torsdag 14. oktober 2021

Rhodos. Gamlebyen (old town) og litt av Rhodos by (del 2. )

 I går dro jeg inn til byen. Første stopp var gamlebyen som jeg har hørt mye fint om.Tydeligvis manges favoritt når de på Rhodos. Et must-see. Været var skiftende og det passet fint med ne bytur. Det synes også mange andre, for det var ganske fullt av folk inne i handlegatene og torgene. Etter et par-tre timer der, gikk jeg inn i byen utenfor, for å møte Kjell. Her er noen inntrykk:


Jeg tok bussen til Gamlebyen og gikk inn i et stille område. Det er flere innganger . Jeg hadde hovedgaten som mål, og etter en stund havnet jeg i de myldrende gatene.


Slike oversiktskart er det flere steder. Veldig greit for å orientere seg. Jeg gikk ikke med kart inne i  gamlebyen, men på feelingen. Hadde i grunnen ikke noe annet mål enn å finne en butikk med naturkosmetikk og bare seg meg omkring. Og så hadde jeg lyst til å se Suleymans moske og et av de gamle bibliotekene. Vet ikke om det er leselig (trykk på bildet så blir det klarere), men byen er delt inn i flere kvartal for forskjellige perioder og religiøs tilhørighet. Muslimsk, ottomansk, tyrkisk, jødisk,  mulig flere.Litt usikker på hva dette er, mulig det er kanonkuler. Johanitterne bygde den store festningen og kjempet mot fiender som ville inn.


Borgen er imponerende og denne gamlebyen er faktisk Europas best bevarte middelalderby.Her inne var det deilig stille og fredelig.Blomsterprakt henger over bymurene.


Man blir virkelig hensatt til gammel tid.Jeg angrer litt på at jeg ikke tok meg tid til å gå oppe på muren for å se utsikten over byen, men gikk mer målbevisst mot handlegatene. Her startet den for min del. Her var det også offentlige toalett til 50 cent, rent og ordentlig. Jeg har muligheten til å ta en ny tur i gamlebyen før jeg drar hjem.Blomster, blomster..Jeg må alltid inn i smug og kikke.


Ser ut som et herberge eller B&B. Tror ikke jeg hadde orket å bo her inne, så tett..og mye folk til tider.Her er det biblioteket jeg hadde lyst til å se, men det var dessverre korona-stengt.Mange flotte bygg. En av flere mopedister i gatene.Suleyman den stores moske.Veldig flott, synes jeg.Tavernaer, cafeer og restauranter over alt. Og veldig mange butikker, mange souvenirbutikker, turistbutikker; med keramikk, lær, smykker, klær, hudpleie, nips etc
Vindushopping liker jeg bedre enn å gå inn i så mange butikker. Denne var litt morsom med de greske gudene og filosofene oppstilt rekke på rad.
Rullesteinsgater, vakkert synes jeg.Enda en utstilling med spennende figurer.Suleymans moske fra en annen vinkel.Jeg ble stående å studere denne, vinsmakekurs etc. Hadde vært noe det.Nå er jeg visst i den mest travle gaten, masse folk,
En av naturkosmetikk-butikkene, tror det var her jeg fant mitt Bioselect-merke. Dyrt, billigere å handle på nett, men jeg fikk litt rabatt. Slutten på sesong antagelig, og mest rabatt fikk jeg når jeg betalte cash.  Kjøpte en ansiktskrem og et Pashmina -skjerf et annet sted. Et hvitt som jeg har lett etter en stund. Bilde under her:Skjerf, naturlig/økologisk ansikstkrem fra Bioselect og pashimaskjerf med hellenistisk mønster med artige plastposer som bakgrunn.Et torg, her myldret det. Åå takterrassene koste folk seg i sola.Jeg gikk og gikk og ble mer og mer sliten i føttene og sulten gnog. Jeg har en tendens til å gå for lenge, litt kresen etter å finne det "rette" stedet å sette meg ned samt at nysgjerriheten driver meg til en gate til, et smug til...Her var det koselig og litt lunt, begynte å bli kjøligere nå. Tror den het Golden Olympiade.  Har hørt at det er litt dårlige sanitærforhold i gamlebyen (tynne rør etc), så jeg tok ikke sjansen på salat, men kjørte "stekt,kokt,skrellet"-prinsippet og bestilte meg en liten forrett med kjøttboller. Hovedretten skulle jeg jo ta i byen senere. Kjøttbollene var helt ok.Ute av gamlebyen, går langs havna,  bruker google maps og orienterer meg mot Amaryllis der jeg skal møte Kjell. Har god tid så tenker å sette meg ned og lese litt et sted. Katter overalt, men denne har noe vondt i øyet sitt, stakkar.Flere gater har slike flotte mønstre. Vektens tegn. Eller er jeg utenfor et juridisk kontor eller universitet?Hjorten er Rhodos sitt vartegn (dansk ord, hva heter det på norsk? Beskytter?) som det har vært siden antikken. Den skal ha tatt de slangene som plaget Rhodos før i tiden. Ifølge Orakelet i Delphi skal de ha fått råd om å importere hjort fra Lille-Asia for å kvitte seg med slangeplagen. (kilde: Guidebok Turen går til Rhodos & Kos og Dodekaneserne. ) Fant meg en enkel bar på andre siden av gata. Der var det rolig og enkelt. 
Synes det er litt morsomt med slike navn på butikker, barer etc. House of pain. Smertens hus. Ja, det tror jeg at tatoveringer er.Her begynt å komme litt inn i boka nå, men ikke så veldig langt,Treffer Kjell og vi går på Yamas og spiser. Koselig sted med god mat.Her er også hjorten.Valgets kval, mye på menyen. Ender opp med lammekjøtt stekt over flammer, med fetaost, og jeg får salat og grønnsaker istedet for potet og ris.Det var nydelig:)Kjell vil vise meg en av stambarene sine og vi går forbi denne jazzbaren med stemningsfull musikk, bortsett fra at jeg ikke liker jazz noe særlig.Her er vi på Traffic Bar. I bakgrunnen sitter to svensker som vi ble kjent med. Etter hvert kom det en finsk dame som bor på Rhodos 6 mnd i slengen. Hun fortalte at i Finland får de betalt av staten for å ta fri fra jobben og gi den til noen andre. Ikke det samme som trygd, sykepenger etc, sa hun. Nei, da fikk andre muligheten til å jobbe, sa hun. Har aldri hørt om en slik ordning. Hun jobbet innen drama/teater.

Avsluttet kvelden med en dyp rød Strawberry Daquiry. Tok taxi hjem og fikk hjelp til å forsikre meg om at jeg fikk en sjåfør som ikke kjørte som en gal. Og det fikk jeg. 16 Euro.

I morgen skal jeg til Filimeros, kloster, gå lidelsens vei - Golgate- og deretter på vinsmaking og lunsj lenger nede i dalen. Vurderer å dra inn til Rhodos by etter det.

Her er mitt første innlegg fra Rhodos:


16 kommentarer:

 1. Så kjekt å få være med på tur på Rhodos! Kjenner igjen atmosfæren fra bildene dine i gamlebyen. Får meg til å mimre her, og finne frem en gammel fotoalbum. Maten så aldeles nydelig ut! Jeg tror jeg må finne meg et glass rødvin her jeg sitter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du mimrer og lever deg inn i:)

   Slett
 2. Jeg fikk også lyst på et glass rødvin og skulle ønske jeg var et varmere sted enn her hvor det var rim på postkassa i dag. Ser skikkelig hyggelig ut, og fint at du har en kjenning der. Håper du får mange fine dager der:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, rødvin varmer:)
   Rim på postkassa er tidlig?
   Takk Ingun:)

   Slett
 3. For en herlig tur du har, kjenner varmen og luktene helt hit til våte Bergen. Sånne rullesteingater har de i Malcesine ved Gardasjøen hvor vi pleide å reise også, kjempefine, og så heldig du var som fant drømmesjalet da:) Takk for at du deler, jeg nyter å være med på lasset 💖

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at de har sånne i Italia også. Rhodos var italensk okkupert en periode, vet ikke om de stammer derfra.
   Ja, glad for det sjalet:) Det er ganske fint, silke i det, god kvalitet, med hellenistisk mønster vevd inn i. Skal oppdatere med bilde.
   Glad for at du "er med" på turen:)

   Slett
 4. Som de over har nevnt,veldig kjekt å få være litt med på tur! Godt å se at du koser deg og får med deg en del. Sjalet ser kjempefint ut. Fikk vondt av pusen med dårlig øye,håper den har et hjem.

  Godt å se at det finnes annet vær enn øs,pøs som vi har hatt her den siste tiden.

  Nyt resten av ferien,Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du synes det Beathe:)
   I dag har det faktisk vært øse pøse-vær, men det skjer ikke ofte her og de er glad for det regnet de får med 320 soldager i året sånn ca.
   Ja, synd på pusen.

   Takk , en dag igjen her:)

   Slett
 5. Flotte bilder. Husker godt noen av de stedene. Du har fått med deg mye.

  SvarSlett
 6. Hei der Anita. Nok et trivelig og informativt innlegg. Ser ut som om du koser deg :)
  Kjenner meg igjen fra flere av bildene. Moro.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det.:) Så artig at du kjenner deg igjen. Var der en tur i dag også. Var i klokketårnet.

   Slett
 7. Nyt turen. Her har det plaskregnet hele uka, men det er slik jeg liker det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Ina. Mye regn i dag og i går, men sol innimellom. I morgen drar jeg hjem til kaldt og snø.. osv.

   Slett
 8. Hei Janne! Dette var veldig nipirerende å lese:) hper du har hatt en fin ferie og at du fikk ånelig opplevelse;)))

  SvarSlett