torsdag 10. februar 2022

Ildlandet av Pascal Engman . Særdeles god krim . VanessaFrank #1

Da jeg leste Rottekongen  av svenske Pascal Engman ble jeg mektig imponert. Boka handlet om incels, et fenomen jeg synes er interessant og viktig. Pascal Engman er en forfatter som bruker samfunnsaktuelle temaer som ramme i sine krimbøker. I Ildlandet  handler det om gjengkriminalitet og noe så grusomt som organhandel og bortføring av barn. Ildlandet er første bok i serien om den utradisjonelle etterforsker Vanessa Frank og hennes partner in crime; Nicolas Pedera. Litt av et radarpar skal det vise seg.


Som i Rottekongen er det mange tråder og hendelser som virker temmelig innfløkte, men som elegant snøres sammen dess lenger vi kommer ut i boka. En ekslusiv urmaker i Stockholm blir ranet, men ingen klokker blir stjålet. Like etter blir en av Sveriges rikeste menn kidnappet og familien presser for penger. I Chile søker et privat sykehus etter friske organer. De driver med organdonasjoner til rike mennesker. Men hvor får de organene fra? I Sverige forsvinner det 500 barn hvert år, og kriminelle bander er klare til å bistå det luksuriøse sykehuset i Chile.
Etterforsker Vanessa Frank får en mistanke om at sakene henger sammen, men sliter med å skjønne hvordan. Selv er hun midlertidig permittert fra sin stilling på grunn av skilsmisse og fyllekjøring. Hun driver imidlertid noe etterforskning på egenhånd og gjennom den blir hun kjent med en tidligere elitesoldat som skal bli en viktig samarbeidspartner.
Vi blir kjent med Nicolas, tidligere elitesoldat, venn med Ivan, en type som har havnet på skråplanet, men som har full tillit til Nicolas i utgangspunktet, en lojal venn. Nicolas har en søster , Maria, som har blitt mye plaget og mobbet og han vil gjøre alt for å få henne bort fra Stockholm, skape en ny og bedre tilværelse for henne. 
Vanessa sliter med tapet av mannen Svante og drikker for mye, men er utrolig skjerpet når hun må. Hun er en meget tøff dame og når hun møter Nicolas går det vel opp for dem begge at de er av samme alen og kan dra god nytte av hverandre.  Hvordan de treffes får bli en hemmelighet til den som leser boka. Selv om Nicolas også en meget tøff type og for tiden opererer i en sone utenfor loven, har han et moralsk kompass og kan ikke fordra vold mot kvinner og barn. Opplever han det blir han vred, for å si det mildt.
Både Nicolas og Vanessa er actionhelter så det holder, og ingen av dem er så opptatt av at regler skal følges. Et underholdende par å bli kjent med.

Når det gjelder bortføring av barn, i dette tilfellet, flyktninger/asylsøkere som har havnet på kjøret, som driver med dop, raner folk, som ingen bryr seg om. I de forkvakla hjernene til de som styrer denne businessen, mener de at de gjør samfunnet en tjeneste med at de kvitter seg med disse barna som bare er en belastning for samfunnet. Helt grusomt. Og ikke mindre grusomt er det å få innsikt i hvordan denne kolonien som huser sykehuset i Chile opererer.

Sidene flyr avgårde med korte kapitler og det blir meget spennende etterhvert. Til å begynne med er det noe i overkant mye gjengoppgjør, skyting og vill kjøring for meg, men det blir bedre når vi får mer kjøtt på beina på karakterene og ting får en sammenheng med hverandre. 
Pascal Engman skriver også veldig godt, og er i særklassa når det gjelder samfunnsaktuell krim. Han skriver komplekse bøker som jeg liker, en absolutt høydare på krimfronten. Jeg kan nesten ikke vente med å komme i gang med hans siste bok på norsk; Enkene. Heldigvis ligger den klar her.

*Boka anbefales: Terningkast 5!*****

Neste bok i serien; Kokain, kommer på norsk i 2023.

Historien om den tyske kolonier er inspirert av virkelige hendelser. Colonial Dignidad var en tysk koloni i Chile. Fra 1961 utnyttet koloniens innbyggere barn seksuelt.  I 2006 ble koloniens grunnlegger  Paul Schaffer- tidligere nazioffiser- og flere sektmedlemmer dømt for seksuelle overgrep mot 25 barn. (opplysninger i starten av boka)


Blogginnlegget mitt om Rottekongen her

Pascal Engman, født 1986, er journalist og forfatter.

Pascal Engman: Ildlandet, 464 s
Gyldendal pocket  2022 (3.opplag- først utgitt på norsk 2020)
Leseeksemplar fått av forlaget

6 kommentarer:

  1. Spennende! Jeg har bestilt Ildlandet på biblioteket. Fristende innlegg. Det er en helt egen glede i å oppdage en ny bra spenningsserie.
    ha en fin helg, Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Håper virkelig du liker serien:) Leste ut bok 3 i dag, nesten i et jafs.
      Takk, fin helg til deg også:)

      Slett
    2. Boken er lest - og for en forrykende reise.
      Takk for inspirasjonen :)

      Slett
    3. Å så hyggelig. Glad for at du likte den:)

      Slett
  2. Eg innbiller meg at eg er rimeleg oppdatert på svensk seriekrim, men her har eg glippa. Eg har aldri høyrt om verken forfattar eller bok. Takk for tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror noen "kom litt bort" under pandemien.. Håper du liker dem like bra som meg når du kommer igang:)

      Slett