torsdag 8. august 2024

Nomader i livet av Mona Elisabeth Bøther

 Jeg liker å lese noveller innimellom. For tiden tar jeg også et digitalt novellekurs og ønsker å lære mer om noveller som sjanger. Da er det også viktig å lese noveller, lese dem med mer bevisste briller. Jeg skal ikke si at jeg har gjort det med denne samlingen, selv om jeg har noe av det jeg har lært i bakhodet. Jeg ønsker uansett ikke å analysere det jeg leser når jeg skriver blogginnlegg med bokomtaler/anmeldelser. Viktigst for meg er å formidle det jeg fikk ut av leseopplevelsen, hva jeg likte, synes var bra, og hva jeg eventuelt synes mangler. Vanlige (skjønn) litterære kriterier er alltid med meg i lesingen. Og en viss sjangerbevissthet. Noveller er mer krevende å lese enn romaner, synes jeg, men det går greit når jeg først finner flyten. Akkurat som man må venne seg til å lese noveller, som man må venne seg til å lese dikt- man må inn i en annen, mer konsentrert modus.  Vel, nok om det- les gjerne mer under bildet for å høre mer om denne fine novellesamlingen jeg nettopp har lest.


Forlaget om boka:
Nomader i livet er en samling historier inspirert av et omreisende liv. En gammel, senil klovn blir tvunget til å være en diktators dobbeltgjenger. Hvordan vil det gå?En blomsterselger møter en død poet. Og en vakker kvinne. Gartneren til ambassadøren til Chile har en mørk fortid. Hva skjuler han? Et ektepar besøker ungdommens drømmeland, men alt er forandret. Selveste Henrik Ibsen hjemsøker en dame ved navn Nora. I disse novellene møter vi personer på randen av tilværelsen, både levende og døde. Flere av disse novellene er skrevet med mørke politiske virkeligheter som baktepper. Inspirasjonen fra sør-amerikansk magisk realisme skinner igjennom i disse historiene.


Jeg skal være kort i denne delen, i alle fall prøve å være ganske kort. 
Novellene er mest fra Sør-Amerika, men også noe fra Canada, Norge og Spania. De er preget av forfatterens arbeid i utenrikstjenesten i mange år. Brøther har vært Norges ambassadør i Chile, Venezuela og Canada. De som har fulgt meg noen år, vet at jeg har en særlig interesse for Latin-Amerika, samt det å lese fra andre land generelt.  
Novellene fra Sør-Amerika er sterke. Det vonde og vanskelige politiske bakteppet både Chile og Venezuela har vært og er preget av, preger også tekstene. Novellene fra Canada og Arktis er heller ikke spesielt feelgood.
Å si så mye om hver novelle, vil ta alt for mye tid og plass. Jeg ønsker mest av alt å gi denne boka en anbefaling. Dette er noveller jeg likte å lese. Flere berørte meg, spesielt Klovnen, den om den demente pasienten som har jobbet som klovn og fortsatt ønsker å stå på en scene. I tillegg ligner han på diktatoren som nå er indisponibel. Generalene har visst som praksis å la pasienter på sykehjem forsvinne, så personalet reagerer ikke nevneverdig da Klovnen de har blitt glad i også hentes en dag. 
Selv er han så glad for at han endelig skal på scenen igjen.
Hvordan det gikk, kan du lese om i novellen, hvor slutten ga meg smil om munnen.

Foruten mange fine noveller, så var den novellen som berørte meg mest ;  Isbjørnhotell. Det er noe med de dyrene som berører. En binne med en unge , skilles etter at ungen er stor nok. Myndigheten har fulgt med dem over tid. Dyrene som nærmer seg befolkningen og kan bli en trussel, blir skutt med bedøvelsespiler og fanget med nett for å bli satt på et overlevelsehotell en måneds tid. Hensikten er at de skal sultes slik at de lærer å holde seg unna områder meg mennesker og mat, som de lukter seg frem til. I grunn en ganske hjerteskjærende praksis. Ungen blir fanget, men det går ikke så bra med den når den blir sluppet løs igjen heller. Og det skjer også noe annet vondt. Tankevekkende. Mennesker eller dyr, hvem skal få leve? Det er vel problemstillingen.

Jeg synes Mona Elisabeth Brøther har skrevet noen fine, interessante og tankevekkende noveller. De er sterke, så jeg følte for å porsjonere lesingen, slik at jeg fikk fordøyd dem litt etter litt. De ga mange inntrykk. Hun skriver forøvrig veldig bra, men god flyt og et billedlig og rikt språk. 

Anbefales varmt:)

Mona Elisabeth Brøther, født 1952,  er debutant og fra Oslo. Hun har tidligere hatt noveller på trykk i antologier. 


Mona Elisabeth Brøther: Nomader i livet, 154 s
Forlagshuset i Vestfold/Liv forlag 2023
Leseeksemplar fra forlaget


4 kommentarer:

  1. Denne samlingen høres veldig fin ut. Kjekt å lese dine tanker om skriving, både egen skriving/lesing og blogging. Har du lest Toril Moi sin bok om språk og oppmerksomhet? tenkte på deg da jeg leste den, tror du vil like den :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint at du synes det Tine:)
      Har ikke lest Mois bok, men har lastet den ned fra forlaget- ebok. Skal vel lese den etterhvert i den lange lesekøen... ;)
      Bra du minnet meg på den:)

      Slett
  2. Denne novellesamlingen ble jeg inspirert av og har bestilt den på biblioteket. Takk for fint tips :)

    SvarSlett