover. Savner det litt selv om jeg egentlig ikke er så veldig glad i varme generelt lenger.
    Kjedelig med sekken som ble ødelagt, men som du sier, som oftest løser ting seg på et vis.
    Veldig kjekt å høre om turen din og jeg syntes du får mye ut av en slik tur.
    Tusen takk for titten :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt å høre at innlegget kunne bidra med litt varne på en høstlig dag:) Høsten er i lufta, det veksler veldig her fra dag til dag.
      Takk for fine ord Beathe! Blir glad for at du stikker innom:)

      Slett