tirsdag 7. mai 2024

Tulis Tidsfilur av Tone Hammer Fiskvik. Original barnebok som vant Indiebokprisen 2023.

 For flere uker, måneder?  siden fikk jeg en bok overraskende i postkassa. Det var barneboka Tulis Tidsfilur, skrevet av trønderen Tone Hammer Fiskvik, som har gitt ut debutboka si på eget forlag; 14 forlag. Jeg får en del forespørsler om jeg vil ha leseksemplar fra både indieforfattere og debutanter, og har dessverre ikke tid til å si ja til eller lese alle. Noen bøker kommer uten at jeg har blitt spurt, som denne. Noen ganger leser jeg de, andre ganger ikke. Man skal jo ha tid, og de skal fenge min interesse. I utgangspunktet leser jeg ikke særlig barnebøker, annet enn de som kan passe for barnebarnet mitt. Denne boka så fin og innbydende ut, med flott cover som gjorde meg nysgjerrig. Jeg kikker alltid gjennom bøkene jeg får spørsmål om eller får, om de kan være noe for meg. Som sagt ble boka liggende en stund, helt jeg gjenoppdaget den da jeg var på Indiebokfestivalen 19. april. Tone H.Fiskvik vant den gjeve prisen for beste barne- og ungdomsbok i 2023. Stas. Da kom jeg på at jeg hadde boka hjemme, og prioriterte den lenger frem i lesebunken min.
Om den var noe for meg, kan dere lese mer om under her.


Forlaget om boka:
Tulis Tidsfilur er en underjordisk jente. Hennes viktigste oppgave er å styre tiden. Alle delene i klokkeriet må være på plass i det store urverket for at tiden skal gå perfekt. Men så viser det seg at en del mangler. Uten den kan verden stoppe opp!
Noen mener at Tulis er den som kan klare å finne den manglende klokkonenten og redde verden. Hun må legge ut på et farlig oppdrag og kjempe mot sjømonstre, underlige skapninger og en foss som ingen noensinne har kommet forbi.
For å løse oppdraget trenger Tulis hjelp fra vennene sine - spesielt fra menneskene på Overflaten. Klarer de sammen å finne delen før tiden stopper?

Jeg var spent da jeg satte i gang å lese. Som det står over, handler det om Tulis Tidsfilur som er underjordisk. Hun har fått en meget viktig oppgave, da hun er den eneste som kan redde verden. Greier hun det?
I boka møter vi både mennesker og vesen fra det underjordiske, overjordiske , fjordfolket, Draugen med mer. 
Det er en fantasifull historie Fiskvik har snekret sammen Jeg synes dessverre at det var litt vanskelig å få grep om historien til tider. Og for all del, det handler nok mer om meg enn boka. Jeg ser godt for meg at barn i rette alder kan synes dette er morsomt og spennende, men jeg føler meg ikke i stand til å vurdere boka på deres premisser. Til det er jeg nok ikke i rett målgruppe og alder. Jeg likte å lese en del fantasy da jeg var tenåring/ung voksen, som Tolkien og Ursula K. Le Guin, men det er en annen type bøker, og det er heller ikke sikkert jeg hadde blitt like fascinert av det i dag. Men jeg liker Outlander av Diana Gabaldon, som er like mye , eller mer, historiske romaner som fantasy-  der det også er tidsreiser, som i boka om Tulis. Så jeg kan godt være med på fantasifulle ferder i litteraturen fortsatt.  At denne ikke traff meg helt, skal ikke forfatteren ta så tungt. Jeg er sikker på at boka vil glede mange unge lesere der ute. Jeg selv gleder meg til å lese den for barnebarnet mitt etterhvert. 

Jeg er glad for at det skrives norske barne- og ungdomsbøker og gjerne i fantasysjangeren. Jeg har hørt at det er ikke utgis så mye av det på norsk her i landet. Så all honnør til Tone H. Fiskvik for dette,. Jeg håper boka når ut til mange.:)

Boka er beregnet på aldersgruppe 9-12 år. Utgitt ved hjelp av tjenester fra BoldBooks.



Tone Hammer Fiskvik, født 1981. Er lærer og spesialpedagog og jobber på Aglo Videregående skole. Bosatt på Frosta, er fra Stjørdal.




Tone H. Fiskvik: Tulis Tidsfilur, 192 s
14 forlag 2023
Leseeksemplar fra forfatteren



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar