onsdag 22. november 2017

Opprinnelse av Dan Brown - enda en spennende og interessant Langdon-thriller

Jeg har lest de fleste bøkene av Dan Brown, og jeg liker de stort sett godt. Det er spenning, interessante steder, kultur- og kunsthistorie og religion i skjønn forening. Vi vet stort sett hva vi får, i alle fall når det gjelder konseptet, i en Robert Langdon-thriller. I Opprinnelse- Origin- som er hans siste thriller havner vi i noen av Spanias mest spektakulære byer og steder. Vi får også en tur til Budapest via en av karakterene. I Opprinnelse har vitenskapen og fremtiden også en stor rolle.

Det er ikke lett å skrive et kort resyme av denne innholdsrike romanen, men jeg skal forsøke:
Robert Langdon ankommer Bilbao og Guggenheimmuseet etter en invitasjon av en tidligere student av ham; Edmond Kirsch. Kirsch, 40, har blitt mangemilliardær og genierklært IT-grunder. Han vil vise verden en oppdagelse som vil rokke ved bestående religiøse oppfatninger og besvare to grunnleggende spørsmål: Hvor kommer vi fra og Hvor går vi? 
Invitasjonene har gått ut til en visst antall prominente gjester og skal streames live til verden.
Museets direktør Ambra Vidal, som også er kronprins Julians forlovede, er tilstede ved den fasjonable eventen. Vidal er også god venn av Kirsch og de har tilbrakt mer tid sammen i det siste enn kronarvingen liker.
Under presentasjonen går noe riv ruskende galt og den fascinerende sendingen blir avbrutt før hemmelighetene blir fortalt. Kirsch blir drept av en snikskytter og Vidal og Langdon må forlate Bilbao i en rykende fart. De får hjelp av datavesenet Winston, en kunstig intelligens som var Kirsch sin personlige assistent. Winston var også personlig guide for Langdon og de andre gjestene i museet via nyteknologske headset. 
Kirsch hadde også noen få dager før arrangementet et møte med tre høytstående ledere av de tre største verdensreligionene på klosteret Monserrat utenfor Barcelona. Han viste dem videoen for å sjekke reaksjonene, eller for å forberede dem på det som skulle komme?. I alle fall satt de sjokkskadde tilbake og ønsket å stoppe denne visningen da den kom til å bli veldig skadelig for trossamfunnene og verden ifølge dem selv. 

Videre er det som i alle Langdonthrillere en heseblesende kamp mot klokka. Det er springing gjennom korridorer, opp og ned trapper, over stillaser, helikopterflighter, reiser med båt- og bil etc. Konspirasjoner i øst og vest og hvem kan man i grunn stole på? Egentlig skulle de til Madrid, men så ble det Barcelona der Kirsch hadde bosted og arbeidsplass. Vi føres inn i de svært populære attraksjonene i Gaudis by; Parc Guel, Casa Mila, La Sagrada Familia. Samt noen kirker, slott og festninger lenger unna. Vi blir også kjent med den Palmerianske katolske kirke som visstnok er en sær sekt. Vi får også innblikk i en del av Spanias blodige mørke historie, men mest av alt mye prat om vitenskapen rundt spørsmålet om opprinnelsen og hvor vi går, om hvor langt teknologien har kommet og i hvilken rasende fart den utvikler seg. 

Jeg synes Opprinnelse var en fascinerende leseopplevelse. Jeg liker at Dan Brown mikser sammen en spennende historie i fantastiske byer og spinner plott rundt de temaene han gjør. Det skal også sies at det er mye kunst- og litteraturhistorie her, noe Brown forøvrig har med i de andre bøkene også, men kanskje mer i denne? Foruten William Blake, Antoni Gaudi og Paul Gaugin er også mange andre nevnt.

Det er også gøy å lese boka fordi jeg selv har vært i Barcelona, ikke i alle bygningene han nevner, men jeg har i alle fall vært utenfor. Barcelona er en fantastisk herlig by som jeg vil tilbake til og denne romanen ga meg lyst til å dra igjen snart. Jeg har også vært på Montserrat, et helt magisk sted. Jeg tok en turbuss opp og husker ikke at jeg så noen taubane eller tog, men det kan godt hende at det er det. Nevnes må også vakre Budapest.  En av de tre religiøse lederne Kirsch traff bor der, han er jøde og vi får en tur i synagogens område og jødekvartalet blant annet. 

Hvis jeg skal påpeke noen innvendinger så er det at romanen kunne vært strammet inn noe, særlig på slutten. Det er mye prat om teknologi og vitenskap og andre ting som kan virke noe dempende på spenningen, muligens, selv om jeg ikke opplevde dette som noe egentlig problem, men det handler vel mest om jeg at jeg synes de temaer han tar for seg er veldig interessante, bortsett når det blir for detaljert på IT-fronten om bits ditt og datt og sånt.
Avslutningsvis må jeg si at det er skremmende fremtidstemaer han tar opp der ift hvor langt vi har kommet teknologisk og at datamaskiner snart kan ta over alt. Jeg kom også til å tenke på roboten Sophia som nettopp ble ny innbygger med stasborgeskap i Saudi-Arabia og skal bidra til mer empati, samt at hun kan destruere alle mennesker ifølge seg selv. Kunstig intelligens høres fremmed ut, men det er her allerede. Ja, så hvor går vi?

Anmeldelser og blogger:


Andre bøker av Brown jeg har blogget om:
Inferno
Det tapte symbol



 La Sagrada Familia har en sentral plass i Opprinnelse. (foto: Anita Ness)




Her en tur til Montserrat hvor Edmond Kirsch og tre religiøse ledere møtes i starten av romanen.

T.h. Meself.. her kan du se hvor høyt klosteret befinner seg..og enda er det litt høyere opp enn på dette utkiktspunktet. Et nydelig sted. (fotos: Anita Ness)



Dan Brown: Opprinnelse, 489 s
Bazar forlag 2017
Leseeksemplar


6 kommentarer:

  1. Jeg har også vært i Barcelona og på Montserrat og kan bekrefte at det går både tog og taubane opp til klosteret. Har aldri lest noe av Dan Brown, men ble litt fristet nå, bl.a. på grunn av at du skriver det er mye kunst- og litteraturhistorie i boka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj, så spennende da.:)
      Ja, det er mye kultur, kunst etc i bøkene hans.. I "Inferno" er det mye i Firenze og de store galleriene og malerne der..
      I DaVincikoden Paris, Mona Lisa etc..

      Slett
  2. Spania er et spennende bakteppe, men jeg kjedet meg gjennom den forrige, og savner fornying. Tror jeg står over denne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp. Ja, hver sin smak. Ikke sikkert denne faller i smak hvis du ikke likte Inferno..

      Slett
  3. Jeg leste Da Vinci-koden, som jeg synes var bra, men ikke bra nok til at lysten på mer var sterk nok. God helg til deg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bøkene som kom etter, var bedre synes jeg, i alle fall Engler og demoner, Inferno og muligens Opprinnelse..
      Men det kommer an på om man liker tematikken og konseptet:)
      Takk i lige så.:)

      Slett