tirsdag 10. mai 2022

3 kjappe: Skydekke, Rune Lisbeth Berg, En kvinnes frigjøring - Andrea Abreu, Rune Berg og Edouard Louis

 På tide med en liten samleomtale her. Bøker leses, men skal også huskes. Har lest tre fine korte romaner, to om oppvekst, og den tredje et morsportrett. To debutanter som har fått mye oppmerksomhet, spanske Andrea Abreu og norske Rune Berg. Franske Edouard Louis skal være godt kjent for norske boklesere.



Litt håpløst å få disse bildene på linje, så vi får se hvordan dette tar seg ut. 

Kort om bøkene:

Skydekke av Andrea Abreu, 152 s /lydbok 194 min
Aschehoug 2022
Lytteeksemplar/ebok

Ung forfatter fra Tenerife, bosatt i Madrid. Skriver om oppvekst på Tenerife, under vulkanen Teide, derav tittel Skydekke. Blir liksom aldri helt skyfritt der. Jentene, ca 10 år, prepubertale, utforskende, Isora som leder an. Tøff og vågal, hun andre- fortelleren- elsker venninna si. De utforsker seksualitet, leker med Barbie, forholder seg ellers til dagliglivet rundt seg, skolen, familien, butikken. De lengter etter stranda, livet lengre bort, men dit tør de ikke å dra. Vulkanutbrudd er en evig trussel. Mødrene vasker hus for turistene og har ikke tid til ungene. 
Språket er rått, ikke for den pripne, syngende, dynamisk, intens, vulgært. Det intense venninneforholdet minner meg litt om Ferrantes Lila og Elena, også deres bakgrunn der kjeftbruk og vold er en del av hverdagen. Ikke at det er så mye vold her, men noe er det. Interessant og bra skrevet i gatespråk/dialekt. Boka fanget meg mer og mer, og grep meg. Gjorde inntrykk. Godt gjort! Lydboka var også godt lest. 
Anbefaling herfra!



Nesten sanne historier om Rune Lisbeth Berg, 245 s
Tiden norsk forlag 2022
Leseeksemeplar fått av forlaget

Dette er også en oppvekstskildring, av gutten Rune Berg som strevde for å få være med i gjengen, være en av de andre, bli lagt merke til.
Liten fin og morsom roman  fra den lille øya Giske på Sunnmøre. Likevel noe å kjenne igjen for den som har vokst opp andre steder . Rune Lisbeth gjør mye rart og dumt som gutt for å bli synlig og med i gjengen , ikke alltid like vellykket. Vi treffer også flere originale og ordinære karakterer som vi kan kjenne igjen fra oppvekst på bygda eller bydelen .
Lett og godt språk.  Jeg er vanligvis ikke så glad i oppvekstromaner, men denne likte jeg. 
Anbefales!






En kvinnes frigjøring, 108 s / 84 min
Aschehoug 2022
Lytteeks fra forlaget

Den siste boka til franske Edouard Louis har fått strålende omtaler. Jeg har aldri helt fått grepet på suksessen denne forfatteren har. Husker den første boka fikk veldig mye oppmerksomhet, hørte ham på Lillehammer litteraturfestival bl.a., men jeg ble ikke like imponert som alle andre. Har det med klassebakgrunn å gjøre? Jeg kommer selv fra en vanlig arbeiderklassebakgrunn. Louis har fått oppmeksomhet for å skrive om klasseskiller i Frankrike og at han har utlevert sin bakgrunn, sin familie, deres arbeiderklassebakgrunn uten blygsel. Han har skrevet mye om vold. Selv har han foretatt en klassereise og ser tildels med forakt tilbake på sin bakgrunn. 
I En kvinnes frigjøring skriver han frem et morsportrett, ser kvinnens reise der hun lenge har prøvd å bryte ut av et ødelagt og voldelig ekteskap, kampen for å gjøre det og hvordan hun har blitt etter at hun turde å gjøre det. Sønnen støttet henne hele tiden. Det er tildels et gripende portrett med gode refleksjoner. Kortfattet og meningsfullt. Kan hende leser/lytter jeg til denne boka enda en gang. 
Anbefales!

Mitt innlegg om hans debutroman Farvel til Eddy Belleguelle


10 kommentarer:

  1. Kan være fint med kortfattede omtaler også. Har lyttet til 2 av disse og har begynt såvidt på Rune Berg boken, men la den til side. Var nok omstendighetene som gjorde det og ikke boken så den blir nok plukket opp igjen. Skydekke og En kvinnes frigjøring likte jeg litt mer enn sånn passe, ser jeg har gitt begge terningkast 4 uten at det nødvendigvis forteller så mye. Ut i fra hva jeg husker nå etter flere uker så likte jeg nok boken til Edouard best av dem,kanskje fordi jeg husker mer av den. Den andre satt ikke lenge i men gjorde inntrykk der og da.
    Nå spurte du jo ikke og jeg husker ikke helt hvordan blogspot fungerte men selv pleier jeg å lage collage om jeg skal legge ut flere bilder, på wordpress var det en funksjon som gjorde det enkelt å legge ut bilder etter hverandre men den muligheten er borte etter det jeg kan se. Ikke at det spiller noen rolle.


    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, greit å skrive litt for å huske dem til senere. Samt tipse andre.
      Skydekke gjorde mer inntrykk på meg enn Louis sin bok, men jeg bør kanskje lese den på nytt. Slutten på Skydekke var sterk og overraskende...
      Startet på Louis` bok flere ganger, ute å helt greie å konsentrere meg, testet ut lydbokfunksjonen som ikke fungerte på min mobil. Kom først i leseflyt litt uti boka etter noen forsøk. Kanskje heller lese boka, enn å lytte.
      Angående collage, så finnes det ingen slik funksjon på blogspot, som jeg har sett.
      Når jeg har laget collage, så har jeg gjort det på en app, så må bildet lagres, lastes opp i Bilder, videre inn i blogg etc, litt tungvint prosess. Når jeg skal være kjapp, duger jo ikke slike tungvinte opplegg..;)

      Slett
  2. Fin liten omtale av Skydekke, Anita - ser ut som du likte den. Og ved ettertanke fant jeg at dette var en fin, stemningsfull roman med en dypere mening. (Takk for linking, linker tilbake)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi:) Synes den vokste mens jeg leste. Hvilken dypere mening fant du?

      Slett
    2. Den meningen jeg fikk ut av den var vel noe slikt som:
      at den sa litt om oppvekst, vennskap - en verden for seg selv for de to jentene som utfyller hverandre - og betyr mye for hverandre når de voksne ikke har tid. Noe om lengsel i barndoms- og ungdoms-tid - og om hvor skjørt livet kan være og hvordan det brått kan snu eller ta slutt.

      Slett
  3. Det ble jo reine kunsten, måten bildene satt seg sammen :) Gøy at du har skrevet om tre bøker som du likte. Jeg skal i gang med Skydekke, i kveld, og nå gleder jeg meg til den.
    Når det gjelder Eddy, så likte jeg ikke hans debutbok, til tross for at jeg overvar et intervju med ham på Litteraturhuset. Kanskje jeg prøver meg, men ikke med det første.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine. Lekte meg litt og ble ganske fornøyd:)
      Spent på hva du synes om Skydekke. Den leser du vel ferdig i kveld, hvis du ikke skal se på Seminifinale i ESC.
      Jeg var heller ikke veldig begeistret for Eddy, men synes heller ikke den var dårlig. Skjønte bare ikke alt oppstusset. Riktignok var forfatteren ung, og skrev om arbeiderklasse og vold etc, sikkert som ikke mange franskmenn - eller nordmenn for den sags skyld, skriver om. siden litteraturen nåtildags er gjennomsyret av middelklasse.
      Men ser man på hele prosjektet hans, er det jo interessant på en måte.

      Slett
  4. Jeg har begynt på Louis sin fjerde bok. Boka om Eddy synes jeg var fantastisk. Husker så godt at jeg hadde flere homofile gutter som elever og de sloss om å få lese den, etter at en fikk lånt den. Fint at alle ikke har helt samme smak og at vi opplever bøker ulikt, det er bra. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Artig at de guttene sloss om boka. Sånt er bra.:)
      Ja, vi opplever bøker ulikt, og sånn skal det være.
      Har boka om faren hans her, ulest, den kjøpte jeg på salg. Skal lese den snart.

      Slett