Tenker en kort oppsummering for juni er greit. Leste 9 bøker, litt mindre enn tidligere. Har vært noe reising, en del varme, en del kaldt , en del regn, vet ikke helt hvor tiden blir av. Er en en del småting som gjør at man ikke merker at tiden går, ordne ditt og datt, noen møter og fysioterapi. Juni har hatt mange fine værdager selv om det har vært blandet. Var en uke i Malaga, men har ikke rukket å blogge om turen enda . Før det var jeg på Lillehammer på litteraturfestival, og en tur og besøkte foreldrene mine på Verdal. I dag leste jeg ferdig Orlando av Virginia Woolf på stranda hjemme i Trondheim. Og jeg fortsetter å lese Sissel Grans bok om begjær inn i juli.
Sider
Bøker lest til BBP 2014
torsdag 30. juni 2022
Oppsummering juni -22
tirsdag 28. juni 2022
Jeg dro ned til bror og Vi dro opp med mor av Karin Smirnoff. Utrolig sterke romaner. Boktips!
Skal du lese et par sterke romaner i sommer, så kan jeg absolutt anbefale bøkene til Karin Smirnoff. Bøkene om Jana er en trilogi, og de to første har kommet på norsk. Jeg hadde problemer med å legge fra meg disse.
mandag 27. juni 2022
Kort om Mordene på Fleat House av Lucinda Riley (britisk kosekrim)
Hvem ante at Lucinda Riley kunne skrive krim? At hun er dyktig på plott, karakterer og miljø, vet vi, så hvorfor ikke. Jeg ble nysgjerrig og tenkte at jeg ville lese den. Da jeg så boka ledig som ukeslån på biblioteket forrige uke, måtte jeg bare låne en med meg. Jeg skal si at lesingen gikk så det suste. Boka var veldig vanskelig å legge fra seg, rett og slett.
onsdag 22. juni 2022
Misforståelse i Moskva av Simone de Beauvoir
Misforståelse i Moskva er en kortroman på 139 sider med luftig tekst på sidene. Simone De Beauvoir hentet inspirasjon til denne boka på reisene med Jean - Paul Sartre til Sovjetunionen mellom 1962-1966. Det gjenspeiles. Vi får innblikk i den kalde krigen med et bakteppe for den krisen ekteskapet i romanen gjennomgår på den måned lange reisen til Moskva for å besøke mannens datter. En fin liten roman, en slags skisse, et kammerspill som viser noe om brutte forventninger og om hvordan kommunikasjon mellom ektefeller kan gå helt i stå.
søndag 19. juni 2022
Fjellgraven av Hjorth og Rosenfeldt. Sebastian Bergman #3
Reise og bok. Sebastian Bergman har vært med meg på tre reiser, i de tre første bøkene i serien. Gran Canaria (desember) med Mannen som ikke var morder, Villajoyosa , Costa Blanca ( april med Dødens disippel ) og nå siste til Malaga (juni med Fjellgraven). Disse bøkene er ypperlig ferie/reiselektyre, fengende, spennende, interessant. Jeg leste ut nesten hele boka de siste dagene, samt på reisen hjem. Det skjedde ting på slutten som gjorde at jeg bare måtte laste ned en e-bokutgave av bok 4 - Den stumme jenta- og lese såpass mye i dag at jeg fikk vite hvordan det gikk med noen av hovedpersonene. De er nemlig like spennende som krimplottet i bøkene. Spesielt i denne boka. Jeg trodde jeg hadde fireren hjemme , men finner den ikke. Skal lete andre steder, ellers må jeg kjøpe pocketutgaven. Har funnet en til redusert pris- klikk&hent på Norli i sentrum. Alternativt bibliotek-lån. Som dere som kjenner meg vet, så liker jeg ikke lese bøker på mobil og iPad, særlig ikke når de nærmer seg 500 sider. Vel, over til Fjellgraven, var den like bra som de to første?
onsdag 15. juni 2022
Ferieboktips! Herlig feelgood fra Sevilla: Appelsinlunden av Rosanna Ley.
Jeg har vært på jakt etter romaner fra Sør-Spania en stund, og det er jaggu ikke så mye å finne som jeg ikke har lest. Det er heller ikke så mye; tre krimromaner (Kristine Henningsen- Den som elsker deg høyt Marit Reiersgård- De døde vet og Øystein Borge- Matadorens dans), samt noen bøker med delvis handling fra områdene her nede, blant annet med en del av den spanske historien om maurere, muslimer, jøder- forskjellige folkegrupper og konflikter dem i mellom i årene løp. nevnes kan Gabi Gleichmans Udødelighetens elixir. Victoria Hislop skrev også en bok delvis herfra, den heter Hjemkomsten, med handling fra blant annet Granada . Synes jeg husker noe om flamenco og sigøynere, men også om den spanske borgerkrigen. Ildefonse Falcones` Barfotdronningen er også fra sør, men den har jeg ikke lest enda.
Nuvel, så hva handler Appelsinlunden om? Noe helt annet... Les mer under..
mandag 6. juni 2022
Dag 3 på Litteraturfestival på Lillehammer. Hjorth og Kjærstad, Ullmann og Lund , Krimkveld med mesterforfattere. Lørdag 4.06.2022 (del 3)
Min dag tre, ble lagt opp litt roligere. Det var ikke noe jeg ville se før 12.00 og deretter slakke fra 13.00 til 14.00. Jeg hadde også booket billett til Krimkveld kl. 18.00. Været var fint, sola kom frem og det gikk an å sitte ute. Det ble lunsj i sola mellom postene. Det myldret av stort og smått i Storgata. Vurderte Pub-te-pub og konsert i teltet, sånne ting jeg bruker å få med meg her, men formen var ikke bra nok til det. Må ta hensyn til den for tiden. Lære meg å ikke overdrive. Være takknemlig for det jeg får oppleve, det jeg greier å få med meg. God planlegging er løsningen. Sitter nå og ser konsert til Dronning Elisabeth på rommet, og det er flott det også.
I Undsets hage. Søndag på Bjerkebæk, norsk litteraturfestival på Lillehammer. (del 4.)
Siste dag på programmet på Norsk litteraturfestival på Lillehammer for i år. Dagen møter meg
med strålende solskinn, en fin dag for hagebesøk. Jeg deltok på dette i fjor også, og likte det
veldig godt. Som i fjor, skal Janne Stigen Drangsholt forelese om hager i litteraturen
og forfatterhager. Dennis Asbjørnsen og Helen Fredholm står også på programmet, de er
ukjent for meg til nå. Kristin Brandsegg Johansen er leder for Sigrun Undset-selskapet og
har ansvaret for hagevandringen etterpå. Jeg rekker akkurat alt dette før jeg må ned til
Stasjonen for å ta toget hjem til Trondheim.
lørdag 4. juni 2022
Rapport fra Lillehammer Litteraturfestival fredag 3.juni 2022. En travel dag med mye Gran og Hjorth i regn og sol. (del 2)
Har jeg vært på skogstur? Nei. På bærtur? Muligens, men nei. Har fått med meg mye i dag, mye bra, best var Gran og Hjorth, hver for seg og sammen. Måtte droppe Solstad, siden jeg ikke rakk ned fra Bjerkebæk til Kulturhuset Banken i tide. Det er stramt mellom postene og det foregår masse samtidig hele tiden. Dagen var nøye planlagt, men at noe sprekker, må man regne med. Mat må man også ha. Det rakk jeg etter Gran på Bjerkebæk og før Gran og Hjorth på torget i Teltet. Hva ellers fikk jeg med meg? Se det, må jeg konsultere programmet og notatboka om. Ullmann og Smith blant annet. Les mer..
fredag 3. juni 2022
Rapport fra Litteraturfestival på Lillehammer. Tilbake på skinner igjen med fullt trøkk av folk og arrangementer. Torsdag 2.juni 2022 (del 1)
Jeg hadde ikke tenkt meg hit i år, siden jeg skulle nordover til datter, svigersønn og barnebarn, men så oppdaget jeg da programmet ble lagt ut at festivalen er ganske sent i år og det kunne by seg en anledning med et par dager. Kom i går kveld med toget fra Trondheim, rakk bare å sove en kort natt mellom reisene, men hva gjør man ikke for å få med seg litteraturfestival. Sjekket inn, gikk raskt opp på festivalkontoret for å få festivalbåndet og deretter en tur i teltet for å få med meg Elin Cullhed og Victoria Kielland. Rakk også et arrangement til, nordisk mesterskap i slampoesi og middag. Noen snapshots under her:
torsdag 2. juni 2022
Jakob og Neikop og tidsmaskinen av Kari Stai (barnebok)
Jakob og Neikop er gode kamerater. I den syvende boka av Kari Stai oppdager de en tidsmaskin som fører dem på ville veier. Jeg har lest boka flere ganger for barnebarnet Jakob nå (4 år) og han er veldig begeistret for disse bøkene. Selv synes jeg denne siste boka er litt skummel, men det synes ikke han, men spennende, ja, det synes han, og morsom.
onsdag 1. juni 2022
Kristin må vekk av Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth
Kristin må vekk er et slags essay eller samtalebok om Kristin Lavransdatter. Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorth, som er litteraturviter, treffes i København for å lese Kristin Lavransdatter sammen, med fokus på Kristin som ung i Kransen. Spørsmålet de stiller seg er om man hadde fått større forståelse for Kristins valg om å gå i kloster hvis man leser det i et #metoo-perspektiv. Og at bakgrunnen for at hun gikk i kloster er lite tematisert. Vigdis har lest bøkene flere ganger, men for Line er det første gang.