fredag 4. februar 2022

Matadorens siste dans av Øistein Borge . Krim fra landsbygda i Sør-Spania

 I mitt Sør-Spania-prosjekt var det klar for Øistein Borges krim fra 2021; Matadorens siste dans. Den har stått i hylla ei stund og kvalifiserer også for OTS-kryss. (ut av hylla/off the shelf). Jeg har likt alt jeg har lest i serien om Bogart Bull, men jeg fikk inntrykk av at denne var tregere, da jeg begynte på den og la den fra meg igjen i fjor. Dette er ikke en Bogart Bull-krim, men en enkeltstående kriminalroman inspirert av Agatha Christie, Mord og mysterier, Morse, Fader Brown og lignende. Bakpå står det at boka er er en hyllest til den britiske landsbykrimmen.  I Sør-Spania, spenstig, synes jeg. Ja, og så, likte jeg boka?


I Matadorens siste dans kretser dramaet seg rundt en eiendom som er kjøpt opp av en en homofil meksikansk milliardær, Sergio Moncayo. Dette gjør noe med alle i den lille landsbyen. Ana og Diego driver en bar og spisested i et lokale som tilhører eiendommen. Hva skjer med leiekontrakten og levebrødet deres? 

Den britiske pensjonerte politimannen Lennox Hartly og kona Emma har kjøpt seg bungalow og flyttet til  til landsbyen Montepaz i Andalucia . En gammel drøm ble oppfylt. Emma er dement og svinner sakte bort fra Lennox. Hennes venninne Penelope er med dem og tar seg av Emma. Selv sliter Lennox med det smertelige at Emma forsvinner for han både fysisk og mentalt.

Det skjer et drap under et brullyp som Lennox og flere av hans nye venner i landsbyen er invitert til. Milliardæren som giftet seg med en tyve år yngre mann, blir brutalt drept i sitt nye hjem. Malaga-politets har ansvaret for etterforskningen, men Lennox synes ikke de kommer noen vei og gjør sine egne undersøkelser, som en annen Poirot eller Fader Brown. Lennox har også kontakt med sine eks-kollegaer og får noe hjelp derfra, hemmelig og helt off the record, selvsagt.  En gang politimann, alltid politimann, mener Lennox. Det sitter i blodet. Hvem kan ha motiv er det første han spekulerer på. Ana og Diego som har fått beskjed om å miste leiekontrakten og levebrødet sitt? Meksikansk mafia? Hvem vet hvorfor fyren flyttet unna alt og hit ut på landsbygda? Den unge ektefellen, som arver masse av dette? Andre krefter blant gjester eller landsbybeboere? En leiemorder som snek seg inn?

Lennox forsøker å få info fra det lokale politiet, men selv om de lekker noe, så er de tydelige på at han skal holde fingrene fra fatet, noe han selvsagt ikke gjør. Etterhvert løsner det noen tråder, et nytt drap skjer, flere motiv dukker opp og Lennox kommer til å slite med et vanskelig dilemma, samtidig mens Emma svinner mer og mer bort..

Jeg likte denne boka. Selv om den ikke er like handlingsmettet som Bogart Bull-bøkene, var det også et godt driv i denne. Korte kapitler, spennende karakterer, to vanskelig drap å løse. Jeg synes også det var stemningsfullt med landsbymiljøet i Montepaz. (Usikker på om det er en virkelig landsby, fant det ikke da jeg googlet, men mulig det er alt for lite sted) Fjellet Poderoso  (fiktivt fjell?) ligger i nærheten, en utsikt Lennox liker å se mot. Og en by er nevnt.. Baena? (den fant jeg på wiki) Det er ikke langt fra Malaga, siden det er politiet der som har saken. 

Alt i alt en liten  spennende , velskrevet kriminalroman å anbefale, som ikke inneholder mye blod, gørr og voldsdetaljer. 

Andre bloggere: 

Andre bøker av Borge jeg har blogget om:

Har også lest Bastarden (ikke innlegg om boka, kun link til månedsoppsummeringen- der jeg skriver at jeg likte boka)


Øistein Borge: Matadorens siste dans, 205 s 
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget10 kommentarer:

 1. Kjekt at du likte denne,det gjorde jeg også. Har ikke lest noe annet av forfatteren så jeg vet ikke hvordan de andre bøkene hans er i forhold til denne. Dette er jo krim helt i min gate.

  Ha en god helg,Anita og kos deg i snøstormen der nord 🙂

  Her blir det lesing,OL og litt skriving av omtaler (om katten vil)

  Begynte på Veggen som kom inn dørene i dag, lover godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du også likte den.:) Fant ikke noe blogginnlegg fra deg, men det finnes kanskje ikke?

   Takk, god helg til deg også Beathe:) Bli spennende å lese om Veggen.
   Her spørs det om det blir tur ut i helga, annet enn lufting av hunden. Været skal bli værre i morra..Så vi får no se:)

   Slett
  2. Nei,gjør ikke det,fikk ikke skrevet om den.
   Veggen kommer jeg nok til å skrive om når jeg er ferdig.

   Kjedelig med været men kos å besøke barn og barnebarn lell tenker jeg.Skikkelig ruskevær her også, om ikke snøstorm akkurat.

   Spent på hva du synes om Knausgård sin bok...

   Slett
  3. Ok.
   Koselig å være med barnebarn og barn uansett vær:)

   Liker Knausgård sin ganske godt, så langt. Har bare hørt lyd så langt . Ca 160 sider inn, tror jeg .. Passer fint som lydbok.

   Slett
 2. Ja, denne var fin, takk for lenke! Kjekt at du likte den, det ser ut som du får en herlig helg, kos deg masse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var den. Bare hyggelig med linking vettu:)
   Takk, koselig på besøk hos barnebarn med foreldre:)
   God helg til deg også Tine.
   Ps. Barfotdronningen kom til Ark akkurat før jeg dro i går og jeg rakk å hente den. Ligger hjemme og ventet. Hadde jo allerede pakket kofferten, ellers hadde jeg vurdert å ta den med..

   Slett
  2. Måtte hatt ekstra bagasje skulle du hatt den boken med, mener å huske at den er ganske tykk. Kos deg masse i Lofoten, håper det ikke stormer for mye :)

   Slett
  3. Kjøpte pocket da, så sen hadde i tilfelle blitt byttet ut med en annen bok;) Liten skrift , æsj.. men skal lese den .
   Blåser nok her, men vi har fyra i peisen :)

   Slett
 3. Virker som en kul krim. Noen ganger er det moro med krim som er litt "mye". Jeg har lest og likt forfatterens Den syvende demonen.
  Det er nok mer vær du er enn her i Oslo. Håper du slapper av og koser deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne er fin. Enklere og roligere enn Bull-bøkene, men absolutt verdt å lese:)
   Takk, koser meg her, mye vær må man ta med på kjøpet.
   Håper du også har det fint Augusta:)

   Slett