torsdag 9. mai 2024

Livets lysglimt av Silje Fatnes. Støttende og styrkende bok om å leve med kronisk og usynlig sykdom.

 Det forholdsvis nye forlaget Nor har etterhvert gitt ut mange fine bøker i sjangeren inspirerende sakprosa. Flere av forfatterne har fått kontrakt etter å ha gått Forfatterprogrammet til Tina Holt, som er under samme paraply som Nor. (Nor Community). Silje Fatnes sin nye bok Livets lysglimt er en vakker designet bok, men nydelige illustrasjoner og et oppløftende , modig og ærlig innhold. 



Jeg var ekstra spent på denne boka, siden Fatnes gikk Forfatterprogrammet omtrent samtidig som meg.  Jeg må imidlertid presisere at jeg ikke kjenner Silje, annet enn fra at vi har deltatt samtidig på noen gruppecoachinger med Tina Holt. Man kan ta programmet på 1 eller 1/2 år, og det er også mulig å ta et videregående kurs. Hvor lenge Silje har gått der, vet jeg ikke. 
Nuvel, dette skal handle om den fine debutboka hennes, men det er greit å ha litt bakgrunn, synes jeg.

Først noen ord fra forlaget om boka:

Lever du med kronisk utmattelse, utbrenthet eller en annen usynlig sykdom? Har du følt deg maktesløs på grunn av frykten for å ikke bli bedre, skammen over å ikke føle deg god nok, eller sorgen over et liv som ikke har levd opp til dine drømmer og forventninger? Da skal du vite at du ikke er alene, men at det er mange som kjenner på de samme følelsene som deg.

Livets lysglimt er din følelsesguide som vil hjelpe deg å navigere gjennom både mørke og lyse følelser, slik at du kan få et nytt perspektiv på tilværelsen.

Boken vil gi deg innsikt i hvordan du kan:

- Håndtere tunge tanker og følelser med raushet og egenkjærlighet

- Tillate deg å sørge over at livet ikke ble som planlagt, og finne indre styrke til å likevel se fremover

- Være ærlig mot deg selv og åpne opp for mer energiflyt

- Finne din egen vei til mer glede, kjærlighet og livsmestring


Det har kommet en del bøker om denne tematikken etterhvert, men det er absolutt plass til flere. Jeg har lest en del, men de har alle forskjellige vinklinger og personlige historier.
Silje har sin historie, som hun deler raust med oss lesere. Hun skildrer sorgen over å ha mistet funksjon i ung alder. Hun merket det allerede da hun drev med idrett i tenårene, men var nok som de fleste ikke klar over hva som skjedde før lenge etterpå. Hun gjorde som ble forventet, tok en lang utdannelse, og hadde lovende karrieremuligheter. Men kroppen ville ikke følge med, noe hun merket mer og mer. Silje søkte etter svar hos leger som ikke fant ut noe og i alternativ behandling uten at det heller hjalp så mye. Hun traff en mann og de fikk barn. Silje ble stadig mer krafløs, skuffet, fortvilt over å ikke greie hverdagens krav. Hun fikk etterhvert diagnosen ME/CFS, kronisk utmattelsesyndrom. 

I bokas første del skriver Silje om alle de vanskelige følelsene rundt det å bli så syk, og ikke mestre, ikke greie det alle andre gjør. Tenk bare det å være ung småbarnsmor, og ikke greie å være tilstede for dem slik hun ønsker. Heldigvis har hun en mann som viste forståelse for hennes situasjon og tok børene når det røynet på. Følelser av skuffelse, håpløshet, sorg, ensomhet og skam er vanlig ved usynlig og kronisk sykdom. Dette setter Silje ord på , på en gjenkjennelig og empatisk måte. Om man ikke har akkurat Siljes sykehistorie, så er det mange som har en kronisk og usynlig sykdom og kan kjenne seg igjen i dette. Følelser det er så vanskelig å snakke om. For hvordan kan andre forstå, som ikke har opplevd lignende selv? Det vises jo ikke utenpå. Man viser vel de gode øyeblikkene utad, ikke alle de timene hvor man ikke orker den minste ting, timene på sofaen eller i senga, smerter som konstant river eller en utmattelse som slår en helt ut etter den minste anstrengelse. Silje har også sydd inn noe faglig innhold om tematikken, uten at det blir tørt eller vanskelig. Hun beskriver også forskjellen på det å være vanlig sliten og utmattet. Det er ganske forskjellig. Utmattelse gjør at batteriet ikke lader som normalt. 

" Å ha kronisk utmattelse er noe annet enn å være sliten. Ordet "sliten" dekker ikke følelsen du kjenner på når kroppen nekter å lystre, eller når kvalmen melder seg bare du prøver å reise deg fra opp fra senga. Du er heller ikke sliten når melkesyra tar deg etter at du har gått opp trappa til andre etasje, da er det noe mer. Når man lever med kronisk utmattelse er man "beyond sliten"", skriver Silje. (s.14) 





Etterhvert oppdaget Silje at yoga og meditasjon hjalp henne, og hun utdannet seg til yoga - og meditasjonslærer og kostholdsveileder. Hun presiserer at hun ikke ønsker å komme med løsningen for andre i samme situasjon, men forteller om hva som hjalp henne. Det hun ønsker å bidra med er å finne lysglimt i livet, det som kan gi glede og håp, mestring, kjærlighet og takknemlighet, selv om livet ikke ble slik som man ønsket eller drømte om. Det finnes alltid noe godt, å det å finne det i hverdagen hjelper for å ha kunne ha et mye bedre liv. Hun gir noen tips og enkel metoder vi kan bruke, samt at hun også deler noen enkle yoga- og meditasjonsøvelser. I boka finner du noen QR-koder som du kan laste ned, for eksempel en guidet Yoga Nidra- øvelse som Silje har hatt mye glede av for å få dyp hvile som kroppen trenger så sårt. Som sagt er det flere tips enn yoga her, så boka passer godt for også den som ikker er interessert i yoga eller føler at det er noe for dem. 


Eksempel på sider med øvelser og QR-kode.


Boka kan godt brukes som et slags oppslagsverk, når man trenger å gå tilbake for å finne trøst, inspirasjon eller lese om de forskjellige følelsene på nytt. Livet går jo i bølger, opp og ned, det kan komme godt med å gjenta lesing av denne boka , eller deler av den, med jevne mellomrom. I tillegg er som nevnt illustrasjonene nydelige, og det gir ro bare å se på dem.

Jeg synes at Silje Fatnes har skrevet en viktig og ærlig bok som trengs på markedet. Jeg er sikker på at mange kan ha glede av å lese denne, også pårørende og viktige venner. Den kan gi forståelse og innsikt også for andre enn de som sliter med kronisk og usynlig sykdom av ymse slag. Spesielt er dette med kronisk  utmattelse viktig i boka. Det er det mange som sliter med selv om de ikke har ME. Fatigue er et annet ord som også beskriver en del av det samme. Andre lidelser med kroniske smerter kan også føre til fatigue, utmattelsestilstander, som for eksempel fibromyalgi, reumatisme, kreft , IBS, med mer, samt at en del livsområder også kan føre til det, som å være nære pårørende til alvorlig syke. Derfor mener jeg at mange kan ha nytte av denne boka. 
Boka er lettlest både i språk og design. 

Anbefales varmt!



Illustratør : Birthe Lone


Silje Fatnes på instagram: @silje.fatnes


Silje Fatnes: Livets lysglimt, 160 s
Nor forlag 2024
Leseeksemplar mottatt av forfatteren



2 kommentarer:

  1. Høres ut som en fin bok dette og noterer meg den!
    Det er fint å lese om andres erfaringer og ofte kjenner man seg igjen i noe av det som blir sagt. Ikke alltid like enkelt å leve med en usynlig sykdom for som du også nevner, man viser de gode sidene, eller man viser seg på de gode dagene, de ser ikke stundene man bare ligger på sofaen for kroppen makter ikke. Husker også at jeg tok meg veldig ut de dagene jeg følte meg frisk og orket, men fikk det dobbelt igjen andre dager. Man blir heldigvis flinkere etterhvert å porsjonere ut det man har av energi.
    Håper du har det fint i hovedstaden og ønsker deg en fortsatt fin helg :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det virkelig:)

      Og lære seg å porsjonere fornuftig er ikke lett, men det blir bedre med øving over tid, som du sier. Og så er det ikke alt man rår over, når man er nødt å mobilisere. Da må man bare kutte ut andre ting man egentlig hadde planlagt, feks.

      Takk Beathe, ja, det var ei fin helg, men nå er hjemme igjen. :) Ønsker deg en fin uke:)

      Slett