onsdag 27. september 2017

Juritzen og Vega forlags høstmøte i Trondheim, 26.09.17.

Forlagenes høstmøter ruller og går. I kveld kom turen til Juritzenforlagene (som de nå kaller seg) og Vega forlag (som har blitt litt mindre siden sist?) . Begge har interessante kataloger, om enn de er aldri så små målt mot de store. Randi og meg var så heldige å få delta på dette arrangementet i kveld. Som et ekstra stort pluss var vi på Sellanraa Bok & Bar, i stemningsfulle bokfulle omgivelser, med et kresent kjøkken med et særdeles dedikert personale som tydelig elsker å snakke om mat og vin. Kortreist. Maten. Vinen ikke, men den var søye så god, den hvite spesielt , fra Catena familia i Mendoza, Argentina. Men dette skulle ikke handle om vin, men bøker. Spol tilbake.. Vega har stillt ut noen av bøkene sine på disken på Sellanraa.


Nå kjører jeg en del kjappe snapshots, kjapt redigert og kommentert, slik at jeg kan legge meg i rimelig tid etter at innlegget postes. Linker til forlagenes sider og kataloger legges inn sist i innlegget. Der kan den interesserte leser studere nærmere.


Sellanraa er en koselig restaurant, kafe, bar- og det er viktig at noe av stemning og interiør vises, tenker jeg. Her er det stadig vekk arrangementer i regi av Litteraturhuset i Trondheim, samt andre ting, og vanlig kafe med kortreist god mat, håndtverkerøl og nøye utvalgte viner. Nok om reklamen, (som jeg ikke får betalt for) men ikke glem det altså når du kommer til Trondheim.. I bildet nede til høyre er min medbloggervenninne Reading-Randi Vega forlag åpner med ULV!Sarah Natasha Melbye (forlagssjef i Juritzen) og Eline Oppebøen (Vega ) ønsker velkommen.Vega forlag er et forlag for sakprosa og bruksbøker. Strikking er hot for tiden, og ved å bli introdusert for disse bøkene får jeg nesten lyst til ta opp strikketråden igjen. 25 år siden sist, og nå har jeg jo fått barnebarn.. (strikking og lydbok skal visst være tingen har jeg hørt.)


Interessant. Fremskritt handler om at alt ikke er så dystert som det kan virke som i disse dager. Forfatter Johan Nordberg har gjort et dypdykk i tidens dystre spådommer, og funnet mye som kan gjøre oss mer optimistiske. Kanskje er det det vi trenger nå for ikke la oss hengi oss i en langvarig depresjon med tanke på Trump, Nord-Korea, klimakrise, global oppvarming, terror etc etc.. Skille fakta fra tabloide fremstillinger.


Mye å lære, mye å vite.. Want to know, need to know. Atlaset fikk vi i bokposen..Og om alt virker trist og leit, så vit at alt er ikke så ille som det ser ut til:)Vegas forlagsmann overtar roret og snakker om en bok om fisk.. Han lurer på om han vil slutte å fiske av denne boka..
Mens jeg er opptatt av maten. Suppa fra Sellanraa er aldeles nydelig. Jeg var så sulten at jeg ikke rakk å ta bilde før jeg kom ned i andre porsjon. Håper det gir et positivt inntrykk selv om jeg har kuttet poteter og halveis spist og survet med denne..
Kortreist høne og ganske frittgående fra Inderøy, kortreiste gode råvarer, litt soyasaus for å kontrollere saltmengden ( og tro meg, her trengte jeg ikke et eneste saltdryss attåt) Mandelpoteten er trøndersk og her blir råvarene som vokser i jorda mye søtere enn andre steder.. nam! (kjøkkensjefen har jobbet på Credo og andre anerkjente spisesteder)PUNK! Historie vi som vokste opp på den tiden må ta et tilbakeblikk i, i tillegg til andre musikkinteresserte...Vega er blant flere forlag som har mange bøker om krigen, i år også. Blir det aldri nok? Det virker ikke slik. Akkurat denne boka av Alf R. Jacobsen kan jeg faktisk tenke meg å lese.. Nord- Norge. Der det virkelig dramatiske skjedde, i tillegg til Trøndelag.. alle de brente byene  med mer..Jeg har lest romanen Menn som hater ulver av Lars Lenth. Her har han skrevet en faktabok om ulvestriden, sammen med to fagfolk. Hva er det med denne ulven og striden? Det er bare 60 ulv i Norge sånn ca. Og så mye den får skylden for..
Nå må vi sette oss inn i fakta! Det tror jeg er viktig,Øl har blitt kjempetrendy de siste årene, så også hos meg. Elsker å smake godt øl, nye sorter. Dette er guiden i år!Forfatter snakker entusiastisk om boka si og om ølet..
 Og om den andre boka som han har laget med en annen kollega- en quiz. Kult! Denne fikk vi med i posen og jeg har allerede bladd en del i den. Gavetips! Randi knipser i øst og vest, men egentlig ville jeg ta bilde av hvitvinen, Catenas Chardonnay fra Mendoza i Argentina. Den var nydelig!

Etter en pause over til JURITZEN forlagene!Barna skal også ha sitt. Nydelige bokomslag. Kattekrigerne, en populær serie.
Nå med en biografisk bok om alle karakterene. Ble veldig nysgjerrig, faktisk.. Noe for biosirkelen  (Moshonistas) jeg er med i? Jeg har faktisk foreslått dyrebiografier som en kategori, next year? Nå har vi mer å velge i enn Gatekatten Bob, apen Julius og pingvinen Juan. Faktisk.


Kidsa skal fortsatt ha sitt. Gikk meg på disse to gutta i Bodø i sommer, faktisk..


Her kommer noe virkelig interessant. For barn, ungdom, barnlige voksne også kanskje?
Zombier, spenning, overnaturligheter av ymse slag. Nok til å gjøre meg som ikke leser barn- og ungdomslitteratur i særlig grad, nysgjerrig. Nei, forfatteren er ikke i slekt med meg. Han heter Næss, jeg Ness.Robert Næss justerer mikrofonen og snakker om boka med Sarah Natasha Melbye.Ny serie om havet, Nord-Norge, episk, den nye Wassmo?
Den første lå i bokposen. Spent.Oj, har denne ikke kommet ut enda? Jeg fikk et forhåndseksemeplar som er lest og blogget om her. Spennende, kozy grøss. Tåkens hersker av forfatteren av Vindens skygge, for de unge av hjerte.Nå, Jæger, nå.. endelig på besøk i Trondheim for å presentere sin siste og tiende kriminalroman om Ole Vik og Cecilie Hopen; Guden.


Jæger har gjort kjempesuksess med bøkene sine og blitt nominert til Bokhandlerprisen flere ganger. At populariteten er høy er det ingen tvil om.


Det samme er tempoet til forfatteren. Her er signeringsferden, og dette er i tillegg til forlagsmøtene rundt omkring.. Regner med at han droppet innom noen bokhandlere da også.

Jeg har lest Guden og ble litt skuffet denne gangen. Det må jeg ærlig si. Noe jeg også snakket med Jørgen Jæger om etter møtet var ferdig. Jeg har likt tidligere bøker så godt. Jeg håper det tar seg opp igjen senere.. med en strammere redaktørhjelp forhåpentligvis? Historien og karakterene er det intet å si på..
Btw- det var utrolig trivelig å få treffe Jørgen Jæger, Takk for praten!

Min omtale her


Strikkedilla? Haha.. Prøv deg på disse.Matbøker av ymse slag tar visst aldri slutt. Thorvald Stoltenberg er en allsidig mann som elsker sild. Det ble det bok av.
Glem sildesuppa med bein i halsen fra barndommen. Osen av stekt sild. Finn gledene med denne sunne fisken, havets sølv. Som vi hørte den ble kalt, en gang.. (mens beina satt fast i det trange barnesvelget) Men jo, sild kan være godt, riktig tilberedt. Bare spør svenskene og danskene. Og Thorvald. (mon tro hva Jens mener? Hvem rensket silda for småbeina der i familien?)
Populære Cecilia Samartin er tilbake igjen, med ny roman og nytt besøk i Norge. Jeg har truffet henne før, i Trondheim og i Oslo. Hun er en særdeles sympatisk forfatter.Etter et grundig og interessant bokbad leser Samartin fra sin nye roman Skjønnhet og aske. Må lese, snart.. Jeg har lest og likt mange av hennes romaner.Randi snakker med Cecilia Samartin om Cuba-turen vår i 2016, mens hun signerer bøker.Min tur til å få signert bok. Starstruck:)En alle tiders kveld med andre ord.:) Takk for i aften Vega og Juritzen, forfattere, kokker og servitører på Sellanraa:) 

Les mer om bøkene her:Beathe og Tine var på høstmøtet til Vega og Juritzen i Bergen forleden.  Les hva de fikk med seg ved å trykke på linkene på navnene deres.
Oppdatert: Randi har også laget et innlegg


11 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Du verden. Det var et grundig referat - jeg skal legge inn et lite referat jeg får jeg får tid. Det var i hvert fall et meget inspirerende høstmøte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Randi.:) Ser frem til å lese ditt.:) Høstmøtet i går var veldig artig, synes jeg.

   Slett
 3. Så gøy å se bilder fra ditt møte med Juritzen og Vega, og veldig artig at du har pratet med Jørgen Jæger, han er en trivelig kar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Ja, Jæger er en trivelig kar, og vi fikk en prat om bøkene, det siste blogginnlegget, med mer..

   Slett
 4. Fine bilder, Anita! Der vi var var det ikke så lett å ta bilder, men men, det vet man jo aldri. Ser ut som dere hadde en fin kveld i går. Begge forlagene hadde noen bøker som virket interessante, og selv om jeg har lest et par bøker angående krigen så leser jeg gjerne flere. Litt skremmende med den "høyrebølgen" som rir Europs for tiden, virker som flere hadde hatt godt av å lese bøker om det som skjedde den gangen.
  Tusen takk for lenke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.:)
   Ikke alltid så lett å ta gode bilder i de salene dette foregår, pga mye lys på powerpointen og lite lys ellers..
   Bølgen i Europa er ganske skremmende ja, særlig den som heller mot det blåblåbrune grumset..
   Hadde bare mange nok av disse folkene lest disse bøkene, så...
   Bare hyggelig!

   Slett
 5. Fine bilder og en fin beskrivelse! Jeg skulle på Juritzen og Vegas høstmøte i Kristiansand, men så kom det selvfølgelig noe i veien og jeg måtte la det være. Det er 1,5 time for oss å kjøre til Kristiansand, så det tar ganske lang tid å være med på et av møtene. Men jeg har hvertfall fått deltatt på Bastion og Kagge sine.
  Vi møtte Vegas mann på fagskolen, han skulle ha foredrag om hvordan et lite forlag klarer seg i dag. Han fortalte med hele seg og besøket hos Vega ble ett av de mer minneverdige fra hele turen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Astrid Terese. Skjønner at du ikke kommer deg på så mange når det er så langt å dra..
   Artig å høre på Vega om å være lite forlag, kan jeg tenke meg.

   Slett
 6. Skal si du drar på mange bokeventer og det ser veldig koselig ut. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, skikkelig trivelig. Prøver å få med meg det jeg kan av slikt.

   Slett