søndag 2. juni 2024

Syv armer av Atle Nielsen. Skikkelig røverhistorie fra vakre Italia.

De som følger og kjenner meg vet at jeg elsker bøker med handling fra Italia. Derfor føk den nye kriminalromanen av Atle Nielsen forbi alle de andre uleste bøkene som venter tålmodig i ulest-stablene mine. I tillegg kokte varmen her i Trondheim, og hva var vel mer perfekt enn en spennende og lettlest krim i sola, enn denne. Følelsen av å være i Italia og ikke her hjemme lot seg enkelt forene med varmen i maidagene og denne fornøyelige boka fra Roma , Napoli og en liten by i Sør-Italia. Vi er så heldige å få være med på en reise gjennom vakre og historisk spennende byer. Jeg hadde ingen problemer med å forflytte med dit gjennom lesingen av Syv armer. 



Forlaget om boka:

I fotsporene til Tom Egeland og Dan Brown tegner Atle Nielsen opp et forrykende spenningsplott mot et kunnskapsrikt og fascinerende bakteppe med rike miljøskildringer fra Roma.

Tittelen på den tredje boka i denne serien er Syv armer, noe som henspiller på menoraen, jødenes syv-armede hellige kandelaber, og denne boken er intet mindre enn «a good read» om fortidens gåter.

Den røde tråden er jakten på en skjult skatt. Goternes konge Alarik dør i 410 e.Kr. langt sør i Italia etter å ha røvet med seg jødenes syv-armede hellige kandelaber fra Roma dit keiser Titus hadde brakt den fra Jerusalem. Siden har denne helligdommen vært forsvunnet, og utallige har lett, ikke minst Heinrich Himmler. Nazistenes organisasjon Ahnenerbe jobbet med å grave fram ariernes historie verden over. Nå prøver Himmlers disipler i Neue Ahnenerbe å følge opp. En italiensk frilansjournalist i Roma mener å vite hvor kandelaberen er, men er i kontakt med ny-nazistene og blir drept før han får publisert noe. Ole Bull er på fylla i Roma, og etter et heftig besøk på et russer-betjent bordell våkner han opp til saken om drapet på en kollega.


Ole Bull har en slags arbeidsferie i Roma, hvor han går på fylla, men samtidig har nesa klar for nye saker hvis de dukker opp. Han har ikke fast jobb som journalist lenger, og satser frilanse. Bull erfarer at det ikke lenger er noen enkel sak, han har både alder og nedskjæringer i bransjen mot seg. I alle fall føler han det slik, lang erfaring tross alt. 
Roma er en fantastisk by, men har også sine mørke sider som alle storbyer. Ole Bull havner på en luguber nattklubb, en brisen kveld, der han møter han russiske Sonja, som kaller seg Tanya. Hun jobber som vertinne, det vil si en som får han til å kjøpe dyr champagne for å deretter forføre henne. Kundene legger igjen masse penger i baren og på jentene som de tar med hjem til hotellrommet. Som vi leser over har det også skjedd et drap på en italiensk kollega som snuste i en nynazistisk organisasjon. Informasjon hadde journalisten fått gjennom en annen vertinne på den samme nattklubben, en russisk dame som heter Irina. 
Ole Bull greier ikke helt å glemme Tanya etter dette møtet, og kontakter henne igjen. Gjennom henne kan han også få mer informasjon fra Irina, tenker han. Snushanen har våknet, her er i alle fall minst to saker å skrive om. Bordeller med jenter fra øst og en drept journalist, og noe nazigreier. Finnes det en kobling her eller er det to separate historier? 

""- But you can spend som time with me? foreslo kollegaen. 
 Det kunne han selvsagt, men han var ikke så veldig lysten på å bruke flere tusen på champagne uten skjønnheten fra i går. Han tenkte seg om et øyeblikk. - Kan jeg ta en øl og du en liten champagne?" (s.33)

I alle fall så hender det raskt veldig mye på flere fronter. Han får mer kontakt med Tanya/Sonja, men det er et farlig spill det han driver med. Farlig blir også jakten på en skatt, som nynazistene ønsker å holde skjult, og i høyeste grad historien om den. Ole Bull skjønner nok ikke helt at han er i livsfare, før han kaster seg ut i den ene og det andre, som en Indiana Jones og Bjørn Beltø.  Både jakten på det store scoopet og eventyrlyst trigger han,samt et ønske om at Sonja skal få et bedre liv. 

Vi føres rundt i Romas gater, også Trastevere. Jeg har vært i Roma flere ganger, og bodd en uke i Trastevere. Jeg synes det var gøy å kjenne igjen flere steder. Jakten på skatten og en historie om en gotisk helt, fører Bull til Napoli og den mindre byen Cosenza. Jeg måtte google opp Cosenza, den er ikke så liten som man kan tro, med sine ca 71000 innbyggere, og bildene viser en vakker historisk by i sør. Det samme med goterne, det er ikke alt man husker lenger selv om man hørte om dem for lenge siden. Det er artig når bøker får meg til å vite mer og google opp informasjon. I tillegg har forfatteren lagt ved en kildeliste bak i boka, men henvisninger for den som vil vite mer og hva som er fakta og ikke. Blant annet viser han til spenningsromanen Gotisk menora, en murstein av en bok, som jeg faktisk har liggende. At den er så tykk, har skylden for at en den enda er ulest. Men nå ble jeg fristet til å ta den frem igjen.
Det er det som også er så gøy med lesing, man finner stadig nye ledetråder i bøker man leser om bøker man vil lese. 

" Dette var den nye tiden, og her satt han. På kjøret i Roma. Øl, vin, dop og tvilsomme damer. Ham var ikke akkurat sikker på om karrierestigen hadde ført ham rett vei. Men alternativet? Dagens klikkjakt? BT; BA; NRK eller TV2 - det kunne nesten være det samme. Klikkene styrte:" (s.95)

Alt i alt synes jeg Syv armer var en skikkelig lesefest. Nielsen skriver lett og godt, med humoristisk snert og researchen han har gjort er fint sydd inn i plottet. Dette er en røverhistorie, og jeg kjøper alt uansett hvor usannsynlig man kan tenke med den realistiske delen av hjernen at det kan være .

Anbefales!
Terningkast 4+


Jeg har også lest og omtalt Mord og kjærlighet, nummer 2 i serien om Ole Bull. Innlegg her med bilder fra krimhelg på Osterøy hvor jeg møtte forfatteren og kjøpte signert bok :) 

Jeg har lagt innlegget inn i Smakebit på søndag, se der for flere smakebiter som drives av Astrid Terese , fra bøker norske og svenske bloggere leser.


Atle Nielsen: Syv armer, 336 sider
Cappelen damm 2024
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

4 kommentarer:

  1. Ole Bull var en artig skrue, jeg likte den forrige boken jeg leste om ham, så denne må jeg få med meg. Bestilt på biblioteket så det blir litt ventetid.
    Fin søndag Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja det er han:) Bergensbasert, så da er det vel kø på biblioteket, tenker jeg. Men gled deg til den kommer:)
      Takk, fin søndag til deg også.:)
      Her er det sol i dag, men ikke så varmt. Skal prøve å få meg en time på verandaen med bok straks.:)

      Slett
  2. okänd författare för mig, men han låter intressant. tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, der er han. Vet ikke om bøkene hans er oversatt til svensk.

      Slett