fredag 31. mai 2024

Oppsummering mai-24


Kom mai, du skjønne milde, som ble så varm og fin. Nå drar du din kos og sommer kommer, skjønt sommeren har vært på visitt.  Her i Trøndelag har det blitt slått flere varmerekorder med dager på over 30 grader. Litt i meste laget spør du meg, men som vi trønderne sier; vi skal jo ikke klage.. (men..). Vi er ikke laget for så høye temperaturer og det må det være lov å si. Bortsett fra noen sydenvarme dager, har det vært mange fine soldager med mer behagelig sommertemperatur, det vil si 20-25 grader. Når man heller ikke orker så mye i varmen, ble det en del lesing på verandaen, og det liker vi jo. Agurk og squash som jeg sådde tidlig i mai, har også vokst seg ganske store , uten drivhus. Verandaen har tidvis vært som et drivhus. Glad er jeg også at jeg har strendene på Ladehalvøya i nærheten . Nær fjorden er det eneste stedet å være når det bikker 25-30. 10 bøker ble lest, en tur til Oslo på samling blde et også og ellers ikke så mye annet å fortelle om i grunn. Jo, jeg har også vært på Frøya og hjulpet min mellomste sønn å flytte, samt besøkt mine foreldre på Verdal`n, noe jeg gjør cirka en gang per måned. Mai har gått fort, og jeg måtte virkelig tenke etter hva som har skjedd og hvor jeg har vært. Her er min oppsummering for mai:


Jeg pakket sekken med bøker, mat, drikke og solkrem på en av de varmeste dagene, og dro i Djupvika. 


Bøker lest:
1. Normal hverdag med økt beredskap av Marit Daaland Lesjø: Leseeks, norsk24, 235 s
2. Livets lysglimt av Silje Fatnes: Sakprosa, helse, leseeks, norsk24, 159 s 
3. Tulis Tidsfilur av Tone Hammer Fiskvik: Barnebok, fantasy, Indiebokvinner 23, leseeks,  s192
4. Tolv utemte hester av Anne Holt: Krim, Rivertonvinner 23, kjøpt, 459 s
5. Det lille vi vet om mamma av Anne Kyong-Sook Øfsti: Roman, indiebokprisvinner23, leseeks, Korea, 169 s
6. Jenta uten hjerte av Marit Reiersgård: (IG) Krim, leseeks, 335 s
7. Hver torsdag klokken nitten av Nicolai Houm: Norsk24, leseeks, 272  s
8. Stolpesnø av Marit Reiersgård (IG): krim, leseeks, 309 s
9. Naturens helter av Marina Gjørtz og Line Renslebråten: Barn-og ungdom, sakprosa, debutant, norsk24, leseeks, 96 s
10. Syv armer av Atle Nilsen: Krim, norsk24, Italia, leseeks, 320 s (omtale kommer)

SUM: 10 bøker/ 2546 s

3 voksenromaner / 1 roman for barn
4 krim
1 sakprosa voksen
1 sakprosa barn

9 leseeks/ 1 kjøpt
0 fra hylla 
0 1001-bok 

Land besøkt: Korea, Italia

Jeg likte de fleste bøkene veldig godt denne gang. Bra variasjon, både med sakprosa, barne- og ungdomsbøker, voksenromaner og krim. Gå gjerne inn på linkene for å lese anmeldelsene. 



Det ble litt tid til lesing i sola i flyttesjauen på Frøya i pinsehelga også.  Pauser må man jo ha.


Litterære treff/aktiviteter:
* Samling Forfatterskolens Påbygg 2024, samling i Oslo med tekstgjennomgang 11-12.mai. Alternativt opplegg på dag to. Vi var på Litteraturhuset. Etter samling lørdag spiste vi middag der på Cafe Oslo på kvelden. Hyggelig! Alltid gøy å treffe likesinnede, som har felles interesser som skriving er. Inspirerende og utviklende. 
Glemte å ta bilder der, men tok noen fra Slottsparken og vandring i Oslo fredag. Fint vær hele helga.



Det blomstret frodig i Slottsparken.



Utsikten fra rommet mitt på Cochs pensjonat i Parkveien, rett over gata for Litteraturhuset.



Lett måltid på rommet og litt jobbing før jeg dro ut en tur i byen fredag etter innsjekking.



Innom Norli i Universtitetsgata må jeg jo. Et enormt utvalg. Sjekker ti på topp-lista og ser at Silje Fatnes flotte og viktige bok  Livets lysglimt er der. Så gøy!



Har ikke helt visst hvor Grotten ligger, men denne gangen så jeg huset. Det må jo være her Jon Fosse bor, kunstnerboligen på Statens regning, i enden av Slottsparken, mot en trafikkert vei opp mot Kunstnernes hus og Litteraturhuset.  Mer om Grotten her .



Her bodde Anne Cath Vestli, i samme gate der jeg gikk forbi Grotten. Wergelandsveien tror jeg det var, Oslo har flere slike plaketter rundt omkring som viste hvor forfattere og kunstnere bodde. (Trykk på bildet for å få det skarpere) 



En fin gjeng på Cafe Oslo etter samling. Bildet er lånt fra Rita med tillatelse, nr to til høyre. Middag og god stemning.

I skrivende stund har vi nettopp levert inn 20000 ord manus til redaktør, og det betyr at vi snart er halvveis i dette fordypningsåret. Det blir artig å se på nyåret hvor langt alle har kommet med bøkene sine. 


Bokstøttene


* Forfatter/skrivegruppa Bokstøttene på møte en varm sommerdag i mai. Merete og Marthe t.h. for meg (ytterst t.h) har gitt ut bøker. Vi andre er godt i gang. f-v: Sølvi, Siri. Karen Marie tok bildet. Etter treffet fikk vi omvisning av poeten Karen Marie på Grilstad Marina. Vi har treff ca en gang per måned. Et varierende antall i gruppa møtes hver gang. Denne kvelden var vi seks, andre ganger kan vi være ti. 




Astrid Ladderud har hatt flere tekster på trykk i Riss. I kveld leste hun en novelle som er med i jubileumsnummeret. 


* Riss 30-årsjubileum på Litteraturhuset i Trondheim. Tidsskriftet Riss jubilerer. Flere jeg kjenner har fått inn tekster der. I kveld skal jeg møte ei dame som også har med tekst i det nye nummeret. Hun skal lese den for oss. Hvem som helst kan sende inn og få en tilbakemelding.  Hvis man ikke er så heldig å komme på trykk får man også det. Jeg sendte inn et dikt, men det ble ikke godkjent denne gang. Men potensiale det hadde det visstnok. Får bare prøve igjen . Fortelling/kortprosa neste gang kanskje. Tidsskriftet drives av studenter på NTNU.


Astrid og Bente kom rett fra Litteraturfestivalen på Lillehammer med fly i ens ærend for å bli med på jubileumet. Hyggelig at de tok kontakt og dro med meg ut. Astrid tok bildet.

Serier/film:
2. Ripley (basert på Patricia Highsmiths bøker, psyklogisk thriller), Netflix, 8 eps. Meget bra!
3. Kampen om Narvik, Netflix.

Planer for juni:
I Juni drar jeg til Rhodos en uke. Det blir min ferie i sommer, i tillegg til en tur til Lofoten og barnebarn i august.  Nærmere bestemt onsdag neste uke. Det er meldt veeeldig varmt. Håper ikke øya blir rammet av skogbranner som i fjor.

Jeg skal jobbe mer med redigering av manuset i sommer, og planen er å sende inn til et par forlag. Det vil fortsatt være en del webinarer å se på, også opptak fra tidligere som ligger på Forfatterskolens kursportal. Jeg følger også med på en del andre kurs og diverse podcaster online. Og skal lese bøker selvsagt. Håper å få lest noen mursteiner i sommer. Svermen av Terry Hayes ligger langt oppe i bunken.
Og så skal jeg se Der der finns fuglar på Trøndelag Teater den 15.juni, noe jeg gleder meg veldig til.

Ønsker dere alle tak for mai og en god juni:)

Fortell meg gjerne hva du skal i juni og hva du tenker å lese:)



Valgets kval, hvem skal få bli med til Rhodos? I går la jeg ut en større stabel på Insta og facebook, og fikk noen anbefalinger. I dag endret jeg stabelen litt, la til noen nye krimbøker og la bort en del andre. Ønsker en lett blanding av krim, andre romaner og litt dikt. Hvis jeg tar med Kirke og Evelyn Hugo, kanskje Balle, så er det i grunn nok ikke-krim-romaner. Men skal jeg ta med to krimbøker og i tilfelle hvilke? Krim er veldig fint å lese på reisen og på varme dager. Kanskje Snøleoparden kan kjøle meg ned?  Fikk den i lyd på Bookbites nettopp, så da kan den eventuelt kombineres med bok. 

Hislops Arven leser jeg nå. Hvis jeg ikke blir ferdig med den før jeg drar, kan jeg lese resten på Bookbites, hvor den er lastet ned. Å lese bok på mobil er ikke noe særlig, men hvis det ikke er så mange sider igjen, går det enda an. 


6 kommentarer:

  1. Eg var ein tur i Oslo i mai og såg Sound of Music, men i februar gjekk eg same ruta som deg for å finne Grotten. Eg innsåg at eg har gått forbi her fleire gonger (og budd på hotellet rett i nærleiken) utan å vera klar over at det var her Jon Fosse bur (når han er i Noreg vel og merke).

    God tur til Rhodos, Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har sikkert jeg og, men ikke sett opp, eller lagt merke til huset.

      Takk skal du ha Elida:)

      Slett
  2. For en variert og fin leseliste du har for mai, og blogget om alle bøkene, ikke verst. Jeg prøver å gi meg selv litt slack, og ikke blogge om lydbøker og biblioteksbøker. Det er så vanskelig å gå inn og sette seg foran pc`en når solen skinner, og det har den jo gjort masse i mai.
    Jeg hørte ferdig Åpen Bok om og med Nicolai Houm i dag, har lyst å lese boken.
    Jeg har noen mursteiner liggende, litt Ibsen (Per Gynt) og litt nytt for sommeren. Skal ikke på ferie før 27 juni, men det er jo egentlig ikke lenge til :)
    Kos deg på Rhodos Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, ja, bra fornøyd med type bøker i mai. Jeg blogger heller ikke om alt lenger, de av Marit Reiersgård ble instagraminnlegg. Det går litt raskere. Og så leser jeg ikke så mange bøker som deg heller..
      Åpen bok med Houm, skal jeg få med meg. Har vært en del andre ting jeg har sett/hørt på i det siste, og orker ikke så mye på øret/skjerm i løpet av en dag. Bra du minte meg på den:)

      Hvor går ferden din i slutten av juni da?

      Takk for det Tine:)

      Slett
  3. Innholdsrik og varm mai ser det ut som det har vært! Har kun lest Stolpesnø av disse, men har et par av de andre på vent her. Det merkes at jeg har kuttet ut lydbøker for jeg havnet på 8 leste bøker i mai, sjelden jeg havner under 10 uten at antall spiller noe som helst rolle.

    Her har det blitt mange lesefrie dager da en liten tur på Ikea og èn bokhylle utløste et akutt behov for å sortere og gå gjennom over 20 kasser med bøker! Mye arbeid men nå har jeg nummerert og tatt bilde av hver eneste bok i hver kasse slik at jeg vet hva som er hvor, gjenstår å skrive det ned i et excel-ark.
    Men nå er det lesing på tapetet resten av helgen! I juni har jeg planer om å ha en liten Deborah Levy-bonanza blant annet.

    Så gøy med disse forfatter / skrivegruppene du er med på, lykke til med videre arbeid på bokprosjektet.

    Ha en god helg, Anita :-)



    Så gøy med disse

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, det har det absolutt:) Enig angående lydbøker, man får med seg mer i antall med lyd, men det er vel ikke noe poeng i seg selv som du sier, hvis man da ikke må rekke noe før det forsvinner (ala Bookbites).

      Det bokrydde- og bokhylle-prosjektet ditt hørtes krevende ut. Sånt tar tid, men gøy også når man først er i gang:) Skrive ned og fotografere 20 kasser med bøker? Jøss, du er grundig. Men jeg skjønner behovet. Selv leter jeg stadig etter bøker jeg skal ha, men som jeg ikke finner. Oftest fordi når jeg rydder unna en del, så havner de i poser og esker i kjellerboden. Null system der nede. *svetter og ler* .

      Ah, Deborah Levy. Så at den siste i trilogien har kommet, må skaffe meg den. Takk for påminnelsen. Elsker bøkene hennes. :)

      Takk for lykkeønskinger med bok. Godt å ha et bra nettverk etterhvert:)

      God helg til deg også Beathe:)

      Slett