søndag 31. oktober 2021

Oppsummering oktober 2021

 I dag har vi gått over til vintertid. En time lenger om morran. Klokkene mine stiller seg selv. Jeg har bare klokke på mobil og datamaskiner. Vintertid, mørketid. Oktober er straks over. Jeg har hatt en uke på Rhodos i variabelt vær, men mye varmere enn hjemme hvor det faktisk snødde den uka. Men nå regner det stort sett bare. I går var det sol og vakkert, var i byen på teater. Var det også forrige lørdag, utrolig mye folk ute i byen på lørdagene nå. Spisesteder og kafeer er fulle, men jeg huset å reservere bord til meg og et par venninner i går. Det ble på burger-restaurant. Godt. Norge har gjenåpnet og smitten blomstrer. Jeg har lest en del bøker og vært litt kulturell. Her kommer oppsummering av oktober:


Bøker jeg leser på tampen av oktober. Det er Halloween-helg. Noen blir nok med meg inn i november.


Leste bøker: 
1. Svanesang av Nikolaj Frobenius: Psykologisk thriller, Brasil, leseeks, norsk21, 284 s
2. Skumring i landskapet av Kazuo Ishiguro: 1001-bok, frahylla, kjøpt, Japan, USA, England, 201 s
3. Trekant på Rhodos av Agatha Christie: 1/4 fortellinger i Den umulige forbrytelse. Krim, lånt på bib, Hellas, 22/187 s
4. Paradisbyen av Zoe Beck: Thriller, dystopi/sci-fi, Tyskland, leseeks, 270 s
5. Team Tuva av Marit Eikemo: norsk2021, leseeks, 175 s
6. Kaneltreet av Patricia Wilson: Hellas, Rhodos, kjøpt, 2.verdenskrig, 462 s
7. Polarsirkelen av Liza Marklund: Krim, Sverige, leseeks, 320 s
8. Helt gresk av Fedon Alexander Lindberg: Mat/kultur/historie, sakprosa, Hellas, kjøpt, frahylla, 171 s
9. Dødsbu av Øyvind Rangøy: Dikt, diktsirkel, lånt Bookbites, norsk2021, 79 s
10. Sort gryte av Lene Lauritsen Kjølner: Krim, leseeks, 303 s
11. Jeg lar det være slik av Marianne Teie: Dikt, Tyskland, lånt på bib, 109 s
12. Langsom ild av Paula Hawkins: Psykologisk thriller, England/London, leseeks, 345 s
13. 25.september-diktene av Joakim Kjørsvik: (omtalt på instagram) Dikt, norsk21, leseeks, 74 s
14. I eventyret av Olav Duun: klassiker, leseeks, 213 s

SUM : 14 bøker / 3028 sider

Jeg har lest 138 bøker i 2021 når denne dagen er omme. Nærmer seg rekord.

Det er strengt tatt 13, 25  bøker, men litt vanskelig å bedømme siden Agatha Christie har samlet fire fortellinger i en bok. Jeg har forøvrig sett tre av de fire fortellingene dramatisert , de ligger på NRK.TV. Skal også se den siste. 

Jeg har lest en del krim/psykologiske thrillere denne måned. Likte best Polarsirkelen og Svanesang, men også Sort gryte godt. Av de andre så anbefaler jeg virkelig Team Tuva. 
 Olav Duun har jeg hatt planer om å lese lenge og nå ble det. Leser ferdig I eventyret i dag, tenker jeg. Krever en del pga språket (gammel nynorsk/dialekt), men det er en fin roman om lille Odin som ble satt bort til fosterforeldre fordi moren ikke kunne ha ham da hun giftet seg med en mann som ikke var faren hans. Fikk boka anbefalt av min nye sjef, så da tenkte jeg at dette var en fin inngang til Duuns forfatterskap.

6 krim/spenning
4 andre romaner
3 diktsamlinger
1 sakprosa

4 norsk21
2 frahylla
1 1001-bok
8 leseeks/3 kjøpt/3 lånt på bib

Land besøkt:
Hellas (3), Brasil, Japan, USA, England (2) ,Tyskland (2), Sverige,

I oktober har jeg også laget noen reiseinnlegg. Det er lenge siden. Jeg var en uke på Rhodos, endelig åpnet Europa igjen og etter flere kansellerte reiser, fikk jeg en restplass fra Gardermoen til Rhodos. Der har jeg ikke vært før, så da ble det noen innlegg derfra.

Reiseinnlegg:Bøkene jeg hadde med til Rhodos. Jeg hadde også med meg Team Tuva av Marit Eikemo, men den lå nok i sekken da jeg tok bildet. Jeg la igjen fire bøker hos Sissel på Red restaurant i Rhodos by. (Kaneltreet, Team Tuva, Paradisbyen og Fly, sommerfugl, fly. ) Resten ble med hjem igjen. 4 uleste bøker, men jeg leste en del av Polarsirkelen på reisen hjem. Den ene reiseguiden fra Rhodos, kjøpte jeg der nede. Totalt sett ble ikke kofferten lettere på hjemreisen siden jeg kjøpte noen hudpleieprodukter og litt olivenolje. Men jeg holdt meg innafor vekstgrensa. Note to self: Ta med litt færre bøker på neste reise. ca 100 sider pr dag holder, pluss en ekstrabok. Kommer an på hvor aktiv og sosial jeg blir, da..

Film/serie fra bok:
1. Trekant på Rhodos, Agatha Christie, -Mesterdektiven Poirot, NRK.TV
2. Den umulige forbrytelse av Agatha Christie,  Poirot, NRK.TV
3. Død manns speil av Agatha Christie, Poirot, NRK.TVLiker å lese bøker fra steder jeg reiser til. En uke på Rhodos, hvor jeg leste Kaneltreet med handling fra Rhodos. Gresk salat, et must i Hellas. Spiste det flere dager på rad.


Litterære og kulturelle arrangementer:
1. Opplesing av roman og dramatisert manus av Magnhild Haalkes roman Ellis sønn på Trøndelag teater 23.10.2021. Stykket har blitt utsatt pga streik, men har nå premiere 4.12.
2. Leseprøve på Anton Tsjekovs Kirsebærhagen med publikum på Trøndelag teater 28.10.2021. Stykket blir ikke oppsatt. Dette var en aktivitet teatret gjorde under streiken for å skape mer kontakt med publikum. Morsomt å være med på. Jeg fikk lese rollen som guvernanten Charlotta. 
3. Mistero Buffo av Dario Fo på Trøndelag teater 30.10.2021.Hans Petter Nielsen på Teatercafeen, Trøndelag teater. Han spilte 22 roller selv i Dario Fos Mistero Buffo. Litt av en prestasjon. Intens.


I november det igjen ny runde i Diktlesesirkelen. Tema: Klassiker. Jeg skal lese John Keats, en av de britiske romantikerne. Det er en bok jeg har kjøpt, og har lyst til å lese før den blir brun i sidene og papiret morkner.;)

Elers er det så som så med å følge opp de andre lesesirklene for tiden. Typisk på tampen av året. Men jeg leste Ishiguro i 1001-sirkelen til Elida denne måned, japansk kategori. Jeg skal gjøre et skippertak nå fremover og vurderer å ta med meg Trekkoppfuglen (1001-sirkelen) av Murakami når jeg reiser til Gran Canaria i slutten av måneden. Aberet med den boka er at utgaven min har knøttsmå skrift, og det er også grunnen til at den har blitt liggende så lenge.  Vi får se, jeg får begynne hjemme og se om det funker før jeg drar den tykke pocketboka med i kofferten. En annen 1001-bok jeg har liggende i en kategori jeg ikke har lest er Vanære av J.M.Cooetze. Den er overkommelig i størrelse, så den skal jeg få lest. Ellers har jeg fortsatt en mengde bøker liggende jeg ikke har lest, skulle ha lest. Har laget meg en bunke med bøker som holder ut året. den kan selvsagt endres underveis, leseform og lyst er avgjørende, men for meg er det lurt å ha et utgangspunkt så jeg kan ha en viss oversikt over lesingen samt prioritere noen bøker som ellers lett blir stuet bort. Jeg har også lyst til å lese den siste av Karl Ove Knausgård, men tror jeg skal ønske meg den til jul.

Her er stabelen min for november (og desember). Utbyttbar, og så vil jeg nok ta med mest pocketbøker på ferien i slutten av november/starten av desember.En lett blanding av krim/spenning, andre romaner, dikt og sakprosa (flere biografier). Et par av bøkene er lånt på biblioteket (dikt). Pluss noe lettere som jeg tenker fint kan bli med på tur i slutten av november.

24 kommentarer:

 1. Fin ommsummering og du har fått gjort mye i tillegg til å ha lest mye, det er gøy. Jeg har lest fire av disse(5,10,11 og 13) og etvpar av dem som jeg vil lese.
  Så artig at du har vært med på leseprøve,det hørtes gøyt ut.
  Hehe, må le av det å lese boken før den har blitt helt gulbrun og morken, da har den lagt en stund? Jeg vil lese en klassiker til og vurderer enten Robert Burns eller Robert Frost, må sjekke om de kommer innunder kategorien.

  Du har fått lest mye både denne måneden og gjennom året. Blir jeg ferdig med Maud Angelica sin diktbok i dag så har jeg lest 170 i år, tror det er rekord for meg også.
  Var tenkt å lage oppsummeringsinnlegg men brukte litt tid på bokomtalen, dårlig kombo med skriving og syk katt (som synger på siste verset?) da tar ting litt tid.

  Beundrer deg (og andre) som klarer å lage bunker, jeg gjorde det før men det ble for overveldene /stressende så jeg måtte bare slutte med det, likevel skulle jeg ønske at jeg hadde litt mer plan enn det jeg
  har pr nå.

  Jeg vil også ha Knausgård sin nyeste og har faktisk tigget om den men ikke fått noe svar så mulig jeg ønsker meg den til jul jeg også.

  Ha en fin november måned,Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ommsummering faktisk! Hehe..

   Slett
  2. Takk for det Beathe:)
   Leseprøve var morsomt. Vi leste 2 av 4 akter, og kameraten min Pål og jeg tullet med at vi skulle lese resten og ta alle rollene på kafe etterpå.
   Det ble det ikke , vi skravlet om alt mulig annet istedet, men vi fikk med oss manuset hjem. Skal i alle fall lese det ferdig:)

   Gulbrun og morken; nei, hehe, den er ikke såååå gammel, men jeg har noen bøker som har blitt veldig gule. De tåler vel lite lys.

   Jøss, 170 bøker, det må vel være rekord for deg også, men du rekker vel mer når du skriver mindre. Likte du Maud A sin diktbok? Har lest mye om den, men usikker på om jeg skal lese den. Hyggelig at du leser en klassiker til:)
   Har verken hørt om Frost eller Burns.

   Håper på bedring til pusen din, er den gammel?

   Ikke noe stress med bunker, de ligger her likevel, og mer system er bedre for meg i alle fall. Vurderer å pakke vekk de andre imens, så blir det ryddigere. Får se. Rydding må til i alle fall.

   Vurderer å spørre om Knausgård sin selv, men har ikke fått svar på de siste mailene til forlaget dette året, så vet ikke om jeg bryr meg om det.
   Har lest flere anmeldelser og et essay i Bokmagasinet om boka i helga. Selv om den får litt blandet kritikk, og er veldig tykk, så vil jeg lese den. Kanskje greit å skaffe den selv, så jeg ikke føler press (selvpålagt) om å lese/blogge om den i nær fremtid.

   God november til deg også Beathe:)

   Slett
  3. Pus er 17 år så en godt voksen dame.
   Maud A sin bok var fin den men kanskje den hadde litt barnebok preg...ikke en bok jeg kommer til å huske lenge.

   Du har rett ang Knausgård,og jeg opplever at forlagene ikke er så flink å svare på mail lenger heller. Noen få gjør det..

   Det er ennå ikke for seint å ta resten av stykket. Hadde vært moro å vært en flue på veggen der.

   Ang lesing i november så blir det Nathalie Sarraute som jeg har mast om men først blir det en innføring i forfatterskapet. Men det blir ikke bare henne,for jeg har litt krim å lese også. Kanskje jeg skal begynne med slike bunker igjen jeg også (de er jo egentlig der hele tiden for det flyter inne på biblioteket 😂) for jeg ønsker egentlig litt mer struktur.

   Slett
  4. Ja, da er hun det. <3 Blir sikkert trist å miste henne etter så mange år.
   Jeg synes også Maud A sin bok virker å være for barn/unge, ut fra det jeg har lest.
   Enig ang forlag, gjelder flere.

   Nå har jeg sett første eps av Familien Durells greske eventyr. Før var jeg ikke fristet av den, men nå kjenner jeg at den passer meg veldig bra:)
   Basert på en selvbiografi.

   Bunker er bare artig:)

   Natta no, og jeg skal lese mer i Minneskogen:)

   Slett
 2. Mange fine bøker og morsomt å lese alt du har fått med deg. Duun har jeg faktisk tenkt å lese også. Det er Ragnhild trilogien jeg har planer om å høre på lydbok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du synes det Ingun:)
   Ble ferdig med Duuns bok i kveld. Den var kjempefin. Jeg skal følge Juvikfolket videre når nye utgaver kommer. Vil fortsette med Odin og Ungdom og den siste, istedet for å lese de tre første i serien først.

   Jeg har også Menneske og maktene liggende (gammel bokklubb-bok , som jeg har hatt i flere tiår)

   Ragnhild-trilogien, er det Medmenneske-trilogien? Spent på hva du synes, Kanskje lettere med lydbok? Har sett at Hildegunn Eggen har lest inn en del Duun-bøker. Hørte en snutt for en ukes tid siden, på Nextory. Men hun leser jo skikkelig dialekt, nynorsk, Verdaling som hun er. Godt egnet til å gå inn i Duun-språket, kanskje ikke noe lettere enn å lese selv, når jeg tenker meg om.

   Slett
  2. Ragnhild trilogien åpner med boka Medmenneske. Jeg har funnet de på Storytel, men har ikke begynt å høre dem enda.

   Slett
  3. Ja, så det nå. Ser at det er en Endre Hellestveit som er innleser på Ragnhildtrilogien og Juvikfolket på Stortytel. Han er bergenser. Spent på hvordan du liker den.
   Jeg ville foretrukket Hildegunn Eggen, fordi hun er så nær Duuns opprinnelig dialekt- fordi hun er nordtrønder. Men det kan hende du synes det funke greit med en bergenser:)

   Slett
 3. Så gøy å få være med på leseprøve på Kirsebærhaven da. Våre billetter til stykket ble slettet pga streiken, og det er bare satt opp noen få dager, så kanskje det ryker, det er synd.
  Av dine bøker er Team Tuva den eneste jeg har lest. Holder på med Sort gryte, etter å ha lest din omtale, den er morsom men litt lett, etter boken jeg leste i går Kveldens ubehag.
  Det ser ut som du får en fin lesenovember, og enda en sydentur, heldige deg. Vi skal til London, men det blir med boblejakke.
  Nyt vinteren når den kommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Skulle Kirsebørhaven gå i Bergen? Synes jeg har sett at det går i Oslo, men mulig det var i Bergen jeg så annonse på.
   Skulle gjerne sett det:)
   Ja, Sort gryte er nok lett, spesielt etter den Ubehag-boka du har lest- men jeg håper du liker den:)
   Gleder meg til min mørketidsferie- skal ta to uker denne gang. Helsebot for meg i mørketiden, og tipper det blir en del lesing og noen turer. Skal på yogakurs også de første dagene.
   London blir nok fint, og forhåpentligvis ikke så vått.
   Vil til London igjen, men velger en annen årstid og venter til korona har lagt seg der borte.

   Takk, det samme til deg Tine:) (skjønt vinteren nyter jeg ikke)

   Slett
 4. Eg skjønnar nesten ikkje korles du får tid til alt i løpet av ein månad. Lesing, blogging, reising og kulturelle innslag, i tillegg til jobb.

  Eg har ikkje lest nokon av dine, men har notert meg Polarsirkelen. Likte godt Liza Marklund sin serie om Annika Bengtzon, men etter kvart vart bøkene i serien litt slitsomme. Difor er det interessant at ho har starta på ein ny serie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dess mer jeg leser og blogger , dess mindre tid bruker jeg på andre ting. Så enkelt er det. Hva jeg ikke rekker, ikke får til, skriver jeg jo ikke;)
   Reising kombineres lett med lesing og blogging, særlig når jeg reiser alene og det gjør jeg som regel.
   Jeg bor alene og styrer tiden min selv, stort sett. Ser minimalt med TV.
   I år har jeg bare jobbet 40 % , og da blir det mer tid til å fylle med lesing og blogging, som er mitt fristed.
   Og så er jeg ganske god til å planlegge/disponere/prioritere - lage lister for tidsbruken min. Jeg har mye tid hvor jeg gjør absolutt ingenting også. Blogging tar meg ikke så mye tid heller, koser meg med det, som regel, kobler av. Så får husvask etc vike..

   Det er spennende med ny Marklund-serie.

   Slett
 5. Som vanlig grundig og flott oppsummering fra deg! Jeg har flere av bøkene du har lest i bunken som venter på meg i lesehylla, men har bare lest en av de foreløbig. Jeg er litt på etterskudd med alt for tida, finner på så mye annet innimellom. Tenker jeg tar meg en tur til byen i morgen, benytte det fine høstværet. Må få med meg et par filmer som frister: Verdens verste menneske og Lille mamma.
  Ha en fin lesemåned, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug.:)
   I dag har det sikkert vært fint i byen, mildt og godt vær. Verdens værste menneske skal jeg se snart. Har ikke vært på kino på år og dag--
   Spent hva du synes om filmen. En venninne av meg synes den var oppskrytt. Kanskje passer den bedre for folk som er yngre enn oss. Hva tror du (når du har sett den)?
   Takk, det samme til deg:)

   Slett
 6. Fin og innholdsrik oppsummering, Anita.Koselig :)
  Av dine bøker har jeg kun lest 4 og halve 13.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Augusta:)
   Likte du ikke nr 13, siden du bare har lest halve?

   Slett
  2. Jeg leser 10- 12 bøker samtidig så noen bøker vil altid være halvlest en stund:) Få bøker som blir lest i ett.
   Jeg er usikker på hva jeg synes om diktene. Hva synes du?

   Slett
  3. Ok.
   Diktene traff meg ikke helt, føler vel ikke jeg er helt i målgruppa. Noen dikt var fine å lese, men en hel samling med kjærlighetsdikt til kona, vel.. jeg er nok ikke helt der. Skrev noen ord på instagram, link i listen i innlegget.

   Slett
  4. Enig med Anita ang de diktene. De traff ikke meg helt heller selv om et par av dem var fine.

   Slett
 7. Fin oppsummering som alltid og dere leser mer enn meg som vanlig. =) Har stabler som venter på meg, så kjenner til det. Har mange uleste bøker i hylla, pluss tre flytteesker fulle av bøker som venter på å bli lest, for jeg har ikke mer plass i hyllene.
  Er spent på hva du mener om Minneskogen til slutt. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ina:)
   Har mange esker i kjelleren jeg også. Har liten leilighet.
   Sånn er det.

   Skal skrive om Minneskogen når ferdig. Har lest en tredjedel. Har ikke vært helt overbevist så langt, men det tar seg opp..så vi får se. Er litt lei av kidnappede barn i kjellere. Og litt mye stank og spy etc hos Elissa samt hun gravide Maidred. Håper det gir seg.

   Slett
 8. Der var det mye ukjent lest og spennende i november/desember-haugen! Minneskogen og Vanære har jeg begge lest og likt, ellers er det (som vanlig) mye nytt og ukjent som du leser. Jeg sliter som deg med skriften i Trekkoppfuglen. Det ser ut som vi har akkurat samme utgave. Og så tung! Jeg vurderer å lytte til den fra Audible, hvor jeg har en god del credits=gratisbøker til gode.
  Ut på reise igjen, og så har du bestilt ny tur til Sicilia, ser jeg. Endelig er det fritt å fly igjen, selv om jeg ser at Trondheim nok en gang har mye smitte. Virkelig så intime dere er, eller? ;) Det var herlig å dra til Røros også. Rusle rundt blant de flotte husene og de kjekke butikkene. Ikke en eneste kjedebutikk å se utenom sportsbutikkene. Gikko også på guidet byvandring. Det var bare SÅ kos. Gourmetmat, Berserk-dager i butikkene og live-musikk på lokkalet. Herlig! Nå kan november komme :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner. Er jo så mange bøker som gis ut.
   Ferdig med Minneskogen nå. Jøjæ mæ som den tok seg opp, for en bok. Synes slutten var dum (men også bra skrevet/plottet), men kanskje var den også bra. For K. Men det lå jo en båt der ned, så kanskje.. men hvilket liv.
   Må teste Trekkoppfuglen før ferien, hvis det ikke funker får den bare ligge, så får jeg låne hardback på bib istedet.
   Sicilia neste år, juni. Måtte bare booke fly, ta en avgjørelse nå men det enda er billetter og jeg har cashpoints. Så har jeg et halvt år å planlegge/finne destinasjon, hotell, transfer etc på.

   Smitten i Trondheim er nå mest blant barn og unge og uvaksinerte. Men kan være kritisk for de eldre som mine gamle foreldre feks og immunsvekkede som ble vaksinert for lenge siden og hvor den har mistet effekt. Og så er det kritisk press på helsetjenesten , det er problemet nå.
   Håper bare folk skjerper seg nå det gjelder avstand/holde seg hjemme når syke etc. Ikke like lett med avstand etc på fulle skoler med unger bla. Og fraværsgrensa i videregående.
   Så er det på med munnbindet der vi ikke kan holde metern igjen da..

   Regner med at Røros var herlig ja:)

   Slett