fredag 11. februar 2022

Enkene av Pascal Engman. Vanessa Frank#3. Sabla spennende og god krim/thriller om terrorisme

 Nå har jeg rast igjennom Enkene, den tredje krimthrilleren om etterforsker Vanessa Frank. En fridag og en bok nesten umulig å legge fra seg. På slutten hadde jeg åndenød. Lenge siden jeg har hatt det slik når jeg har lest en krim.  Pascal Engmans tredje krim om Vanessa og Nicolas har nettopp kommet ut på norsk. Den fjerde ; Kokain er klar på svensk, men på norsk kommer den ikke før 2023. Klarer jeg å vente, eller må jeg bestille Kokain fra Sverige ? Nuvel, vi får se, men nå er det Enkene det handler om.


Sentralt i handlingen her er islamske terrorister som gir Vanessa Frank og hennes kolleger hodebry. Det starter med et drap på en politimann, deres kollega som jobbet mot de svenske gjengene. I nærheten blir det funnet en drept ung kvinne. Vanessa blir satt ut av spill, nærheten til kvinnen blir vanskelig å håndtere og hun blir tatt av etterforskningen. Hun greier ikke å holde fingrene av fatet, og driver nå med sin egen etterforskning på si. Selv om hun er litt forblindet og i følelsers makt, føler hun at det er noe som skurrer og at politiet må ta drapet på kvinnen like alvorlig som kollegaen deres som er drept. Hun føler at de har en sammenheng. Hvilken sammenheng tar det tid å finne ut av, samt kollegene å se.  På et tidspunkt blir de nødt til å ta henne med i etterforskningen igjen. 

Det er mye action i denne boka. Nicolas Paderes er tilbake i Stockholm etter et par år i London. Han jobber som sikkerhetsvakt for en rik mann; Johan og hans kone Erika og deres ti år gamle sønn. Vanessa har ikke svart på hans telefonoppringninger og det sårer ham. Hvorfor, vet vi ikke. Vanessa er også engasjert i en jente på 13 år, Cecilie, som hun tar seg av nå og da. Natasja reiste hjem til Syria og det virker som Vanessa har et tomrom og et hjerte for å unge vanskeligstilte jenter.  De får også tillit til henne. 

Vi blir også kjent med Axel, en spesiell fyr jeg får godhet for. Han jobber med IT. Hans eks-kone Rebecca og deres sønn Simen som blir påkjørt og alvorlig livstruende skadd av en bil som Axel greier å identifisere som Johan sin. Det fyller ham med hat, han skal ta den mannen. På et tidspunkt fører det ham til Nicolas. 

Andre viktige personer i boka er innvandrerne Farid, Hamza og norsk-pakistanske Thomas som skaffer eskortepiker til rike menn, hvor Molly Berg er en sentral prostituert.  Hun har bodd i Barcelona, jobber på Mallorca og overalt. Gjengkriminaliteten i Stockholm merkes godt i denne boka også. Farid og Hamza er ikke helt greie gutter. Ikke Thomas heller, selv om han har gitt Molly inntrykk av han jobber for sikkerhetstjenesten. En hard nøtt er han, i alle fall. Molly ønsker å komme seg bort fra dette livet og hun har tjent nok penger og vil flytte til faren sin i Kiruna. Thomas lover henne det, men først må hun ta et oppdrag til...

Vi får etterhvert et innblikk i hvordan en IS-terrorcelle i Stockholm opererer, og tiden frem til de skal slå til nærmer seg med raske skritt før Vanessa og kollegene skjønner at det det dreier seg om. Det er rått, brutalt og fullstendig hinsides. Ifølge deres fundamentalistiske tro og hellige overbevisning er de truende til hva som helst og det er en ære å bli martyr.

Enkene (tittelen får sin forklaring i boka, men la det være en overraskelse ) er en meget spennende thriller med internasjonalt format som bygger seg sakte, men sikkert opp til en nervebitende forløsning. Trådene ser ikke ut til å henge sammen til å begynne med, men som i de andre bøkene til Engman nøstes de elegant sammen og har en logisk forbindelse som man ikke ser med det samme. Utrolig bra snekret sammen og med tema som er høyaktuelt. IS sover ikke. 

Mulig spoiler alert:  
Ser vi Nicolas igjen i neste bok? Håper virkelig det. Slutten her er åpen... 

Anbefales! Terningkast 6!

Mer om Pascal Engman, født 1986 her

Blogginnlegg om Ildlandet #1og Rottekongen #2 her.

Pascal Engman: Enkene, 480 s 
Gyldendal 2022
Leseeksemplar fått av forlaget


10 kommentarer:

  1. Nå har jeg notert alle tre bøkene, kanskje du skal få meg til å få igjen troen på krim. Spent på hva du synes om Crux nå når du nettopp har latt deg begeistret av denne her :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper det. Du kan nok like disse bøkene. Bare bær obs på at de brukere litt tid på p bygge seg opp, men samtidig er d interessant og så bra skrevet .
      Tenker jeg tar en mellombok før Crux. Kan slå uheldig ut å lese så mye krim på rappen og særlig etter disse gode bøkene her. Selv om Crux antagelig ( hvis lik Risiko) kan ha noe av den samme thrillereffekten som Pascals bøker.

      Slett
  2. Jeg ble litt inspirert av hvor engasjert du ble så har ønsket den i Book Bites, så får vi se. Sjelden jeg leser krim, men noen ganger frister det. Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Håper du liker denne. Kanskje du vil like Ildlandet også, med delvis handling fra Chile.
      Takk, fin helg til deg også:) Har vært på handling nå og i kveld blir det Hver gang vi møtes, litt serie og lesing.:)

      Slett
    2. jeg holder akkurat nå på med en bok av Isabel Allende "Violeta" fra Chile. Så hvorfor ikke fortsette med flere bøker derfra :)

      Slett
    3. Ja, ikke sant... Er den bra forresten?

      Slett
    4. Vanskelig å si har bare lest til side 90 av 527 sider, så langt. Hun har skrevet noen kjedelige bøker, men tror denne blir bra.???

      Slett
    5. Ok. Håper den blir bra da. Lenge siden jeg har lest noe av Allende, men de første bøkene hennes likte jeg veldig godt. Har tenkt å lese Over havet, ser den er på tilbud på Ark, men så lurer jeg om jeg har kjøpt den før.. Må ta en titt i bortrydda bøker i kjelleren, hehe..

      Slett
  3. Ja,da var det bare å vente på bok nr 4 ,er det noen som vet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Vet ikke når Kokain (nr 4) kommer på norsk. Den har kommet i Sverige på svensk.

      Slett