Sider

Bøker lest til BBP 2014

mandag 30. september 2019

Oppsummering september-19

September er straks over, men det virker ikke sånn her jeg er akkurat nå. Her er det sommer og det har vært 32 grader i dag. Jeg vet at om et par dager så er jeg hjemme igjen i et helt annet klima. Jeg leser at det er snø i høyden i Midt-Norge. Jeg får bare nyte solen og varmen så lenge det varer her på Gran Canaria. Dagene går fort. Jeg har lest en del, og deltatt på vanngym og yoga på hotellet, solt meg litt og gått turer. Veldig rolige dager, men det er det jeg trenger nå. Wifien på hotellet er god og jeg sitter på balkongen med laptopen og saltstenger. Det er kveld.
I september leste jeg 15 bøker og har vært på noen høstmøter med forlagene. En langvarig hals-øre-luftveisinfeksjon slo meg helt ut, og jeg hangler nok litt med en enda. Nå er en oppsummering på plass.


Denne begynte jeg på i dag og kan hende blir jeg ferdig med den før jeg reiser hjem. Det stå på omslaget at det er en perfekt strandbok. Jeg skal sjekke det ut mer i morgen. 

søndag 29. september 2019

Aldri tilgi av Trude Teige. Aktuell krim som fyker avgårde

Trude Teige er en dreven forfatter og journalist. Hun er ute med sin sjette kriminalroman om journalist og trebarnsmor Kajsa Koren. Kajsa har hatt kreft og sliter med fatigue. Hun er gift med politimann Karsten og hun har en tendens til å gå ham litt i næringen. Kan hun holde seg borte i denne boka som handler om #MeToo, drap, gamle synder og politikk?


søndag 22. september 2019

Fornemmelsen for slutten av Julian Barnes (1001-books Elidas lesesirkel)

1001-boka i Elidas lesesirkel i august var i kategori Mannlig forfatter. Jeg har valgt Julian Barnes, fordi jeg hadde ei bok av ham i hylla, kjøpt på Mammutsalg for et par-tre år siden. Så vidt jeg husker fikk boka mye bra kritikk når den kom. Den vant også Man Booker-prisen i 2011. Likte jeg boka? Ja.


fredag 20. september 2019

Cappelen Damm høstmøte september 2019

Bokhøsten er i full gang. Cappelen Damm er tredje forlaget som har gjestet Trondheim i høst med sin presentasjon av nyheter.  ( blant dem jeg har vært på) Stedet var som sist Scandic Nidelven, kjent for deilig mat, noe vi også fikk erfare med en herlig buffet. Mange bokhandlere og bibliotekarer kommer rett fra jobb og er sultne. Det var også Randi og jeg.
Cappelen Damm er Norges største forlag og det å plukke ut noe fra denne rikholdige katalogen kan ikke være enkelt. Her er noen smakebiter:



torsdag 19. september 2019

DIKT av Jorge Luis Borges - Diktsirkelen september -19

Kategori: Formens mestere.
Viser til innlegget her som utdyper mer hva som kan ligge under denne kategorien.
Jeg valgte å lese dikt av den berømte argentinske forfatteren og dikteren Jorge Luis Borges. (1889-1986).
Solum forlag ga ut en gjendikting av utvalgte dikt fra flere av hans samlinger i 1988. Boka fant jeg på biblioteket. Diktene er gjendiktet av Lasse Midttun, som også har skrevet et etterord.


onsdag 18. september 2019

De uskyldige av Kristine T. G. Hardeberg. En interessant og gripende roman

Jeg er litt svak for bøker med handling fra Italia. Jeg har etterhvert lest ganske mange, og alle er nok ikke like bra. Spent var jeg da jeg gikk igang med denne. Enda en norsk kvinne som reiser til Italia for å lete etter noe? At romanen har handling fra Firenze gjorde det ekstra spennende. Der var jeg en uke i 2013. Jeg har også vært utenfor barnehjemmet som nå er et institutt -Innocenti-instituttet- som har en sentral plass i boka. Da var det stengt pga restaurering, ellers hadde jeg tatt meg en tur inn.


tirsdag 17. september 2019

Forfatterne kommer med Gyldendal september -19

I kveld har Randi og meg, samt en drøss med bokhandlere og bibliotekarer møtt en rekke forfattere på Byscenen i Trondheim. I år ble katalogpresentasjonen gjort til et minimum, men desto mer tid ble brukt på samtaler med de flotte forfatterene. Jeg tok en del bilder lar noen av dem presentere nyheter og bøker jeg kan tenke meg å lese.


Forfatterne kommer er Gyldendals konsept for å møte bokhandlere bibliotekarer og noen få bokbloggere uti det ganske land når bokhøsten er i gang. I år var det Hilde Sandvik som ledet showet og samtalte med forfatterne.

Flotte noveller av Dorthe Nors: Kantslag og Kart over Canada

I forrige uke fikk jeg tilsendt novellesamlingen Kart over Canada fra medbloggeren Beathe. Jeg har ikke lest noe av Dorthe Nors, men hørt mye bra om hennes forfatterskap. I går kastet jeg meg over de nye novellene. Jeg måtte bare lese videre, men tok meg gode pauser gjennom dagen. Den gode samlingen fristet meg til å finne fram Kantslag, en annen novellesamling av Nors, som har stått i hylla siden 2015. Den måtte jeg jo bare lese, og så passet den godt inn i Heddas hylleboksirkel for august, som jeg henger etter med. Men nå er også den lest, så da er jeg ajour.

                                         



















mandag 16. september 2019

Diktsirkel september -19: Formens mestere

Nå er det tid for å finne frem diktsamling til ny runde i lesesirkelen. Jeg har vært på biblioteket og lånt med meg noen hjem. Jeg har også noen i hylla. Vi skal lese en bok av en som er mester på form. Og form, hva er det? Det kan være så mye. Strenge, klassiske former som sonetter, eller rim og rytme. Vår egen Inger Hagerup er da en mester på rim og rytme, feks. Det kan være oder, haiku eller noe annet. Her kan man lete blant våre egne kjære poeter. utenlandske prisbelønnete, klassikere og modernister.


torsdag 12. september 2019

Mamma er trygda av Mimir Kristjansson

Journalist, forfatter, politiker, far, kjæreste og sønn Mimir Kristjansson er en produktiv forfatter som nå er ute med en bok om trygd, med utgangspunkt i sin egen mor. Mamma er trygda har fått supre kritikker, og det er jeg helt enig i. Dette er en varm, personlig, tankevekkende bok som berørte meg og bør berøre mange.


Drapet på Entry Island av Peter May. Like fantastisk som Lewis-trilogien


Peter May har skrevet den fantastiske Lewis-trilogien som er blant noe av det beste jeg har lest på noen år. Drapet på Entry Island følger absolutt opp i samme sporet.
Det er klart at det er med en viss forventning og spenning jeg starter på en ny øykrim av denne forfatteren.  Vil den skuffe eller innfri? Og det kan jeg si med det samme; den innfridde så til de grader.

onsdag 11. september 2019

Kagges høstmøte september 2019

Forlagenes høstmøter er alltid spennende og trivelige. Så også i går da Kagge og J.M.Stenersens forlag besøkte Byscenen i Trondheim. Først ute blant forlagene her i byen. Selv om jeg enda ikke er helt frisk etter en lengre øre-nese-hals-luftsveisinfeksjon, synes jeg dette er såpass trivelig å få med seg at jeg trosset formen. (Regner med at jeg ikke er smittsom lenger, ikke så mye nysing og sånt). Tett i det ene øret og kraftig øresus er ikke optimalt, men med det riktige øret mot scenen gikk det veldig fint.  Jeg var sammen med READING-RANDI, som flere år før. Vi synes det er en fin tradisjon og er glad for at vi får delta som bokbloggere.
Kagge har en rikholdig og god katalog også i år, og her kommer noen utvalgte høydepunkter.



Sjefredaktør Tuva Ørbeck Sørheim og Salgssjef 

Bjørn Fredrik Drangsholt leder gjennomgangen av årets katalog


onsdag 4. september 2019

Gjemsel av Jan-Erik Fjell - sabla bra krim

Jan- Erik Fjell har gitt ut noen glitrende gode krimromaner og har seilt opp som en av mine store favoritter. At det kommer en ny bok fra den kanten gir alltid spenning i utgangspunktet. Vil han holde den samme gode flyten og koken? De samme gode plottene? Hvordan går det med Anton Brekke og Magnus Torp? Jeg kan betrygge om at Gjemsel absolutt holder mål.



mandag 2. september 2019

Zoo Europa av Gert Nygårdshaug. Den femte boka i Mino-serien er en dyster dystopi

Ja, dette var dyster lesing, men heldigvis tok det seg opp til en mer feel-good ending på slutten. Verden har gått av hengslene og dystre spådommer har slått til. Nygårdshaug skriver frem interessante karakterer med brodd og humor, det er heldigvis bra trekk med denne forfatteren, i tillegg til stor og bred kunnskap.


søndag 1. september 2019

Oppsummering august-19

Sommeren er over, det er helt sant. Like fort som alltid er den over. August har også hatt mange fine soldager og litt nødvendig regn. Det er tidligere mørkt, kaldere om kveldene, planter og trør har fått høstdrag over seg. Sånn er det bare. Jeg liker høsten også jeg, med fine innekvelder, gode bøker, turer ute når det er vært til det. I august ble det lest 12 bøker, dvs den siste ble jeg ferdig med i dag, men jeg tar den med på august-oversikten da jeg har holdt på med den en stund og det bare var ca 60 sider igjen. (Zoo Europa). Here we go: